Kristina Cruises Oy sai ensimmäisenä suomalaisena matkanjärjestäjänä Travelife-vastuullisuussertifioinnin

Tiedote. Julkaistu: 19.01.2023, 10:30
Kristina Cruises Oy

Matkailutoimittajat palkitsivat Kristinan suomalaisesta sisusta

Tammikuussa 2023 kestävän kehityksen matkailutoimintaa edistävä ja sertifioiva Travelife-organisaatio myönsi Kristina Cruises Oy:lle vastuullisuussertifikaatin. Yhtiö läpäisi ensimmäisenä suomalaisena matkanjärjestäjänä Travelifen yli 200 kohtaa sisältävän kriteeristön. Travelife perustuu kestävän kehityksen ISO 26 000 standardiin sekä YK:n kestävän matkailun periaatteisiin. Matkamessujen yhteydessä Kristina Cruises Oy saa tunnustuspalkinnon Matkailutoimittajien Killalta. Perusteluissa matkailutoimittajat nostavat esille Kristinan idearikkauden ja suomalaisella sisulla pärjäämisen pandemian kourissa.

Kristina Cruises Travelife CertifiedKristina Cruises Oy / Kristina on ensimmäisenä suomalaisena matkanjärjestäjänä todistanut täyttävänsä Travelifen matkailualan vastuullisuuden yli 200 kohtaa sisältävän sertifiointiohjelman vaatimukset. Kyseessä ei ole ainoastaan ympäristöasioihin kantaa ottava sertifiointi. Ympäristövastuun lisäksi sertifiointi ottaa kantaa yhteiskuntavastuuseen, ihmisoikeuksiin, työoikeuteen sekä luonnon biodiversiteettivastuuseen. Kristinan asiakkaille ja yhteistyökumppaneille Travelife-sertifiointi todistaa vastuullisen toiminnan kaikilla näillä osa-alueilla.

 

– Travelifen vastuullisuussertifikaattia ei saa pelkkiä lomakkeita täyttämällä. Ohjelman jokainen 200 kohtaa pitää osoittaa täyttävänsä. Tie oli haastava, mutta se kannatti ehdottomasti kulkea. Sertifiointi tuo osaltaan kehyksen toimintatapaamme ja samalla se on todiste palvelumme vastuullisesta laadusta, Kristina Cruises Oy:n tuotantojohtaja Birthe Suni kertoo.

Vastuullisuutta sekä omassa että asiakkaiden toiminnassa

Sertifiointi varmistaa ihmisoikeuksista huolehtimisen moraalisesti ja eettisesti. Kristinan yhteismatkoilla ei esimerkiksi käydä tutustumassa lastenkoteihin, joiden toimintaan monesti liittyy kyseenalaista bisnestä. Matkustajille ei suositella rahan antamista kerjäläisille, koska taustalla on usein järjestäytynyttä rikollisuutta. Kristina huolehtii, että matkan aikana ei toteuteta mitään sellaisia aktiviteetteja, jotka millään tavoin rikkovat ihmisoikeuksia tai eivät noudata YK:n suosituksia.

Vastuu luonnon monimuotoisuudesta ja kestävästä käytöstä kuuluu Travelife-sertifioinnin piiriin. Kristinan matkakohteissa on usein ainutlaatuinen kasvisto ja luonto. Yhtiö kantaa vastuunsa esimerkiksi käyttämällä retkillä ainoastaan paikallisia, akkreditoituja asiantuntijaoppaita, jotka varmistavat matkailijoiden vastuullisen toiminnan.

– Yhteiskuntavastuuta kannamme ostamalla matkoillamme mahdollisimman paljon palveluita paikallisilta toimijoilta. Vaikka neuvotteluihin usein kuuluukin parhaan mahdollisen hinnan saaminen, niin liikaa tinkimistä emme suosittele. Kaikkien osapuolien on saatava työstään ansaitsemansa korvaus. Lisäksi on hyvä muistaa, että halpa hinta voi joskus olla myös hälytysmerkki epäilyttävästä toiminnasta, Suni huomauttaa.

