Panaman kanava & Väli-Amerikan risteily 19.11.2019, 19 pv

Miami – Fort Lauderdale (Florida, Yhdysvallat) – Half Moon Cay (Bahama) – Oranjestad (Aruba) – Panaman kanava – Puerto Caldera (Puntarenas, Costa Rica) – Corinto (Nicaragua) – Puerto Quetzal (Guatemala) – Huatulco (Meksiko) – Puerto Vallarta (Meksiko) – San Diego (Kalifornia, Yhdysvallat)

 

Lähde unelmalomalle Karibialle ja värikylläiseen Väli-Amerikkaan – trooppisille saarille, valkoisille hietikoille ja kauniisiin vanhoihin kaupunkeihin, jotka ovat täynnä eloisaa paikallistunnelmaa. Koe legendaarinen Panaman kanava ja nauti meripäivinä risteilijän ensiluokkaisista palveluista.

Lähtösatamana on Floridan suosittu rantalomakohde Fort Lauderdale. Bahamalla vietät päivän paratiisissa – lumoavalla yksityissaarella on upeat puitteet pitkine rantoineen. Aruban saaren ilahduttavimpia näkyjä ovat pääkaupungin värikkäät hollantilaistyyliset rakennukset. Panaman kanavan kautta pääset Tyynellemerelle ja Costa Ricaan, jonka valttina on uhkea luonto. Päiväretken ulottuvilla on vesiputouksia ja suojelualueita sademetsineen. Nicaraguaa ja Guatemalaa leimaavat tulivuorten hallitsemat maisemat ja hyvin säilyneet siirtomaa-ajan kaupungit. Risteilyn lopulla saat lekotella Meksikon lomaidylleissä; Huatulcon ihanilla rannoilla ja viehättävässä Puerto Vallartassa, jonka vanhakaupunki huokuu aidon leppoisaa meksikolaistunnelmaa. Huikea matka päättyy Kaliforniaan, San Diegon sporttiseen miljoonakaupunkiin.

Elämysvinkkejä risteilylle

 • Paistattele päivää laivayhtiön omistamalla paratiisisaarella, Half Moon Cay:lla Bahamalla, jossa meri on turkoosia, hiekka valkoista ja luonto pitkälti luonnontilaista. Voit hyödyntää myös saaren monia harraste- ja aktiviteettimahdollisuuksia.
 • Innostu vaikuttavasta Panaman kanavasta. Atlantilta Tyynellemerelle johtava oikotie on hieno elämys massiivisine sulkuineen ja vehreine luontomaisemineen.
 • Kuljeskele kauniissa siirtomaa-aikaisissa kaupungeissa. Yksi matkan helmistä on tulivuoren juurella sijaitseva Antiguan pikkukaupunki Guatemalassa. Se on Unescon maailmanperintökohde ja lumoava näky värikkäine taloineen, mukulakivikatuineen ja käsityötoreineen.

Kristina®-matkanjohtajasi

Tapio Reingoldt

Matkaohjelma

Hintaan sisältyvät ateriat on merkitty matkaohjelmaan (A=aamiainen, L= lounas, P=päivällinen, TH=täysihoito).

Tiistai 19.11. Lento Helsinki – Miami (Yhdysvallat)

 • Suora reittilento Helsingistä Miamiin. Siirtyminen hotelliin Miamiin (4*) ja sisäänkirjautuminen.

Keskiviikko 20.11. Miami – Fort Lauderdale (Florida, Yhdysvallat) laiva lähtee klo 16.00 (A, P)

 • Aamiainen hotellilla, jonka jälkeen Miamin kaupunkikierros. Siirtyminen bussilla Fort Lauderdaleen ja laivaan nousu. Laiva lähtee iltapäivällä.

Torstai 21.11. Half Moon Cay (Bahama) klo 08.00 – 17.00 (TH)

Half Moon Cay on Holland America Linen yksityisesti omistama paratiisisaari Bahamalla. Yli 20 vuotta sitten hankittu saari tarjoilee kilometreittäin hiekkarantoja, mukavia aktiviteettejä ja vielä luonnontilaista tunnelmaa.

