Maanantai 9.1. Grenada


KOLME KIRKASTA KARIBIAN HELMEÄ

Atlantin ylityksen haikeus haihtuu nopeasti, kun pääsemme Antiguan saarelle. Kaupunki on kuin karamelli korallinkirkkaan veden äärellä, talot kaikissa maailman pastellisävyissä ja ihmiset ystävällisiä. Nyt shoppaillaan!

Antigua

Karibian risteilyn kolme ensimmäistä saarta; Antigua, Martinique ja Grenada ovat kaikki erilaisia. Antigua Atlantin ja Karibianmeren rajamailla osoittautuu hyvin hallittavaksi, loistavan merenkulun historian omaavaksi ja huikeita näköaloja tarjoavaksi saareksi. Lisäksi Antigua tarjoaa aurinkoa ja rantaelämää rakastaville joka päivälle uuden vaihtoehdon: Saarella on 365 uimarantaa! Saaren viehätyksen ovat ymmärtäneet myös meidän uusien turistien lisäksi useat julkkikset. Antigualla on hulppeat loma-asunnot mm. Eric Claptonilla, Martina Navratilovalla ja Whitney Houstonilla. Lisäksi saaren kärjessä on Eric Claptonin perustama huume- ja alkoholiriippuvaisten hoitolaitos, jossa antigualaiset saavat hoitoa ilmaiseksi. Asiakaskunta kyllä koostuu pääasiassa show-maailman tähdistä.

RANSKALAISTA HIENOSTUNEISUUTTA

Martinique on ainoa saarista, joka liputtaa edelleen Ranskan väreissä. Kaikilla saarilla on ollut historiansa englantilaisten ja ranskalaisten hallinnassa, josta kertovat saarien kaupunkien ja kylien nimet. Saaren pohjoisosa on banaaniviljelyn kehto ja käymme tutustumassa banaanimaailman silmäkantamattomilla viljelmillä. Opimme, että banaaniruoko voi kasvaa kolmen metrin korkuiseksi. Se tekee vain yhden kukinnon ja yhden banaanitertun, jonka kasvaminen ja kypsyminen kestää yhdeksän kuukautta. Ja sitten kasvi kuolee. Banaanilajeja on kolme; keittobanaani on suurin, meilläkin tunnettu banaani keskikokoinen ja minibanaani on kaikkein makein!

martinique

Pohjoisen Martiniquen rannat ovat tummahiekkaiset, johtuen St. Pelen tulivuoren purkauksesta viime vuosisadan alussa. Martiniquelle vietetään nyt loppiaista ja perheet ovat tulleet sankoin joukoin rannoille viettämään laatuaikaa ja nauttimaan piknikiä.

Valitettavasti on sunnuntai ja Fort-de-Francen kaikki kaupat, ravintolat ja baarit ovat kiinni. Me kävelemme toisaalta helpottuneina takaisin turvalliseen laivaan. Säästyivätpä ainakin rahat!

VIHREÄ KEIDAS

Grenadan saari avautuu edessämme maanantaiaamuna. Sen pääkaupunki St. George’s näyttää mereltä katsottuna todella pieneltä, mutta erittäin maalaukselliselta. Kipuamme aamupäivällä kapeita ja mutkaisia teitä häikäisevään vihreyteen. Bambumetsät harvinaiset saniaislajit, banaanit, mangot ja muskottipähkinäpuut tuovat koko vihreän värin eri skaalat silmiemme eteen. Kaikki on rehevää ja kukoistavaa. Hirmumyrskyn jäljet vuodelta 2004 ovat miltei poispyyhkäistyt. Saarelta tuhoutui silloin 90 prosenttia asumuksista ja 75 prosenttia viljelmistä, mutta ihmishenkiä myrsky vaati vain 39. Aikaa on kulunut juuri sen verran, että luonto on korjannut itsensä, mutta myrskyn hävittämiä rakennusten luurankoja näkyy vielä sillä täällä. Saari on ehkä näistä kolmesta ensimmäisestä kokemastamme kaunein.

grenada

Päätämme olla urheita ja hypätä pikkubussista ulos kaupungin toisella laidalla, suurten luksusristeilijöiden satamassa. Lämmin ilma lyö kasvoille kuin lehmän henkäys. Ylhäällä vuoristossa oli viileää, jopa pilvistä, mutta meren rannalla on auringossa reippaasti yli 40 astetta lämmintä.

Kävelyretki tunnelin läpi sataman toiselle puolelle saa hien nousemaan pintaan!

Iltapäivällä on tiedossa lasipohjaveneretki, jossa saamme soutaa ihailemaan vedenalaisia taideteoksia. Merellä tuuli helpottaa oloa eikä aurinkokaan tunnu polttavalta!

Ja illalla saattaa olla tiedossa hummeriateria!

