Torstai 12.1. Barbados – ja risteilyn päätöspäivä


VÄHINTÄÄN KUUSI KOKEMUSTA RIKKAAMPANA – JA MATKA JATKUU

M/S Kristina Katarinan ensimmäinen Atlantin ylitys -risteily on nyt takanapäin. Kulunut kaksiviikkoinen on tuonut niin henkilökunnalle kuin risteilyvieraillemme unohtumattomia elämyksiä. Alkuristeilyn reilummat mainingit vaihtuivat äkkiä trooppisten tuulten lämpimään syleilyyn ja merimatka Atlantin aalloilla kului kuin siivillä.

Matkaa taitoimme risteilyn aikana 2888 mpk eli noin 5348 km. Jos saman matkan mielii tehdä koto-Suomessa, se tarkoittaa auton ratin takana istumista niin, että oma ”saarivaltiomme” tulee ajettua päästä päähän 5 kertaa. Vastaavasti, saman matkan voi kokea myös matkustamalla lautalla Tallinnaan ja takaisin 30 kertaa! Risteilyyn sisältyi siis 6 meripäivää Atlantilla ja kuusi vierailtua maata, joista peräti viisi uutta kohdetta. Tämän risteilyn päätteeksi voin ilolla todeta, että Karibian alue on nyt myös suomalaisen risteilymatkustuksen ulottuvilla.

Vastaanotto uusissa kohteissamme oli enemmän kuin ystävällistä. Jokaisessa satamassa tehtiin perinteikäs ”plakaatinvaihto” ja laivamme toivotettiin sydämellisesti tervetulleeksi uuteen satamaan. Tästä kertoo jo esimerkiksi Barbadoksen kauppa ja -liikenneministerin vierailu laivalla.

plakaatit

KARIBIALLA TAVATAAN!

Ovatko kaikki näkemämme Karibian saaret samanlaisia? Vaikka rantaa ja hiekkaa riittää, löytyy jokaiselta saarivaltiolta myös omat tarinansa kerrottavaksi. Vielä tänäkin päivänä eri saarilla näkyvät muun muassa Englannin ja Ranskan vaikutukset. Huomenna laivamme jatkaa Karibian kierroksia ja uusia mielenkiintoisia kohteita onkin vielä edessäpäin. Tämän talven osalta käymättä ovat vielä Santo Domingo Dominikaanisessa tasavallassa, Oranjestad Aruballa, Willemstad Curacaolla sekä Port of Spain Trinidadilla.

Karibia maistuu ja tuntuu hyvältä. Kristina Cruises on jälleen avannut uuden risteilyalueen, jota tullaan hyödyntämään myös tulevina risteilykausina.

tobago3

Kiitoksia kaikille matkaamme seuranneille lukijoille. Nyt on hetki sulkea päiväkirjamme viimeinen sivu ja siirtyä haaveista tekoihin…

Tervetuloa mukaan!

-Mikko Partanen-

HAIKEAT JÄÄHYVÄISET!

Kaksi viikkoa m/s Kristina Katarinalla on kulunut kuin siivillä. Ja yhtäkkiä saavumme päätesatamaan Barbadokselle. Me päätämme piiloutua vaikka laivan pyykin sekaan – ja jatkaa vielä seuraavat kaksi viikkoa! Kokemus on ollut uskomaton!

Tobagossa päätämme lähteä omatoimimatkalle saaren eteläkärkeen Store Baylle. Tilataksi löytyy helposti ja saamme sovittua puolen päivän retken hinnaksi 10 dollaria/henkilö. Se kuulostaa erittäin kohtuulliselta. Ohitamme monta houkuttelevan näköistä rantaa, mutta Atlantin puolella uiminen voi olla merivirtojen takia vaarallista. Store Bayhin matka kestää parikymmentä minuuttia ja matka on ehdottomasti vaivan arvoinen. Turkoosi meri, valkea hiekka, siistit, juuri haravoidut rannat ja leppoisa tunnelma antavat anteeksi muutaman dollarin sisäänpääsymaksun. Olemme turvallisella alueella. Karibian aallot huuhtovat meitä hellien ja vedessä voisi lillua tuntikausia. Veden lämpötila on 27 astetta.

