Pariskunta-ottamassa-kuvaa-henkilöt-1920x1080.jpeg Pariskunta-ottamassa-kuvaa-henkilöt-888x493.jpeg
Matkustajille

Ennen matkaa

Matkalle ilmoittautuminen

Matkan varaus

Kristinan yhteismatkalla ilmoittaudutaan soittamalla puh. (05) 211 44 tai Internetissä. Ilmoittautumisen yhteydessä lähetämme laskun sekä ennakkomaksua että loppusuoritusta varten. Sähköpostissa saat myös suoran maksulinkin suoritusten maksua varten.

Huomioithan, että matkaa varten annettuja henkilötietoja siirretään matkan suorittamisen ja varaamisen kannalta oleellisille yhteistyökumppaneille ja viranomaisille sekä EU/ETA -maihin että niiden ulkopuolisille alueille. Tietojen käsittelyssä sovelletaan EU:n tietosuojalain periaatteita. Voit tutustua tarkemmin Kristinan henkilötietokäytäntöön.

 

Matkan maksaminen

Ennakkomaksu meri- ja jokiristeilyille on 200 € / hlö ja ROPAX-risteilyille ja Rails junaristeilyille 100 € / hlö. Ennakkomaksun eräpäivä on viikon kuluttua ilmoittautumisesta. Internetin kautta tehdyissä varauksissa ennakkomaksu on maksettava varauksen yhteydessä. Maksamalla ennakkomaksun vahvistat ilmoittautumisesi.

Loppusuorituksen eräpäivä on matkasta riippuen 30 vrk, 20 vrk, 13 vrk tai 1 vko ennen matkan alkua. Jos varausvaiheessa matkaan on aikaa alle 1 kk, maksetaan koko matkan hinta yleensä kerralla. Mikäli varaat matkasi omasta matkatoimistostasi, maksetaan kaikki maksut kyseiselle matkatoimistolle.

 

Luottokorteista maksuvälineinä käyvät Visa, Mastercard, Eurocard.

Tärkeät asiakirjat ja dokumentit

Varauserittely

Varauserittelystä selviävät kaikki ne palvelut, jotka olet tilannut. Tarkista, että päivämäärät ja varatut tuotteet vastaavat tilausta. Nimen – sukunimi ja kaikki etunimet – tulee olla varauksella täsmälleen samassa muodossa kuin ne ovat passissa. Tarkista kaikkien matkustajien nimien yhdenmukaisuus vertaamalla matkustusasiakirjaa ja varauserittelyä. Ilmoita mahdollisista virheistä välittömästi. Kristina ei vastaa lentolippujen nimivirheistä johtuvista hankaluuksista ja niiden korjaamisesta johtuvista lisäkustannuksista.

 

Matkavakuutus

Kristina Cruises risteily on erityisehtoinen matka. Mikäli joudut peruuttamaan matkasi, veloitamme peruutuskulut todellisten kustannusten mukaisesti, jotka mahdollisesti ylittävät maksamasi ennakkomaksun. Näin ollen kehotamme hankkimaan peruutusturvan sisältävän matkustaja- ja matkatavaravakuutuksen jo matkan varausvaiheessa. Tarkista vakuutuksesi mahdolliset vastuurajoitukset, jotka saattavat lisätä matkustajan omaa vastuuta. On hyvä huomioida, että eri vakuutusyhtiöillä tämä vaihtelee erittäin merkittävästi. Matkustaja on aina ensisijaisesti vastuussa itse itsestään ja omaisuudestaan. Matkustajavakuutus korvaa vakuutusehtojen mukaan mm. odottamattomia ja äkillisiä sairastumisia ja tapaturmia. Jos matkustajalla ei ole vakuutusta tai kyse ei ole esim. äkillisestä sairastumisesta, vastaa matkustaja itse kuluistaan.

Vakuutuksen lisäksi suosittelemme hankkimaan KELA:sta maksuttoman eurooppalaisen sairaanhoitokortin, jolla pääsee EU- ja Eta-maissa hoitoon myös pitkäaikaissairauden niin vaatiessa. Matkavakuutuksissa näitä tilanteita on voitu rajata. Sairaalassa annetun hoidon hinta voi myös ylittää matkavakuutuksen hoitokaton.

 

Passi ja viisumi

Matkustajan tulee pitää huoli siitä, että hänellä on asianmukaiset matkustusasiakirjat – passi tai EU-maihin riittää myös poliisin myöntämä kuvallinen voimassaoleva henkilökortti. Lapsella on oltava oma passi tai henkilökortti. Ajokortti tai kela-kortti eivät ole matkustusasiakirjoja! Pyydämme varmistamaan passin voimassaolon ja kunnon. Mm. kuvasivun täytyy olla täysin kiinni ja passin muutenkin ehjä.

