Kööpenhamina & Norjan vuonot -risteilyllä 27.6.-6.7.2013

Print the page

Norjan vuonot, risteilyPeter Forsskålin jalanjäljissä kappaleen matkaa M/S Kristina Katarinan kyydissä

Jälleen kerran olen matkalla Peter Forsskålin, suomalaissyntyisen tutkimusmatkailijan jalanjäljissä maailmalla. Hän oli 1700-luvulla elänyt luonnontieteilijä ja filosofi, jonka kohtalona oli menehtyä kaukana kotimaastaan tutkijakutsumustaan toteuttaessaan.

Forsskål kuului 6-henkiseen ryhmään nuoria tiedemiehiä, jonka Tanska oli lähettänyt tutkimaan eteläisen Arabian niemimaan luontoa ja kulttuuria. Vain yksi seurueesta palasi hengissä takaisin Pohjolaan kuuden vuoden kuluttua kertomaan tämän kohtalokkaan matkan tarinan.

Kööpenhaminassa teki lähtöä tammikuun alussa 1761 sotalaiva Grönland pitkälle purjehdukselle kohti Konstantinopolia tehtävänään suojata tanskalaista kauppalaivasaattuetta merirosvoilta tuolloin niin levottomalla Välimerellä. Laivalla matkasi myös Peter Forsskål tutkijatovereineen.

M/S Kristina Katarinan tämänhetkisen matkareitin ansiosta oli minulla nyt tilaisuus kulkea lyhyen matkaa heidän jäljissään matkan alkupisteestä Kööpenhaminasta Juutinrauman läpi, Kattegatin ja Skagerrakin kautta aina Kristiansandin edustalle saakka. Siellä tiet erkanevat : Grönland jatkoi etelään kohti Gibraltaria ja Välimerta, Kristina Katarina pohjoiseen kohti Norjan upeita vuonoja.

Kauhistuttavat talvimyrskyt riepottelivat Grönlandia heti lähdön jälkeen ja alussa matkanteko oli pelkkää piinaa. Grönland joutui palaamaan takaisin Helsingörin rediltä peräti viisi kertaa ennen kuin matka lopulta pääsi alkamaan yli kolmen kuukauden kuluttua maaliskuun 13. päivänä 1761.

Haluan eläytyä paikalliseen meritunnelmaan samalla alueella, ei väliä sillä, että nyt on kesä mutta tuolloin talvi ja olosuhteet aivan toiset arabianmatkalaisilla. Heistä Peter Forsskål on meille suomalaisille läheinen, olihan hän syntynyt Helsingissä vuonna 1732 ja viettänyt siellä lapsuutensa kahdeksan ensimmäistä vuotta. Hän sinetöi kohtalonsa astuessaan purjelaiva Grönlandin kannelle ja aloittaessaan pitkän matkan Marseillen, Konstantinopolin ja Egyptin kautta eteläiseen Arabiaan. Vain runsaassa kahdessa vuodessa hän menehtyi vaikeissa olosuhteissa Jemenin vuorilla. Peter Forsskålin elämäntyö jäi keskeneräiseksi hänen kuollessaan 11.heinäkuuta 1763 Jerimissä vain 31-vuotiaana – ensi viikon torstaina päivälleen 250 vuotta sitten.

Kristina Katarinalla 3.7.2013

Marjatta Rautiala

PS. Norjan rannikko ja Lofootit ovat olleet minulle tuntematonta seutua, täyttymättömiä toiveita. On hienoa saada kokea myös ne Kristina Katarinan kotoisassa kyydissä.

Matkahaku

Kristina®-matkanjohtaja aina mukana

Takaamme asiakkaillemme suomalaisen, kokeneen matkanjohtajan palvelut. Risteilysi alkaa jo Helsinki-Vantaan lentoasemalta tai kotisatamastasi matkanjohtajamme johdolla. Yhden matkanjohtajan kanssa matkustaa 15–40 lomailijaa.

X