Iltapäivällä on tiedossa toinen uintiretki. Suuntaamme kohti Argylen vesiputouksia, jotka ovat saaren keskiosassa sademetsäalueella. Luonto näyttää nyt aivan eri kasvot: On vihreää, kosteaa, saamme pienen sadekuuronkin ja papukaijojen kirkuna, vihreät liskot ja kohahdukset bambumetsässä saavat meidät valppaiksi. Huonojalkaiset älkööt tänne vaivautuko, sillä polku on paikoittain erittäin vaikeakulkuinen ja kivet liukkaat.

vesiputous.tobago

Perillä ei puutu kuin Tarzanin viidakkokutsu. Näky on kuin suoraan Tarzan- viidakon kuningas elokuvasta.

Illalla opettelemme vielä viimeisiä taikatemppuja taikuri Jarin henkilökohtaisella opastuksella. On jotain konkreettista kotiin vietävää!

BARBADOS TOTTUNEIN TURISTEIHIN

Seuraavana aamuna olemmekin jo päätepysäkillä. Barbados ja sen 100.000 asukkaan pääkaupunki Bridgetown on suoraan keulamme edessä. Matkaa kaupungin keskustaan on laivalta noin kaksi kilometriä, mutta himoshoppaajat voivat aloittaa kätevästi satamaterminaalista, jossa on jo noin 70 kauppaa.

Me lähdemme tutustumaan Barbadoksen helmiin, joiksi on valittu orkideapuisto, St. Johns kirkko ja Sunburyn sokeriplantaasi, jonka päärakennus toimii nykyään museona. 1600-luvun rakennus vanhoine huonekaluineen, historiallisine vaatteineen, astiastoineen ym. ajan henkeen kuuluvine rekvisiittoineen saa vierailijan nopeasti siirtymään neljäsataa vuotta taaksepäin. Ensi kerralla päätämme tilata etukäteen tilan ruokasaliin kynttiläillallisen, joka järjestetään 1600-luvun henkeen. Se maksaa kuulemma 100 dollaria/henki.

Me olemme koko joukolla päättäneet: Tämä täytyy kokea uudestaan!

-Kirsti Tonttila-

MIKSI LÄHTISIT RISTEILYLLE

Mikä on risteily? Vastauksia on varmasti yhtä monta kuin on vastaajiakin, mutta kansainvälisen määritelmän mukaan seuraavien kriteerien on täytyttävä. Lähtö- ja päätesatama eivät ole sama ja kesto on vähintään neljä vuorokautta. Olen kuullut useasti kysymyksen, ”Miksi sinne laivalle kannattaisi lähteä?”. Toiset sanovat, ”Mutta kun etelään pääsee viikon rantalomalle halvemmalle kuin viikon risteilylle”. Kolmannet vertaavat risteilyn ja kaupunkiloman plussia ja miinuksia. Kaikki kolme ovat relevantteja näkökohtia ja osaltaan on tietysti kysymys makuasioista, joista ei kannata kiistellä. Viikon rantaloma etelässä on lomailua vain yhdessä kohteessa, ehkä joitain retkiä lähikulmille tai naapurikylään. Kaupunkilomat ovat usein paljon kulttuuripainotteisempia kuin rantalomat, halutaan tutustua kohteen nähtävyyksiin ja/tai kulttuuriantiin mieluummin kuin keskittyä rantalomailuun. Risteilyllä voit yhdistää ranta- ja kaupunkiloman edut ja joka päivä on uusi kohde, suurkaupunki tai pittoreski kylä, johon voit tutustua.

Risteily ei ole kulkemista sattumalta valittujen satamien välillä, vaan eri reittien satamat valitaan sen mukaan mitä nähtävää siellä on tarjolla. Kohteisiin voit tutustua omatoimisesti, vaikka netistä katsottujen ”askelmerkkien” mukaan. Halukkaille on tarjolla ennalta suunniteltuja retkiä jokaisen kohteen valovoimaisimpiin, kuuluisimpiin kohteisiin. Toki on myös mahdollista jäädä ottamaan aurinkoa laivan kannelle, lukemaan kirjaa ja välillä pulahtaa vilvoittavaan uima-altaaseen.