-Kirsti-

PIRATES OF THE CARIBBEAN… JA MUITA

Itä-karibialaisen teema-aterioinnin jälkeen oli uskomattoman silmiä hivelevää havaita, kuinka matkalaiset olivat panneet persoonansa peliin pukeutumalla illan naamiaisiin. Ikioma karnevaaliorkesterimme tunnelmoi samba-rumba-bueno-tunnelmissa ja väkihän vastasi kutsuun. Rytmiryhmä karkeloi kuin terästynnyricombo konsaan loihtien ilmoille sävelmän toisensa jälkeen. Olinko kuulevani kotkan ruusut ja kuubalaiset serenaditkin steelband-versioina? Tutulta ainakin kuulosti.

buffet

Huolestuin alkuillasta, kun ilmoittautuneita illan pukukilpailuun vielä iltapäivällä ei ollut kuin muutama. Huoli vaihtui iloksi, kun ilta eteni. Aivan loistavia hahmoja, pukuja ja persoonallisuuksia ilmestyi kansille. Illan pukeutumiskilpailun ylivoimainen voittaja oli Mr. X, joka erehdyttävästi muistutti Baleaareilla tutuksi tullutta Mr. Mallorcaa. Heikin äänestäjilleen kiitokseksi vetäisemä Teddy Bear oli piste sen kuuluisan iin päälle.

karnevaali

Uskomatonta, että näin monen illan ja teeman jälkeen matkakumppanimme jaksavat panna itsensä täysillä peliin viihdyttäen itseään ja muita. Väittäisin näin, että suupielet karnevaali-iltaan osallistuneilla osoittivat kymmentä vaille kahta. Mukavan joukon kanssa on mukava tehdä töitä!

No, Aapelihan sen totesi aikanaan: ”Hyviä on vähän ja pahoja on vielä vähemmän, mutta meitä siunatusti hulluja on eniten.”

-risteilyisäntä Jukka-

ELÄMISEN ARKEA LAIVALLA

Moottorimies kiinnittämässä laivaa satamassa, bändin jäsen kulunvalvonnassa, infon iloiset työntekijät lavalla laulamassa, matkanjohtajat illalla ravintolassa tarjoilemassa. Moni matkustaja kysyy usein, mistä aika kaikkeen riittää ja onko meillä henkilökunnalla ollenkaan sitä omaa aikaa laivalla. Raotetaanpa hiukan tätä ”salaisuuden” verhoa.

Laivallamme työskentelee yhteensä reilut 90 merimiestä vuorossaan. Vuorottelu on laadittu koko miehistölle niin, että pääsääntöisesti työjaksot ovat 6 viikon mittaisia, jota seuraa aina 6 viikon vapaajakso. Puolet vuodesta vietetään siis meren rauhassa! Erilaisia työtehtäviä laivalla, kaikkiaan 6 osaston sisällä, on yli 40, joten monenmoista ammattiosaamista tarvitaan. Yhdistelemällä työtehtäviä ja antamalla ”apuja” yli osastorajojen, olemme luoneet toimivan kokonaisuuden tänne maailman merille, jossa pärjäämme melko omillamme.

Henkilöstöpurseri on laivalla ns. yhteyslinkki Kotkan konttorimme kanssa koskien miehistön asioita. Tuttavallisemmin ”crewpurserin” jobiin kuuluvat niin vuorottelun ja miehityksen suunnittelutyö, palkanlaskenta yhdessä maaorganisaation kanssa, työsopimukset, miehistön majoitussuunnittelu sekä kaikki muut työsuhteeseen liittyvät asiat.

Miehistötiloja löytyy laivalta myös moneen makuun, sillä kaksi alinta kantta on varattu kokonaan meille. Aloitetaan 2. kannelta, josta löytyy majoitustilojen lisäksi miehistön messi sekä päivähuone. Laivan oma vapaa-ajan toimikunta hankkii laivalle ajanvietettä aina kirjoista, elokuvista ja playstation-peleistä salibandymailoihin ja dvd-soittimiiin. 3-kannelle on sijoitettu suurin osa miehistön majoitustiloista. Samalla kannella on myös miesten ja naisten sauna, pesula sekä tietysti aktiivisille liikkujille pieni kuntosali.

AURINKOA JA RAIKASTA MERI-ILMAA

aurinkotuoliLaivalla työskennellään keskimäärin 9.5 tuntia päivässä. Työtehtävistä riippuen tämä voi jakaantua aamuun ja iltaan tai kaikkeen siltä väliltä. Monella työntekijällä on siis mahdollisuus pistäytyä silloin tällöin maissa vaikka nauttimassa viilentävä kolajuoma palmun katveessa ennen illan työvuoroa laivalla. Ehkä tästä syntyykin se illuusio, että olemme töissä ympäri vuorokauden? 😉 Meillä on 5-kannen peräosassa eli ”ahterissa” oma vapaa-ajan tila ulkoilmassa sekä tietysti näillä trooppisilla vesillä aivan ehdoton alue, oma aurinkokansi ”korsteenin” takana kannella yhdeksän.

Vuoden aikana m/s Kristina Katarina vierailee useissa erittäin mielenkiintoisissa kohteissa Huippuvuorilta aina Karibian lämpöön saakka. Vaikka töissä olemmekin, valloittaa myös henkilökunta yhdessä asiakkaiden kanssa kiehtovaa maailmaa – risteily kerrallaan. Kun töiltäni ehdin, on tarkoitus piipahtaa itsekin aistimassa tänään Grenadan saarivaltion tunnelmia ja maisemia.

Lämpimin terveisin,
Antti,
Henkilöstöpurseri

Matkahaku

Kristina®-matkanjohtaja aina mukana

Takaamme asiakkaillemme suomalaisen, kokeneen matkanjohtajan palvelut. Risteilysi alkaa jo Helsinki-Vantaan lentoasemalta tai kotisatamastasi matkanjohtajamme johdolla. Yhden matkanjohtajan kanssa matkustaa 15–40 lomailijaa.

X