Passintarkastuksessa rajaviranomaiset tarkistavat passin kunnon ja saattavat evätä matkan rikkinäisen passin vuoksi. Lisäksi on syytä varmistaa, että passissa on jäljellä riittävästi tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja varten. Mikäli tarvitset uuden passin, kehotamme hankkimaan sen ajoissa. Huolehdi, että passisi on varmasti mukana matkalle lähtiessä. Matkalle on hyvä ottaa mukaan myös yksi valokopio passin kuva-aukeamasta ja säilyttää se erillään passista. Näin helpotetaan toimenpiteitä, jos passi katoaa matkalla.

 

Euroopan matkoilla passin on oltava voimassa vähintään kolme kuukautta matkan päättymisen jälkeen ja Euroopan ulkopuolelle suuntautuvilla matkoilla kuusi kuukautta matkan päättymisen jälkeen. Mikäli sinulla ei ole Suomen passia, pyydämme ilmoittamaan siitä jo matkalle ilmoittautuessasi.

Nämä käytännöt ovat voimassa toistaiseksi. Pidätämme oikeuden muutoksiin. Muutokset ovat mahdollisia mikäli esim. viranomaiset muuttavat passi- tai viisumisääntöjä tai laivayhtiö sitä erikseen vaatii. Mahdolliset viisuminhankintaprosessit ovat matkustajan vastuulla, jollei risteilyesittelyssä ole siitä erikseen muuta mainittu.

 

Toimintaohjeet

Noin kuukautta kuukautta ennen matkaa lähetämme toimintaohjekirjeen, jossa on tarkemmat kokoontumisohjeet sekä hyödyllistä tietoa matkaasi liittyen mm. lähtöselvityksestä, matkatavaran kuljetuksesta lennolla, matkavaluutasta ja rokotuksista. ROPAX-risteilyjen osalta toimintaohjeet lähetämme heti varauksen yhteydessä.

Muutokset varauksiin

Yhteystietomuutokset

Osoitteesi, puhelinnumerosi tai sähköpostisi muuttuessa ilmoitathan tietosi sähköpostiimme: info@kristinacruises.com tai soittamalla numeroomme 05-21144. Mainitse uusien tietojen lisäksi myös vanhat tietosi. Voit tehdä yhteystietomuutoksen myös palautelomakkeen kautta.

Tee osoitteenmuutos

 

Varausten nimenmuutokset

Nimen tulee olla matkavarauksellasi täsmälleen samassa muodossa kuin se on passissa. Ilmoita mahdollisista virheistä välittömästi toimistoomme. Kristina Cruises ei vastaa lentolippujen nimivirheistä johtuvista hankaluuksista ja niiden korjaamisesta johtuvista lisäkustannuksista.

 

Matkustajamuutokset

Varatun matkustajan tilalle voidaan useimmiten vaihtaa uusi lähtijä. Mahdolliset muutoskulut riippuvat muutoksen ajankohdasta ja varatun matkan eri palveluista, joten olethan meihin yhteydessä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Tarkistamme mahdollisuuden muutokseen ja siitä aiheutuvat kulut aina matkakohtaisesti.

 

Muutokset varauksen lentoihin

Kristinan yhteismatkaan hintaan sisältyy aina lennot. Mikäli suunnitelmissasi on lomailla omatoimisesti kohteessa joko ennen tai jälkeen risteilysi, selvitämme mielellämme salliiko lentoyhtiö muutoksen ja muutoskulut. Useimmiten voit varata matkan myös ilman lentoja ja näin varata itse haluamasi lennot.

 

Matkan vaihtaminen toiseen

Halutessasi vaihtaa varaamasi matka johonkin toiseen lähtöön, olethan meihin yhteydessä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Mahdolliset muutoskulut riippuvat muutoksen ajankohdasta ja varatun matkan eri palveluista. Tarkistamme mahdollisuuden muutokseen ja siitä aiheutuvat kulut aina matkakohtaisesti.

 

Matkan peruutus

Mikäli joudut peruuttamaan matkasi ota yhteyttä toimistoomme, joka on avoinna ma-pe 10-16. Peruutusajankohdaksi katsotaan aika, jolloin tieto saavuttaa henkilökuntamme. Esteen ilmaantuessa muutamaa tuntia ennen matkaa soitathan matkanjohtajallesi, jonka puhelinnumeron löydät toimintaohjekirjeestä. Peruutuskulut on kerrottu Kristinan erityisehdoissa. Suosittelemme tekemään matkavakuutuksen matkan varattuasi.