Risteilyreittiä vastaavan kohdekokonaisuuden voit tietenkin varata omatoimisesti, eli kulkea viikossa vaikka seitsemän eri kohdetta Etelä-Euroopassa bussilla tai miksei kahden viikon aikana kiertää lentokoneella yhdeksän eri Karibian saarta. Kaikki on mahdollista ja varaukset voit tehdä netissä 24/7 – helppoa, eikö niin? Kolikolla on aina kaksi puolta, mitä selkäsi sanoo seitsemän linja-autossa vietetyn yön jälkeen, mitä hermosi sanovat yhdeksän eri lentomatkan jälkeen kun muistetaan kaikki odottelut lentokentillä, etenkin kun kaikkialle ei ole suoria lentoja vaan tähän autuuteen lisätään vielä välilaskujen aiheuttamat odottelut lentokenttien kahviloissa. Risteilyllä hotellihuoneesi (hytti) kulkee mukana, ei tarvitse purkaa ja pakata matkalaukkuja. Voit hemmotella itseäsi laivan Spassa tai istua saunan lauteilla ja katsella karibialaista auringonlaskua ennen ruokailemaan menoa. On paljon mukavampaa syödä kiireettömästi tasokkaassa ravintolassa kuin puraista patonki bussin peräpenkillä tai haukata hampurilainen lentokentän pikaruokapaikassa. Ruokailun jälkeen voit viedä puolisosi tanssimaan ikivihreitä tai istua kahdestaan kannella katsellen kuinka ”hopeinen kuu luo, merelle siltaa”. Hytin vuoteessa unikin on levollisempaa kuin bussin penkillä tai lentokentän odotushallin kovamuovisella sohvalla.

Risteilylaivojen kohdalla tarjonta on erittäin laaja, valintaa vaikeuttaa runsauden pula. On erikokoisia ja näköisiä, on valkoisia ja sinisiä, on eri kokoluokkaa edustavia – yhteen mahtuu 150 matkustajaa ja suurimpiin jopa 6400 matkustajaa. Kannattaa miettiä paljonko haluat jonottaa sekä toisaalta kuinka intiimiä, rentoa ja henkilökohtaista haluat palvelun olevan. On sinun harkinnassa haluatko tulla risteilylle luistelemaan laivan jäähalliin tai harjoittamaan vuorikiipeilyä keinotekoisella vuorenseinällä, vai haluatko jotain yksilöllisempää, suurten massojen kuljettamisesta poikkeavaa. Mikäli haluat kokea aitoa risteilytunnelmaa, saada henkilökohtaista palvelua, saapua laivalla niin lähelle kohteen keskustaa kuin se on mahdollista ilman sukkulabussikyydityksiä kaukana olevista syväsatamista, nauttia korkeatasoisesta ruoasta ja hyvästä tunnelmasta suosittelen valitsemaan Kristina Katarinan.

martinique1

Valinta on Sinun.

Tämä oli tällä erää minun viimeinen blogikirjoitus – toivottavasti tapaamme Kristina Katarinalla.

 -Riku Luotio-

———————————————————————-

Onko herännyt mieli päästä itsekin kokemaan risteilymatka yli Atlantin? Kristina Katarinan paluupurjehdus Karibialta takaisin Kap Verdelle alkaa 8.3.2012.

Tutustu risteilyn ohjelmaan TÄÄLLÄ.

Matkahaku

Kristina®-matkanjohtaja aina mukana

Takaamme asiakkaillemme suomalaisen, kokeneen matkanjohtajan palvelut. Risteilysi alkaa jo Helsinki-Vantaan lentoasemalta tai kotisatamastasi matkanjohtajamme johdolla. Yhden matkanjohtajan kanssa matkustaa 15–40 lomailijaa.

X