Yleisesti

On tärkeää, että jokainen osaltaan huolehtii turvallisesta matkustamisesta. Huolehdi myös matkan aikana hyvästä käsihygieniasta, yskimiskäytänteistä sekä noudata turvavälejä ja muita turvallisuusohjeita. Varaa mukaan desinfiointipyyheitä ja käsidesiä. Matkanjohtajalta on saatavilla (rajoitetusti) kasvomaskeja ja käsidesiä. Jos tunnet olevasi sairas, älä lähde matkaan. Suosittelemme riittävän kattavan matkavakuutuksen ottamista.

Yleisesti paikoissa, joissa on enemmän ihmisiä, on hyvä muistaa pitää turvaväli toisiin ihmisiin ja käyttää yleisten tilojen käsienpesu ja -desinfiointipisteitä aina mahdollisuuksien mukaan hyväksi.

Matkan aikana sinua muistutetaan säännöllisesti hygieniakäytänteistä ja kehotetaan noudattamaan kulloisiakin turvallisuusohjeita.

Suu- nenäsuojuksen käyttöä voidaan suositella matkan aikana, lennoilla ja yleisillä paikoilla liikuttaessa, missä turvavälin pitäminen ei koko ajan ole mahdollista. Kasvosuojusten käytöstä ohjeistetaan erikseen.

ROPAX-risteilyt Pohjois-Saksaan

Ropax-risteilyt Saksaan toteutetaan Helsingin Vuosaaresta lähtevillä Finnlinesin matkustaja-rahtialuksilla. Saksan matkaohjelmasta ja -järjestelyistä olemme tiiviisti yhteydessä paikalliseen yhteistyökumppaniimme.

Finnlinesin laivalla

Matkustajien lähtöselvitys tehdään Vuosaaren terminaalissa, jossa on riittävästi tilaa, eikä pitkiä odotusaikoja pääse syntymään. Travemündessa sisäänselvitys tehdään laivalla. Kaikki matkustajat kuljetetaan laivalle pikkubusseilla turvavälit huomioiden. Laivalle mahtuu enimmillään vain noin 500 matkustajaa.

Aluksilla on lisätty yleisten ja yhteisten tilojen puhtaanapitoa. Kosketuspintoja desinfioidaan säännöllisesti. Myös käsidesiannostelijoita on kaikkien saatavilla auloissa, palvelupisteissä ja ravintolassa. Buffetruokailussa voit valita ruoat itse, mutta henkilökunta annostelee ne lautasellesi. Aamiaista tarjoillaan take away -paketissa. Saunatilat ovat toistaiseksi suljettu.

Retkibussit

Retkibussien matkustajamäärää voidaan vähentää niin, että autoihin jää reilusti istumapaikkoja. Kuljettajan takana oleva penkkirivi jätetään tyhjäksi. WC:n käyttöä on hyvä välttää ja käyttää bussissa saatavilla olevaa käsidesiä. Bussiin noustessa ja poistuttaessa on tärkeää malttaa ja välttää turhia lähikontakteja ja noudattaa kuljettajan ohjeistusta istuinjärjestelyistä. Bussit siivotaan ja desinfioidaan useammin, aina jokaisen kuljetuksen jälkeen. Kuljettajilla on tarkat ohjeistukset käytänteistä esimerkiksi suu- ja nenämaskin käytöstä ja suojakäsineiden käytöstä laukkuja käsiteltäessä. Kristina®-matkanjohtaja ohjeistaa sinua tarkemmin matkan aikana.

Hotellit

Hotellit ovat lisänneet asiakkaiden ja henkilökunnan terveyden suojaamista ja noudattavat paikallisten viranomaisten ohjeistuksia. Esimerkiksi yleisten tilojen tuulettamista, siivousta ja desinfiointia on lisätty. Hotellihuoneissa etenkin kosketuspintojen desinfiointia on lisätty. Joitakin palveluita ja esimerkiksi huoneiden varusteluja voi olla karsittu paremman hygieniatason ylläpitämiseksi. Hotellihenkilökunnan terveyteen ja hygieniaan kiinnitetään erityistä huomiota ja esimerkiksi henkilöstön lämpötiloja voidaan mitata päivittäin. Kristina Cruisesin ryhmän kirjautuminen hotelliin valmistellaan etukäteen ja matkanjohtaja jakaa huoneiden avaimet. Aamiaiset tarjoillaan valmiilta tarjottimilta (huomioiden myös erikoisruokavaliot) eikä buffet-ruokailuja ole tarjolla.

