Haasteet tuovat uusia mahdollisuuksia

”Olet kasvotusten käsittämättömän tilanteen edessä. Et tiedä mitä huominen tuo tullessaan. Et ymmärrä miten näin voi tapahtua. Tahto on luja mennä eteenpäin.”

On koottava itsensä, on ymmärrettävä tapahtunut, on löydettävä väylä sen läpi purjehtimiseen. Ja kun tarpeeksi monta kertaa tämän tavalla tai toisella läpi käy – sitä oppii paljon ja oppii ymmärtämään, että kaikki ei aina mene kuten toivotaan tai on suunniteltu. Eikä siitä tule lamaantua. Me kristinalaiset olemme oppineet juoksemaan, kovaakin, kohti tavoitteittemme toteutumista, kohti uusia haasteita, vaikka vastatuulessa. Aina ennakkoluulottomasti, inhimillisyyttä ja vastuunkantoa vahvasti noudattaen.

Kristina Cruises on vuosikymmenten aikana käynyt läpi itse asiassa aika monta kriisiä, joiden aiheuttamiseen emme juurikaan tai ollenkaan ole päässeet vaikuttamaan. Ne ovat opettaneet paljon ja niistä kaikista on lähdetty entistä vahvempana eteenpäin. Palataanpa hetkeksi menneisiin vuosiin.

Lehtileike Kristina Reginan tulipalosta

Kristina Reginan tulipalo oli romuttaa suuret unelmat jo vuonna 1988

Kasvoimme vuosien varrella laajasti kansainvälisillä vesillä seilaavaksi risteily-yhtiöksi. Olimme 1980 luvun lopulla ja 1990 luvulla kahden aluksen laivasto, joiden hohtavan valkeat Kristina Brahe ja Kristina Regina toivottivat suomalaiset ja välillä ulkomaalaisetkin vieraat risteilemään kohti uusia kokemuksia.

Vuonna 1988 , ennen kuin Kuningatar Kristinan mukaan nimetty uusi lippulaivamme pääsi edes aloittamaan liikenteen varustamomme lipun alla, kohtasimme melkoisen kolauksen. Kristina Reginalla sattui Kotkan satamassa tuhoisa tulipalo, joka melkein romutti suuren unelmamme. Sammutustöiden jälkeen näky oli lohduton.

”Tätä laivaa ei naulatehtaalle lähetetä. Me kunnostamme laivan ja toteutamme sen, mitä olemme suunnitelleetkin.”
– Toimitusjohtaja ja yrityksen perustaja Keijo Partanen

Vanha isäntä tiesi mitä tahtoi. Päätös laivan kunnostuksesta sattuneesta tulipalosta huolimatta todella kannatti. Kristina Regina sai merenkulku-uralleen huikean loppunäytöksen seilatessaan lukuisilla merillä ja vieraillen kymmenissä maissa ja satamissa.

WTC tornit New Yorkissa 1999

WTC-tornit sortuivat New Yorkissa – ja maailma pysähtyi vuonna 2001

Vuosituhannen vaihteessa teimme suuren hyppäyksen siirtymällä Itämeren risteilyistä pitkien kansainvälisten risteilyjen järjestämiseen. Menestys ja asiakkaiden ihastuminen uudenlaiseen risteilylomamuotoon antoi uskoa tulevaisuuteen. Kristina Regina päätettiin siirtää ympärivuotiseen kansainväliseen risteilyliikenteeseen. Alkutalvesta 2001 laivaan tehtiin suuria muutostöitä ja se varusteltiin sopivaksi entistä pidemmille risteilyille. Uudenlainen liikennöinti lähti hienosti liikkeelle ja olimme kaikin puolin tyytyväisiä tekemäämme päätökseen. Jotain todella järkyttävää, maailmaa mullistavaa ja meidän suunnitelmia täydellisesti muuttavaa kuitenkin tapahtui syyskuussa 2001.

