Sunnuntai 8.1. Martinique


MANTELINMUOTOINEN KUKKAISSAARI: MARTINIQUE

Kuulostaako herkulliselta? Ei ihme, olemme Ranskassa. Tupsahdimme Karibia-kierroksella keskelle Euroopan Unionia. Merentakaisia departementteja on siis vielä olemassa.

RETKELÄISILLÄ PITÄÄ KIIRETTÄ

Meillä on tänään tarjolla 4 erilaista retkeä. Tällä hetkellä väkeä sukkuloi siis sinne tänne. Eiliset retket Antigualla olivat odotettuja – totta kai 6 meripäivän jälkeen. Innokkaimmat auringonpalvojat lähtivät heti aamulla Dickersson Bay -rannalle. Meille oli varattu oma rantakaistale, joten tilaa oli ruhtinaallisesti, kun taas ihmiset ympärillämme makoilivat kylkikyljessä 10 sentin suikale aurinkotuolien välissä.

Ihmeellinen Antigua -retki puolestaan johdatti retkeläiset näköalapaikoille, joista saattoi todistaa oikeaksi väittämän, että Antigualla on 365 rantaa – yksi vuoden jokaiselle päivälle. Ihastuttavia poukamia, joihin ympärillä vellova meri pääsee vain vaivoin! Retken päätteeksi saavuttiin vanhalle Nelsonin telakalle. Amiraali Horatio Nelsonin mukaan nimetty telakka rakennettiin 1700-luvun alussa ja se toimi brittien Länsi-Intian laivaston tukikohtana (aiemmin kanssamme matkustaneet muistanevat tarinan Trafalgadin taistelusta, jossa Nelson menehtyi. Tarinan mukaan ruumis kuljetettiin tynnyrissä brandyyn upotettuna Espanjasta Lontooseen haudattavaksi St. Paulin katedraaliin). Telakka-alueella sijaitsee lukuisia kunnostettuja rakennuksia, jotka toimivat edelleen, mutta nykyaikaisessa tarkoituksessa: hotellina, museona, ravintolana, kauppana jne. Rantaan oli kiinnittynyt rahalta tuoksahtelevia jahteja ja kaikkialla vallitsi varsin seesteinen alkuillan tunnelma.

SALAMAVALOJEN RÄISKETTÄ

antigua.plakaatinvaihto

On ollut jännittävää havaita, kuinka paljon julkisuutta m/s Kristina Katarinan tulo on paikallisesti herättänyt. Tv-miehiä pyöri eilen niin laiturilla kuin laivassakin ja tuloamme oli rummutettu jo edellisenä päivänä. Monet kysyivät meiltä vaaleaihoisilta, että olemmeko niitä ”todella kaukaa” tulleita. Sieltähän me – monen meren takaa Suomesta. Kapteeni Mikko juoksee haastattelusta toiseen.

 

Ja media- ja delegaatiomylläkän myötä osa kanssamme matkustaneista risteilyvieraista on havahtunut tunteeseen, joka oli kirjattu laivapäiväkirjan sivuille ennen rantautumista:

”Kun ensimmäisen kerran horisontissa on maata näkyvissä, tuntuu se sielussa saakka. Koko Atlantin ylitys saa kultaisen hohteen. Näin se Faijakin varmaan tunsi viikkojen merellä olon jälkeen. Aivan uskomattoman upea tunne. Perun kaikki aikaisemmat jupinani. Ja tässähän tehtiin myös suomalaisen merenkulun historiaa. Suomalainen laiva toi suomalaiset matkustajat Atlantin yli. Myös minä olin yhtenä mukana. Meren kuningas kävi tervehtimässä ja saatiin myös diplomi. Se menee meikätytön seinälle kaikkien nähtäväksi. Hyvää purjehdusonnea Kristina Katarina!”

