Lauantai 7.1. Ensimmäinen kohde Karibialla – ANTIGUA!


ANTIGUA – ONNELLISTEN SAARI?

Tänään se sitten tapahtui: maata horisontissa! Itse en ollut näkemässä h-hetkeä, mutta voin kuvitella hyvänolontunteen, joka komentosillalla levisi, kun nopeasti valkenevassa, kuumankosteassa aamussa alkoi siintää kohouma meressä. Maata horisontissa!

maata näkyvissäEnsimmäinen vilkaisu Antiguan saarelle sai minut kuitenkin vakuuttuneeksi: tämän täytyy olla onnellisten saari. Silmiäkirvelevä kirkkaus, kukkulan kupeessa tyytyväisinä nököttävät talot, ilman aitausta maleksivat lehmät ja hevoset sekä villinä ja vapaana kiitänyt pyöräilijä. Näkymä jotenkin huokui tyytyväistä hyrinää.

Hyrinä vaihtui korvissa pauhaavaan steel band -musiikkiin, kun laiva oli kiinnittynyt laituriin ja tuli aika saattaa ensimmäiset retket liikenteeseen. Bussimme olivatkin jääneet kauas kiemuraisen reitin takana sijaitsevalle parkkipaikalle. Puolikaoottisen tunnin kuluttua oli viimeisestäkin retkibussista jäljellä vain hiljaksiin laskeutuva tomu. Kaikki retkeläiset olivat matkalla.

NEPTUNUS MÖNKII ESIIN

Me olimme jo eilen sitä mieltä, että Atlantti on ylitetty. Matkaa oli jäljellä vajaat 200 merimailia kun reelingistä nappasi kiinni sininen käsi. Kotvan kuluttaa Nautilus Loungeen marssi kiukkuinen otus: Neptunus! Se kihisi ja puhisi. Olimme kuulemma herättäneet hänet ja merenalaisen valtakunnan Kap Verden edustalla kun laivan pääkoneet lyötiin käyntiin valtameren ylitystä varten. Ja nyt Neptunus päätti puhutella laivan päällikköä. Muisteli nähneensä saman miehen vuonna 1974 ylittämässä Atlanttia. Tenttasi ja piinasi. Mutta leppyi lopulta ja antoi samalle laivalle luvan palata maaliskuussa. Sitten Neptunus kehotti jakamaan diplomit Atlantin ylityksestä. Ja niin tehtiin.

NYKYAIKAISTAKIN NYKYAIKAISEMPI 5-OTTELU

Samassa hötäkässä palkittiin myös urheat meripäivien moniottelijat. Kisaahan käytiin 5 päivää. Mukaan mahtui tuomareiden lahjontaa, kanssakilpailijoiden manipulointia ja epämääräistä dopingia kansibaarista, mutta muuten kilpailu oli suhteellisen reilua. Tai eipä sittenkään, mutta sehän kuuluu tällaisten moniotteluiden luonteeseen. Lajeista olenkin kertonut aiemmin. Tuomaristo oli laatinut laudatur-tasoisen pisteytysjärjestelmän, jolla osanottajat saatiin paremmuusjärjestykseen. Onnittelut voittajille ja kiitos kaikille mukana olleille!

-Pipsa-

SAIRAANHOITOAKIN TARVITAAN – JOSKUS

MariLaivalla on aina työvuorossa erikoissairaanhoitaja, tällä kertaa vuorossa on kouvolalainen ”Marja-Leena” – tuttavallisemmin ”Mari”. Joskus risteilyvierailla tai henkilökunnalla tulee akuutteja terveyteen liittyviä pulmia tai kysymyksiä, silloin käännytään 5-kannella vastaanottoa pitävän ”Marin” puoleen. Toimenkuvaan kuuluvat erilaisten lääkitysten antaminen, tapaturmien hoito, haavaompelut ja elvytysvalmius – tarvittaessa vaikka defibrilaattorin avulla. Vastaanotolla on myös rajoitetut laboratoriotutkimusvälineet, esim. veren ja virtsan yleisimpien arvojen tutkimiseen, samoin löytyy tarkkailumonitori hengityksen, verenpaineen ja sykkeen seurantaan.

Toimenkuvaan kuuluu kaikkien vastaantulevien ongelmien ja kysymysten hoitaminen. Tarvittaessa konsultoidaan kohdesatamien lääkäreiden ja sairaaloiden kanssa, ja/tai Helsingissä toimivan Medflightin 24/7 päivystävien lääkäreiden kanssa puhelimen välityksellä. ”Marin” asiakkaille on tarjolla asiantuntevaa apua, olemmepa missä päin maailmaa tahansa.

