Ruokailu laivoilla – ruokarajoitteinenkin syö hyvin risteilylomilla

Erityisruokavaliot ja ruokarajoitteiset pystytään huomioimaan myös risteilylomilla. Olit sitten allerginen, erityisruokavaliota noudattava tai makuhermosi ovat erityisen tarkat, nautit aterioista laivoillamme yhdessä muiden matkustajien kanssa. Tähän tekstiin olemme koonneet yleistietoa ja vinkkejä ruokarajoitteisille Kristina Cruises -matkaajille.

Yleistä: ruokailu laivoilla

Laivayhtiöt pyrkivät huomioimaan jokaisen ruokavalion mahdollisuuksien mukaan. Yleisiä ruokavalioita noudattavien ruokailua on helpotettu erilaisilla symboleilla ravintoloiden ruokalistoilla ja tavallisimmat allergeenit on merkitty erikseen. Lisäksi henkilökunta auttaa tarvittaessa. Ravintoloihin pöytävarausta tehdessä tiedustellaan vielä ruokavaliot ja allergiat. Annokset pyritään räätälöimään toiveiden mukaisiksi, jos listalta ei löydy sopivaa syötävää.

Merilaivoilta löytyy yleensä laaja valikoima erilaisia ravintoloita. Joki- ja purjelaivojen ravintolatarjonta on usein suppeampi. Pienillä laivoilla ravintoloita saattaa olla vain yksi, joka vuorottelee noutopöydästä tarjottavan aamiaisen ja pöytiin tarjoiltavan lounaan sekä illallisen kanssa.

Tietyt sairaudet ja niiden vaatimat ruokavaliot saattavat olla ulkomaisille laivayhtiöille täysin tuntemattomia. Esimerkiksi kihti saattaa olla monille tuntematon. Siksi tarkka ruokavalio on usein helpompi sopia laivalla päiväkohtaisesti, kuin ilmoittaa siitä etukäteen laivayhtiölle.

Vaikka laivayhtiöt huomioivat yleensä hyvin ruokarajoitteisia, valitettavasti risteilymatkan aikana tehdyillä retkillä ei pystytä jokaista huomioimaan yhtä yksilöllisesti. Esimerkiksi retkillä, joilla maistellaan paikallisia herkkuja, ei tavallisesti pystytä huomioimaan erityisruokavalioita.

Der Kleine Prinz laivan ravintolassa c Quality Tours

Laktoositon ja maidoton ruokavalio

Yleisesti voidaan sanoa, että laktoositon ruoka on hieman tuntematon käsite ulkomailla. Tästä syystä laivoilla on harvoin tarjolla laktoositonta vaihtoehtoa, mutta vastaavasti maidoton ruokavalio huomioidaan melko hyvin tai todella hyvin.

Euroopan risteilyaluksilla on jonkun verran tarjolla laktoosittomia vaihtoehtoja, mutta pääasiassa annokset toteutetaan kokonaan maidottomina. Aasiassa ei käytetä juurikaan maitotuotteita, paitsi jäätelössä. Pizzaravintoloiden pizzoissa käytetään tavallisesti maitoa sisältävää juustoa eikä laktoosittomia vaihtoehtoja ole tarjolla.

Laktoosi-intoleranssin omaavan kannattaa siis etsiä noutopöydästä maidottomiksi merkittyjä ruokia tai tilata annoksensa ilman maitotuotteita, jotta laktoosittomuus tai vähälaktoosisuus voidaan varmistaa.

Gluteeniton ruokavalio

Laivojen ravintoloissa on mahdollista tilata gluteenittomia annoksia tai koota noutopöydästä itselleen gluteeniton annos. Jos kuitenkin olet äärimmäisen herkkä gluteenille esimerkiksi keliakian vuoksi, suosittelemme keskustelemaan hovimestarin kanssa ruokailusi toteutuksesta. Näin varmistutaan siitä, ettei gluteenia pääse välillisesti kulkeutumaan ruoka-annokseen.

Pizza- ja pastaravintoloissa ei ole yleisesti tarjolla gluteenittomia vaihtoehtoja. Joillain laivayhtiöillä, kuten Marellalla, gluteeniton vaihtoehto on mahdollinen.

Osalla laivoista on hampurilaisia, pizzaa ja fish and chips -annoksia tarjoavia noutoruokapaikkoja. Näissä ruokapaikoissa on suppeampi erityisruokavalioiden huomioimisen mahdollisuus. Kaikkea ei ole mahdollista saada gluteenittomana. Tarjolla on kuitenkin gluteenitonta syötävää, kuten salaatteja ja hedelmiä.

