Rannikkoristeily Saksan rannikolla viehätti Leenaa ja Kimmoa

Rannikkoristeily Saksan rannikkoa pitkin vei Leena Vainion ja hänen puolisonsa Kimmon tutustumaan vanhoihin hansakaupunkeihin sekä saksalaisten lomanviettopaikkoihin kesällä 2023.

 

”Valitsimme Saksan rannikkoristeilyn silkasta mielenkiinnosta. Olemme matkustaneet miltei kaikkialla, joten tämä oli meille vielä uusi ja tuntematon alue”, Leena kertoo.

 

Leena ja Kimmo matkustivat Kristinan mukana ensimmäisen kerran vuonna 2001 – yli kaksikymmentä vuotta sitten. Pariskunta on kiertänyt Eurooppaa, käynyt Suezin kanavalla, risteillyt Norjassa ja Karibialla, sekä tehnyt matkoja Reinille, Tonavalle ja Islantiin.

 

”Kun on käynyt yhdellä tai kahdella Kristinan matkalla, huomaa, että Kristinaan voi luottaa. He ovat vieneet vuosia ihmisiä uusiin, meille tuntemattomiin paikkoihin ja pitävät huolta matkustajistaan. Siksi me olemme valinneet aina Kristinan matkat”, Leena kehuu.

 

Saksan rannikkoristeilyllä Leenaa ja Kimmoa ilahduttivat vaihtuvat maisemat, sekä rannikkoseudun historia. Kristinan matkanjohtajan kohdetiedon avulla pariskunta, sekä muut matkan matkustajat havahtuivat Leenan mukaan alueen mittavaan, Suomeakin koskettavaan historiaan.

 

”Monet totesivat matkalla, että täytyy mennä reissun jälkeen kirjastoon opiskelemaan tämän alueen historiasta lisää. Alueella olikin yllättävän paljon niin sanottua Suomi-Ruotsi-historiaa”, Leena sanoo.

 

Saksan rannikkoristeily vie myös kuvassa olevaan Wolgastin vanhaan kaupunkiin. Kuvassa vanhoja koristeellisia rakennuksia vanhan kaupungin aukion äärellä.
Wolgastin vanha kaupunki

Rannikkoristeilyn reitti kulki Berliinin kautta Hampuriin. Väliin mahtui kaupunkeja Saksan ja Puolan rannikolta; Stralsund, Wieck, Lauterbach, Peenemünde, Szczecin, Swinemünde ja Wolgast. Leenan ja Kimmon mieleen jäivätkin erityisesti saksalaiset lomakylät, joissa ylimystö on aikoinaan lomaillut.

 

”Näissä lomakylissä talot olivat kuin karamelleja. Niissä näki, miten lomia on ennen vanhaan vietetty. Kylissä olisi pitänyt itsekin kulkea päivävarjon kanssa”, Leena nauraa.

 

Tällä matkalla Leena ja Kimmo osallistuivat pääasiallisesti kaikille Kristinan retkille.

 

”Olemme aiemmilla matkoillamme kierrelleet paljon kohteita omatoimisesti, mutta tällä reissulle osallistuimme retkille. Opimme muun muassa alueen sotahistoriasta, joka ei toki aina ole niin mukavaa kuultavaa”, Leena kertoo.

Jokiristeilyn kokemuksia Ranskassa

Rannikkoristeilyn lisäksi Leena nostaa esiin jokiristeilyn bargealuksella Ranskassa. Hän arvostaa puolisonsa kanssa erityisesti Kristinan tarjoamia ”ihmisen kokoisia” matkoja, joilla edetään pienemmillä laivoilla kohteesta toiseen. Ranskan jokiristeilyillä pariskunta on reissannut muutamia kertoja.

 

”Rinnastaisin Saksan rannikkoristeilynkin jokimatkoihin, sillä molemmissa on sopivan rauhallinen tunnelma. Me olemme jo nähneet niin paljon, että arvostamme rauhaa, hyvää ruokaa ja matkan sujuvuutta”, Leena sanoo.

 

Jokiristeilyn kokemukset ovat vertaansa vailla. Kuvassa Reinjoki ylhäältä päin kuvattuna, etualalla vanha historiallinen kaupunki.
Leena ja Kimmo ovat matkustaneet paljon – myös Reinjoella

Ranskan jokiristeily ranskan maaseudulla on jäänyt Leenan mieleen erityisesti herkullisten ruokien ansiosta – maalaismaisemaa ja ranskalaisia kyliä unohtamatta.

 

”Mietin edelleen, miten ihmeessä pienessä laivassa saatiin loihdittua niin upeat kattaukset ja illalliset. Näiden ruokien tähtiluokitus olisi täydet viisi tähteä, koska ruuat paitsi maistuivat hyvälle, tarjosivat myös silmänruokaa”, Leena muistelee.

 

Matkanteko Kristinan kanssa jatkuu

Seuraavaksi Leena ja Kimmo suuntaavat jälleen Saksaan – tällä kertaa joulumatkalle Saksan upeille joulutoreille. Ja seuraavat jokiristeilytkin lienevät suunnitteilla. Yli kahdenkymmenen vuoden ajan melkein joka vuosi Kristinan kanssa matkanneella Leenalla on kuitenkin vielä yksi unelma.

 

”Jos olisi oikein paljon rahaa, veisin koko sukuni jokiristeilylle”, Leena haaveilee.