Torstai 5.1. Merellä


PUOLEN PÄIVÄN PAIKKA

Viides meripäivän aamu on alkanut taas hyvin lämpimissä merkeissä. Vuorokausi on siis taas takana ja eilen olikin todellinen lämpöpäivä. Tuntui välillä, että kaikki risteilymatkustajat ovat siirtyneet kansille aurinkoa ottamaan.

saaristolaivurikurssi1Komentosillalla kävikin eilen vähän toisenlainen ryhmä. Saaristolaivurikurssilaiset tutustuivat käytännön merenkulkuun. Saaria täällä Atlantilla ei teeman mukaisesti näkynyt, mutta juuri aikaisemmin Åken opettama kompassin eksymä määritettiin. Siinä oli sitten miettimistä, oliko läntinen eranto plussaa vai miinusta, mutta oikein meni.

Tasainen tuuli jatkuu itäkoillisesta, nyt hieman laantuneena siis alle 10 m/s. Mainingit ovat vähän yli kaksimetrisiä. Alus keinuu pääasiassa 2 -4 astetta puolelta toiselle.

Paikkamme klo 12.00 laivan aikaa

Lat 17*08’ N
Long 052*41*W

Viimeisen vuorokauden keskinopeus oli 14,2 solmua ja kuljimme 340mpk/630km

Matkaa on siis taitettu 1615 mpk/2990 km ja jäljellä on 539 mpk/998 km

Ja lämmintä riittää, ulkoilman lämpötila tällä hetkellä +26 -astetta

Terveisin,
Mikko

KOHTI LAIVALUKUVUODEN PÄÄTTÄJÄISIÄ

Marjon kirjoitus laivapäiväkirjassa: ”Merimatka yli puolessa, vanha maailma takana ja uusi edessä yhä lähempänä! Aika merellä on kulunut ihmeellisen ihanasti; eipä taida ollakaan niin isoa merta, että sen tuijottamiseen kyllästyisi… toisin muutama vedenelävä olisi kiva bongata ennen saapumista Karibialle.”

– Niinpä niin, toiseksi viimeinen meripäivä. Tuntuu siltä kuin aikoinaan koulussa keväisin: kohta jaetaan todistukset ja edessä on ihana kesä täynnä tuntemattomia seikkailuja. Odotuksen kihinä vipelsi kaikissa ylipitkäksi venähtäneissä jäsenissä.

taikuriMeidän Atlantin ylityksen ”laivalukuvuodessa” on samoja piirteitä: taikurikurssi päättyi eilen. Kurssilaiset voivat nyt hioa esityksiään ja yllättää kotijoukot uusilla taidoillaan. Mukana ollut risteilyvieras kirjoittaakin: ”… jo vanhakin nyt nuortuu, kuin lapsi leikkimään; nimittäin Jarin taikurikoulussa!”

Saariesittelyistä viimeinen pidettiin juuri. Nyt olemme matkanjohtaja Sarekan johdolla tehneet virtuaalisen ennakkokierroksen kaikilla edessä olevilla saarilla. Olemme kuulleet huikeita tarinoita Napoleonin 1. vaimosta, tuhkaan hautautuneesta kaupungista, kaakaopavun matkasta suussa sulavaksi suklaaksi ja monesta-monesta muusta henkilöstä ja tapahtumasta.

jukka, pekka, tapsaMoniottelussakin on iltapäivällä vuorossa viimeinen laji. Se tiivistää saariesittelyjen huikean tietomäärän: ohjelmassa on Karibia-tietokilpailu. Kenellä on näkömuisti, kuka muistaa kertomukset? Koulufiiliksestä poiketen nippeleihin ei mennä: asukaslukuja ja pinta-aloja ei tulla kysymään. Ja huomenna tuomaristo kokoontuu laskemaan pisteitä.

 

PEACE AND HAPPINESS

Meillä on tänään teemapäivä, jonka aiheena on 60-luku. Villi vapautumisen vuosikymmen – sellainen mielikuva minulla, -60-luvun lapsella, on. Ja sen tuloksena synnyin minä ja monta muuta.

