Terveys

Vastuullisesti matkalle

Hyvinvoinnistasi huolehtiminen vastuullisesti koko matkakokemuksen ajan on meille ensisijaisen tärkeää. Matkanjohtajamme ovat tottuneita toimimaan poikkeustilanteissa. He ovat käytettävissä koko matkan ajan myös tilanteissa, joissa ilmenee hyvinvointiin liittyvä haaste. Huolehdimme, että saat tarvitsemasi avun.

Lue lisää

Rokotukset

Suosittelemme jokaiselle matkustajille covid-19 tautiaa vastaan otettua täyttä rokotesuojaa. Tiedotamme jokaisen matkan osalta matkan varanneille ko. matkan kohdemaiden voimassa olevat vaatimukset. Kun matkustajalla on täysi rokotesuoja, on matkustaminen Euroopassa lähes poikkeuksetta vapaata ilman rajoituksia.

Ennen matkaa kannattaa hyvissä ajoin varmistaa, että kaikki tarvittavat pistokset on hankittu. Ilman rokotteita matkustava voi tuoda tullessaan epämieluisia tuliaisia. Hyvissä ajoin (mieluusti vähintään 1-2 kk) ennen matkalle lähtöä kannattaa varmistaa terveydenhuollon ammattilaiselta myös omat perusrokotteet sekä kohdealueelle pakolliset sekä suositeltavat rokotukset. Ns. matkailijan perusrokotuksia ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset ja tarvittaessa MPR- ja poliorokotus sekä hepatiittirokotukset.

Tarkempia lisätietoja rokotuksista saa terveyskeskuksista ja rokotusasemilta, sekä mm. internetistä: www.rokote.fi  tai www.thl.fi  (Matkailijan terveysopas).

Tarvittaessa matkustusterveyteen liittyvistä asioista kannattaa keskustella oman hoitavan lääkärin kanssa tai oman kotikunnan terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Muistathan, että vastuu matkustusterveyteen liittyvistä asioista on ensisijaisesti matkustajalla itsellään. Kun matkalle lähdetään myös terveysasioiden osalta hyvin valmistautuneena, varautuneena ja vakuutettuna, voidaan itse matkalla keskittyä olennaiseen – matkasta nauttimiseen!

Terveyssuositukset

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaiseman Matkailijan terveysoppaan mukaisesti mm. seuraavat sairaudet saattavat rajoittaa lentomatkustamista: äskettäinen sydäninfarkti, äskettäinen aivoverenkiertohäiriö, äskettäinen vamma, äskettäinen leikkaus, oireinen sepelvaltimotauti, krooniset keuhkosairaudet, lisähapen tarve lennon aikana, psykoosi, tarttuvat taudit (esimerkiksi tuberkuloosi, kurkkumätä), anemia (Hb alle 75 g/l), vesirokko rakkulaisessa vaiheessa tartuntavaaran vuoksi. Tarvittaessa matkustajan tulee huolehtia ns. MEDIF- menettelystä yhdessä hoitavan lääkärin kanssa.

Matkailijan tulee huolehtia siitä, että säännöllisesti käytettäviä lääkkeitä on riittävästi mukana, varmuuden vuoksi esimerkiksi vähintään kahden viikon lääkkeet yli matkan tarpeen. Kaikki lääkkeet kannattaa kuljettaa käsimatkatavaroissa alkuperäispakkauksissa. Diabeetikon on hyvä aina kuljettaa mukana todistusta neulojen tarpeesta. Allergisten on syytä ottaa mukaan tarvitsemansa lääkitys ja huomioida mm., että useimmissa majoitustiloissa on kokolattiamatto. Matkailijoiden, joiden elimistöön on asetettu vierasesine (esimerkiksi nivelproteesi, sydämen tahdistin tai rytmihäiriötahdistin), on syytä pitää mukana englanninkielinen todistus

Matkalle kannattaa ottaa mukaan lääkereseptien lisäksi englanninkielinen lääkärin allekirjoittama lista käytetyistä lääkkeistä. Jos käytössäsi on sähköinen resepti, lisätietoa saat osoitteesta www.kanta.fi/reseptit-mukaan-ulkomaille .