Matkanjohtajan vinkit yhteismatkalle

Lomamatkalle pakkaaminen voi aiheuttaa päänvaivaa ja pohdit ehkä, mitä jos jotain epämukavaa tapahtuu reissun aikana. Kysyimme kokeneelta matkanjohtajaltamme, Saara “Saura” Paanaselta, vinkkejä ja neuvoja sujuvaan matkustamiseen. 

Saura Paananen toimii Kristinan matkanjohtajana

 

Matkanjohtajana Saura on ollut mukanamme jo reilut pari vuosikymmentä. Voit lukea lisää hänen mieleenpainuvimmista yhteismatkamuistoista blogistamme

Mitä pakata mukaan lomalle?

Naisen matkalaukku pursuaa tavaroita eika mahdu kiinni

Matkalaukku on täynnä ja vetoketjua on vaikea saada kiinni. Kuulostaako tutulta? Pakkaatko helposti mukaan monta vaatekertaa ja kenkäparia varmuuden vuoksi? Matkanjohtajamme Saura neuvoo levittämään mukaan tulevat asiat sängylle ja karsimaan niistä vielä osan pois. Kannattaa myös pitää silmällä matkakohteen säätä, jotta tulee varmasti pakattua mukaan säänmukaista vaatetusta. ”Matkalta kannattaa jättää pois kaikki sellaiset vaatteet, joita et voi käyttää silittämättä”, Saura vinkkaa.  ”Aika vähällä loppujen lopuksi reissussa pärjää”, hän jatkaa. 

Saura kehottaa pakkaamaan käsimatkatavaroihin kahden päivän tarpeita vastaavat tavarat. ”Jos matkalaukku häviää matkalla, voi sen saapuminen laivalle kestää. Tämä johtuu siitä, että vaihdamme useasti satamaa”, hän kertoo. Käsimatkatavaroihin kannattaa pakata ainakin henkilökohtaiset lääkkeet ja hygieniatarvikkeita kuten hammasharja. 

Matkojemme retket sisältävät usein paljon kävelyä, joten hyvät kengät ovat ehdottomat. ”Uudet, sisään ajamattomat, kengät kannattaa jättää kotiin”, Saura muistuttaa. ”Hyvin rullaava nelipyöräinen matkalaukku on myös hyvä sijoitus. Lentokentillä välimatkat voivat olla pitkiä ja matkatavarakärryjä ei aina ole saatavilla”, hän jatkaa. Retkille on hyvä varata lisäksi oma juomapullo, jonka voi tarvittaessa täyttää retken aikana. Sauran mukaan, toisin kuin luullaan, vesijohtovesi on suurimmassa osassa kohteitamme täysin juotavaa.

Miten pukeutua kulttuuria kunnioittavasti?

Nainen huivi paassa kirkossa

Yhteismatkoilla käydään tutustumassa eri kulttuureihin ja saatatkin miettiä, miten pukeutua kulttuuriin sopivasti. Mukaan matkalle on järkevää valita kevyitä pitkähihaisia ja lahkeissa vaatteita, sillä useissa kulttuureissa polvet ja olkapäät tulee olla peitettynä, kun vierailemme pyhissä paikoissa. Esimerkiksi pitkähihainen paita voi olla sellainen, jonka voi pukea ja riisua tarvittaessa. Naisten on hyvä ottaa mukaan myös huivi, jolla voi tarvittaessa peittää hiukset. 

Matkanjohtajamme pitävät yhteismatkoilla kohdeinfoja, joissa käydään läpi myös vaatetusasiaa. Pyrimme siihen, että sinulla on kaikki tarvittava info koskien retkiä ja niiden vaatimuksia etukäteen. Näin vältymme suuremmilta yllätyksiltä retkillä ja pääset nauttimaan täysin eri kulttuurien ihmeistä.

Mitä jos reissussa tapahtuu jotain?

Hyvällä ja huolellisella suunnittelullakaan ei voi välillä välttyä yllätyksiltä. Sinun ei kuitenkaan tarvitse kohdata ongelmatilanteita yksin, sillä kokeneet ja koulutetut matkanjohtajamme ovat aina mukana yhteismatkalla. Heidän puoleensa voit kääntyä asiassa kuin asiassa lomasi aikana. ”Olen ollut tulkkaamassa, mukana sairaalassa, järjestänyt kuljetuksia ja vaikka mitä”, Saura kertoo. Asiakasta ei meillä jätetä oman onnensa nojaan. 

Saura vinkkaa, että kaikkien matkalle lähtevien olisi hyvä hankkia maksuton Eurooppalainen sairaanhoitokortti (linkki ko kortin tietoihin Kelan sivulla). Se toimii Euroopassa samalla lailla kuin kelakortti kotimaassa. Kuitenkin jotkin maat voivat kieltäytyä antamasta hoitoa, mikäli eurooppalainen versio puuttuu. Kortin voi tilata itselleen täysin maksutta Kelan verkkosivuilta

Matkalle lähdettäessä on hyvä tarkistaa tärkeiden asiakirjojen, kuten passin ja matkavakuutuksen, voimassaolo. Jälkimmäisestä on myös syytä tarkistaa vakuutusehdot eli mitä vakuutus kattaa. ”Voi olla että vakuutus maksaa sairastuneen kulut, mutta ei matkakumppanin. Tämä on mielestäni tärkeä seikka, joka jää välillä tarkistamatta”, Saura harmittelee. 

Sauran vinkkejä onnistuneeseen yhteismatkaan

  • Matkalle kannattaa varata luottokortin lisäksi myös käteistä, sillä vieläkin monissa paikoissa käteistä käytetään paljon. Esimerkiksi kahvikuppia on turha maksaa luotolta, kolikoilla pääset helpommalla.
  • Lähtö- ja paluupäivän ovat pitkiä. Muista huolehtia omasta jaksamisesta. Jos lento lähtee aamuvarhaisella ja matkasi kentälle on pitkä, haluat ehkä majoittua lähelle lentokenttää jo edeltäväksi yöksi. 
  • Tutustu kunnolla matkaohjelmaan ja etukäteen toimitettavaan toimintaohjeeseen. Näissä kerromme kaiken oleellisen yhteismatkaasi ajatellen. Voit myös ottaa yhteyttä Kristinan toimistoon , jos mieltäsi askarruttaa jokin asia. 
  • Tutustu oman puhelimesi asetuksiin ja toimintaperiaatteisiin. Mobiilidata saattaa olla todella kallis joissain maissa ja on hyvä tietää, miten sen saa kytkettyä pois päältä tarpeen tullen. 
  • Ota mukaan matkalle vain lomalompakko eli karsi pois kaikki ylimääräinen kuten plussa ja bonuskortit. Sama koskee myös käsilaukkua. Muista myös, ettei koko lomabudjettia kannata kantaa koko ajan mukana, vaan jaksaa sen osiin esimerkiksi päiväkohtaisesti. Tarvittaessa hytissä on käytössäsi tallelokero. 
  • Matkakohteissa tulee koko ajan kantaa mukana henkilöllisyystodistusta, joten kannattaa harkita henkilökortin hankkimista. Se on kooltaan pieni ja mahtuu lompakkoon eikä passia näin ollen tarvitse koko ajan kantaa mukana. Henkilökortti käy matkustusasiakirjana EU-alueella. 

 

Tutustu matkavalikoimaamme ja varaa unelmiesi loma, vaikka heti!