”Katselen kaunista T-paitaa paikallisessa kaupassa, jonka nurkassa olevan TV:n ruudussa näen järkyttävän uutisen – New Yorkissa lentokone törmää WTC rakennukseen. Vaateostokset lakkaavat yllättäen kiinnostamasta.” – Matkanjohtaja Saura Paananen

Lähes jokainen muistaa, missä oli 11. syyskuuta 2001, kun tieto WTC-iskuista tavoitti. Tuona syksynä Kristina Reginan risteilyreitit olivat laajentuneet Välimeren alueelle sekä Pohjois-Afrikan, Lähi-idän ja itäisen Välimeren satamiin. Seuraavaksi talveksi oli tarkoitus suunnata Punaisellemerelle.

”Tapahtumat maailmalla muuttivat nopeasti suuntaansa. Punainenmeri ei enää ollut turvallinen risteilyalue sodanuhan vuoksi. Jouduimme uusimaan koko tulevan kauden ohjelman verrattain lyhyessä ajassa. Samaan aikaan maailman tapahtumat ajoivat monet yritykset ahdinkoon ja isojen valintojen eteen.” – Myyntijohtaja Anu Markkanen

Oli sanomattakin selvää, etteivät matkustajat enää halunneet noille turvattomiksi koetuille alueille.

Merikortit esille ja soitto siskolle Anulle – nyt on katsottava uusi risteilyalue ensi talveksi ja se taitaa olla Kanariansaaret” – Mikko Partanen

Teimme ympäripyöreitä päiviä valmistellessamme korvaavan talviristeilysarjan. Muutamassa päivässä valmistui uudenlainen risteilyohjelmisto Kanariansaarille ja Kristina Regina käänsi pian keulansa kohti länttä. Usko siihen, että teemme oikeita asioita oli luja. Asiakkaamme ottivat hyvin vastaan pikavauhtia uudistuneen ohjelmiston ja Atlantin saarilla sekä Länsi-Afrikassa sitten risteilimmekin seuraavat talvet.

Kristina Brahe Saaristomerellä Jurmossa

Venäjä asetti viisumipakon 2002

Kristina Brahe oli jatkanut koko 90-luvun suosittua lyhytristeilyliikennettä Kotkan ja Viipurin, sekä Lappeenrannan ja Viipurin välillä. Tilanne muuttui, kun Venäjä ilmoitti yllättäen ja varoittamatta loppukesästä 2002 voimaan astuvasta viisumipakosta. Olimme taas yllättävän ongelman edessä, joka tulisi ratkaista. Risteilyt Viipuriin loppuivat kertaiskusta, mutta Kristina Brahe ei jäänyt kauaksi aikaa satamaan seisomaan.

”Olimme lomamatkalla troolarillamme perheen kanssa Saaristomerellä. Hyvin pian minulle valkeni, että tästä tuleekin työmatka. Niiden päivien aikana syntyi uusi kotimaan risteilytuote Kristina Brahelle. Venepäiväkirjaan meidän Antti oli kirjoittanut: Isi oli taas koko päivän puhelimessa… ”
Mikko Partanen

Vuosia mielissä pyörineet ajatukset nostettiin pikaisesti ”suunnittelupöydälle” ja pian risteilimme Keisarien kesäreitillä, joka kulki Savonlinnasta Ahvenanmaan saaristoon. Tämä uusi innovaatio muuten palkittiin Skandinavian parhaana matkailutuotteena vuonna 2004. Risteilyt jatkuivat aina vuoteen 2010 saakka, jolloin Kristina Brahe siirtyi uudelle omistajalle.

Gizan Pyramidit ja Sfinski Kairo Egypti

Arabikevät 2011

Vuonna 2010, elokuussa varustamomme lippulaivana aloittanut Kristina Katarina oli valtava satsaus perheyrityksellemme ja toi mukanaan paljon uusia mahdollisuuksia niin asiakaspalvelun kuin risteilyalueiden laajentumisena. Talvikaudeksi 2010-2011 tarjosimme risteilyjä Punaisellamerellä ja kesällä siirtyisimme pohjoisille vesille – Huippuvuorille ja Vienanmerelle saakka.

