Matkanjohtajan vinkit Tonavan varrella oleviin kaupunkeihin: mitä nähdä ja millä herkutella?

Kristinan matkanjohtajan Minna Särmön sanoin, Tonava on ainutlaatuinen matkakohde. Tonavan varrella olevat lukuisat isommat ja pienemmät kaupungit, Tonavan rooli kaiken elämän keskipisteenä ja pitkän jokivarren monimuotoisuus tekevät siitä jokien kuningattaren. Se saa alkunsa eteläisestä Saksasta ja laskee Romanian ja Bulgarian kautta Mustaanmereen.

  • Tonavaa pitkin on kulkenut historian saatossa paljon; kasvien siemenet, eri maiden kielet, arkkitehtuuri ja kulkutauditkin. Joki on ollut tärkeässä roolissa, Minna kertoo.

Tonavan varrella on lukuisia kiinnostavia kaupunkeja

Tonavan varrella on paljon erikokoisia ja erilaisia kaupunkeja. Suurimpia ja tunnetuimpia lienevät Unkarin Budapest sekä Itävallan Wien. Myös Itävallan kolmanneksi suurin kaupunki Linz on Minnan mielestä näkemisen arvoinen.

Tonavan varrella sijaitsevien kaupunkien kupeessa on Rautaportti, josta kuvassa näkyy kallionseinämään kaiverretut kasvot.
Rautaportti on mielenkiintoinen nähtävyys
  • Tonava Belgradista eteenpäin on mielenkiintoista ja vähän tuntemattomampaa aluetta. Alueen erikoisuutena on yli 100 kilometriä pitkä rautaporttikanjoni, jossa Tonava virtaa Karpaattien ja Balkanin vuorten välissä. Rautaportti on todella näkemisen arvoinen paikka.

 

Vähemmän tunnetuissa, pienemmissäkin kaupungeissa kannattaa Minnan mukaan vierailla, sillä niissä on mielenkiintoista historiaa.

  • Jokiristeilyissä on aina ihanaa se, että lähes jokaisesta paikasta, johon laivamme pysähtyy, pääsee kävelylle joen varteen. Myös laivalta on ihanaa seurata matkan kulkua. Keväisin on kiva kuunnella öisin satakielen laulua, kun laiva lipuu hiljakseen eteenpäin.
Nainen ja mies jokilaivassa ihastelemassa maisemia ja Tonavan varrella olevia kaupunkeja.
Tonavan risteilyllä voi ihastella maisemia samalla, kun laiva lipuu hiljaa eteenpäin seuraavaan kaupunkiin.

Jos Tonava kutsuu ensimmäistä kertaa, suosittelee Minna valitsemaan matkan, jossa kuljetaan Tonavan alkupäätä.

  • On hyväksyttävä se tosiasia, että koko Tonavaa ei voi nähdä yhden reissun aikana. Alkupää on pittoreskiä, satumaisia linnamaisemia ja viininviljelyksiä – ja siksi ensimmäiselle Tonavan matkalle erinomainen alue.

 

Parhaat ruoka- ja kulttuurielämykset Tonavan varrella

Joen varsi on täynnä erityislaatuisia ruoka- ja kulttuurielämyksiä. Minna kehottaa herkuttelemaan kakuilla, maistamaan makkaroita, ostamaan unkarilaisia paprikatuotteita ja Tokaji-viiniä sekä tuotteita, jotka on tehty itävaltalaisten aprikoosista eli marillesta. Wachaun laakson alueella marillesta tehdään hilloja, likööriä ja muita herkkuja.

  • Itävallassa kannattaa piipahtaa myös viinituvissa, jotka sijaitsevat usein isoilla sisäpihoilla. Syksyisin niissä tarjoillaan paikallista erikoisuutta, käymistilassa olevaa Sturm-viiniä.

 

Nainen ja mies maistelemassa paikallisia herkkuja Tonavan varrella olevissa kaupungeissa.
Minna kehottaa herkuttelemaan reissussa

Erityisen hieno nähtävyys on Melkin luostari, joka sijaitsee Melkin kaupungissa. Luostarissa toimii koulu ja osa luostarista toimii museona. Luostarin yksi kuuluisimmista nähtävyyksistä on upea kirjasto, jolla on myös omat tarinat kerrottavanansa.

  • Kerrotaan, että kirjailija Umberto Eco vieraili aikoinaan luostarissa ja sen kirjastossa hän sai idean vuonna 1980 julkaistuun Ruusun nimi -teokseensa.
Itävaltalainen sisäpiha mukulakivineen, ravintolapöytineen ja värikkäine kukkasineen Tonavan varrella.
Itävaltalaiset sisäpihat ovat kauniita vierailupaikkoja

Linz on Minnan oma suosikkikohde

Minnan oma suosikki Tonavan varren kaupungeista on Itävallan Linz. Se oli tärkeä teollisuuskaupunki ennen toista maailmansotaa ja joutui sodassa pommitetuksi. Kaupunki on mielenkiintoinen yhdistelmä historiaa, teollisuutta ja nykytaidetta.

Tonavan varrella sijaitseva Linzin kaupunki ilta-aikaan, kaupungin valot heijastuvat etualalla olevaan veteen.
Linzin kaupunki on Minnan suosikki

Linzissä sijaitsee tulevaisuuden museo Ars Electronica sekä Lentos-nykytaidemuseo, joita Minna suosittelee käyntikohteeksi. Näkemisen arvoinen on myös Heikki ja Kaija Sirenin suunnittelema konserttitalo, joka on nimetty itävaltalaisen säveltäjän Brucknerin mukaan. Hän kehuu myös kaupungin paikallisoppaita, joiden kanssa Kristina tekee yhteistyötä.

Tonavalle voi matkustaa useina vuodenaikoina, mutta keväinen risteily ja Euroopan kukkiva vehreys ovat Minnalle kuin pieni maistiainen tulevasta Suomen keväästä ja kesästä. Syksyinen risteily taas vie takaisin menneen kesän tunnelmaan, koska Keski-Euroopassa kesä jatkuu pidempään ja syksy on usein lämpimämpi kuin Suomessa. Joulumarkkinoillekin tehdään matkoja.

  • Tonavan tunnelmaan pääsee kuuntelemalla esimerkiksi Johann Straussin Tonava kaunoinen -kappaleen. Pieni varoitus: se saattaa kuitenkin nostaa matkakuumeen korkealle, eikä siihen usein auta muu kuin varata itselleen Tonavan risteily. Helpottavaa on se, että kuume muuttuu heti varauksen tehtyäsi nautinnolliseksi odotukseksi tulevasta matkasta.

 

Tutustu Tonavan risteilyihin tästä ja varaa omasi!