Sertifiointi tuo myös yhteistyökumppaneille tiukan kriteeristön

Travelife-sertifiointi ei ota kantaa pelkästään Kristinan toimintaan. Se ohjaa myös yhteistyökumppanien valintaa. Kumppaneille on tiukat vastuullisuuskriteerit, joiden toteutumista seurataan raportointijärjestelmän avulla.

– Vastuullisuus kattaa koko toimintamme alusta loppuun. Alku tapahtuu toimistollamme, jossa oma henkilökuntamme toimii sertifioinnin kehysten mukaisesti. Lopusta asiakkaamme pääsevät matkoillaan nauttimaan valikoitujen, sertifikaatin edellytykset täyttävien kumppaneiden laivoista, junista, busseista, ravintoloista ja niin edelleen, Suni kertoo.

Vastuullisuus on kunnia-asia – eikä maailma ole vielä valmis

Kristinalle vastuullinen liiketoiminta on perusarvo, jota on toteutettu aina. Päästöjen kompensoinnin konkreettinen aloitus tehtiin vuonna 2020, kun yhtiö lähti mukaan 4H-liiton Taimiteko-hankkeeseen. Yhtiö ei pyydä asiakastaan tekemään kompensaatiota, vaan kompensoi itse jokaisen matkan. Tuloksia näkyi jo viime vuonna, kun Kristina yhteismatkojen kompensaation tuottamat 6000 kuusentainta päästiin istuttamaan turvetuotannosta poistetuille maa-aloille.

– Meille vastuullisuus ei ole myyntivaltti. Se on kunnia-asia, joka on kulkenut perimässämme alusta alkaen. Me olemme nyt osoittaneet, että pieni toimija Kotkan Kirkkokadulta voi saada maailmanlaajuisesti arvostetun sertifikaatin. Tie oli pitkä, mutta sille matkalle kannattaa muidenkin lähteä. Ei meidän eikä muidenkaan maailma ole vielä valmis. Olemme nyt saaneet kehyksen vastuulliselle toimintatavalle, jota noudatetaan, kehitetään ja viedään eteenpäin, Suni toteaa.

Matkailutoimittajien tunnustuspalkinto alleviivaa idearikkautta ja suomalaista sisua

Matkamessujen yhteydessä Kristina Cruises Oy saa tunnustuspalkinnon Matkailutoimittajien Killalta. Perusteluissa todetaan: ”Pandemian iskiessä keväällä 2020 kotkalainen perheyritys ei jäänyt seuraamaan tumput suorana matkailun alhoa, vaan ryhtyi suomalaisella sisulla ideoimaan.”

Ideoinnin tuloksena syntyi matkailuinnovaatio Kristina Rails. Kyseessä ovat yhteismatkat, joissa liikutaan junalla. Aluksi matkoja tehtiin kotimaassa, myöhemmin myös ulkomailla. Pandemian aikana yhtiö myös uudisti brändiään ja tuotteisti palvelunsa selkeiksi kokonaisuuksiksi. Matkailijat voivat nyt valita Kristina Cruises, Kristina Rails ja Kristina Ropax -matkoja.

 

Lisätietoja:
Kristina Cruises Oy

Birthe Suni
tuotantojohtaja
puh. 050 421 7449
birthe.suni@kristina.fi

 

Anu Markkanen
toimitusjohtaja
puh. 050 339 3502
anu.markkanen@kristina.fi

 

Kristina on yksilöllisiin yhteismatkoihin erikoistunut suomalainen perheyritys, joka on huolehtinut asiakkaidensa toiveista ja tarpeista jo seitsemän vuosikymmenen ajan. Suunnittelemme ja toteutamme teemallisia yhteismatkoja laatutietoisille suomalaisille maalla ja merellä. Palvelemme vuosittain tuhansia elämyksiä, kokemuksia ja mukavaa matkatunnelmaa arvostavia matkailijoita. www.kristina.fi