Maanantai 2.1. Merellä


PUOLEN PÄIVÄN PAIKKA

Toinen merivuorokausi on nyt mukavasti meneillään. Mainingit ovat jonkin verran laskeneet ja ovat nyt noin kolmimetrisiä. Kannella on mukavan lämmintä +25 astetta ja vaikka aurinko paistaakin välillä pilviverhon takaa, on se todella polttavaa. Meressä on näkynyt runsaasti lentokaloja.

kompassiPaikkamme klo 12.00 laivan aikaa

Lat 18* 41,9’N
Long 034*42,5’ W

Viimeisen vuorokauden aikana keskinopeutemme oli 14 solmua ja kuljimme 336 mpk eli n 620 km

Noin kolmannes on matkastamme taitettu ja jäljellä on 1570mpk eli noin.2900 km.

Aurinkoista päivää Atlantilta,

Mikko 

MITEN TÄSSÄ KAIKKIALLE KERKIÄÄ…?

Ensimmäinen ylityspäivä on onnellisesti takana. Eilinen alkoi liikuntatuokiolla ja tuuli testasi jumpparien tasapainoa. Aamupäivällä omistauduttiin tehokkaasti asiaohjelmille: matkanjohtaja Sarekan ensimmäinen saariesittely vei kuulijat Antiguan kaduille ja luennoitsija Tapio Markkanen aloitti esitelmäsarjan otsikolla ”Mikä ajoi eurooppalaiset valtamerille?”.

Iltapäivällä vaihdettiin vapaalle. Meripäivien moniottelu järjestetään viitenä päivänä. Ensimmäisenä lajina oli leikkimielinen tietokilpailu. Osanottajia oli paljon – seuraan jännityksellä, malttaako joku olla mukana kaikkina päivinä korjaten 5-ottelun kokonaiskilpailun voiton. Seuraavaksi opeteltiinkin jo merimiesslangia tyyliin ”…kun poosu levangilla pytsin kaatoi”. Päivällisen jälkeen Meridian Clubin täytti maaginen tunnelma: keskellä ihmisryhmää seisoi taikuri Jari, joka viikon mittaan paljastaa – ja jopa opettaa – muutaman tempun meille tavallisille ihmisille. Lupauduin kiipeämään laatikkoon, jossa minut sahataan kahtia. Kahtena kappaleena kerkiän ehkä saada enemmän aikaiseksi.

Sunnuntain ohjelmaan mahtui vielä risteilyisännän merimieslaulujen tunnelmapaloja ja illan kruunasi iskelmävieras Ari Klem omalla esityksellään. Eräs risteilyvieras tiivistikin laivapäiväkirjaan:

”Vuoden alkupäivät mieleen jäävät, historiaa teemme
kun merta kyntäen Atlantilla etenemme.
Kuuteen päivään ei muuta kuin merta näy,
kun matkamme kohti Karibian saaria käy.
Katariinan keittiön herkkuja syömme,
meriottelussa ehkä päämme yhteen lyömme.
Kulttuuritietoa professori Markkanen antaa,
muusta miehistöineen kapteeni Partanen vastuun kantaa.”
Meri-ilmasto tekee luovaksi. Tänään tuuli näyttää hieman rauhoittuneen ja jatkamme taas uusien ohjelmanumeroiden merkeissä. Niistä lisää myöhemmin.

psst…. lisäsin myös eiliselle päivälle pari matkustajamme kirjoittamaa tervehdystä

-Pipsa-

PALAVERISTA PALAVERIIN

Tänään on ollut oikea palaveripäivä, aamulla ensin oli aiheena noutopöydän hoitamisen kehittäminen. Tapaaminen päättyi sovussa ja uskomme, että päätökset olivat asiakaslähtöistä palvelua parantavia. Seuraavaksi oli laivan johtoryhmän palaveri, jossa puimme isompia operatiivisia kysymyksiä.

Seuraavaksi kävin konepäällikkö ”Eepeen” kanssa keskustelemassa uima-allaskannelle asennettavista juhlavaloista – Karibian karnevaali teemailtaa varten. Samalla sovimme, koska yhden kahvikoneen varaosat asennetaan. Kulisseissa käy kuhina, kun eri osastojen välisellä yhteistyöllä sovitaan asennus-, korjaus- ja huoltotöiden logistiikkaa. Laivan on oltava jatkuvasti kunnossa, mutta huoltotyöt pyritään hoitamaan mahdollisimman huomaamattomasti – risteilyvieraita häiritsemättä.

pääkoneapukone

 

 

 

 

 