Perjantai 22.11. – lauantai 23.11. Päivä merellä (TH)

 • Rentouttavia meripäiviä voi viettää laivan palveluista nauttien

Sunnuntai 24.11. Oranjestad (Aruba) klo 08.00 – 18.00

Aruba, joka on pienin niin sanotuista ABC-saarista, sijaitsee vajaan kolmenkymmenen kilometrin päästä Venezuelasta. Kuten Aruban sisarsaarilla Bonairella ja Curaçaolla, Aruballa on hyvin vähän kasvillisuutta. Maisema koostuu pitkälti pienistä lehvistöistä, kaktuksista, tuulen tuivertamista divi-divi puista sekä suurista lohkareista ja mielenkiintoisista luolista. Täällä huomion valtaavat kauniit rannat, upea merenalainen elämä sekä tietysti turkoosit vedet. Sanotaan, että Aruban Palm Beach on yksi maailman kauneimmista.  Oranjestad on Aruban pääkaupunki, joka esittelee paremmin kuin hyvin Aruban hollantilaiset juuret. Siirtomaa-aikaiset kellotornit ja upeasti koristellut talot tuovat mieleen häivähdyksen Amsterdamista.

 • Risteilyn hintaan sisältyvä retki: Aruban kaupunki- ja maaseutukierros (n. 4,5 h)

Maanantai 25.11. Päivä merellä (TH)

 • Rentouttavaa meripäivää voi viettää laivan palveluista nauttien

Tiistai 26.11. Panaman kanava (TH)

Tämä päivä on varattu Panaman kanavalle, jolle lähdemme aikaisin aamusta. Myös uuden maailman seitsemänneksi ihmeeksi tituleerattu monumentaalinen vesitie halkoo Panamaa vain vähän Panama Citystä länteen. Kanavan raskaat ja monimutkaiset rakennustyöt valmistuivat vuonna 1914 vaatien yli 80 000 työntekijän panoksen sekä yli 22 000 työntekijän hengen. Valmistuttuaan Panaman kanava mahdollisti laivojen siirtymisen Atlantin ja Tyynen valtameren välillä jopa puolta nopeammin. Nykyään kanavan läpi kulkee jopa 14 000 alusta vuosittain. Teemme matkaa 82 kilometriä läpi sademetsän ja sulkujen, jotka nostavat meidät parhaimmillaan yli 25 metriä korkeammalle kuin merenpinta. Matka kanavaa pitkin kestää noin 9 tuntia.

Keskiviikko 27.11. Päivä merellä (TH)

 • Rentouttavaa meripäivää voi viettää laivan palveluista nauttien

Torstai 28.11. Puerto Caldera (Puntanrenas, Costa Rica) klo 07.00 – 17.00 (TH)

Costa Rica on Latinalaisen Amerikan yksi rauhallisimmista maista ja sitä sanotaankin usein Keski-Amerikan Sveitsiksi. Costa Ricalla ei ole omaa armeijaa sen hallinto perustuu vakaaseen demokratiaan. Puerto Caldera sijaitsee Panaman kanavan läheisyydessä ja sijainniltaan se on  lähellä useita Costa Rican upeita kansallispuistoja. Itse Puerto Calderan kylä on melko pieni. Mukaan voi tarttua paikallisia käsitöitä. Perinteinen Tico-annos toimii myös minä vuorokauden aikana tahansa. Se on herkullinen yhdistelmä riisiä ja papuja.

 • Risteilyn hintaan sisältyvä retki: Costa Rican maaseutu (n. 6 h)

Perjantai 29.11. Corinto (Nicaragua) klo 09.00 – 17.00 (TH)

Nicaraguan suurin satama Corinto sijaitsee saarella, joka yhdistyy siltojen kanssa mantereeseen. Vaikka Corinto ei kooltaan ole kovin iso, siellä on siirtomaa-aikaista arkkitehtuuria sekä muita mielenkiinnon kohteita. Läheisin kaupunki on noin tunnin ajomatkan päässä oleva Leon, jonka epsanjalaiset perustivat vuonna 1524. Leonin nähtävyyksiin kuuluuvat hieno katedraali sekä León Viejon raunio. Corinton keskustassa voi vierailla keskuspuistossa, jossa myydään käsitöitä ja muita paikallisia tuotteita.

 • Voit lähteä laivayhtiön lisämaksulliselle englanninkieliselle retkelle tai tutustua omatoimisesti kohteeseen Kristina®-matkanjohtajan avustuksella.

