Matkamuistoja vuodelta 2023 – Ruotsin, Hampurin ja matkustamisen lumoa

Matkailuvuosi 2023 on lopuillaan ja on aika muistella kuluneen vuoden mieleenpainuvimpia matkamuistoja. Matkanjohtajamme Teija Aartola-Jalonen, Ira Multaharju sekä Jukka Helin kertovat, mikä Kristinan tämän vuoden laajasta matkatarjonnasta heillä jäi päällimmäisenä mieleen.

Ruotsi yllättää Teijan vuodesta toiseen

Ruotsissa sijaitseva vaalea linnamainen rakennus, jonka ympärillä siisti nurmialue ja kasveja.
Ruotsissa viehättää useat linnat ja kirkot

Valitessaan vuoden 2023 mieleenpainuvinta matkakohdetta, Teija pohti jokiristeilykohteita, kuten Reiniä ja Mainjokea sekä Välimeren upeita kyliä ja kaupunkeja. Hän päätyi kuitenkin valitsemaan Ruotsin.

  • Nostaisin esiin yllättävän vaikuttavan Ruotsin. Olen tehnyt Götan kanavan reissuja useita, ja joka kerta se jaksaa yllättää. Matkalla käymme vierailulla useissa linnoissa ja kirkoissa, sekä tietysti Götan kanavalla. Ruotsi kohteena on jäänyt mieleen, koska siellä on paljon samaa, kuin meillä Suomessa ja silti se on niin erilainen. Ruotsin historia on myös meidän historiaamme ja siksi niin mielenkiintoista.

Erityisinä kohteina Teija mainitsee Gripshomin linnan Mariefredissä, Vadstenan kaupungin linnoineen ja luostareineen ja ihanat pienet ruotsalaiskaupungit. Listalle pääsee myös suomalaisen Liisa Lipsasen omistama Maurizbergin linna.

  • Myös Linköpingin vanhakaupunki on hämmentävä kohde, kuten myös Taxingenin linnan kakkubuffet. Ja tietysti laivamatka kesäyönä Finnlinesilla on ihana! Lisäksi kruunun kurssi on ollut meille suomalaisille edullinen tänä vuonna.

Teija suosittelee Kristinan Ruotsin matkoja kaikille, jotka ovat kiinnostuneita historiasta ja linnoista, tai haluavat muuten tutustua naapurimaan mielenkiintoisiin kohteisiin.

  • Matkat ovat erinomaisia myös silloin, jos haluaa välttää lentomatkustamista tai viettää mielenkiintoisen, mutta hieman lyhyemmän lomamatkan.

 

Jukka nautti ainutlaatuisesta musiikkikokemuksesta Hampurissa

Hampurin konserttisalissa on useita katsomokerroksia ja lava alareunassa.
Hampurin Elbphilharmonie on ikimuistoinen kokemus

Jukka toimi keväällä 2023 kahdesti matkanjohtajana ROPAX-matkoilla, joiden kohokohtana oli konsertti Hampurin uudessa Elbphilharmoniessa. Toisella matkalla ohjelmassa oli Wagnerin Siegfried-oopperan konserttiversio, joka kesti nelisen tuntia väliaikoineen.

  • Se matka, jonka sain tehdä yhdessä Kristinan matkustajien kanssa Wagnerin Niebelungen-tarun maailmaan, oli ikimuistoinen kokemus. Valmistauduin itse konserttiin tutustumalla libreton henkilöihin ja juoneen. Valmistutuminen kulminoitui vielä siihen, että käänsin libreton suomeksi.

Hän kehuu paitsi konserttikokemusta, myös paikkaa, jossa konsertti järjestettiin.

  • Vanhan satamamakasiinin päälle rakennettu luomus on näyttävyydeltään jotakin aivan uniikkia. Jo pelkästään nousu konserttitalon näköalatasanteelle rullaportaikolla on elämys – puhumattakaan näköaloista uuteen Hafen Cityyn ja historiaa huokuvaan satamaan.

Konserttikokemusta Jukka suosittelee sellaisille matkustajille, jotka haluavat kokea konsertin ilman pönötystä. Matka on Jukan mukaan erinomainen heille, jotka rakastavat musiikkia ja sen tekijöitä.

  • Pääkonserttisali on arkkitehtuuriltaan ja akustiikaltaan ehdottomasti kokemisen arvoinen.

 

Iralle tärkeintä on matkustaminen – ei päämäärä

Iran mielestä jokainen toteutunut matka on osallistujalleen ainutlaatuinen ja erityinen.

  • Tunnelmat, maut, tuoksut, elämykset, seura, kohtaamiset ja usein myös joku odottamaton asia tai yllätys saavat tietyn laivan tai paikan jäämään mieleen. Paikat kartalla eivät välttämättä ole niin merkityksellisiä kuin tunnelmat, joka niistä jäävät.

Ira arvelee, että laivat ovat jo itsessään kohteita, jotka jäävät mieleen. Matkustajilla muodostuu usein laivoihin henkilökohtainen suhde.

  • Moni matkustaja varmasti tunnistaa ikävän laivoille ja haluaa palata aina uudelleen.

Kristinan matkoilla jokainen saa halutessaan omaa tilaa, mutta on yhtä lailla tervetullut liittymään muiden seuraan aina kun siltä tuntuu. Seurassa jaetut matkakokemukset päivän päätteeksi ovat monen matkan suola.

  • Meitä kaikkia matkalla olevia yhdistää rakkaus matkustamiseen, laivoihin ja risteilyihin, sekä syvällinen kiinnostus kohteisiin. Yhdessä myös nauretaan paljon ja makeasti matkan kokemuksille sekä sattumuksille.

 

Tule mukaamme luomaan uusia matkamuistoja. Varaa matkasi matkakalenteristamme!