 

Kristinan erityisehdot (sis. myös peruutustehdot)

Matkojen erityisluonteen vuoksi noudatamme erityisehtoja. Suosittelemme tutustumaan niihin ennen matkan varaamista.

Etenkin matkojen peruutusehdot poikkeavat yleisistä matkapakettiehdoista.

Erityisehdot

Terveys

Vastuullisesti matkalle

Hyvinvoinnistasi huolehtiminen vastuullisesti koko matkakokemuksen ajan on meille ensisijaisen tärkeää. Matkanjohtajamme ovat tottuneita toimimaan poikkeustilanteissa. He ovat käytettävissä koko matkan ajan myös tilanteissa, joissa ilmenee hyvinvointiin liittyvä haaste. Huolehdimme, että saat tarvitsemasi avun.

Lue lisää

Rokotukset

Suosittelemme jokaiselle matkustajille covid-19 tautiaa vastaan otettua täyttä rokotesuojaa. Tiedotamme jokaisen matkan osalta matkan varanneille ko. matkan kohdemaiden voimassa olevat vaatimukset. Kun matkustajalla on täysi rokotesuoja, on matkustaminen Euroopassa lähes poikkeuksetta vapaata ilman rajoituksia.

Ennen matkaa kannattaa hyvissä ajoin varmistaa, että kaikki tarvittavat pistokset on hankittu. Ilman rokotteita matkustava voi tuoda tullessaan epämieluisia tuliaisia. Hyvissä ajoin (mieluusti vähintään 1-2 kk) ennen matkalle lähtöä kannattaa varmistaa terveydenhuollon ammattilaiselta myös omat perusrokotteet sekä kohdealueelle pakolliset sekä suositeltavat rokotukset. Ns. matkailijan perusrokotuksia ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset ja tarvittaessa MPR- ja poliorokotus sekä hepatiittirokotukset.

Tarkempia lisätietoja rokotuksista saa terveyskeskuksista ja rokotusasemilta, sekä mm. internetistä: www.rokote.fi  tai www.thl.fi  (Matkailijan terveysopas).

Tarvittaessa matkustusterveyteen liittyvistä asioista kannattaa keskustella oman hoitavan lääkärin kanssa tai oman kotikunnan terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Muistathan, että vastuu matkustusterveyteen liittyvistä asioista on ensisijaisesti matkustajalla itsellään. Kun matkalle lähdetään myös terveysasioiden osalta hyvin valmistautuneena, varautuneena ja vakuutettuna, voidaan itse matkalla keskittyä olennaiseen – matkasta nauttimiseen!

 

Terveyssuositukset

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaiseman Matkailijan terveysoppaan mukaisesti mm. seuraavat sairaudet saattavat rajoittaa lentomatkustamista: äskettäinen sydäninfarkti, äskettäinen aivoverenkiertohäiriö, äskettäinen vamma, äskettäinen leikkaus, oireinen sepelvaltimotauti, krooniset keuhkosairaudet, lisähapen tarve lennon aikana, psykoosi, tarttuvat taudit (esimerkiksi tuberkuloosi, kurkkumätä), anemia (Hb alle 75 g/l), vesirokko rakkulaisessa vaiheessa tartuntavaaran vuoksi. Tarvittaessa matkustajan tulee huolehtia ns. MEDIF- menettelystä yhdessä hoitavan lääkärin kanssa.

Matkailijan tulee huolehtia siitä, että säännöllisesti käytettäviä lääkkeitä on riittävästi mukana, varmuuden vuoksi esimerkiksi vähintään kahden viikon lääkkeet yli matkan tarpeen. Kaikki lääkkeet kannattaa kuljettaa käsimatkatavaroissa alkuperäispakkauksissa. Diabeetikon on hyvä aina kuljettaa mukana todistusta neulojen tarpeesta. Allergisten on syytä ottaa mukaan tarvitsemansa lääkitys ja huomioida mm., että useimmissa majoitustiloissa on kokolattiamatto. Matkailijoiden, joiden elimistöön on asetettu vierasesine (esimerkiksi nivelproteesi, sydämen tahdistin tai rytmihäiriötahdistin), on syytä pitää mukana englanninkielinen todistus

Matkalle kannattaa ottaa mukaan lääkereseptien lisäksi englanninkielinen lääkärin allekirjoittama lista käytetyistä lääkkeistä. Jos käytössäsi on sähköinen resepti, lisätietoa saat osoitteesta www.kanta.fi/reseptit-mukaan-ulkomaille .