Koneosasto on normaalioloissa melko ”näkymätön” osasto. Kun kaikki toimii hyvin, ei heitä juuri näy. Konehuoneessa on neljä pääkonetta, jotka huolehtivat potkurien pyörittämisestä. Apukoneet pyörittävät generaattoreita, joilla tehdään sähkö. Liedet ja uunit pitää saada kuumiksi, valojen pitää palaa, pakastimien pysyä kylmänä, tiskikoneiden pyöriä, konehuoneessa erilaisten pumppujen pyöriä, pölynimurien pitää hurista, viinikaappien pysyä viileinä, koko laivan ilmastoinnin toimia – kaikki tämä on mahdollista vain koneosaston tuottaman sähkövirran avulla. Erittäin tärkeä osasto, vaikka ”mutterilaakson” miehiä ei aina näekään.

Riku

POLKUPYÖRÄLLÄ YLI ATLANTIN

Toinen meripäivä Atlantin ylityksessä alkaa kääntyä jo iltaan. Uskomattoman nopeasti totumme merenkäyntiin, rauhalliseen eloon ja siihen, etteivät puhelimet soi. Päivärytmi on jo loksahtanut paikoilleen ja olemme päättäneet pyöräillä yli Atlantin!

Aamuisin aamujumpan ja aamiaisen jälkeen kokoonnumme kuntosalille ja olemme päättäneet pitää kuntopyörän kuumana – ja huolehtia siitä että pyöräilemme yli Atlantin. Joku meistä siis sotkee koko hereillä oloajan pyörällä. Uskomme myös, että matka taittuu nopeammin, kun moottorien lisäksi poljemme ihmisvoimin!

Päivärytmiin kuuluu kuntoilun lisäksi ehdottomasti luentojen kuunteleminen ja osallistuminen kaikkiin tieto- ym. kilpailuihin. Ne rytmittävät hyvin päivää. Sitten saunotaan, meikit naamaan ja illalla herkutellaan ja tanssitaan. Ruoka on niin hyvää, että on pakko harrastaa myös liikuntaa, jos ei meinaa tulla pyörien ulos laivasta puolentoista viikon kuluttua!

HAAVEENA OMA PURJEVENE

Saaristolaivurikurssille osallistuu nuori neiti Marjo Pihlajaniemi. Marjo on aina halunnut purjehtia ja haaveena on säästää pari vuotta ja ostaa oma purjevene. Viime kesää ennen hän ei ollut koskaan edes käynyt purjeveneessä. Marjo kävi vuosi sitten purjehduskurssin ja sai jo viime kesänä tuntumaa tuuliin ja tyrskyihin tuttavien veneissä. Ja ruokahalu vain kasvoi. Nyt hän pänttää kiltisti kurssin kirjallisuutta. Eilen oppilaat saivat jo viivoittimet ja harpit ja pystyvät kohta suunnittelemaan ja laskemaan reitit. Tänään illalla kuulemme kurssista lisää. Kurssia vetää Åke Lindroth.

saaristolaivurikurssi

Marjo tekee vuosittain äitinsä kanssa äiti-tytär-ulkomaanmatkan. Tämän vuoden alussa ei ollut tarkoitus lähteä minnekään, mutta kun Outi näki ilmoituksen Kristina Katarinan Atlantin ylityksestä ja vielä sokerina pohjalla oli tarpeellinen saaristolaivurikurssi, oli pakko pyytää äidiltä ensin lainaa ja sitten äitiä myös mukaan matkalle. Molemmat naiset ovat aivan ihastuksissaan risteilyn tähänastiseen antiin.

Aika ei tule ollenkaan pitkäksi. Jos haluaa rauhoittua, kannattaa kiivetä yläkannelle, ottaa kiikarit esiin ja tarkkailla alati vaihtuvaa merta. Eilen näin jo pyöriäiset laivan perässä ja lentokaloja on liikkeellä suuria parvia. Valaita voimme todennäköisesti nähdä lähempänä Karibiaa. Sitä odotamme innolla!

meriJokainen on myös oppinut nopeasti merimieskävelyn. Polvet koukkuun, jalat hieman harallaan ja ei kun menoksi. Kukaan ei ole horjahtanut, voinut pahoin tai valittanut merenkäyntiä. Kaikki on toistaiseksi odotusten mukaista – aivan täydellistä!

Kirsti Tonttila

Matkahaku

Kristina®-matkanjohtaja aina mukana

Takaamme asiakkaillemme suomalaisen, kokeneen matkanjohtajan palvelut. Risteilysi alkaa jo Helsinki-Vantaan lentoasemalta tai kotisatamastasi matkanjohtajamme johdolla. Yhden matkanjohtajan kanssa matkustaa 15–40 lomailijaa.

X