Laivalla teema näkyy ensimmäisenä päivän elokuvassa, joka on komisario Palmua vuodelta 1962. Nopeimmat pinkaisevat katsomosta kantta alemmaksi Day Spa Mareen, jossa kosmetologit Katju ja Jarna muistuttavat, kuinka aikakauden meikki tehtiin. Jos olisi kotona, se olisi helppo katsoa valokuva-albumista.

Myöhemmin iltapäivällä pelataan bingoa. Pelihän saapui Suomeen 60-luvulla. Olisiko tullut Turusta tai Kotkasta, mistä monet muutkin ”uudistukset”…? Teemaillallisella puolestaan pöydät notkuvat ruokaklassikkoja menneiltä ajoilta. Kalaa Walevska, Wieninleikkeitä ja Janssoninkiusausta, veikkaan. Jälkiruoaksi ehkä riisivanukasta. Aiomme pukeutua ruokailulle ajan henkeen. Myöhemmin illalla jury palkitsee parhaan asukokonaisuuden. Saapas nähdä millaisia luomuksia parketilla liikkuu. Samalla heitämme kannat kattoon 60-luvun tunnelmissa ”Peace, happiness and flowers”…

Vielä huominen ja sitten yksi yö ja meillä on maata näkyvissä! Odotuksen kihinä vipeltää jälleen…

-Pipsa-

MERKKIPÄIVÄNÄ MATKOILLA

Hagmanit-Tämä poika ei kyllä aavistanut 80 vuotta sitten, missä merkkipäiväänsä viettää, naureskelee tasavuosia Atlantilla 4.1. täyttänyt Taimo Hagman. Emme halunneet juhlia virstanpylvästä suurella joukolla, emmekä missään tapauksessa missään kylmässä paikassa, joten varasimme matkan jo viime tammikuussa. – Haemme tällaisia kerran elämässä -kokemuksia, vaimo Sinikka paljastaa.

Tavallisia sukujuhlia Taimo Hagmanin mielestä on jo vietetty tarpeeksi. Nyt oli aika repäistä. Pariskunta on viihtynyt ennenkin hyvin Kristina Cruisesin risteilyllä ja mm. ensimmäinen Suezin kanavan kautta siirtyminen Punaiselle merelle on jäänyt kauniina muistona mieleen.

-Kun matka oli tilattu, ja tietty hyttikin varattu valmiiksi, alkoikin jännitys, mitä esteitä saattaisi matkalle tulla. Vaimo Sinikka makasi Jorvin sairaalassa reuman takia, käsi murtui kesämökillä kompastumisen seurauksena ja viimeinen tikki oli Sinikan autokolari joulukuun puolessa välissä. Nuori nainen ajoi Sinikan auton kylkeen – ja jälleen käsi murtui. – Ajattelimme jo, että matka täytyy peruuttaa, mutta lääkäri lupasi, että matkalle saa lähteä. Nyt Sinikan käsi on kipsissä, mutta se ei tahtia haittaa!

– Kap Verdellä emme käyneet lainkaan maissa, vaan katselimme kannelta kaikkia paikkoja, joissa olimme jo käyneet – ja nukuimme. Tämä on mielestäni erinomainen tapa matkustaa, toteaa syntymäpäiväsankari Taimo. Laukut saa jättää Vantaan lentokentällä ja seuraavan kerran ne nähdään sitten hytissä. Ei tarvitse pakata ja purkaa, vaan kaikki tavarat siirtyvät koko ajan mukana.

JO TOINEN KEINUTUOLI

Miten sitten merkkipäivää on juhlistettu? – Aamulla olin vielä niin unen pöpperössä, etten heti muistanut laulaa, mutta kyllä se onnittelulaulu sitten kuitenkin tuli, Sinikka kertoo. Kapteeni Mikko Partanen oli lähettänyt hyttiin kuohuvaa, joka juhlisti heti päivää. Ja seuraavaksi laivan kannella ystävät olivat onnittelemassa – ja jälleen oli tarjolla kuohuvaa.