Lennot

Lähtöselvitys lennolle

Kristinan matkanjohtaja tai -lentokenttäsaattaja on tavattavissa kaksi tuntia ennen lennon lähtöä Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja avustaa tarvittaessa matkustajiamme lähtöselvityksessä. Käythän ilmoittautumassa matkanjohtajalle ja noutamassa samalla kirjekuoren, joka sisältää mm. lentolipun. Lähtöselvitys lentokentällä on tehtävä viimeistään 2 h ennen koneen lähtöä. Tarkemmat ohjeet lähetämme toimintaohjeiden mukana.

Lähtevien ja saapuvien lentojen viimeisimmät aikataulutiedot löytyvät 20 tuntia ennen koneen lähtöä/saapumista Internetistä www.finavia.fi sekä teksti-tv:n sivuilta. Lentokentällä suosittelemme tarkistamaan vielä monitoreista lähtöselvitystä ja lentoa koskevat tiedot.

 

Istumapaikat lennolla

Finairin lennot: Lentoyhtiön automatiikka varaa istumapaikat satunnaisessa järjestyksessä. Tästä johtuen seurueilla ei välttämättä ole vierekkäisiä istumapaikkoja. Paikkaa voit vaihtaa lähtöselvitystä tehdessäsi vapaiden paikkojen saatavuudesta riippuen. Lentoyhtiö pidättää oikeuden mahdollisiin muutoksiin. Kristina ei voi taata toivottujen istumapaikkojen saatavuutta.

Eri lentoyhtiöillä on erilaisia käytäntöjä. Kerromme tarkemmin juuri sinun risteilysi lentojärjestelyistä toimintaohjekirjeessä.

 

Ateriat ja lisäpalvelut

Käytämme risteilyillämme eri lentoyhtiöiden reitti- ja tilauslentoja. Erityisruokavalioiden huomioiminen sekä ateria- ja muut lisäpalvelut vaihtelevat lentoyhtiöittäin, emmekä voi taata ennakkotoiveiden toteutumista. Lähetämme toimintaohjeissa tarkemmat tiedot kyseiseen risteilyyn liittyvistä lennoista. Lisätietoa saat tarvittaessa myyntitoimistostamme sekä lentoyhtiöiden omilta internetsivuilta.

Erityistoiveet- ja tarpeet

Ruoka-aineallergiat

Mahdolliset ruoka-aineallergiat on hyvä ilmoittaa jo varausvaiheessa. Kristina Cruises ei pysty takaamaan erityisruokavalioiden mukaisia aterioita, mutta useimmat risteilylaivat huomioivat erikoisruokavaliot. Matkapakettiimme sisältyy yleensä reittilennot, jolloin tarjoilu on vähäistä ja ruokavalioita ei huomioida, poikkeuksena kaukolennot sekä lomalennot. Matkakohtaista lisätietoa saatte n. 2kk ennen lähtöä postitettavassa toimintaohjekirjeessä.

 

Liikuntarajoitteet

Matkoilla on usein paljon kävelyä, myös jyrkkiä portaita, maasto ja eri kävelytasot voivat olla vaihtelevia. Lisäksi kuljetuksien yhteydessä on bussiin nousuja ja poistumisia. Pääsääntöisesti matkat eivät sovellu liikuntarajoitteisille.

 

Muut toiveet

Selvitämme mielellämme mahdollisia lisäkysymyksiäsi. Olethan yhteydessä toimistoomme.

Yhteydet Vuosaaren satamaan

Itämerellä toteutettavat ROPAX-risteilyt lähtevät Vuosaaren satamasta, joka on ensisijaisesti rahtisatama. Omalla autolla saavuttaessa seuraa kylttejä HANSATERMINAALI. Matkustajaterminaalin vieressä on pysäköintitalo P8, jonne auton voi jättää matkan ajaksi (maksullinen pysäköinti). Hinta 2,00 €/h (max. 10 €/vuorokausi) tai 38 € /viikko. (Hintatiedot sitoumuksetta). Pysäköintiautomaatti toimii käteisellä tai luotto- ja pankkikortilla (Visa, MasterCard tai Visa Electron). Hinnat sitoumuksetta. Huomioithan, että pysäköinti tulee maksaa etukäteen hallissa olevan maksuautomaattiin. Maksusta saa kuitin, joka tulee olla esillä auton etuikkunalla paikoituksen ajan. Käytettävissä on myös EasyPark ja ParkMan-sovellukset.