Lauantai 30.11. Puerto Quetzal (Guatemala) klo 07.00 – 17.00 (TH)

Puerto  Quetzal on Guatemalan suurin satama Tyynenmeren puolella. Puerto Quetzal itsessään ei tarjoa paljon nähtävää, mutta täältä on lyhyt matkaa moniin upeisiin käyntikohteisiin. Yksi näistä on UNESCOn maailmanperintöluettelossa listattu siirtomaatyylinen Guatemalan vanha pääkaupunki Antigua. Nykyään Guatemala on yksi Keski-Amerikan tiheimmin asutuista maista, mutta samalla ainoa laajasti  alkuperäinen kielen ja kulttuurin osalta. Ainoastaan kaksi kolmasosaa maasta on asutettu ja Guatemalassa on edelleen isoja asuttamattomia alueita.

 • Risteilyn hintaan sisältyvä retki: Guatemalan Antigua ennen ja nyt (n. 7-8 h, sisältää lounaan)

Sunnuntai 1.12. Huatulco Meksiko klo 13.00 – 19.00 (TH)

Acapulcon ollessa Meksikon vanhimpia lomakeskuksia, Huatulco on yksi uusimpia. Se on suunniteltu huolella ja tarjoaa kaikkea luontomatkailusta koskenlaskuun ja golfiin. Alueella on yhdeksän lahtea ja 36 eri rantaa, jotka tarjoavat hyvät mahdollisuudet hauskanpitoon. Suosituin näistä rannoista on La Entrega, jonka vedet soveltuvat hyvin vaikkapa snorklailuun. Alueella asustaa yli 225 lintulajia, joista osa esiintyy vain Meksikossa. Huatulcon ruokakulttuuri on myös mieleenpainuvaa.

 • Voit lähteä laivayhtiön lisämaksulliselle englanninkieliselle retkelle tai tutustua omatoimisesti kohteeseen Kristina®-matkanjohtajan avustuksella.

Maanantai 2.12. Päivä merellä (TH)

 • Rentouttavaa meripäivää voi viettää laivan palveluista nauttien

Tiistai 3.12. Puerto Vallarta (Meksiko) klo 10.00 – 20.00 (TH)

Cancúniin, Acapulcoon ja moniin muihin Meksikon rannikkokohteisiin verrattuna Puerto Vallarta on jotakuinkin säilyttänyt sen siirtomaa-aikaista charmiaan. Kaupunki kerrassaan pursuaa elämää. Mukulakivikadut, kuvankauniit pikkukujat, luksushotellit ja pienet putiikit luovat Puerto Vallartan tyylin. Keskusaukio, Plaza de Armas sekä upea seurankuntakirkko kuvaavat hyvin mennyttä aikaa. Historian rinnalla Puerto Vallartassa on tarjolla myös moderneja mielenkiinnon kohteita kuten trendikkäitä meksikolaisia ravintoloita sekä kunnianhimoinen taideprojekti kävelypromenadin varrella.

 • Risteilyn hintaan sisältyvä retki: Puerto Vallartan kohokohdat (n. 5 h)

Keskiviikko 4.12. – torstai 5.12. Päivä merellä (TH)

 • Rentouttavia meripäiviä voi viettää laivan palveluista nauttien

Perjantai 6.12. San Diego (Kalifornia, Yhdysvallat) laiva saapuu klo 07.00 (A)

Huoleton San Diego kuvastaa eteläisen Kalifornian surffikaupungin luonnetta. Tätä vahvistavat yli 300 aurinkoista päivää vuodessa sekä leppeät lämpötilat ympärivuotisesti. San Diego on Yhdysvaltain kuudenneksi suurin kaupunki, mutta silti yllättävän vivahteikas. Vanha kaupunki, North Park, Point Loma ja Coronado sijaitsevat satamasta muutamien kilometrien päässä. Kävelymatkan päässä löytyy kiireinen Gaslamp Quarter ja Pikku-Italia. Ison kaupungin tarjonnan lisäksi San Diegon ruokakulttuuri on nostanut suosiotaan erityisesti viime aikana. Myös pienpanimoteollisuus kukoistaa.

 • Aamiaisen ja laivasta nousun jälkeen teemme San Diegon kaupunkikierroksen ja nautimme yhteisen lounaan. Lounaan jälkeen vapaa-aikaa. Kuljetus lentokentälle ja paluulennot Suomeen.