Ravintolat ja baarit

Ravintoloissa ja baareissa pöytien ja tuolien välejä on lisätty. Henkilökunta käyttää suojavarusteita ja kosketuspintojen ja kalusteiden puhdistusta ja desinfiointia on tehostettu. Käsin kosketeltavia ruokalistoja on poistettu käytöstä.

Euroopan jokiristeilyt

Laivoilla kiinnitetään erityistä huomiota tilojen ja hyttien säännölliseen siivoukseen ja desinfiointiin. Henkilökunta on koulutettu toimimaan korostetun hygieniatason vaatimusten mukaisesti. Jo ennen koronavirusta jokiristeilytoimialalla on kehitetty ja toimivaksi todettu standardi korkeamman hygieniatason ylläpitämiseksi. Jokiristeilylaivat kulkevat kaupunkien välejä ja mahdollisessa koronavirusepäilyssä sairastunut saadaan eristettyä nopeasti ja vietyä asianmukaiseen hoitoon.

Ennen matkaa

Ennen matkaa kaikki matkustajat saavat täytettäväkseen terveyskyselyn, jolla kartoitetaan ja varmistetaan, että laivalla saapuvat eivät ole sairaita eivätkä ole olleet yhteyksissä henkilöihin, jotka tällä hetkellä sairastavat koronavirusta.

Laivoille voivat nousta vain rekisteröidyt matkustajat ja miehistön jäsenet. Ennen laivaan nousua matkustajilta voidaan mitata kuume ja matkatavarat voidaan desinfioida.

Laivalla

Laivoilla noudatetaan ja ohjeistetaan riittävien turvavälien pitämisestä ja yleisistä hygieniaohjeista (yskimis-käytännöt, käsienpesu ja -desinfiointi) ja niistä huomautetaan tarvittaessa. Toiminnoissa pyritään välttämään turhia kosketuksia pintojen kanssa. Matkustajien ja miehistön lämpötiloja voidaan mitata matkan aikana. Esimerkiksi mahdolliset kampaajan ja hierojan palvelut eivät ole käytössä, samoin irtosanomalehdet ja mutu kosketusta vaativat irtopinnat poistettu yleisistä tiloista.

Laivalla on tarjolla yleisissä tiloissa palvelupisteissä käsien desinfiointipisteitä ja hyttejä siivotaan/desinfioidaan useammin. Buffet-ruokailua ei ole tarjolla vaan ruoka-annoksen tarjoillaan yksittäisinä annoksina lautasilla. Miehistön jäseniä on koulutettu toimimaan vallitsevien olosuhteiden mukaisesti ja miehistön terveyttä tarkkaillaan jatkuvasti. Miehistö käyttää työssään suojavarusteita (esim. suojakäsineet ja nenä-suusuojus).

Maissa

Retkibusseissa noudatetaan korostetun hygieniatason toimia maiden viranomaisohjeistusten mukaisesti. Bussien matkustajamäärää vähennetään, jotta riittävät turvavälit säilyvät. Busseissa on tarjolla käsidesiä. Matkanjohtajat ohjeistavat käytännöistä

Lentoasemalla ja lennolla

Lentoasemilla kiinnitetään erityistä huomioita käsihygieniaan, siivoukseen ja turvaväleihin. Lähtöselvitys kannattaa mahdollisuuksien mukaan tehdä ennakkoon tai lähtöselvitysautomaateilla. Kristina®-matkanjohtajat ovat apuna lähtöselvityksessä lentoasemilla. Useilla lentoasemilla myös nenä-suusuojuksen käyttöä suositellaan.

Finavian ohjeet matkustajalle

Lennolla on hyvä noudattaa lentoyhtiöiden turvallisuusohjeita. Vaikka riski sairastua virusinfektioon lennolla on alhainen, esimerkiksi Finnair on ottanut käyttöön paljon uusia toimenpiteitä matkustajien terveyden suojaamiseksi. Muun muassa siivousta on tehostettu ja matkustajien käytössä on kosteuspyyhkeitä pintojen pyyhkimiseksi.