Julkisilla kulkuvälineillä Vuosaareen: Ota metro Vuosaareen, jossa vaihdat bussilinjaan 90. Bussilla pääset suoraan Hansaterminaalin eteen. Esimerkiksi metrolla Rautatientorilta Vuosaaren metroasemalle pääsee n. 20 minuutissa, josta bussi satamaan kestää n. 15 min (bussiyhteys noin 10 min välein). Yhdensuuntainen lippu maksaa 3,20 € aikuiselta ja 1,60 € lapselta (7–16 v). Lippua voi käyttää busseissa ja metrossa ja se on voimassa kaksi tuntia ostohetkestä.

Matkalla

Matkanjohtajat

Yhteismatkalla on aina mukana kokenut ja risteilylomiin erikoistunut, Kristinan oma suomalainen matkanjohtaja. Kristinan matkanjohtajan tulkkaamana pääset sukeltamaan eri kohteiden ja nähtävyyksien historiaan, kulttuurin ja elämään varsin syvällisesti. Hän vastaa matkan mutkattomasta sujumisesta niin laivalla kuin maissakin sekä tulkkaa kaikki Kristinan järjestämät retket suomeksi. Osassa risteilyjä mukana on myös luennoiva asiantuntijavieras tuoden risteilylomaan lisää tietopuolista sisältöä.

Lähtöpäivä

Kokoontuminen Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Kristinan  matkanjohtaja tai lentokenttäsaattaja on tavattavissa noin kaksi tuntia ennen lennon lähtöä Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja avustaa tarvittaessa sinua lähtöselvityksessä. Käythän ilmoittautumassa matkanjohtajalle ja noutamassa samalla kirjekuoren, joka sisältää mm. lentolipun. Lähtöselvitys lentokentällä on tehtävä viimeistään noin 2 h ennen koneen lähtöä. Tarkemmat ohjeet
lähetämme toimintaohjeiden mukana.

Lähtevien ja saapuvien lentojen viimeisimmät aikataulutiedot löytyvät 20 tuntia ennen koneen lähtöä/saapumista Internetistä www.finavia.fi . Lentokentällä suosittelemme tarkistamaan vielä monitoreista lähtöselvitystä ja lentoa koskevat tiedot.

 

Ohjelma ennen laivaannousua 

Määränpäässä odottaa aina Kristinan ryhmälle varattu bussi. Lennon jälkeen kokoonnumme Exit-kylttejä seuraamalla matkalaukkuhihna-alueella. Matkalaukkuhihnan numeron näkee kentän monitorista. Matkalaukut otetaan itse hihnalta ja poistumme alueelta yhdessä ryhmässä ulos parkkipaikalle ja bussille. Riippuen lennon aikataulusta ennen laivaan nousua matkaohjelmaan saattaa sisältyä yhteinen kaupunkikierros ja/tai lounas. Pyydämme täyttämään mahdollisen terveyttä koskevan kyselyn valmiiksi laivalla tapahtuvaa sisäänselvitystä varten. Myös mahdollinen hyttinumerolipuke kannattaa kiinnittää matkalaukkuun jo lentokentällä. Laivan sisäänselvitykseen tarvitaan yleensä passi ja mahdollisesti luottokortti hyttitilin rekisteröimistä varten.

Tutustu laivan turvallisuusohjeeseen, joka löytyy hytistä. Laivassa voit aina ottaa yhteyttä matkanjohtajaanne joko soittamalla tai käymällä laivan neuvonnassa.

Risteilyn ohjelmasta riippuen laivalla järjestetään tervetuliaistilaistilaisuus joko ensimmäisenä tai toisena risteilypäivänä. Aluksen kapteeni esittelee miehistönsä ja kilistelemme maljoja risteilyn alkamiselle, jonka jälkeen suuntaamme yhteiselle illalliselle.

Laivalla

Maksuvälineet ja valuutta

Maksutavat eri risteilyaluksilla vaihtelevat. Yleensä laivalla avataan risteilyn ajaksi hyttitili, jolle kuitataan kaikki suoritetut ostokset risteilyn aikana ja laskutetaan yhdellä laskulla viimeisenä risteilypäivänä luottokortilta tai yleisimmillä maksukorteilla. Tarkempi käytäntö selviää risteilyn alussa. Laivoilla ei pääsääntöisesti voi nostaa käteistä.

