Kristinan matkanjohtajan kanssa sukellat syvemmälle paikalliskulttuuriin

Kristinan matkanjohtajilla  on useiden vuosien kokemus asiakkaista huolehtimisesta ja yhteismatkojen sujuvasta hoitamisesta. He tuntevat monet kohteet kuin omat taskunsa ja tutustuvat innolla uusiin. Matkanjohtajamme ovat tukena ja apuna niin laivalla kuin maissakin, ja heidän kanssaan pääset tutustumaan paikalliseen elämään lähemmin. Ruosteisesta kielitaidosta tai sen puutteesta ei tarvitse huolehtia, sillä matkanjohtaja tulkkaa retkemme suomen kielellä. Näin sinulta ei mene mielenkiintoiset yksityiskohdat ohi kielimuurin takia.

 

Matkanjohtaja Saara ” Saura ” Paananen on ollut mukanamme jo reilut pari vuosikymmentä. Kysyimme häneltä mieleenpainuvimpia muistoja yhteismatkoilta ja retkiltä.

Matkanjohtaja mukana retkillä

Yhteismatkatarjontamme  on laaja ja matkanjohtajat pääsevät tulkkaamaan retkiä laidasta laitaan, kulttuurihistoriasta kasvillisuuteen, arkkitehtuuriin ja viininvalmistukseen. Retkillä pääset suomenkielisen tulkkauksen avulla syventymään sinulle mielenkiintoisiin aiheisiin helposti ja vaivattomasti. Retkien kokonaisuus syntyy matkanjohtajamme ja paikallisoppaan yhteistyössä.

Saura Paananen on matkanjohtajana moniosaaja ja hän viettää vuodesta suurimman osan ulkomailla tutustuttaen asiakkaitamme eri kulttuureihin ja matkakohteisiin. ”Mieleenpainuvin matka on ollut ehdottomasti Kristinan löytöretki Antarktikselle”, Saura kertoo ja kuvailee maisemia ennennäkemättömiksi. ”Suuruus on käsittämätöntä, kun kilometrin korkuiset, lumen ja jään peittämät, vuoret kohoavat jalkojen juuresta”, hän jatkaa. “Mieleen on jäänyt myös Antarktiksen eläimet. Sympaattiset pingviinit, jotka kävelivät rohkeasti saappaideni yli ja jäälautoilla kelluvat hylkeet, jotka eivät tuntuneet olevan ihmisistä ja risteilylaivasta moksiskaan”, Saura kertoo. Kristiinan palveluksessa hän on matkannut erilaisiin ja toinen toistaan mielenkiintoisempiin kohteisiin, joihin ei ehkä muuten olisi tullut matkustettua. Mukanaan totta kai joukko asiakkaitamme, valmiina näkemään ja kokemaan uusia elämyksiä.

 

Matkanjohtajat pitävät matkoilla yleensä muutamia kohdeinfoja, jossa käydään läpi retkien ohjelmaa ja omatoimimatkaajat saavat vinkkejä tutustumiskohteisiin. Infoissa käydään läpi myös esimerkiksi kulttuuriin liitännäisiä pukeutumissääntöjä, sillä esimerkiksi moskeijat, kirkot ja temppelit vaativat konservatiivisempia asuja.

 

Myös matkanjohtajat matkustavat välillä itse uusiin paikkoihin. He tekevätkin paljon ennakkotyötä kohteeseen tutustumiseen ja asioiden suunnitteluun. Saura mainitsee, että hänen lempimatkansa on sellainen, jota hän ei ole vielä tehnyt. Hän innostuu uusista kohteista ja juuri ennakkoselvittelyt ovat hänen lempipuuhaansa. Yhteismatkojen asiakkaat pääsevät hyödyntämään tätä innostusta lomamatkoillaan, kun heidän ei tarvitse itse selvittää jokaista yksityiskohtaa vaan voi keskittyä lomailuun.

Kohtaamisia eri kulttuureissa

Kohtaamiset toisessa kulttuurissa ovat mieleenpainuvia myös matkanjohtajille. Saura muistaa edelleen, kun hän sai ensimmäisen kerran naispuolisen oppaan islaminuskoisessa maassa. Tätä ennen hän ja asiakkaat olivat kuulleet monia tarinoita kohteista, mutta naisnäkökulma avasi silmiä ja rikkoi ennakkoluuloja ihan eri tavalla.

 

Opas kertoi ryhmälle islaminuskon käytäntöjä ja erityispiirteitä, muun muassa naisten asemasta ja huivin käytöstä. ”Tämä naisopas auttoi omalla avoimuudellaan meitä ymmärtämään heidän uskontoaan ja kulttuuriaan paremmin”, Saura muistelee. Matkanjohtajan tulkkaamana asiakkaat pääsivät tutustumaan aitoon elämään astetta syvemmin. Tallaiset kohtaamiset tavallisena turistina kadulla ovat harvinaisia.

 

Yhteismatkoillamme käytämme aina kun mahdollista paikallisia toimijoita, joiden alue- ja kohdetuntemus on ensiluokkaista. Haluamme tällä tukea paikalliselinkeinoa ja toimia vastuullisesti, velvoitamme myös yhteistyökumppaneilta vastuullisuusperiaatteidemme noudattamista. Voit lukea lisää vastuullisuudesta toiminnassamme verkkosivuilta.

Retkiä sinne, minne muut eivät pääse

Yhteismatkojemme retkillä pääset tutustumaan paikkoihin, joihin et välttämättä muuten pääsisi. Kohteet voivat olla auki vain ryhmille tai sijaita kauempana satamasta. Olemme tehneet retkille osallistumisesta mahdollisimman helppoa alusta loppuun. Suosittelemme tutustumaan retkiohjelmaan etukäteen kunkin yhteismatkan esittelystä.

 

Osassa yhteismatkoja kaikki retket kuuluvat loman hintaan ja toisissa ne ovat lisämaksullisia paketteja. ”Joskus matkustajat haluavat jättää jonkin retkistä väliin ja se on täysin ok. Jos on käynyt Berliinissä viisi kertaa, niin tuskin hyötyy opastetusta kiertoajelusta”, Saura naurahtaa. Hän kehottaa tutustumaan retken sisältöön ja vaatimuksiin etukäteen. Osassa retkiä kävellään paljon, jolloin ne eivät sovi liikuntarajoitteisille ja henkilöille, joiden liikuntakyky on alentunut. Saura kehottaakin etukäteen miettimään omaa jaksamista matkalla ja toteaa, että välillä on hyvä nostaa jalat ylös ja ottaa rennosti.

 

Jos retken sijasta haluaa levähtää laivalla, voi tämäkin olla hieno kokemus. Risteilyvieraista hiljentynyt laiva näyttäytyy erilaiselta kuin kiireisimpään aikaan. Joidenkin yhteismatkojen laivat vaihtavat satamaa päivän aikana ja tällöin pääse ihailemaan maisemia, joita ei muuten näkisi. Varaa seuraava seikkailusi verkkosivuiltamme vaikka saman tien!