Tofuannos sienikastikkeella ruoka ja juoma

Kasvisruoka, vegaani ja semivegetaristi

Kaikilta laivoilta löytyy runsaasti kasvisvaihtoehtoja niin noutopöydistä kuin listaruoistakin. Erikoisravintoloita valittaessa ei välttämättä kannata ensisijaisesti suunnata pihviravintolaan tai surf and turf -paikkaan, sillä näiden ravintoloiden idea perustuu lihatuotteisiin eikä kasvisvaihtoehtoja välttämättä ole tarjolla.

Punaista lihaa välttelevien ruokailumahdollisuudet ovat laajat, ja heille löytyy runsas ateriavalikoima kaikkien laivayhtiöiden ravintoloista. Kannattaa kuitenkin huomioida kulttuurien eroavuudet. Esimerkiksi ranskalaiset eivät laske porsaanlihaa punaiseksi lihaksi. Siksi ranskalaisissa ravintoloissa kannattaa ilmoittaa erikseen porsaanlihasta, mikäli punainen liha ei kuulu ruokavalioosi.

Vegaanisen ruokavalion toteutus on mahdollista, mutta vaatii toki valveutuneisuutta matkustajalta ja aktiivista tiedustelua henkilökunnalta koskien ruoka-annosten sisältöä. Kasvisvaihtoehdot eivät aina ole automaattisesti vegaanisia, vaikka ne saisikin maidottomina.

Herkullinen brunssi c Finnlines

Vähähiilihydraattinen ruokavalio

Vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaville löytyy niin ikään runsaasti vaihtoehtoja. Notkuvista noutopöydistä kokoaa helposti annoksen ruokavalioon sopivalla hiilihydraattipitoisuudella. À la carte -ravintoloissa voi toivoa vähähiilihydraattista annosta tai keskustella hovimestarin kanssa sinulle sopivasta vaihtoehdosta.

Valikoiva ruokailija

Tarkka ruokailija löytää varmasti mieleistään syötävää laivojen monipuolisista noutopöydistä. Ravintoloiden à la carte -listojen annoksia pyritään mukailemaan asiakkaan toiveiden mukaisiksi. Voit keskustella henkilökunnan kanssa, jos haluamasi annos sisältää jotain sinulle epämiellyttävää ruoka-ainetta. Merilaivoilta löytyy laajempi valikoima erilaisia ruokapaikkoja kuin jokilaivoilta, joiden tilakapasiteetti ei ole yhtä suuri kuin merillä seilaavien alusten.

Saara Paananen Kristina Cruises

Kokeneen matkanjohtajamme Sauran vinkit ruokarajoitteisille matkustajille:

  • Maidoton ruoka on lähes aina myös laktoositon.
  • Henkilökunnan tietämys erityisruokavalioista heikkenee sitä mukaa, kun etäisyys Suomesta kasvaa.
  • Ravintoloissa, joissa syödään ennen risteilyä tai retkien aikana, ei aina pystytä parhaaseen tai edes tyydyttävään lopputulokseen erityisruokavalioissa.
  • Älä ilmoita erityisruokavaliosta etukäteen, jos kykenet tarvittaessa joustamaan ainesosien suhteen. Usein annoksia voidaan pienellä vaivalla muokata paikan päällä mieluisammiksi.
  • Voit ottaa eväitä mukaan jos ruokavaliosi on haasteellinen, mutta huomioi niiden maahantuonnin ja viennin rajoitukset.
  • Suosittelen laktoosi-intolerantikoille varmuuden vuoksi laktoosinpilkkojia mukaan otettaviksi. Tällä voidaan välttää epämukavat tilanteet, mikäli ruoissa on varmistuksesta huolimatta pieni määrä laktoosia.
  • Aasiassa ei käytetä maitotuotteita (poikkeuksena jäätelö), joten laktoositon ruokavalio on helppo hoitaa paikan päällä ilman etukäteen ilmoittamista.
  • Jos yliherkkyys tai allergia aiheuttaa voimakkaita reaktioita, kerro aina asiasta henkilökunnalle.

 

Jos kaipaat yksityiskohtaista tietoa järjestelyistä omaa ruokavaliotasi silmällä pitäen, voit aina olla yhteydessä asiakaspalveluumme. Autamme ja neuvomme mielellämme, jotta ruokarajoitteisuus ei estäisi sinua lähtemästä unelmiesi lomalle kanssamme.

Varaa unelmiesi risteilyloma kattavasta risteilyvalikoimastamme!

Tarja ja Lauri Mustalahti olivat Kristina Cruisesin järjestämällä Reinin-risteilyllä. ”Nappi puristi huomattavasti enemmän takaisin tullessa kuin lähtiessä”, Tarja kertoo. Katso lisää videolta!

 

Kristina Cruises:

Antti Partanen
Head of Customer Experience
antti.partanen@kristinacruises.com
+358 5 211 4227