 

Palveluraha

Kansainvälisen tavan mukaisesti laivoilla maksetaan palvelurahaa. Suositeltu palvelurahan suuruus on 6 – 10 € / hlö / päivä.  Erityisesti jokilaivoissa palvelurahan maksua varten jaetaan hytteihin erilliset rahakirjekuoret. Joillakin laivoilla palveluraha kirjautuu automaattisesti hyttitilille, jolloin määrän voi suurentaa, pienentää tai peruuttaa kokonaan hyttitilin maksun yhteydessä. Kristinan matkanjohtaja opastaa tarvittaessa palvelurahakäytännössä.

Kristinan Lomaristeilyillä ja joillakin Kristinan Löytöretkillä palvelurahat on sisällytetty matkan hintaan.

 

Ruokailut

Matkan hintaan sisältyvät ateriat vaihtelevat hieman risteilyittäin. Pidemmillä kansainvälisillä risteilyillä matkan hintaan sisältyy yleensä täysihoito risteilyn aikana. Jos matkaan kuuluu hotelliöitä ennen/jälkeen risteilyn, aamiaiset sisältyvät yleensä matkan hintaan. ROPAX-risteilyt ovat puolihoidolla. Tarkemmat tiedot ruokailusta kerromme risteilyesittelyissä sekä kotiin lähetettävissä toimintaohjekirjeissä.

Mikäli noudatat erityisruokavaliota, ilmoita siitä matkavarauksesi yhteydessä ja välitämme tiedon laivayhtiölle. Emme kuitenkaan voi taata erikoisruokavalioiden onnistumista matkoilla.

 

Merenkäynti

Merenkäynti on luonnollinen osa merenkulkua. Tuulisella säällä laiva keinuu. Ota tämä myös huomioon tavaroiden sijoittelussa hytissäsi. Apteekista on saatavilla tehokkaita matkapahoinvointilääkkeitä, joita suosittelemme myös hankkimaan ennakkoon. Voit tiedustella lääkäriltäsi myös reseptiä nk. matkapahoinvointilaastariin, joka on erittäin tehokas.

 

Reittimuutokset

Vaikka risteilyt pyritään toteuttamaan aina suunnitellun aikataulun mukaisesti, luonnonolot, lakot tai muut tekniset ongelmat esimerkiksi satamissa ja kanavissa saattavat vaikuttaa risteilyreittiin ja aikatauluun. Joskus joku satama saattaa myös jäädä tästä syystä väliin. Meriristeilyillä joissain satamissa laiva ei välttämättä pääse kiinnittymään laituriin ja jää ankkuriin. Tällöin maihinmeno tapahtuu venekuljetuksella, mikä vaatii normaalia fyysistä kuntoa ja kunnollisia jalkineita. Jokiristeilyillä vedenkorkeus joessa, mahdolliset sulutukset, tuuli ja sää voivat vaikuttaa laivan liikennöintiin. Pidätämme oikeuden reittimuutoksiin. Viime kädessä muutoksista päättää aluksen päällikkö.

 

Pukeutuminen

Pukeutuminen risteilyillä on rentoa ja mukavaa.  Kannattaa myös varautua vaihteleviin sääolosuhteisiin, myös sateeseen. Auringolta on hyvä suojautua hatulla, aurinkovoiteella ja aurinkolaseilla. Vaikka maissa olisikin lämmintä, voi merellä sekä joissakin käyntikohteissa olla yllättävän viileää.
Pukeutuminen illallisilla on rento ja siisti (smart casual). Halutessasi voit pakata mukaan jotain juhlavampaa asua, kuten miehelle puku ja naiselle housupuku tai cocktail-mekko.

 

Laivan palvelut

Palvelut risteilyillä vaihtelevat laivoittain. Tutustu tarkemmin laivaesittelyihin, joihin pääset esimerkiksi risteilyesittelyiden kautta.

 

Hytti ja hyttinumero

Laivan hyttien varustukseen kuuluvat yleensä ilmastointi, suihku/WC, minijääkaappi (ei kaikissa laivoissa), hiustenkuivaaja, tallelokero ja TV. Jos hytissä on puutteita, kannattaa niistä mainita heti matkan alussa matkanjohtajalle tai laivan neuvontaan. Päivittäisen siivouksen lisäksi hytteihin jaetaan yleensä illallisen aikana seuraavan päivän ohjelma ja vuoteet avataan valmiiksi yötä varten.

 

Internetyhteys

Meriristeilyillä riippuen laivasta, risteilyvierailla on mahdollisuus satelliittiyhteyteen perustuvaan internetin käyttöön joko laivan internetkahvilassa tai langattoman verkon välityksellä. Internet on lisämaksullinen ja laskutetaan yleensä risteilytilin yhteydessä. Merellä oltaessa internet yhteys saattaa kuitenkin katkeilla tai olla heikko.

