Saksan viinialueilta löytyy muutakin kuin Rieslingiä – lue matkanjohtajan vinkit Saksan viiniseuduille

Matkanjohtaja Saura Paananen tuntee Saksan viinialueet ja juomakulttuurin. Hänen työsuhteensa Kristinalla alkoi vuonna 2001 ja sitä ennen hän työskenteli ravintola-alalla. Saksa viinimaana on Sauran mukaan erityinen siksi, että viinialueet ovat kaikki erilaisia.

  • Saksassa on todella pitkät perinteet viininvalmistuksessa. Siellä on paljon hyvällä laatuluokituksella olevia viinitiloja ja viinit vaihtelevat alueiden mukaan. Jokaisella jokialueella on oma tyypillinen viininsä.
Jokilaakso, jonka taustalla näkyy pieni kylä ja saksalainen viinialue. Viinialue kohoaa joelta vuoristoon.
Saksassa viiniä viljellään rinteissä, upeiden jokivarsikylien kupeessa.

Saksan viinialueet keskittyvät jokien varsille ja ne sijaitsevat pääosin Düsseldorfin kaupungista etelään. Viiniä viljellään rinteillä ja muun muassa Mosel-joen rinteet ovat niin jyrkkiä, että rypäleet kerätään käsin. Mosel on erityisen tunnettu Riesling-rypäleestä.

  • Maaperä vaikuttaa viinin makuun. Mosel-joen viinit saavat arominsa liuskekivimaaperästä.
Vehreää puustoa ja taustalla joki, jonka ympärille levittyy saksalainen viinialue. Vaalean rypäleen viiniköynnös, joka sijaitsee saksalaisella viinialueella. Taustalla vanha kylä ja joki.
Saksalaiset viinialueet sijaitsevat pääosin jokivarsilla.

 

Reinin ympäristössä on useita viinialueita, joista jokainen poikkeaa toisistaan, mutta kaikkialla valmistetaan Rieslingiä. Vähemmän tunnettuja viinialueita ovat Frankenin alue sekä muu Mainjoen ympäristö. Frankenin alue eroaa muista alueista muun muassa Bocksbeutelin, eli litteän ja pyöreän pullonsa ansiosta. Alueen yleisin rypäle on Sylvaner, mutta Sauran mielestä alueen tummista rypäleistä, Dominasta ja Spätburgunderista eli Pinot Noirista tehdään parhaita punaviinejä.

Kiinnostavaa seutua on myös Alsace, jossa saksalainen ja ranskalainen viinikulttuuri yhdistyvät.

  • Yksi mieleenpainuva muisto Frankenin alueelta oli kolmen miehen perustama viinitila Wein von 3, jossa he valmistavat uusia trendikkäitä luomuviinejä. Heillä ei ollut aikaisempaa viininvalmistuskokemusta, mutta heille tarjoutui tilaisuus ostaa viinitila Frankenista. Viinitilan omistajilla on linnahotelli, jossa maistelimme viinejä, juustoja ja muita maalaisherkkuja. Vierailu oli rento, mutta yltäkylläinen ja hieno kokemus!

Riesling, vehnäolut vai saksalainen kuohuviini Sekt?

Saksalaisista viineistä tulee ensimmäisenä mieleen Riesling, mutta Saksassa juodaan myös kuohuviiniä – lähteiden mukaan jopa eniten maailmassa. Saksassa tuotetaan kuohuviiniä, Sekt, joka valmistetaan tankkimenetelmällä. Kun taas samppanjamenetelmällä valmistetaan Winzersekt, joka saksalaisten versio samppanjasta.

  • Saksa ei ole pelkkää Rieslingiä. Mahtavia viinejä tehdään myös Gewürztraminer-rypäleestä. Viime vuosina muotiin on tullut Pinot Noirista tehdyt punaviinit, jotka ovat nykyään hieman tuhdimpia kuin ennen.
Viinilasi, jossa valkoista viiniä. Taustalla saksalainen sisäpiha.
Saksa on tunnettu valkoviineistään, ja erityisesti Rieslingistä.

Saksa on tunnettu myös olutkulttuuristaan. Aiemmin olutvalikoima oli yksinkertaisempi, ja tarjolla oli pääosin vehnäoluita, ja luostariolutta. Tänä päivänä Saksassa valikoimakin on laajempi ja maassa näkyy pienpanimoiden lisääntyminen.

  • Nykyään on paljon IPA- ja APA-oluita sekä stoutia. Pieniä oluttupia on lähes joka kylässä, mutta viinialueilla hieman vähemmän.
Neljä saksalaista olutpulloa, joiden keskelle maistelulasi. Taustalla ikkuna, jonka takaa näkyy vehreää metsäistä maisemaa.
Saksalaisia oluita

Matkalle Saksan viinialueille?

Kristinan jokiristeilyillä ja ROPAX-risteilyillä pääsee Saksaan ympäri vuoden. Jokiristeily on hyvä valinta silloin, kun haaveissa on tutustua saksalaiseen viinikulttuuriin. ROPAX-risteilyillä puolestaan pääsee kätevästi Pohjois-Saksaan ja olutkulttuurin makuun. Joulutoreilla voi herkutella glühweinilla ja lämmitetyllä omenaviinillä, kun taas sadonkorjuun aikaan voi maistella nuorta Sturm-viiniä.

  • Jos lähtisin viinimatkalle, lähtisin Mosel-joelle. Jos taas haluaisin maistella oluita, lähtisin Bayeriin. Saksan tyylikkyys on siinä, että jokaisella risteilyllämme on todella upeita kyliä, joissa on aina paikallisia tuotteita tarjoavia viini- tai oluttupia.

 

Varaa oma matkasi Saksan herkkujen äärelle matkakalenteristamme tai katso kaikki Saksan matkat tästä!

 

 

Kuvat: Saura Paananen