Mikä siinä jokiristeilyssä oikein viehättää?

Tiedote. Julkaistu: 04.04.2019, 09:30
Kristina Cruises Oy

Tänä vuonna toteutetaan yli 40 prosenttia enemmän jokiristeilyjä

Suomalaiset eivät enää matkusta pelkästään yhteen kohteeseen kerrallaan. Nyt halutaan yhdellä lomamatkalla nähdä useampi kohde ja erilaisia kohteita. Jokiristeilyllä matkailija näkee parhaimmillaan yhden paikan sijaan lähes kymmenen erilaista kohdetta. Vuonna 2019 suomalaisten risteilylomien johtava matkanjärjestäjä Kristina Cruises kasvattaa omien suomalaisryhmien charter-jokiristeilyjen määrää yli 40 prosenttia. Oma laiva -risteilyillä laiva täyttyy pelkästään suomalaisista matkailijoista. Tonavan, Reinin, Elben, Seinen ja Portugalin Douron lisäksi tänä vuonna risteillään myös Ranskan kanavilla ja Rhone-joella Etelä-Ranskassa.

Jo parin vuoden ajan on nähty suomalaisten innostus jokiristeilyjä kohtaan. Vuosi 2018 oli jo selkeä kasvun vuosi, mutta tänä vuonna nähdään ennätysmäärät suomalaisia nauttimassa jokimaisemista eri puolilla Eurooppaa. Kiinnostus on kasvanut erityisesti lähdöillä, joilla koko matkustajaryhmä koostuu suomalaisista.

– Tänä toteutamme vuonna yli 20 Oma laiva -lähtöä pelkästään suomalaisille ryhmille. Tämä on kautta aikojen ehdottomasti suurin panostuksemme jokiristeilytarjontaan. Edellisvuodesta kasvatamme Oma laiva -lähtöjemme määrää yli 40 prosentilla. Kyse ei ole kokeilusta tai kysynnän testaamisesta. Sekä kotimaiset että kansainväliset matkailutrendit ovat osoittaneet jo muutaman vuoden ajan, että jokiristeilylle halutaan niin sanotusti omalla porukalla. Tämä pätee niin suomalaisiin kuin vaikkapa espanjalaisiin tai italialaisiin matkustajiin, Kristina Cruisesin toimitusjohtaja, merikapteeni Mikko Partanen toteaa.

Ranskan kanavilla samppanjaa

Ranskan Epernaysta alkaa Kristina Cruisesin kanavaristeilyjen kesän yksi houkuttelevimmasta matkoista. Epernay ei ehkä kerro matkustajalle vielä mitään erityistä. Kun kerrotaan, että paikkaan liittyy kuuluisa munkki nimeltä Dom Perignon, alkavat hälytyskellot soida. Juuri tässä Hautvillen kylässä asusteli samppanjan valmistuksen noin 300 vuotta sitten keksinyt Dom Perignon. Ranskan kanavaristeilyt tehdään barge-tyyppisillä, uusilla ja korkeatasoisilla hotelliproomuilla. Jokiristeilyn aikana nähdään seitsemän eri kohdetta.

– Nyt ei ole tarjolla samppanjaa ja vaahtokarkkeja. Samppanjaa kyllä, mutta sen lisäksi juustojen kuninkaaksi ylistettyä Brie de Meaux -juustoa. Tätä nimeä voi käyttää ainoastaan Meauxin alueella ja tietyllä menetelmällä valmistettu brie-juusto. Matkustajamme pääsevät näkemään Brie de Meauxin valmistuksen ja jalostuksen salaisuudet, Mikko Partanen kertoo.

Ranskassa pääsee kanavaristeilylle myös Loirejoella. Kuuden kohteen kanavamatka alkaa Ranskan sydämestä Neversistä ja päättyy Briareen. Briaressa risteilijät pääsevät kokemaan miltä tuntuu matkustaa Euroopan pisimmällä purjehduskelpoisella akveduktilla.