Kristina Katarinan ensimmäinen syksy Kristina Cruisesin lipun alla oli upea. Suunnitellut matkat saatiin toteuttaa toivotulla tavalla, matkustajia riitti ja palautteet olivat hyviä. Emme kukaan olisi uskoneet, kun vuosi 2011 alkaa, millaisia vastoinkäymisiä se tulisikaan tuomaan. Alkuvuodesta 2011 maailmalla jälleen tapahtui – syttyi arabikevät. Siitä käynnistyi muutaman vuoden mittainen tapahtumaketju, joka muutti ratkaisevasti yhtiömme toimintaa.

”Egyptin kansannousu alkoi voimakkaasti 25. tammikuuta 2011 Kairossa. Juuri tuona samana päivänä teimme retken Kairon kupeessa oleville Gizan pyramideille. Retkeläiset saatiin lopulta turvallisesti takaisin laivaan, eikä heillä ollut missään vaiheessa vaaraa. Tunnelma Egyptissä kääntyi ja turvallisuustilanne heikentyi yhdessä päivässä! Lopulta viisain ratkaisu oli poistua Punaiseltamereltä, sillä levottomuudet levisivät nopeasti kaupungeista ja valtioista toisiin.” Saura Paananen

Tapahtumat lähtivät vyörymään Punaisellameren alueella. Laiva matkustajinemme ja henkilökuntamme saatiin nopeasti Suezin kanavan kautta Välimerelle, mutta suunnitellun pitkän risteilysarjan Punaisellamerellä jouduimme perumaan. Se oli meille iso pettymys ja taloudellinen isku.

Kristina Katarina Grönlannissa Ilulissat

Juuri hankittu laivamme oli ollut kallis investointi, jonka oli tarkoitus maksaa itsensä pääasiassa Välimeren risteilyillä. Koko Välimeren alue oli muuttunut epävakaaksi alueeksi, kun muun muassa Libyassa sodittiin. Edessämme oli yritystoimintamme kenties haastavimmat kolme vuotta. Sinä aikana saimme toteutettua kuitenkin monia unelmia: kaksi upeaa talviristeilysarjaa Atlantin toisella puolella, Karibianmeren saarilla. Risteilyjä niin Grönlannissa kuin Huippuvuorillakin. Myös Mustanmeren risteilyt saivat jatkoa Kristina Katarinalla. Nämä ja monet muut risteilymme ovat jääneet hienoiksi muistoiksi niin tuhansille asiakkaillemme kuin koko henkilökunnalle.

Kaikista ponnisteluistamme ja yrityksistämme huolimatta jouduimme toteamaan, että risteilytoiminta Suomen lipun alla olevalla laivalla ei ollut enää taloudellisesti mahdollista. Vaikka jälleen lama alkoi hellittää, oli moni asia muuttunut. Kristina Katarina myytiin vuoden 2013 viimeisenä päivänä ja yhtiömme varustamotoiminta siirtyi historiaan. Se ei kuitenkaan tarkoittanut Kristina® risteilylomien päättymistä, vaan uuden alkua!

Kristina Cruisesin ryhmä Reinin risteilyllä keväällä 2019

Kristina Cruisesin uusi kurssi

Pahimmankin myrskyn jälkeen on poutasää, enemmin tai myöhemmin. Päätimme jatkaa siitä, minkä niin hyvin osasimme – korkeatasoisten ja tunnelmaltaan ainutlaatuisten risteilyjen järjestämisen suomalaisille. Oman varustamotoiminnan päätyttyä saimme entistä vapaammin suunnitella ja toteuttaa erilaisia risteilyjä yksittäisistä laivoista tai merialueista riippumatta.