Atlantin ylityksille laivassa on mukana lisäksi lääkäri, johtuen liki viikon merimatkasta. Hän toi mukanaan hengityskoneen, enemmän suonensisäisiä ja infarktin liuotushoitoon käytettäviä lääkkeitä. Kyllä täällä sairaanhoidon puolesta turvallisissa käsissä ollaan, vaikka lähimpään sairaalaan voi olla matkaa useampi merimaili.

Lisäksi ”Marille” kuuluu henkilökunnan terveydenhuolto – määräajoin mitataan verenpaineita ja kysellään kuulumisia. Minuunkin ”Mari” on pistänyt useamman reiän rokotusneulalla tai CRP-tutkimuslaitteen neulalla. Hyvin on mennyt, kertaakaan en ole itkenyt – tosin kertaakaan en ole saanut kiiltokuvaa tai tarraa.

-Riku-

MAATA NÄKYVISSÄ!

Lauantaiaamuna on ihmeellistä herätä turkoosinsiniseen, rauhalliseen maailmaan. Edessä häämöttää jo Antiguan saari ja kaikki matkustajat ovat aamuvirkkuja. Aurinkokannet ovat täynnä kiikaroivia risteilyvieraita heti auringon noustua. Maata näkyvissä kuuden meripäivän jälkeen!

jenni&timoAtlantin ylitti yhteensä noin 350 suomalaista m/s Kristina Katarinalla. Maihintuloaamuna ala-aulaan pakkautui innokkaita retkeläisiä. Ihanaa saada kuitenkin mukavan merimatkan jälkeen taas maata jalkojen alle! Ensimmäisinä Kristina Katarinan suomalaisvieraina laskusiltaa laskeutuivat Jenni Kahiluto (31) ja Timo Saari (37) Tampereelta. – Tuntuu aivan mahtavalta! Kauniita värejä, vastassa oleva tanssiryhmä, paikallinen musiikki ja 27 asteen lämpötila täydentävät odotettua maihintuloa!

– Tämä on kyllä aivan ainutlaatuista! Tilasimme matkan netistä heti kun Atlantin ylitys tuli myyntiin. Pariskunnan mukana matkalla ovat myös Jennin vanhemmat, jotka juhlistavat näin juuri vietettyjä 60-vuotissyntymäpäiviään.

– Jenna on koulutukseltaan liikuntaohjaaja ja Timo arkkitehti ja valokuvaaja. – Atlantin ylitys meni yllättävän nopeasti, vaikka etukäteen ajattelimme, että kuusi päivää merellä voi olla pitkä aika. Kävimme kuntosalilla, tanssimme ja kiikaroimme merelle. Näimme mm. pyöriäisiä, Jenni ja Timo kertaavat.

Nyt Karibian saarikierrokselta pariskunta odottaa rutkasti uusia elämyksiä. Jenni ja Timo osallistuvat muutamille järjestetyille retkille, käyvät omatoimisesti snorklaamassa ja tutustumassa kaupunkeihin. – Harrastamme tanssia, joten olisi mukava löytää jostain hyvä paikallinen tanssipaikka!

tanssiryhmä

Risteilyvieraita oli vastaanottamassa värikäs, paikallinen tanssiryhmä ja karibialainen orkesteri, jotka lisäsivät maihin laskeutumisen riemua ja eksotiikkaa. Nyt ollaan Karibialla!

-Kirsti-

ANTIGUA!

mikko, uffe, miikkaLaivamme kiinnittyi aikataulun mukaisesti klo 09.00 paikallista aikaa St. Johnsin satamaan Antiguan saarella. Laiturilla Karibian rytmit ottivat meidät iloisesti vastaan. Historiallinen Atlantin ylitys on tehty onnistuneesti. 

Risteilymme Karibian osuus on alkanut.

-Mikko-

katarina.keula

Matkahaku

Kristina®-matkanjohtaja aina mukana

Takaamme asiakkaillemme suomalaisen, kokeneen matkanjohtajan palvelut. Risteilysi alkaa jo Helsinki-Vantaan lentoasemalta tai kotisatamastasi matkanjohtajamme johdolla. Yhden matkanjohtajan kanssa matkustaa 15–40 lomailijaa.

X