-Pipsa-

PAIKALLISTA TAVARANHANKINTAA

Laivan varastot täytettiin Kanarialla ja Kap Verdellä joulukuun aikana. Tuoretavaroita ei voi varastoida kovin pitkäksi aikaa, vaikka varastotilaa olisikin. Haasteellisimpia tuotteita ovat erilaiset salaatit, niiden varastointiaika ei juuri voi olla yli viikkoa. Atlantin ylitys kesti noin viikon, eli salaatit olivat vähissä saapuessamme Antigualle. Sähköpostitse olin tilannut pienen määrän salaattia toimitettavaksi laivaan heti saavuttuamme Antigualle. Samassa kuormassa tulivat tilaamani tuoreet hummerit sekä pieni määrä virvoitusjuomia. Hummereista valmistetaan suositusmenun pääruoka ja virvoitusjuomat tarvittiin koska eilen illalla laivasta loppui Cokis Light. Oli muuten ainoa tuote, jonka menekki ylitti valistuneet arviomme ja tuote loppui viimeisen meripäivän iltana ennen Antigualle saapumista. Kuormaa purkaessamme tuli kilpaileva tavarantoimittaja tarjoamaan palvelujaan, kilpailu on aina tervetullutta, koska se pitää laadun hyvänä ja hinnat aisoissa.

provianttiMyös Fort-de-Francesta tulee tänään pieni määrä tuorekasviksia ja seuraava tuoretavaratäydennys tapahtuu Bridgetownissa Barbadoksella ensi perjantaina. Samaiseen paikkaan tulee Miamista meille merikontti, jossa on virvoitusjuomia, pullovesiä, olutta ja muita kuivatavaroita. Näillä saarilla paikallisten tavarantoimittajien kapasiteetti ei ole kaikkien tuotteiden kohdalla riittävä eikä toimitusvarmuus ole ihan 100 % luokkaa. Kaikki tämä on selvinnyt sähköpostikirjeenvaihdossa eri saarilla olevien satama-agenttien ja tavarantoimittajien kanssa. Olin viime syksynä yhteydessä kahden tällä alueella aikaisemmin operoineen risteilyvarustamon ostotoiminnasta vastaaviin henkilöihin, kysyin heiltä vinkkejä kuinka tällä alueella ostotoiminta pelaa. Olen itsekin jakanut tietoa kollegoille kuinka sama kuvio toimii Egyptissä ja Jordaniassa. Jokaisella alueella on omat haasteensa, joiden voittamiseksi tietoa jaetaan vilpittömästi, periaatteella ”auta sinä minua tänään niin minä autan sinua huomenna” – molemmat voittavat.

Vierailemme Karibialla yhdeksässä eri kohteessa, olen ollut yhteydessä kaikissa kohteissa toimiviin tavarantoimittajiin, tärkeimpinä kyselykohteina ovat olleet tuoreet kalat ja merenelävät sekä tuoreet kasvikset ja hedelmät. Samalla on tullut kysyttyä saatavuutta ja hintaa myös muutamille yleisimmille menekkituotteille, tarkoituksena on ollut selvittää saatavuutta ja hintatasoa. Santo Domingo vaikuttaa lupaavalta kohteelta hintatasoltaan, mikä on tärkeä seikka valintoja tehdessä, koska on löydettävä kustannustehokkaat ratkaisut – kuitenkaan laadusta ei saa tinkiä. Tavaroiden vastaanottotarkastuksessa on oltava erityisen huolellisia, jotta voimme säilyttää korkeat hygieniastandardit. Ostotoiminnassa haasteita riittää, mutta se pitää hereillä.

-Riku-

Matkahaku

Kristina®-matkanjohtaja aina mukana

Takaamme asiakkaillemme suomalaisen, kokeneen matkanjohtajan palvelut. Risteilysi alkaa jo Helsinki-Vantaan lentoasemalta tai kotisatamastasi matkanjohtajamme johdolla. Yhden matkanjohtajan kanssa matkustaa 15–40 lomailijaa.

X