Eiffelin tunnelmissa portviiniä Dourojoella

Yksi kevään ja kesän kiehtovista jokikohteista on Portugalin Dourojoki. Joki alkaa Espanjan puolelta ja on kokonaisuudessaan 895 kilometriä pitkä. Kristina Cruisesin jokiristeily alkaa portviinin syntykaupungista Portosta, jossa tätä makeaa viiniä on valmistettu jo ainakin 1400-luvun puolivälistä lähtien. Portviinin nimi on suojeltu ja sitä saa käyttää ainoastaan Douron laaksossa valmistetusta portviinistä. Kaikkiaan Dourojoen risteilyn aikana nähdään seitsemän eri kohdetta.

– Porton kaupungissa pääsee myös Pariisin tunnelmiin. Me kaikki tiedämme Eiffelin tornin. Herra Gustave Eiffelin yhtiö suunnitteli myös Portoon vuonna 1877 valmistuneen Ponte Maria Pia -rautatiesillan, joka ylittää Dourojoen. Eiffelin vaikutteita on nähtävillä myös Dom Luis I -sillassa, jonka toinen kerros avaa näkymiä 85 metrin korkeudelta, Partanen kuvailee.

Mikä siinä jokiristeilyssä oikein viehättää?

Suomalaiset ovat innokkaita jokiristeilijöitä. Risteilymatkustajat listaavat useamman syyn miksi juuri jokiristeily antaa matkakohteena enemmän kuin moni muu. Kristina Cruisesin maaliskuussa 2018 teettämä Suuri lomakysely kertoo samaa kuin matkailijat. Kyselyyn vastasi yli 1000 suomalaista.

– Kyselytutkimuksemme mukaan onnistuneen matkan resepti on selkeä. Tärkeintä on, että matkalta saadaan elämyksiä ja nähdään uusia maisemia. Seuraavaksi tärkeintä on tutustuminen kohteen ruoka- ja juomakulttuuriin. Kun matkan kruunaa hyvä sää ja tietoiskut kohdemaan historiasta, niin ollaan hyvin lähellä täydellistä lomaa. Nämä osatekijät osaltaan ohjaavat jokiristeilyjemme reittisuunnitelmia. Lisäksi jokiristeilyissä on tiettyjä tekijöitä, jotka saavat ihmiset palaamaan joelle uudelleen ja uudelleen, Partanen kertoo.

– Joella ei ole merenkäyntiä. Sehän on toki itsestäänselvyys, mutta sen mukavuus konkretisoituu jokilaivalla, joka tasaisesti ja hiljaisesti lipuu eteenpäin. Jokiristeilyt kiinnostavat myös monipuolisuutensa ansiosta. Yhdellä jokiristeilyllä matkailija pääsee tutustumaan sekä pieniin kyliin että suuriin kaupunkeihin, Partanen jatkaa.

Suomalaiset rakastavat Tonavaa

Kristina Cruisesin suosituimmat jokiristeilykohteet sijaitsevat Keski-Euroopan jokimaisemissa. Lisäksi puoleensa vetävät Reinin, Elben ja Seinen upeat maisemat ja kohdekaupungit.

– Olemme tehneet risteilylomia jo 34 vuoden ajan. Uudet kohteet saavat aina oman huomionsa, mutta moni asiakkaamme matkustaa uudelleen ja uudelleen Keski-Euroopan joille. Tonava on löytänyt oman erikoispaikkansa suomalaisten sydämissä. Jo parin vuoden ajan Eteläiselle Tonavalle vievä reitti Wienistä Belgradiin asti on ollut yksi suosituimpia jokiristeilyjämme, Kristina Cruisesin Mikko Partanen päättää.

 

Lisätietoja
Mikko Partanen, toimitusjohtaja, merikapteeni
Kristina Cruises Oy
puh. 050 339 3500
mikko.partanen@kristinacruises.com

 

Kristina Cruises on Suomen johtava, täysin kotimaisessa omistuksessa oleva risteilylomien järjestäjä. Perheyrityksellä on yli 30 vuoden kokemus risteilymatkoista, pitkät perinteet ja maan monipuolisin risteilyvalikoima. Kristina Cruises järjestää vuodessa yli 150 räätälöityä, yksilöllistä risteilylomaa eri puolille Eurooppaa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan, kaikkiaan yli 50 maahan yli 30 eri laivalla. Yritys palvelee vuosittain tuhansia risteilymatkustajia, jotka lomailevat Kristina-risteilyillä runsaat 25 000 vuorokautta vuodessa.  www.kristinacruises.com