Annakaisa Ala-Venetmäki: ”Kaikki on aina hyvin suunniteltu”

Annakaisa Ala-Venetmäki on käynyt Kristina Cruisesin erilaisilla risteilyillä jo yli 10 kertaa. Tutuksi ovat tulleet niin Punainenmeri, Välimeri kuin Mustameri. Kristina Cruisesin risteilyt saavat häneltä kiitosta helppoudestaan sekä huolettomuudestaan. Risteilyllä ollessaan kokee Annakaisa olevansa aidosti irti kaikista arkisista asioista niiden jäädessä satamaan.

Mouhijärvellä asuva Annakaisa Ala-Venetmäki työskentelee Sastamalan Rauhakodin keittiössä. Ammatiltaan Annakaisa on laivakokki ja aiemmin hän onkin työskennellyt laivassa. Ensimmäisellä Kristina Cruisesin risteilyllä hän kävi vuonna 2004.

– Silloin olin ensimmäisellä Länsi-Afrikan risteilyllä ja siitä se kärpänen siten puraisi kunnolla. Sen jälkeen olen käynyt Punaisenmeren risteilyllä, Välimerellä, Mustallamerellä, yhdellä ROPAX-risteilyllä sekä Elben jokiristeilyllä. Monta reissua on tehty ja kivaa on ollut, Annakaisa summaa.

– Ensimmäinen reissu tehtiin pienellä Reginalla ja Atlantillahan keinui. Minä jo hetken mietin, että mihin kaikkeen sitä on ihmisen tullut lähdettyä, mutta henkilökunta oli jotenkin niin fantastisen kiva ja kaikki oli niin hyvin järjestetty, että tällainen kielitaidoton, joka ei osaa puhua muuta kuin Mouhijärven murretta ja suomen kieltä, pärjäsi turvallisesti, Annakaisa muistelee.

Risteilyt tarjoavat kulttuuria ja historian havinaa

Ensimmäisen risteilyn jälkeen on Annakaisa ehtinyt käydä jo useilla muillakin risteilyillä. Matkoilla on pääsääntöisesti ollut mukana hänen tyttärensä. Sekä Annakaisa että hänen tyttärensä ovat omien sanojensa mukaan meri-ihmisiä. Hiekkarannalla makoilu ei innosta. Kristina Cruisesin erilaisia retkiä ja historian havinaa tarjoavat risteilyt ovat enemmän heidän juttunsa. Yksi mieleenpainuneimmista kohteista on ollut Egypti, sen miljoonakaupunki Kairo sekä pyramidit.

– Historia ja kulttuuri kiinnostavat meitä ja risteilyt antavat niiden suhteen paljon enemmän, Annakaisa kiteyttää.

– Egyptin pyramidit ovat aika pysähdyttäviä ja koko Egypti yleensä, vaikka siellä onkin paljon väkeä. Egypti on sellainen, mikä pitää kerran elämässä nähdä – mitä sinne on rakennettu ja ne tekniikat! Ovatko pyramidit edes ihmiskäden työtä ollenkaan? Nämä ovat sellaisia elämyksiä, mitä kyllä sulattelee sitten pitkän aikaa, Annakaisa kertoo.

”Ei tarvitse kuin heittää rahapussi takataskuun ja lähteä retkelle”

Risteilyn ohjelma rakentuu käytännössä siten, että jokaisena aamuna ollaan yleensä uudessa satamassa. Aamiaisen jälkeen on matkustajilla mahdollisuus lähteä järjestelyille retkille. Matkatavaroita ei tarvitse risteilyn aikana erikseen pakata ja purkaa, vaan ne säilyvät kodinomaisesti laivassa. Illalla ohjelmassa on ruokailun lisäksi usein esimerkiksi yhteislaulua tai elokuvien katselua. Useilla risteilyillä on ollut myös oma orkesteri.

– Matkatavaroita ei tarvitse pakata joka aamu, vaan koti kulkee mukana. Se on niin huoletonta. Ei tarvitse kuin heittää rahapussi takataskuun ja lähteä retkelle. Retket ovat hyvin järjestettyjä. Bussit ovat laiturilla ja siitä sitten aamiaisen jälkeen lähdetään, Annakaisa kiteyttää.

”Kaikki matkanjohtajat ovat olleet todella hyviä”

Kristina Cruisestin laivoja Annakaisa kuvailee kauniiksi. Hän on päässyt matkustamaan niin puisella Reginalla kuin rahtilaivallakin. Rahtilaivalla matkustettiin ROPAX-risteilyllä Helsingistä Hampuriin. Kaikki risteilyt, joilla Annakaisa on ollut, ovat sujuneet hänen mukaansa ilman sen suurempia ongelmia. Elben jokiristeilyllä aikataulut tosin hieman muuttuivat matkalaukkujen hetkellisen katoamisen ja patojen sulkujen vuoksi. Matkanjohtajat ovat kuitenkin aina tienneet mitä tehdä yllättävissä tai mahdollisissa ongelmatilanteissa.

– Kaikki matkanjohtajat ovat olleet todella hyviä. Heillä on homma hanskassa. Kaikki on aina hyvin suunniteltu. Heiltä voi aina kysyä neuvoa ja aina löytyy ohjetta ja neuvoa. Matkanjohtajilla on suuri merkitys,Annakaisa painottaa.

– Olen aina luottanut oppaisiin ja matkanjohtajiin. Matkanjohtajat eivät ole koskaan näyttäneet minkäänlaista paniikkia tai hermostuneet mistään, vaan sanoneet, että eihän tässä nyt mitään, otetaan vain käyttöön suunnitelma B, Annakaisa kuvailee.

”Silloin kun satamasta lähdetään, niin ollaan irti kaikesta”

Huolettomuuden lisäksi Annakaisa arvostaa Kristina Cruisesin risteilyissä helppoutta. Loma pysyy lomana, kun ammatikseen ruokaa laittava Annakaisa pääsee syömään valmiiseen pöytään eikä arkisia asioita tarvitse ajatella tai murehtia. Meri ja merellä olosta syntyvä vapauden tunne ovat niitä seikkoja, minkä vuoksi Annakaisa lähtee risteilylle aina uudestaan.

 Kun teen ruokaa työkseni, niin risteilyllä rakastan sitä, että menen valmiiseen ruokapöytään ja minulle tarjoillaan. Olen vähän niin kuin illan kuningatar – omasta mielestäni, Annakaisa naurahtaa.
– Kun isolla merellä mennään ja raikkaat tuulet puhaltelevat, on todellakin irti näistä normaaleista kuvioista. Pään kovalevyn pääsee tyhjentämään ihan kunnolla, eikä tarvitse miettiä koti- tai työasioita. Silloin kun satamasta lähdetään, niin ollaan irti kaikesta, Annakaisa päättää.

 

Tutustu matkakohteisiin