Lentoaikataulut sitoumuksetta

Menolento
19.11.2019 AY007 Helsinki 14:45 – 18:55 Miami

Paluulennot
6.12.2019 BA272 San Diego 19:20 – 13:45 Lontoo Heathrow (7.12.)
7.12.2019 AY1336 Lontoo Heathrow 16:10 – 21:05 Helsinki

Huom. Lentoaikataulut ovat paikallista aikaa.

Hintatiedot

Hinnat € / hlö

Hytti 2 hlö  1 hlö
Sisähytti 2./3 kansi 4 985 6 455
Ulkohytti 2. kansi 5 375 7 190
Lanai ulkohytti 3. kansi 5 995 8 405
Parvekehytti 7. kansi 6 885 10 145

Hintaan sisältyy

 • Reittilennot economy-luokassa Helsinki – Miami, San Diego – Lontoo – Helsinki
 • Risteily m/s Rotterdamilla valitussa hyttiluokassa
 • Matkaohjelman mukainen hotelliyöpyminen Miamissa aamiaisineen
 • Matkaohjelman mukaiset lentokenttä- / satamakuljetukset
 • Matkaohjelman mukaiset retket ja ruokailut
 • Täysihoito laivalla (aamiaiset, lounaat, illalliset, välipalat), juomat lisämaksusta.
 • Palvelumaksut laivalla
 • ESTA-matkustuslupa Yhdysvaltoihin
 • Satamamaksut ja muut viranomaismaksut
 • Kristina®-matkanjohtajan palvelut

 

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

 

 

Retket

Retket sisältyvät matkan hintaan. Alla luetellut retket opastetaan/tulkataan suomeksi. Alla mainittujen retkien lisäksi matkustajilla on mahdollisuus osallistua laivayhtiön englanninkielisille lisämaksullisille retkille, joita voi varata laivalta.

 

20.11. Miamin kaupunkikierros (kesto n. 2,5 h)

24.11. Aruban kaupunki- ja maaseutukierros (n. 4,5 h)

28.11. Costa Rican maaseutu (n. 6 h)

30.11. Guatemalan Antigua ennen ja nyt (n. 7-8 h, sisältää lounaan)

3.12. Puerto Vallartan kohokohdat (n. 5 h)

6.12. San Diegon kaupunkikierros (n. 3 h)

Rotterdam

Rotterdam

Vuonna 1997 rakennettu Rotterdam on keskikokoinen laiva, johon mahtuu vähän yli 1300 matkustajaa. Se on riittävän suuri tarjotakseen hyvän kattauksen palveluja kuitenkaan tuntumatta liian isolta. Sopivan matkustajamäärän takia laivalla säilyy mukava matkanteon tunnelma, eikä ruuhkaan tunnetta juuri tunnu. Laiva on yhdistelmä sekä uutta että vanhaa. Elegantti kahden kerroksen ravintola sekä ympärikäveltävä ulkokansi puisine kansituoleineen tuova tuulahduksen menneestä. Laivaan on tehty säännöllisesti päivityksiä ja vastaamaan nykyajan tarpeita.

 

Palvelut

La Fontaine on Rotterdamin kaksikerroksinen pääravintola, jossa on mahdollisuus myös ruokailla ilman kattausaikaa. Pinnacle Grill on lisämaksullinen ruokaravintola. Lido Restaurant edustaa perinteisempää noutopöytäruokailua aamiaisella ja lounaalla. Päivällisellä ravintola muuntautuu bistrotyyppiseksi, jossa voi syödä vapaammin esimerkiksi laivan gaalailtoina. Pieneen nälkään on tarjolla myös meksikolaista ruokaa ja Pizza-tiski. Lido-ravintolasta pieni osa kuuluu Canaletto-ravintolalle, jossa pientä lisämaksua vastaan voi nauttia iltaisin italialaista ruokaa.

