Risteillen syyslomalle – lokakuun matkakohteet tarjoavat upeita elämyksiä

Houkutteleeko eteläinen Tonava, Bordeauxin risteily Lounais-Ranskassa tai Adrianmeren lomaristeilyn upea tunnelma? Kristinan matkat syysloman aikaan vievät meidät jälleen kerran unohtumattomien kokemusten äärelle.

Syysmatka eteläiselle Tonavalle ja suistoalueelle

Veliko Tarnovon vanha kaupunki. Kuvassa mukulakivikatua ja vanhoja taloja kadun reunoilla.

Veliko Tarnovon vanha kaupunki ihastuttaa

Vierailu viidessä eri joenvarrella sijaitsevassa valtiossa, jokiristeilyaluksen ja matkanjohtajan palvelut sekä kiehtovaa erilaista Eurooppaa – sitä on lokakuinen matkamme Itä-Euroopan sydämeen. Risteilymme alkaa Romaniasta ja kuljettaa meidät Tulceaan, josta halukkaat matkaajamme voivat retkeillä Tonavan suistoalueelle. Alueella voit nähdä valkoisen pelikaanin tai erilaisia haikaroita. Suistoalue on tunnettu runsaslukuisesta linnustostaan ja lukuisista makeanveden kalalajeista.

Seuraavaksi jokilaivamme kuljettaa meidät Bulgariaan, jossa voit viettää päivän omatoimisesti tutustuen Rusen kaupunkiin tai lähteä mukaamme retkelle Veliko Tarnovoon ja Arbanassiin. Veliko Tarnovo oli aikoinaan Bulgarian pääkaupunki, ja se on tunnettu kolmesta kukkulastaan. Arbanassi on puolestaan historiaa huokuva kylä, jossa vierailemme Kristuksen syntymälle omistetussa kirkossa. Kirkon sisällä voimme ihastella upean värikkäitä maalauksia.

Matkamme aikana käymme myös Romanian ja Serbian välisellä vesiväylällä, joka on noin 100 kilometrin mittainen kanjoni. Upeat näkymät ja Rautaportin rotkomaisemat kruunaavat risteilymme. Matkan viimeiset päivät kuluvat Serbian pääkaupunkia Belgradia ja Unkarin pääkaupunkia Budapestia ihastellen. Piipahdamme myös unkarilaisessa kaupungissa Mohacsissa tutustumassa busó-karnevaaliin.

Bordeauxin risteily vie herkkujen äärelle

Bordeauxin La Bouse -aukio. Kuvassa iso linnamainen rakennus, jonka edessä aukio

Bordeauxin La Bourse -aukio

Maailmankuulut viinit ja herkullinen ranskalainen keittiö – tämä matkamme tarjoaa kokonaisen viikon elämästä nautiskeluun. Syysmatkamme alkaa ihastuttavasta Bordeauxista, josta siirrymme Cyrano de Bergerac -laivalle. Ensimmäisenä pysähdymme Cussacin viehättävään kylään Haute-Viennessä. Sen jälkeen laivamme vie meidät Atlantin rannikolle Royaniin, joka on yksi Ranskan suosituimmista lomakohteista. Kaupunki pitää sisällään viisi upeaa hiekkarantaa, yli tuhannen veneen vierasvenesataman ja historiallisia nähtävyyksiä.

Viikon loppupuolella nautimme Libournesta, Bordeauxista ja Cadillacista. Libourne on viehättävä kaupunki Garonne-joen varrella, lähellä Saint-Émilionin viinialuetta. Bordeaux puolestaan tarjoilee parastaan viininystäville – tutustu viinille omistettuun Cité du Vin -museoon ja nauti ostereita, juustoja ja makeita canelé-leivoksia. Tämä kaupunki on kuin tehty herkutteluun ja kulinaristisiin nautintoihin.

Syysloma Adrianmerellä

Dubrovnikin vanha kaupunki. Kuvassa kaupunki ilmasta käsin. Kuvassa meri ja vanhan kaupungin muureja.

Dubrovnikin vanha kaupunki lumoaa matkaajan

Jatka kesää Adrianmerellä, risteilyllä, joka on tarkoitettu vain aikuisille. Kroatia, Italia ja Slovenia – nämä upeat kohteet odottavat meitä lokakuussa. Risteilymme alkaa ja päättyy Kroatian Dubrovnikiin, meren äärellä sijaitsevaan näyttävään kaupunkiin. Vaikka Dubrovnik on matkailijoiden ja risteilyalusten suosiossa, vanhan kaupungin kujilta löytyy myös aitoa paikallista tunnelmaa.

Seuraava pysähdyspaikkamme on muurien ympäröivä Kotor. Tämä Unescon maailmanperintökohde lumoaa paitsi historiallaan, myös upeilla maisemillaan. Täältä voit hypätä matkaamme lisämaksulliselle retkelle henkeäsalpaavaan Montenegroon. Retkellä ajamme Kotorista Cetinjeen, maailman kauneimmaksi kutsuttua serpentiinitietä. Käymme myös Lovcen kansallispuistossa ja Njegusin kylässä.

Italian puolelle päästyämme vierailemme Ravennassa ja halutessasi San Marinossa. Ravenna on tunnettu kuuluisista bysanttilaisista mosaiikeista. Vietämme myös yhden päivän Triestessä, joka on käytännössä liki kokonaan Slovenian ympäröimä. Päivän voi viettää nähtävyyksiin tutustuen tai Piazza dell’Unita d’Italia -aukiolla rennosti kahvitellen. Sloveniassa pysähdymme Koperissa, maan tärkeimmässä satamakaupungissa. Täällä voit herkutella paikallisilla ruoilla ja alueen maittavilla viineillä.

Ihastuttava matkamme päättyy Kroatiaan, jossa vierailemme vielä Splitissä ennen matkamme päättymistä Dubrovnikiin. Kaupungin viehättävimpiä paikkoja on historiallisen keskustan Narodni trg -aukio, jonka laidalla kohoavat venetsialaistyylinen kaupungintalo sekä roomalainen kellotorni.

Suuntaatpa syyslomallesi Tonavalle, Bordeauxiin tai Adrianmerelle, matkanjohtajamme ovat mukanasi koko matkan ajan.

Varaa matkasi matkakalenteristamme!