Miten pukeutua Kristinan yhteismatkalle?

Lomamatka on varattu ja on aika pakata matkalaukut. Mutta millaisia vaatteita on syytä ottaa mukaan? Matkanjohtamme Minna Särmö on kokenut matkaaja, joka siirtyy sujuvasti Etelä-Euroopan lämmöstä Norjan viileyteen. ”Kun aloitan pakkaamisen, katson aina kohteen sääennusteet. Seuraavaksi olen lähdössä Norjaan ja siellä sää näyttää vähän viileämmältä ja vettäkin satelee, joten pakkaan mukaani varuiksi sadevaatteet.”, Minna kertoo.

Matkapukeutuminen mietityttää

Kristinan ryhma kapteenin illallisella

Meille Kristinan asiakaspalveluun tulee toisinaan kyselyitä siitä, miten matkoille pitäisi pukeutua. Minnan mielestä matkapukeutumisesta ei kannata ottaa liikaa stressiä, sillä matkoilla usein pärjää niin sanotuilla tavallisilla vaatteilla, turhia pönöttämättä. ”Matkapukeutumista ei mielestäni voi mokata mitenkään. Suurimmat pukeutumiseen liittyvät haasteet liittyvät säähän; matkalle on otettu mukaan liian kevyttä vaatetta ja tulee kylmä, tai toisinpäin”, Minna toteaa ja kertoo, että toisinaan myös laivan ilmastointi saattaa yllättää. ”Vaikka matkustamme helteiselle Karibialle, voi laivassa olla viileää ilmastoinnin takia”.

 

Vuosia pitkin maailmaa seikkaillut Särmö on huomannut, että suomalaismatkaajat harvoin ali- tai ylipukeutuvat. Se, että onko mukaan pakatut vaatteet tarpeeksi juhlavia, on harvoin ongelma. ”Esimerkiksi lomaristeilyillä meillä on kerran viikossa juhlavampi illallinen, jonne voi laittaa juhlavampaa leninkiä ja korkokenkää, tai miehet puvun tai pikkutakkia, mutta sekään ei ole pakollista”, Minna huomauttaa. ”Tyypillisesti Kristinan lomaristeilyillä tapaamme iltaisin à la cartessa, jossa voi pukeutua rennosti ja siististi eli niin sanotun smart casual -pukeutumisohjeen mukaan”. Kristinan jokiristeilyillä, joissa usein koko jokilaiva on varattu Kristinan matkaajille, ei ole pukeutumisohjeita.

Pukeutumista vierailukohteiden mukaan

Minnan mukaan Kristinan matkatyypillä ei ole väliä siinä, miten pukeutuu, mutta kohdemaan tapoja on hyvä kunnioittaa. Jos esimerkiksi matkustat arabimaihin, on mukana hyvä olla hieman löysempää ja peittävämpää vaatetta, kun taas Espanjassa on hyvä huomioida, että miehet eivät tavallisesti kulje kaduilla ilman paitaa, vaikka lomatunnelmissa oltaisiinkin.

Matkoillamme voi luottaa matkanjohtajan asiantuntemukseen ja vinkkeihin. ”Meillä on yleensä joka ilta koko matkaporukan yhteinen tapaaminen, jossa käymme läpi seuraavan päivän ohjelmaa. Näissä tapaamisissa kerromme myös, mikäli vierailukohteet vaativat erityispukeutumista, kuten esimerkiksi kirkot tai luostarit”, Minna muistuttaa.

Matkanjohtajan vinkit matkalaukun pakkaamiseen

Nainen lomamatkalla ottamassa kuvaa itsestaan

 

Kun varaa esimerkiksi Kristinan lomaristeilyn, on matkasivuillamme mainittu, mitä matkapukeutumisesta on hyvä tietää. Minnan mielestä tärkeintä pukeutumisessa on se, että mukaan valituissa vaatteissa on mukava olla. Kannattaa pakata mukaan hyvät kengät, joilla jaksaa kävellä erilaisilla päiväretkillä ja erityisesti maissa, joissa aurinko paistaa, on hyvä olla mukana auringolta suojaava hattu. ”Mukaan kannattaa napata myös ohut villatakki tai muu kevyt pitkähihainen ja huivi, jolla saa tarvittaessa suojauduttua auringolta tai vaihtoehtoisesti lämmiteltyä, mikäli palelee”, Minna vinkkaa. Hän itse pakkaa mukaan laivoille myös mukavat sisäkengät, joissa on helppo liikkua laivan sisätiloissa.

Matkanjohtajamme Minna tiivistäisi pukeutumisvinkit seuraavasti: pakkaa mukaan mukavat vaatteet ja kengät, huomioi sääolosuhteet ja kohdemaa sekä vierailukohteet. Näillä pärjää jo pitkälle!

 

Mikäli sinulla on vielä matka varaamatta ja laukut pakkaamatta, meillä Kristinalla on tarjolla huikeita elämyksiä  ympärivuoden!