Euroopan jokiristeilyillä Euroopan alueella oman matkapuhelinoperaattorin nettipaketin tarjoama yhteys on yleensä helpoin, vaivattomin ja edullinen tapa internetyhteydelle. Croisi Europe – varustamo tarjoaa veloituksetta matkustajille WiFi yhteyden, mutta se saattaa olla tavanomaista hitaampi ja heikko. Scylla varustamon laivoilla ei ole WiFi – verkkoa matkustajille.

Kannattaa myös tarkistaa oman matkapuhelinoperaattoorin nettipakettien ominaisuudet, sillä tänä päivänä datan käyttö EU:n alueella on selvästi edullisempaa kuin ennen.

Kohteissa

Pukeutuminen

Retkiä varten on syytä varata mukaan hyvät kävelykengät sekä säänmukainen vaatetus. Huomioithan ystävällisesti eri kulttuurien ja uskontojen kunnioittamisen myös vaatetuksellasi. Useimpiin uskonnollisiin kohteisiin ja syrjäisemmillä seuduilla on syytä peittää olkapäät ja polvet.

 

Retket

Kristinan yhteismatkalla retki käyntikohteessa on sisällöltään rikas elämys – se on usein paljon muutakin kuin opastettu kaupunkikävely. Jokaisessa kohteessa mukana on paikallinen opas, joka on alueensa asiantuntija. Suomalaisen, kokeneen matkanjohtajan johdolla on helppoa ja vaivatonta tutustua alueen nähtävyyksiin. Tarkista matkalla jaettavasta ohjelmasta / matkanjohtajalta retkien alkamisajat ja tapaamispaikat!

 

Ruokailu

Kokopäiväretkillä syömme lounasta retken aikana. Tärkeä osa matkaa on aina maistaa joitakin paikallisia makuja! Pieni herkuttelu kuuluu lomaan ja muutamasta matkan aikana kertyneestä lisäkilosta ei kannata huolestua.

 

Arvoesineet

Suosittelemme jättämään kotiin kaikki arvokkaat korut ja esineet, jotka voisivat herättää varkaiden huomion. Useimmiten hyteistä löytyy ohjelmoitavissa oleva tallelokerto. Muistathan tyhjentää tallelokeron ennen risteilyn loppua.

 

Maksuvälineet ja valuutta

Pankki- ja luottokortissasi saattaa olla käytössä rajoituksia verkkomaksukelpoisuudessa sekä aluerajauksia, jotka estävät kortin käytön ulkomailla ja laivalla. Varmistathan luottokortin voimassaolon ja verkkomaksukelpoisuuden jo ennen matkaa. Kohteiden keskustoissa on usein pankkiautomaatteja ja valuutanvaihtopisteitä. Matkakassaan kannattaa varata myös jonkin verran kolikoita ja pieniä seteleitä.

Euroalueen ulkopuolisiin kohteisiin suosittelemme valuutan vaihtoa jo Suomessa, mikäli mahdollista. Laivoilla ei yleensä ole rahanvaihtoa. Lisätietoa kohdemaiden valuutoista saat pankistasi tai rahanvaihtopisteistä.

 

Sää

Säätietoja löytyy esim. Internetissä seuraavilla sääsivuilla:

www.foreca.fi
www.weather.com
www.wunderground.com
www.accuweather.com
www.yr.no

 

Maatieto ja turvallisuus

Olethan erityisen huolellinen henkilökohtaisen omaisuutesi suhteen maissa liikkuessasi. Ennen matkaa kannattaa tutustua Ulkoasianministeriöin sivustoon (www.formin.fi), josta saa tärkeää ja ajantasaista tietoa eri maista ja niiden matkustustiedotteista.

Ongelmat ja hätätilanteet

Kristinan yhteyshenkilö

Kaikilla matkoilla, jos muuta ei ole mainittu, Kristinan edustajana/yhteyshenkilönä on kyseisen matkan matkanjohtaja. Matkanjohtajan puhelinnumero/yhteystiedot lähetetään  toimintaohjeiden yhteydessä tai tekstiviestillä. Puhelinnumero on käytettävissä matkan ensimmäisestä päivästä lähtien siihen asti, kunnes matka päättyy. Ennen matkaa ja matkan jälkeen voit ottaa yhteyttä Kristinan asiakaspalveluun.

