Tiistai 10.1. Tobago


MITEN LOMAMAASTA TULI KOTIMAA

Muutama viikko sitten Hesarissa oli juttu ulkosuomalaisista. Kerrottiin, että tämä pikkuruinen kansa on levittäytynyt asumaan liki kaikkialle maailmassa. Ja se on totta ̶ mekin olemme törmänneet suomalaisiin toistaiseksi kaikilla Karibian saarilla, joissa olemme käyneet.

JOHDANTO ANTIGUAAN ”KYÖKIN KAUTTA”

Ensimmäinen tuttavuus oli vastassa Antigualla jo laiturilla. Hanna-Lea oli muuttanut saarelle 14 vuotta sitten. Nyt hän riemuitsi kanssamme ensimmäisen suomalaisen risteilyaluksen saapumisesta uuteen kotimaahansa. Ja mikä parasta: Hanna-Lea on opas. Erikoissanoja haeskellen, mutta iloisella energialla hän veti kaksi retkeä peräkkäin; ymmärsi hyvin suomalaisten mielenkiinnon kohteita ja valloitti retkiryhmäläisten sydämet. Mukana oli myös hänen poikansa Sami, joka puhui erinomaista suomen kieltä, vaikka juttukaverit ovat varmasti harvassa. Hanna-Lea kertoi, että St. Johns’ssa on myös suomalainen vaatekauppias, Harriet.

Martiniquen suomalaista en itse tavannut vaan kuulin, että rantakahvilassa oli bongattu nuori suomalaisnainen paikallisen miehen ja pienen lapsen kanssa. Tarina ei kerro, miten hän paljastui suomalaiseksi.

KUKA SANOO, ETTÄ SUOMALAISET OVAT SULKEUTUNEITA?

tuulaMutta kolmas suomalainen ei tullut täytenä yllätyksenä: Tuula oli ottanut yhteyttä laivalle jo etukäteen ja sovimme hänen kanssaan tärskyt. Ja niin edessäni seisoi eilen Jalosen Tuula, joka opettaa paikallisessa yliopistossa lääketiedettä. Minusta on aina jännittävä kuulla, mikä suomalaiset on vienyt ympäri maapalloa, joten istuimme rantakahvilaan ihmettelemään maailman pienuutta. Sitten Tuula vei minut kierrokselle kaupunkiin. Kurkistimme paikallisiin ravintoloihin, lampsimme pitkin katuja ja bongasimme museon sekä torin. Hän myös tutustutti minut grenadalaisiin ystäviinsä Liloon ja Chrisiin, jotka pitävät ihastuttavaa batiikkivaateliikettä sekä Mariaan, jolla puolestaan on pieni korupuoti risteilyterminaalissa. Tuula liikkui kuin kala vedessä kaikkialla ja jäin miettimään kuinka väärässä perusmielikuva jäyhistä suomalaisista onkaan.

Juuri tähän vuodenaikaan on helppo uskoa Tuulaa, joka sanoo, ettei kummemmin kaipaa suomalaista arkea. Hän herää aamuisin tuulen henkäykseen, joka työntyy sisään asunnon avoimista ikkunoista. Päivä valkenee kohta kuuden jälkeen ja pimenee 12 tuntia myöhemmin. Illat ovat samettisen lämpimiä, samoin merivesi, jossa hän voi tehdä parinkin tunnin uintilenkin. Työtahti on tiivis ja suoritusta arvioidaan kaiken aikaa, mutta ilmapiiri ON avoin.

On hauska tavata näitä ulkosuomalaisia, jotka pitävät mielellään pikakurssin uudesta kotimaastaan ja vauhdittavat meitä vierailijoita maahan tutustumisessa. Näille paratiisisaarille on helppo menettää sydämensä. Tuskin tuntematon tunne myöskään tämän laivapäiväkirjaan kirjoittaneelle risteilyvieraalle:

”Grenada, ehdottomasti kuumin kaupunki/maa. Aamun lasipohjakajakit oli huippukokemus. Syötiin lopuksi leipäpuusta tehtyjä ”sipsejä”. Oli hyviä!”

Täytyy varoa, ettei käy kuin Hanna-Lealle: hän tuli ensin vain lomailemaan Karibialle, mutta palasi ja jäi…

-Pipsa-

HOTELLIOSASTON HENKILÖITÄ

pesulaUusien risteilyvieraiden saapuessa laivaan ovat hytit pedattuna puhtailla liinavaatteilla, joista on kiittäminen laivan pesulaa. Kahden ladyn, ”Satu” ja ”Minna” pyörittämä osasto kolmoskannen keulaosassa pitää huolen kaikkien liinavaatteiden ja pyyhkeiden huollosta. Lisänä ovat kangasservietit ja pöytäliinat sekä työvaatehuolto. Pesukoneet ja kuivausrummut pyörivät aamusta iltaan ja pienen omakotitalon hintainen mankeli tekee myös pitkän työpäivän. Valkoisia kauluspaitoja sekä tummansinisiä housuja pesula huoltaa vinon pinon viikossa – pesua, silitystä, prässäystä ja välillä puuttuu nappi. Erittäin tärkeä osasto, jonka toimintaa ei aina huomaa tai osaa arvostaa riittävästi, mutta jos pesulan toiminta katkeaisi, niin se kyllä huomataan erittäin nopeasti.

Puhtailla liinavaatteilla petaamisen suorittavat laivan hyttiemännät. Risteilyn päätöspäivänä, ennen uusien risteilyvieraiden saapumista, myös muilta osastoilta on paljon henkilöitä apuna vaihtosiivouksessa. Ilman muiden osastojen apua ei 5-7 tunnin siivousaika riittäisi siihen, että puhdas laiva odottaa uusia risteilyvieraita. Muina työpäivinä hyttiemännät käyvät suorittamassa ns. aamupetauksen, eli kevyen siistinnän noin kello 9-14 välisenä aikana. Oven ulkopuolelle voi jättää lapun jollei halua aamupetausta suoritettavan. Aamupetauksen jälkeen on vuorossa yleisten tilojen siivous, ravintoloita imuroidaan, seinään tulleita tahroja poistetaan, aulojen kattoja pyyhitään, saunatkin pitää pestä. Puhdistettavia pintoja on melkoisesti, mutta hyvin suunnitellulla logistiikalla asiat saadaan toimimaan juohevasti.

infoKannella viisi sijaitsevassa sisääntuloaulasta löytyy laivan neuvonta, tai tuttavallisemmin ”info”, joka on miehitetty 24/7 kolmen naisen, ”Katja”, ”Satu” ja ”Tea”, voimin. Heiltä kysytään neuvoa moneen pulmaan, kuten mistä saa taksin, missä on lähin uimaranta, koska kahvila aukeaa, paljonko ulkona on lämmintä.

Monenmoista osaajaa tarvitaan pyörittämään tällaisen kelluvan hotellin toimintoja, ja jokainen tekijä on tärkeä – isolla T-kirjaimella.

Riku

Matkahaku

Kristina®-matkanjohtaja aina mukana

Takaamme asiakkaillemme suomalaisen, kokeneen matkanjohtajan palvelut. Risteilysi alkaa jo Helsinki-Vantaan lentoasemalta tai kotisatamastasi matkanjohtajamme johdolla. Yhden matkanjohtajan kanssa matkustaa 15–40 lomailijaa.

X