Ajatuksia jouluna 2020

Eriskummallinen ja yllätyksellinen matkailuvuosi alkaa olla lopuillaan. Kuluneena vuonna matkustaminen sai yllättäen aivan toisenlainen muodon, kun kohokohdiksi nousivat päivävierailut lähikaupunkeihin, kesäinen piipahdus Järvi-Suomeen tai lomamatka Lapin maisemiin. Vaikka kotimaa tarjoili varmasti upeita elämyksiä, on monella kaukokaipuu kova ja ulkomaille matkustaminen suunnitelmissa heti, kun sille on edellytykset.

Kysyimme marraskuussa asiakkailtamme ajatuksia ja tunnelmia matkailun suhteen.

Lämmin kiitos jälleen erittäin runsaasta vastausten määrästä – lähes 2.000 mielipidettä kertoo kyllä jo hyvin sen, miten matkustamiseen tulevaisuudessa nyt suhtaudutaan.

Kyselymme vastausten perusteella on ilmiselvää, että ulkomaan reissuun halutaan – ja pian! Kotinurkat on nyt nähty ja koettu. Neljännes vastaajista on valmiina matkaan heti kun matkustusrajoituksia höllätään ja 60% vastaajista odottaa rokotteen ja sitten mennään. Lähes 90 % vastaajista on siis valmis matkaan vuoden 2021 aikana ja mitä pikemmin, sen parempi.

Koronavuosi on tuonut kotimaan matkustamisen aivan uuteen valoon, mikä on erittäin hieno asia. Suomesta löytyy todella paljon ainutlaatuista nähtävää ja koettavaa, mikä täydentää upeasti itse kunkin matkakalenteria, kun sitä sopivasti yhdistelee ulkomaan matkaelämysten kanssa. Olikin hienoa todeta, että kyselymme vastaajista 30% kertoi jatkossa lisäävänsä kotimaan matkailuaan.

Vastuullinen ja kestävä toiminta on pohja tulevaisuuden matkailuelinkeinolle. Vaikka meillä Suomessa asiat tehdään – ja niin oletetaankin tehtävän – hyvin pitkälti vastuullisesti ja ekologia huomioon ottaen, sen tulee toimia tulevaisuudessa laajemmin myös kansainvälisillä kentillä. Vastuullisuus on myös turvallisuutta ja se nousikin kyselymme vastuullisuustekijöissä tärkeimmäksi yhdessä paikallisen kulttuurin ja yrittäjyyden tukemisen kanssa.

Ilmassa on paljon kysymyksiä, joihin kenelläkään ei vaan ole vielä tarkkaa vastausta.

Miten matkustamisen käytännöt tulevaisuudessa muuttuvat? Mihin ja miten voimme tulevaisuudessa matkustaa? Meidän matkanjärjestäjien on velvollisuus ennakoida ja puntaroida tulevaisuuden matkustamisen muotoja ja tuottaa jatkossa matkoja, joita voidaan toteuttaa myös uuden normaalin aikaan. Tulevaa ennakoiden ja uutta luoden olemme koostaneet ja julkaisseet varattaviksi Kristina® risteilylomia jo pitkälle vuodelle 2021. Pian vuoden mittainen pakkotauko lähes kaikelle ulkomaille matkustamiselle patouttaa kysyntää ja tähän koko matkailualan tulee varautua. Pandemia vei mennessään ne suunnitellut kokemukset ja elämykset yhdessä matkakumppaneiden kanssa mitä moninaisemmissa kulttuureissa, ympäristöissä ja tunnelmissa. Ne pääsevät toteutumaan, kun sen aika on – saammehan olla niissä mukana?

 

Lämpimin ajatuksin,

Mikko Partanen & Anu Markkanen

Perheyrittäjät, Kristina Cruises