Pariskunnan kahdelta pojalta oli tullut mukaan kirjekuori, jonka sai avata vasta syntymäpäivänä. Suvussa on tapana antaa 40-vuotislahjaksi kiikkutuoli ja nyt tuli 2 x 40 lahjaksi uusi, koska pojat olivat sitä mieltä, että vanha on jo loppuun käytetty. – Mutta ihan hyvässä kunnossa sekin on vielä!

Illaksi Taimo ja Sinikka Hagman ovat varanneet pöydän á la carte-ravintolasta, jossa juhlitaan sitten perinpohjaisesti merkkipäivää. Ja ateria alkaa varmasti akvaviittisnapsilla. Maksumiehenä toimii nyt Sinikka! Illan jatkosta ei vielä ole tietoa. –Ehkä menemme vielä kuuntelemaan Junnu Vainio-iltaa!

Hagmanit ovat nauttineet Atlantin ylityksen jokaisesta päivästä. –Ihanaa tämä kiireettömyys, rauhallinen keinunta. Kävelemme paljon laivan kansilla, tapaamme tuttavia ja nautimme ohjelmasta. Hagmanit eivät ole koskaan kokeneet merisairautta. – Emme tunne sellaista tautia ollenkaan. Eihän tämä edes keinu!

Kirsti Tonttila

SISÄISET TAVARAVIRRAT

SamiVaikuttaa itsestään selvältä, että baarissa on ostettavissa olutta tai konjakkia, kahvilassa on kahvia ja virvoitusjuomia, myymälästä löytyy oikea viini tai vesipullo sekä pizzassa on tilauksen mukaiset oliivit ja juusto mukana. Laivan kolmannen kannen peräosassa sijaitsevat kylmä- ja pakastekontit, kakkoskannella sijaitsevat muut varastotilat, joissa ovat mm. kuiva-aineet ja alkoholit. Eiväthän ne tuotteet ajatuksen voimalla siirry myyntipisteisiin, vaan siihen tarvitaan proviantin (laivan muonavarastojen) hoitajat, provision master “Jyrki” ja hänen oikea kätensä ”Sami” – molemmat kotkalaisia herrasmiehiä.

Eri osastot tekevät laivan varastohallintaohjelman avulla provianttiin tarpeellisiksi katsomansa tuotetilaukset jo edellisenä päivänä. Kaikille myyntipisteille on sisäisesti sovittu omat tavaroiden toimitusajat. ”Jyrki” ja ”Sami” kuljettavat tavaraa tilausten mukaan, rullakoita ja kärryjä kuljetetaan hisseillä ja tavaroita siirrellään eri myyntipisteisiin, jotta kaikki on valmista myyntipisteiden auetessa. Tuotteita toimitetaan viiteen eri ravintolaan, kahvilaan, kuudennella kannella sijaitsevaan pääkeittiöön sekä miehistökeittiöön. On tarkkuutta vaativaa puuhaa saada tuo logistiikka pelaamaan.

Jyrki”Jyrkillä” on vielä lisäksi vastuu laivan varastoista, syötävien, juotavien ja myytävien tuotteiden osalta. Vastuualueeseen kuuluu katsoa että tavarat on varastoitu oikein ja että varastohallintaohjelmassa on oikea saldo jokaisella tuotteella – tuotevalikoimaa on enemmän kuin kotikeittiöiden kaapeissa. Tavarantoimittajien kuormien saapuessa ovat nämä kaksi herraa päävastuussa, että tuotteet menevät oikeille paikoilleen oikeisiin varastohuoneisiin.

-Riku-

Matkahaku

Kristina®-matkanjohtaja aina mukana

Takaamme asiakkaillemme suomalaisen, kokeneen matkanjohtajan palvelut. Risteilysi alkaa jo Helsinki-Vantaan lentoasemalta tai kotisatamastasi matkanjohtajamme johdolla. Yhden matkanjohtajan kanssa matkustaa 15–40 lomailijaa.

X