Maksuvälineet ja valuutta

Maksutavat eri risteilyaluksilla vaihtelevat. Yleensä laivalla avataan risteilyn ajaksi hyttitili, jolle kuitataan kaikki suoritetut ostokset risteilyn aikana ja laskutetaan yhdellä laskulla viimeisenä risteilypäivänä luottokortilta tai yleisimmillä maksukorteilla. Tarkempi käytäntö selviää risteilyn alussa. Laivoilla ei pääsääntöisesti voi nostaa käteistä.

Palveluraha

Kansainvälisen tavan mukaisesti laivoilla maksetaan palvelurahaa. Suositeltu palvelurahan suuruus on 6 – 10 € / hlö / päivä.  Erityisesti jokilaivoissa palvelurahan maksua varten jaetaan hytteihin erilliset rahakirjekuoret. Joillakin laivoilla palveluraha kirjautuu automaattisesti hyttitilille, jolloin määrän voi suurentaa, pienentää tai peruuttaa kokonaan hyttitilin maksun yhteydessä. Kristinan matkanjohtaja opastaa tarvittaessa palvelurahakäytännössä.

Kristinan Lomaristeilyillä ja joillakin Kristinan Löytöretkillä palvelurahat on sisällytetty matkan hintaan.

Ruokailut

Matkan hintaan sisältyvät ateriat vaihtelevat hieman risteilyittäin. Pidemmillä kansainvälisillä risteilyillä matkan hintaan sisältyy yleensä täysihoito risteilyn aikana. Jos matkaan kuuluu hotelliöitä ennen/jälkeen risteilyn, aamiaiset sisältyvät yleensä matkan hintaan. ROPAX-risteilyt ovat puolihoidolla. Tarkemmat tiedot ruokailusta kerromme risteilyesittelyissä sekä kotiin lähetettävissä toimintaohjekirjeissä.

Mikäli noudatat erityisruokavaliota, ilmoita siitä matkavarauksesi yhteydessä ja välitämme tiedon laivayhtiölle. Emme kuitenkaan voi taata erikoisruokavalioiden onnistumista matkoilla.

Merenkäynti

Merenkäynti on luonnollinen osa merenkulkua. Tuulisella säällä laiva keinuu. Ota tämä myös huomioon tavaroiden sijoittelussa hytissäsi. Apteekista on saatavilla tehokkaita matkapahoinvointilääkkeitä, joita suosittelemme myös hankkimaan ennakkoon. Voit tiedustella lääkäriltäsi myös reseptiä nk. matkapahoinvointilaastariin, joka on erittäin tehokas.

Reittimuutokset

Vaikka risteilyt pyritään toteuttamaan aina suunnitellun aikataulun mukaisesti, luonnonolot, lakot tai muut tekniset ongelmat esimerkiksi satamissa ja kanavissa saattavat vaikuttaa risteilyreittiin ja aikatauluun. Joskus joku satama saattaa myös jäädä tästä syystä väliin. Meriristeilyillä joissain satamissa laiva ei välttämättä pääse kiinnittymään laituriin ja jää ankkuriin. Tällöin maihinmeno tapahtuu venekuljetuksella, mikä vaatii normaalia fyysistä kuntoa ja kunnollisia jalkineita. Jokiristeilyillä vedenkorkeus joessa, mahdolliset sulutukset, tuuli ja sää voivat vaikuttaa laivan liikennöintiin. Pidätämme oikeuden reittimuutoksiin. Viime kädessä muutoksista päättää aluksen päällikkö.

Pukeutuminen

Pukeutuminen risteilyillä on rentoa ja mukavaa.  Kannattaa myös varautua vaihteleviin sääolosuhteisiin, myös sateeseen. Auringolta on hyvä suojautua hatulla, aurinkovoiteella ja aurinkolaseilla. Vaikka maissa olisikin lämmintä, voi merellä sekä joissakin käyntikohteissa olla yllättävän viileää.
Pukeutuminen illallisilla on rento ja siisti (smart casual). Halutessasi voit pakata mukaan jotain juhlavampaa asua, kuten miehelle puku ja naiselle housupuku tai cocktail-mekko.

Laivan palvelut

Palvelut risteilyillä vaihtelevat laivoittain. Tutustu tarkemmin laivaesittelyihin, joihin pääset esimerkiksi risteilyesittelyiden kautta.

Hytti ja hyttinumero

Laivan hyttien varustukseen kuuluvat yleensä ilmastointi, suihku/WC, minijääkaappi (ei kaikissa laivoissa), hiustenkuivaaja, tallelokero ja TV. Jos hytissä on puutteita, kannattaa niistä mainita heti matkan alussa matkanjohtajalle tai laivan neuvontaan. Päivittäisen siivouksen lisäksi hytteihin jaetaan yleensä illallisen aikana seuraavan päivän ohjelma ja vuoteet avataan valmiiksi yötä varten.

Internetyhteys

Meriristeilyt: Riippuen laivasta, risteilyvierailla on mahdollisuus satelliittiyhteyteen perustuvaan internetin käyttöön joko laivan internetkahvilassa tai langattoman verkon välityksellä. Internet on lisämaksullinen ja laskutetaan yleensä risteilytilin yhteydessä. Merellä oltaessa internet yhteys saattaa kuitenkin katkeilla tai olla heikko.

Euroopan jokiristeilyt: Euroopan alueella oman matkapuhelinoperaattorin nettipaketin tarjoama yhteys on yleensä helpoin, vaivattomin ja edullinen tapa internetyhteydelle. Croisi Europe – varustamo tarjoaa veloituksetta matkustajille WiFi yhteyden, mutta se saattaa olla tavanomaista hitaampi ja heikko. Scylla varustamon laivoilla ei ole WiFi – verkkoa matkustajille.

Kannattaa myös tarkistaa oman matkapuhelinoperaattoorin nettipakettien ominaisuudet, sillä tänä päivänä datan käyttö EU:n alueella on selvästi edullisempaa kuin ennen.