Vastaus tulevaisuuteni pohdinnoille tuli yllättävällä puhelinsoitolla. Luurin toisessa päässä oli Mikko Partanen, Kristina Cruisesin perustaja, perheyrittäjä ja pitkäaikainen kollegani laivoilta. Mikko tiedusteli minulta sitä samaa, jota olin pohtinut jo viikkoja itsekseni: ”Mitä on suunnitelmissa?”. Mikko paljasti nopeasti omat korttinsa. Kokoaisimme pieniä ja suuria suomalaisryhmiä risteilemään maailman vesille muiden omistamilla aluksilla? Tarvitsin yhden päivän asioiden miettimiseen. Punnitsin tulevaisuuttani. Nopeasti huomasin haluavani samaa kuin Kristina Cruises ja hyppäsin kyytiin jälleen kerran! – Saura Paananen

Olemme edelleen täysin suomalaisomisteinen perheyritys, joka on kokemusten karaisema ja tulevaisuuteen uskova. Kuuntelemme asiakkaittemme toiveita ja heiltä saamiamme palautteita. Niiden pohjalta olemme valinneet laivat ja reitit, joilla tarjoamme matkustajillemme ikimuistoisia risteilylomia.

Dourojoen laakso Portugali

Kohti uutta normaalia – mitä tahansa se onkaan

Niin kuin sää ja meriolosuhteet, myös maailman taloustilanteet ja valtioiden sekä ihmisten erilaiset konfliktit – sekä virusepidemiat – elävät omalla arvaamattomalla syklillään. Välillä tyyni ja tasainen meri muuttuu äkkiä myrskyäväksi, eikä asioiden kulkuun voi itse vaikuttaa. Kristina Cruises on seilannut läpi nousu- ja laskukaudet sekä erilaiset maailmaa horjuttavat tilanteet, mutta kestänyt sitkeästi jatkuvan muutoksen. Tämä koronavirusepidemia on jälleen yksi myrsky – aika pitkä sellainen – joka on seilattava tarkkaavaisesti läpi. On löydettävä sopivat reitit ja turvattava matkalla mukana kulkevien tie. Henkilökuntamme joutuu tässä tilanteessa koville ja asiakkaamme joutuvat pettymään matkojen peruuntuessa. Mutta meillä on vahva usko tulevaan ja siksi teemme katkeamattomasti työtä sen eteen, että matkamme jatkuvat heti, kun sen aika on.

On maaliskuu 2020. Kalenterissani on jo tutuksi tulleeseen tapaan kanava-, joki- ja meriristeilyjä ristiin rastiin sekä merkintä muutamasta uudesta kohteesta. Odotan niitä innolla. Uutiset Kiinasta lähteneestä koronaviruksesta leviävät ympäri maailmaa nopeasti ja äkkiarvaamatta iskevät ensimmäisenä matkailualaan. Kalenteri ja elämä menevät kertaheitolla uusiksi. Istun kotona ja muistelen kaikkea sitä, mitä olen vuosien varrella kokenut. Huomaan samalla, että välillä elämällä on tapana nollata kaikki ja aloittaa alusta. Näitä muistelmiani kirjoittaessa olen pyyhkinyt kaihon kyyneleitä ja nauranut makeita nauruja. Niin sen kuuluu ollakin. Olemme Kristina Cruisesin kanssa kulkeneet yhtä matkaa jo 20 vuotta – tämä ei ole missään nimessä loppu, vaan jonkun uuden ja vielä upeamman alku. -Saura Paananen 

Näihin matkanjohtaja Saura Paanasen viisauksiin on hyvä päättää aikamatkamme menneisiin. Elämässä tapahtuu vastoinkäymisiä, ja välillä ollaan haastavien aikojen armoilla, mutta suomalainen sitkeys säilyy sydämessä. Kristina Cruisesin elämäkerta ei ole vielä valmis. Kerronta jatkuu, kun tyhjät sivut saavat vielä monta uutta tarinaa kerrottavakseen. Olethan mukanamme näissä tarinoissa?

Kristina Cruises 35 vuotta logo

  • Kristina Cruises täyttää tänä vuonna 35 vuotta. Jos kiinnostuit tarinastamme, voit lukea ja tilata tarinakirjasemme ”Merellä hieman edellä” veloituksetta kotiisi.
  • Katseet tulevaan! Ennakkoilmoittautuminen risteilyille ei sido sinua mihinkään. Tutustu tulevien matkojen ennakkotietoihin.

 

Tutustu ennakkotietoihin

 

Kotkassa 8.5.2020

Mikko Partanen
Toimitusjohtaja
mikko.partanen@kristinacruises.com
+358 5 211 4300