Suomalainen ei halua lomamatkalla tutustua paikallisiin ihmisiin

Julkaistu: 30.08.2018, 09:30
Kristina Cruises Oy

Mieluummin syömään kuin shoppailemaan

Alkusyksyn sateet vihmovat ikkunaan ja kesälomasta on jäljellä enää valokuvia sekä muistoja. Millainen on onnistunut lomamatka? Sellainen, jossa ei tarvitse tutustua kohdemaan asukkaisiin, paljastaa tuore kysely. Suomalaiset lomailevat mieluiten tutussa porukassa: kyselyn mukaan kolme viidestä ei halua tutustua lomamatkallaan paikallisväestöön. Sen sijaan haluamme rentoutua, tutustua nähtävyyksiin, syödä ja juoda hyvin, kokea uusia elämyksiä ja nähdä erilaisia maisemia. Tiedot selviävät risteilylomia järjestävän Kristina Cruisesin teettämästä valtakunnallisesta kyselystä, johon vastasi 1000 suomalaista.

Tuore kysely todistaa, että suomalaiset lomailevat mielellään tuttujen kesken. Vain noin kolmasosa vastaajista on lomamatkallaan kiinnostunut tutustumaan paikallisiin ihmisiin. Tärkein matkan onnistumiseen vaikuttava tekijä sen sijaan on stressistä ja huolista vapautuminen. Lähes 85 prosenttia vastaajista kertoo, että mahdollisuus rentoutua on erittäin merkittävä tai merkittävä tekijä loman onnistumisen kannalta.

Myös hyvä ruoka ja juoma on kyselyn mukaan tärkeässä roolissa. Kolme neljästä vastaajasta haluaa lomamatkallaan ensisijaisesti syödä ja juoda hyvin ja tutustua paikalliseen ruokakulttuuriin. Ruoka ja juoma nousivat korkealle myös, kun kyselyn vastaajia pyydettiin asettamaan loma-aktiviteetteja tärkeysjärjestykseen. Nähtävyydet nousivat listan kärkeen yli 65 prosentin suosiolla, mutta ruoka- ja juomaelämykset olivat hyvänä kakkosena: 59,5 prosenttia pitää niitä hauskimpana puuhana lomamatkalla.

– Kyselyn perusteella suomalaiset jakautuvat selkeästi ranta- ja kulttuurilomailijoihin. Auringonpalvonta ja kulttuurielämykset saivat täsmälleen saman kannatuksen kyselyn vastaajien keskuudessa. Molemmat ovat mieluisinta lomatekemistä 33 prosentille. Shoppailu se sijaan hävisi muille aktiviteeteille, Kristina Cruisesin myyntijohtaja Anu Markkanen kertoo.

– Suomalaiset eivät yllättäen olekaan niin kansainvälisiä kuin luullaan. Työelämässä kyllä tutustumme vieraiden kulttuurien edustajiin mutta uudet tuttavuudet eivät kiehdo yhtä paljon, kun on aika vaihtaa vapaalle. Nähtävyyksien ja kulttuurielämyksien rooli lomamatkalla sen sijaan näkyy selkeästi myös omien asiakkaidemme keskuudessa. Samoin hyvä ruoka ja juoma ovat asia, joka herättää aina intohimoja, Markkanen jatkaa.

Joka toinen haluaa palvoa aurinkoa lomalla

Kysely todistaa, että suomalaiset ovat tarkan markan matkailijoita. Joka toinen matkustaa ulkomaille edullisen hintatason perässä. Lähes yhtä moni haluaa lomallaan tutustua paikalliseen luontoon kuten eläimiin ja kasveihin.

– Auringon perässä matkustaa hieman yli puolet suomalaisista: heille loma onnistuu silloin, kun matkakohteessa on aina hyvä sää. Kulttuurinystäviäkin suomalaisten joukosta kyselyn perusteella löytyy, sillä mahdollisuus käydä konsertissa tai teattereissa on merkittävä tekijä vajaalle kolmasosalle vastaajista. Hieman useampi haluaa oppia lomamatkallaan uusia asioita esimerkiksi kohdemaan historiasta tai kielestä, Markkanen kertoo.

Kysely paljastaa myös loman ihanteellisen pituuden. Vastaajien mukaan lomamatka tuntuu lomalta, kun se on viikonlopun tai kokonaisen viikon mittainen. Lähes joka kolmas suomalainen pitää kokonaista viikkoa ihanteellisena lomamatkan kestona ja yhtä moni on kolmen päivän kannalla.

– Yleiset elämykset ovat vähintään merkittävä tai erittäin merkittävä lomamatkan onnistumiseen vaikuttava tekijä lähes 80 prosentille suomalaisista. Miltei yhtä monen mielestä lomakohteen erilaiset maisemat ovat tärkeässä tai erittäin tärkeässä roolissa onnistuneella matkalla, Kristina Cruisesin Anu Markkanen päättää.

Risteilylomia järjestävä Kristina Cruises selvitti suomalaisten lomamatkojen onnistumista kyselytutkimuksella maaliskuussa 2018. Tutkimuksen lähtöotos muodostettiin ja lopullinen otos painotettiin suomalaista aikuisväestöä edustavaksi. Kyselyyn vastasi 1 000 henkilöä, jotka ovat 18–75-vuotiaita. Vastaajista miehiä oli 50,3 prosenttia ja naisia 49,7 prosenttia.

Suomalaisten suosituimmat loma-aktiviteetit

  1. Nähtävyyksiin tutustuminen
  2. Ruoka- ja juomaelämykset
  3. Auringonpalvonta, kulttuurielämykset
  4. Shoppailu

 

Lisätietoja
Anu Markkanen, myyntijohtaja
Kristina Cruises Oy
puh. 050 339 3502
anu.markkanen@kristinacruises.com