Dourojoen laakso ja pohjoinen Portugali houkuttelivat Tarjan puolisoineen risteilylle Dourolle

Tarja Andersen-Ruuskanen ja hänen puolisonsa Jukka ovat tykästyneet Portugaliin. He ovat käyneet Lissabonissa pari kertaa ja halusivat siksi nähdä myös Dourojoen laakson ja lähteä jokiristeilylle.

  • Olemme aiemmin tehneet Kristinan kanssa Reinin risteilyn, sekä Beaujolais Nouveau -viinimatkan. Kristinan matkoja selatessani eteen tuli Dourojoen risteily ja se sopi hyvin toiveisiimme nähdä pohjoisempaa Portugalia. Teimme matkan keväällä 2023.

 

Tarja puolisoineen on matkustanut paljon omatoimimatkoilla, mutta Kristinassa viehättää lomailun helppous. Matkapaketit on valmiiksi mietitty ja kohteet, sekä matkojen teemat ovat olleet pariskunnalle sopivia.

 

  • Olemme nykyään eläkkeellä ja asumme Kotkassa. Haluamme myös tukea paikallista yrittäjyyttä. Kristinalla mukaudutaan maailman menoon ja oppaat ovat erinomaisia. Matkustajista huolehditaan pieteetillä ja kaikki toimii hyvin. Kristinan matkoilla on kotoisa ja turvallinen olo.

 

Douron jokilaaksoon tehty risteily erosi aiemmin tehdystä Reinin risteilystä muun muassa maisemillaan ja matkaseurueillaan. Reinin risteilyllä laiva oli pelkästään Kristinan matkaajien käytössä, kun Dourojoella matkustettiin kansainvälisten seurueiden kanssa.

 

  • Jos vertaa Reinin ja Douron maisemia, ovat ne erilaisia. Rein on vehreää jokilaaksoa, kun taas Douro erottautuu kauniin karuilla maisemilla. Douron jokilaakso on tasaisempaa ja maisemat hieman yksinkertaisempia – mutta upeita!

 

Dourojoen laakson maisemaa, jossa etualalla joki ja joen reunoilla hiekkaperäisempää kukkulaa.
Dourojoen laakson maisemat ovat karun kauniita.

Douron jokilaakson kohokohtana kanavasulut ja Oporto

Matka Douron jokilaaksoon alkoi Lissabonista, jossa matkaseurue vietti kaksi päivää. Lissabonissa tehtiin retki Sintran vuoristoalueelle ja palatseille.

 

  • Meidän näkökulmastamme oli hienoa, että vietimme aikaa Lissabonissa, koska pidämme kaupungista. Lissabonista matkustimme bussilla Oportoon ja matkalla pysähdyimme Coimbran yliopistokaupungissa. Siellä vierailimme vuonna 1290 perustetun yliopiston upeassa kirjastossa.

 

Sintran kylä Lissabonin lähellä. Etualalla mukulakivinen aukio ja taustalla värikkäitä vanhoja taloja.
Dourojoen laaksoille lähdettiin kuvan kauniin Sintran ja Lissabonin kautta.

 

Varsinainen Douron risteily lähti Oportosta ja matkasi Dourojoen laaksoa pitkin Espanjan rajalle, josta se kääntyi takaisin Oportoon. Tarjan mieleen jäivät erityisesti joen varrelle sattuneet kanavasulut sekä vierailu Oportossa.

 

  • Kristinan matkoilla on hyvä, että eri kohteisiin voi tutustua omin päin tai osallistua järjestetyille retkille. Me tutustuimme risteilyn varrelle sattuneeseen kaupunkiin omatoimisesti. Oporto, josta lähdimme, oli myös kiva kaupunki. Sinne voisin lähteä uudestaan.

 

Douron jokilaakson kanavasulku, jossa laiva on kanavassa.
Kanavasulut jäivät Tarjan mieleen.

Laiva, jolla risteily tehtiin, saa Tarjalta kehuja. Laiva oli melko uusi, hytit olivat raikkaasti sisustettuja ja ruokailutilat olivat viihtyisiä. Laivan salongissa kelpasi istua ja katsella maisemia, kirjaa välillä lukien. Myös laivalla tarjottu ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi.

 

Laivan hytti, jossa kaksi sänkyä ja sänkyjen päällä pelastusliivit.
Laivan hytit oli sisustettu raikkaasti.
  • Laivalla oli kivasti eri teemojen mukaisia illallisia. Eräänä iltana söimme espanjalaista paellaa ja toisena iltana portugalilaista ruokaa. Silloin meille esiintyi myös portugalilainen kansantanssiryhmä.

 

Douron jokilaakso oli Tarjalle ja hänen puolisolleen yksi kokemus lisää Portugalista. Jokiristeilyt ovat Tarjan mukaan miellyttäviä myös siksi, että merenkäynnistä ei tarvitse huolehtia, sillä jokilaivoille matkustaminen on rauhaisaa ja tasaista.

 

  • Kesällä lähdemme Norjan rannikolle Hurtigruten-reitille. Siellä on taas hieman erilaiset maisemat.

 

 

Teemme matkoja Dourolle useamman kerran vuodessa – varaa oma elämyksesi matkakalenteristamme tai katso tästä kaikki matkat Espanjaan ja Portugaliin.

 

 

Kuvat: Tarja Andersen-Ruuskanen