 

Puutteet matkalla

Jos huomaat matkan aikana puutteita, ongelmia tai mahdollisia virheitä, niistä sinun tulee ilmoittaa ensisijaisesti Kristinan matkanjohtajalle viipymättä. Risteilymatkojen ja kiertomatkojen luonteesta johtuen virheiden korjaaminen jälkikäteen ei aina ole mahdollista. Oma-aloitteisesti virheen voit korjata vasta, kun tieto on matkanjohtajalla ja asiasta on sovittu.

Paluupäivä

Laivasta nousu ja hyttien luovutus

Laivalla ostamistanne palveluista saatte risteilyn lopussa hyttiinne laskun, joka tulee tarkistaa. Epäselvissä tilanteissa otathan yhteyttä laivan neuvontaan tai apua tarvitessasi matkanjohtajaan. Mikäli risteilyn alussa olet antanut luottokorttitietosi hyttitilin maksua varten, niin veloitus tehdään kortiltasi automaattisesti. Käteisellä maksaessasi olethan yhteydessä laivan toimistoon. Paluukuljetusta varten merkitse matkalaukkusi laivalla annettujen ohjeiden mukaisesti.  Matkalaukut tulee jättää hytin ulkopuolelle sovittuun aikaan mennessä. Miehistö kantaa ne kuljetusbussin läheisyyteen, mistä jokainen matkustaja siirtää oman laukkunsa bussille. Näin varmistetaan, että jokaisen laukku on mukana. Aamiainen tarjoillaan risteilyohjelmassa merkittynä aikana ja busseille lähdetään kuulutusten mukaan  mukaisesti.  Poistuessasi hytistä, muistathan tyhjentää laatikot, kaapit ja tallelokeron.

 

Paluupäivän ohjelma

Paluupäivänä ohjelmassa saattaa olla suora kuljetus laivalta lentokentälle tai lennon aikataulusta riippuen, voi paluupäivän ohjelmaan sisältyä myös jokin retki. Tarkemman paluupäivän ohjelman saat aina kirjallisena hyttiisi edellisiltana. Lisäksi matkanjohtaja pitää tarvittaessa erillisen kotiinlähtöinfon.

 

Lennot ja lentovaihdot

Yhteiskuljetus lentokentälle, missä matkanjohtaja avustaa lähtöselvityksen tekemisessä. Lentokentästä riippuen tehdään lähtöselvitys joko automaateilla tai lähtöselvitystiskillä virkailijan hoitamana. Tarvitset vain passin/henkilökortin lähtöselvityksen tekoon. Tarvittaessa voit myös tarkistaa paluulennon tiedot ja varausnumeron lentolippudokumentista, jonka sait matkanjohtajalta lähtöpäivänäsi lentokentällä. Jos matkaan kuuluu lentovaihto, voit kulkea jatkolennon portille ryhmän kanssa yhdessä. Matkanjohtaja auttaa lentokentällä.

Matkan jälkeen

Matkapalaute

Keräämme matkan jälkeen mielellämme palautetta järjestelyistä ja matkan tunnelmista.

Noin viikon sisällä lähetämme kaikille matkan varanneille sähköpostilla lyhyen palautekyselyn. Palautteet käsitellään myöhemmin kokonaisuuksina. Mikäli haluat antaa tarkempaa palautetta esimerkiksi matkaan liittyneistä ongelmista tai onnistumisista, joihin haluat vastauksen pikaisesti, pyydämme olemaan yhteydessä joko nettisivujen palautelomakkeen kautta tai kirjoittamalla suoraan myyntitoimistoomme:

info@kristinacruises.com 

Kadonneet ja viivästyneet matkatavarat

Matkalla saattaa aina käydä vahinko ja matkatavaroita saattaa unohtua hytteihin, hotellihuoneisiin ja busseihin. Tärkein muistisääntö on tarkistaa ennen hytin/huoneen luovutusta kaikki kaapit, sängynaluset, laatikot ja tallelokerot. Bussista lähtiessä muista katsoa penkinaluset ja hattuhyllyt. Kun huomaat, että jokin tavara on hukkunut, on tärkeää ilmoittaa siitä mahdollisimman nopeasti matkanjohtajalle matkalla ja kotiin saavuttua myyntitoimistoomme. Otamme yhteyttä laivaan / hotelliin ja tiedustelemme tilannetta. Emme kuitenkaan voi taata tavaroiden löytymistä.

Jos matkalaukkusi viivästyy lennolta, ensimmäinen tehtäväsi on ilmoittaa tästä vahingosta lentoyhtiölle. Tämä tapahtuu lentoaseman saapumisaulassa, jossa täytetää PIR-lomake eli Property Irregularity Report. Saat tästä kopion itsellesi. Matkanjohtaja auttaa tarvittaessa.