Showroom at Sea laivan päänäyttämö. Kansi 5 on laivan viihdekeskus. Ocean Barissa voi viihtyä elävän musiikin parissa. Casino tarjoaa jännitystä blackjackin, ruletin, pokerin ja peliautomaattien ystäville. Mix on kolmen baarin yhdistelmä; Spirits & Ales, Martini Bar ja Champagne Bar. Explorer’s Lounge antaa puitteet päivisin oleiluun ja iltaisiin klassisen musiikin kuunteluun. Crow’s Nest on illanviettopaikka rennompaan menoon. Explorations Cafe on Rotterdamin kirjasto/kahvila/internetpiste. Kodikkaat nahkatuolit ja sohvat kutsuvat nautiskelemaan. Laivalta löytyvät myös Spa-palvelut, kuntosali, uima-allasalueet porealtaineen ja muita hyvinvoinnin palveluja. Laivan päivittäiseen ohjelmaan kuuluu lisäksi laivan omia kohdetietoesittelyjä, kokkausnäytöksiä, viininmaisteluja, elokuvia sekä valikoima erilaisia kursseja. Tarkemmat tiedot palveluista ja ravintoloista saat laivalta.

Majoitus

Kaikissa Rotterdamin hyteissä on ilmastointi, wc/kylpyhuone, hiustenkuivaaja, hygieniatuotteita, televisio, tallelokero. Perinteisempien sisä- ulko- ja parvekehyttien lisäksi Rotterdamilla on ns. Lanai-luokka, jossa liukuoven takaa pääsee suoraan laivan alemmalle kävelykannelle.

Tekniset tiedot ja laivakartta

Rakennettu: 1997 Fincantieri, Trieste Uudistettu säännöllisesti.
Pituus: 238 metriä
Leveys: 32 metriä
Bruttovetoisuus (GRT): 61 849
Ilmastointi: Kyllä
Hissi: Kyllä
Matkustajamäärä: 1 404
Miehistöä: 600
Alusrekisteri: Alankomaat
Aluksen kieli: Englanti
Valuutta aluksella: Amerikan dollari

Rotterdam laivakartta (PDF)

 

Huomioitavaa

 • Varmistathan passin voimassaolon ja kunnon. Tällä risteilyllä passin tulee olla voimassa vähintään 6 kk matkan jälkeen. Mikäli tarvitset uuden passin, hanki se ajoissa.
 • Pidätämme oikeuden muutoksiin. Sääolosuhteet saattavat vaikuttaa risteilyreittiin ja aikatauluun. Joissain satamissa laiva ei välttämättä pääse kiinnittymään laituriin ja jää ankkuriin. Tällöin maihinmeno tapahtuu venekuljetuksella, mikä vaatii normaalia fyysistä kuntoa ja kunnollisia jalkineita.
 • Retkillä voi olla paljon kävelyä, maasto ja eri kävelytasot voivat olla vaihtelevia. Kierroksiin saattaa sisältyä myös jyrkkiä portaita. Matkan onnistumiseksi ja oman viihtyvyyden takaamiseksi edellytämme kaikilta matkustajilta normaalia liikuntakykyä.
 • Kristina Cruises risteily on erityisehtoinen matka. Mikäli joudut peruuttamaan matkasi, veloitamme peruutuskulut erityisehtojen mukaisesti, jotka mahdollisesti ylittävät maksamasi ennakkomaksun.  Kehotamme hankkimaan peruutusturvan sisältävän matkustaja- ja matkatavaravakuutuksen jo matkan varausvaiheessa. Tarkista vakuutuksesi mahdolliset vastuurajoitukset, jotka saattavat lisätä matkustajan omaa vastuuta. On hyvä huomioida, että eri vakuutusyhtiöillä tämä vaihtelee erittäin merkittävästi. Matkustaja on aina ensisijaisesti vastuussa itse itsestään ja omaisuudestaan. Matkustajavakuutus korvaa vakuutusehtojen mukaan mm. odottamattomia ja äkillisiä sairastumisia ja tapaturmia. Jos matkustajalla ei ole vakuutusta tai kyse ei ole esim. äkillisestä sairastumisesta, vastaa matkustaja itse kuluistaan. Vakuutuksen lisäksi suosittelemme hankkimaan KELA:sta maksuttoman Eurooppalaisen sairaanhoitokortin, jolla pääsee EU- ja Eta-maissa hoitoon myös pitkäaikaissairauden niin vaatiessa. Matkavakuutuksissa näitä tilanteita on voitu rajata. Sairaalassa annetun hoidon hinta voi myös ylittää matkavakuutuksen hoitokaton.

Kristina Cruisesin erityis- ja peruutusehdot

Yleiset matkapakettiehdot

 

HYVÄ TIETÄÄ MATKUSTAJILLE