Risteily Ruotsiin – koe kesäisen Ruotsin lumo

Etsitkö jotakin muuta, kuin tavallinen Ruotsin risteily? Kristinan ROPAX-risteilyllä saat nauttia maissa olosta ajan kanssa. Tämä risteily Ruotsiin tutustuttaa sinut upeisiin linnoihin ja muihin historiallisiin nähtävyyksiin, sekä Götan kanavaan.

Erilainen risteily Ruotsiin

Gamla Linköpingin ulkoilmamuseo. Kuvassa vanhoja punaisia puutaloja

Gamla Linkopingin ulkoilmamuseo ihastuttaa vanhoilla taloillaan

 

Itämeren rannalla sijaitseva viehättävä pikkukaupunki Trosa on matkamme ensimmäinen kohde. Trosa on tunnettu viehättävistä puutaloistaan ja idyllisistä maisemistaan. Trosasta jatkamme Säterin satamaan, josta lautta vie meidät kohti Mauritzbergin linnaa, joka toimii nykyään konferenssikeskuksena. Linna on peräisin 1500-luvulta ja se on nykyisin suomalaisomistuksessa. Kuulemme tarinoita linnan historiasta ja nautimme maittavan lounaan.

Majoitumme matkan aikana kaksi yötä Linköpingissä. Yhtenä iltana teemme oppaan johdolla aikamatkan Linköpingiin ja toisena iltana meillä on vapaata aikaa kierrellä kaupunkia omatoimisesti. Yliopistokaupunkinakin tunnetussa kaupungissa on myös iso ulkoilmamuseo Gamla Linköping, jossa voit ihastella vanhoja taloja, puoteja ja koteja. 1950-luvulla perustettuun museoon siirrettiin aikoinaan kaupungin vanhoja taloja purku-uhan tieltä.

Götan kanavan upeat maisemat ihastuttavat

Vadstenan luostari, jonka ympärillä vallihauta

Vadstenan luostari vallihautoineen

 

Toisena matkapäivänä suuntaamme Götan kanavalle. Götan kanava yhdistää Ruotsin itä- ja länsirannikon ja sen rakentaminen kesti aikoinaan 22 vuotta. Sen lisäksi että nautimme kanavan upeimmista maisemista – ylitämme myös muutaman vesisillan. Kuljemme läpi sulkujen, joista upein on Itä-Götanmaan ainoan käsikäyttöinen sulku Borensbergissä.

Kanavan lisäksi tutustumme 1200-luvulta peräisin olevaan Vadstenan birgittalaisluostarialueeseen kirkkoineen. Pohjolan ainoan naispyhimyksen perustaman luostarin lisäksi alueella on Kustaa Vaasan rakennuttamat paksut muurit, vallihauta ja upeat tornit. Luostari on yhä toiminnassa, mutta vanha luostarirakennus toimii museona.

 

Ruotsin matka tarjoaa historiallisia linnoja sekä höyrylaivakyydin

Punatiilistä rakennettu Grispholmin linna, ympärillä paljon vettä ja vehreitä puita

Grispholmin linna on yksin Ruotsin matkamme komeimmista linnoista

 

Kolmas matkapäivämme vie meidät Mariefrediin. Siellä vierailemme Kustaa Vaasan linnana tunnetussa Gripsholmin linnassa, jossa saamme opastetun kierroksen linnan 400-vuotiseen historiaan. Linna on kuuluisa paitsi historiastaan, myös siellä sijaitsevasta laajasta Ruotsin valtion muotokuvakokoelmasta.

Seuraavaksi hyppäämme höyrylaiva s/s Marienfredin kyytiin. Höyrylaiva on peräisin vuodelta 1903 ja se vie meidät Mälaren järveä pitkin Taxingenin linnalle, iltapäivän maineikkaille kakkukahveille. Linnan kahvilassa on Pohjois-Euroopan suurin kakkubuffetti – keskimäärin 65 eri sorttista tarjottavaa.

Kakkukahvien jälkeen suuntaamme Tukholman kupeeseen, englantilaistyyliseen Hagaparkeniin. Puisto rakennettiin aikoinaan Kustaa III:n määräyksestä ja se pitää sisällään erilaisia paviljonkeja ja muita huvirakennuksia.

 

Risteily Ruotsiin ei ole koskaan ollut näin mielenkiintoinen. Varaa matkasi kesäiseen Ruotsiin.