Laivapäiväkirja – Kap Verde, Atlantin ylitys & Itä-Karibian saaret


 

Kristina Katarinan toinen risteilysarja Karibialla on alkamassa Atlantin ylitysristeilyllä Karibialle. 11 päivän aikana laiva vierailee niin Kap Verdellä, Antigualla, St. Lucialla kuin Barbadoksella unohtamatta ikimuistettavaa merimatkaa Atlantin yli. Pääsemme näiden sivujen kautta lukemaan kuulumisia ja terveisiä laivalta.

Aikaerosta johtuen päivitykset laivalta voivat tulla viiveellä.

Tervetuloa mukaan!

 

 

Tutustu Kristina Katarinan talven 2012-2013 KARIBIAN RISTEILYIHIN täällä!

 

 

29. – 30.12.2012 Bridgetown, Barbados – Helsinki, Suomi

Paljon mahtuu menneeseen vuorokauteen! Barbadoksen kuuma trooppinen aurinko ja värikylläisyys, jota vielä monet kävivät ihailemassa aamun retkellä. Vanhoja, arvokkaita sokeriruokoplantaaseja ja – rommia… Ostetaan viimeisiä tuliasia lentokentältä; sitten edessä yölento kotiin – ”I am flying…home again”, ihan niin kuin risteilyn päättäjäisissä laulettiin. Jos muutama päivä sitten Karibian värit tuntuivat vyöryvän ylitsemme, nyt kotoinen talvimaisema täyttää tajuntamme ’musta-valkoisella’ todellisuudellaan. Ja parin päivän päästä, kun matkan rasitukset ovat unohtuneet, mielessä on tallella värifilmi aurinkoiselta Atlantilta sekä Karibialta ja kun vähän pinnistää, voi korvissaan kuulla eksoottisen meren pauhun ja steel bandin kirkkaan soitannan..

Lämmin kiitos kaikille Atlantin ylittäjille ja laivapäiväkirjan lukijoille: upeaa alkavaa vuotta ja jännittäviä matkoja!

Iloisin merimiesterveisin Helsingistä,

Asta

28.12.2012 Castries, St. Lucia, aikaero -6 tuntia

 

Upea, rehevä, värikylläinen St. Lucia! Jos mahdollista, vielä eilistäkin paratiisimaisempi saari odottaa meitä tänään. Karibialla matkaavaa hämmästyttää juuri se, että lähekkäinkin sijaitsevat saaret voivat olla niin erilaisia toisiinsa nähden. Sekä Antigua että St. Lucia ovat molemmat toki vaihtelevia maastoltaan ja kasvillisuudeltaan, mutta viimeksi mainitun tuliperäisyys tuo vielä oman jännittävän lisänsä kokonaisuuteen. Kun kuuntelee paikallista historiaa, tulivuorenpurkauksia ja hurrikaaneja, tulee mieleen, että ”kurittaessaankin” tätä saarta Luonto on toisaalta vastalahjoinaan suonut runsain mitoin villiä kauneutta ja yltäkylläistä hedelmällisyyttä St. Lucialle!

 

Retkeläiset voivat valita kahdesta saarikierroksesta – ensimmäinen, pidempi, vie katsomaan La Soufrièren tulivuorta ja sen pulppuavia rikkilähteitä sekä kraatereissa kiehuvaa laavaa. Lähellä samannimistä kaupunkia, Soufrièrea sijaitsevat kuuluisat Pitonit, kaksi jyrkästi merestä nousevaa laavakumpua. Nämä yli 700 metriä korkeat ’sokeritopat’ on nimetty myös Unescon maailmanperintökohteeksi.

 

”Värikästä Saint Lucia”-retkelle lähtevät saavat niin ikään ihailla kauniita maisemia: tie puikkelehtii ylös ja alas noudatellen viehättäviä satamapoukamia ja rantoja. Täällä hiekka näyttää pikemmin hunajankeltaiselta kuin valkoiselta, johtuen saaren tuliperäisyydestä. Vaikka paras kukintakausi ei ehkä olekaan käsillä, voi missä tahansa vehreyden ja vihreyden keskellä nähdä bougainvillea, hibiskuksia ja muita värikkäinä loistavia kukintoja.

 

 

 

Iltapäivän retkeläiset saavat kokea myös trooppista sadetta. Runsas lämmin sadekuuro pyyhkäisee yli maalauksellisen maiseman ja tuntuu vaan syventävän värien hohtoa.

 

 

 

 

Tänään on kuitenkin tultu Atlantin ylitys – risteilyn viimeiseen iltaan. Vaikka kaksi viimeistä satamapäivää valtameren ylityksen jälkeen ovat olleetkin kuin sokerina pohjalla tälle aurinkoiselle risteilylle, alkaa lähdön läheisyys hiipiä ajatuksiin jo tänään iltapäivällä. Retkellä tuntui, että matkalaiset oikein imivät itseensä lämpöä ja värejä ja tropiikin tuoksuja – näillä pärjätään aika pitkälle kylmässä Pohjolan sydäntalvessa.

Illalla, risteilyn päättäjäisissä, esiintyvät Taikuri Jarin taikakoululaiset; saamme kuulla vielä myös Petri Laaksonen laulua. Ja kun neiti Helminen johtaa matkalaiset yhteislauluun ”We are sailing…”, niin kyllä, aivan totta, me Atlantin ylittäneet voimme laulaa täydestä sydämestämme, täysin purjein: we are sailing, home again cross the sea, we are sailing stormy waters…to be free!

Terveisin, -Asta-

 

27.12.2012 St. John’s, Antigua, aikaero -6 tuntia

 

Nyt Atlantti on ylitetty, oikein kauniissa säässä mukavasti aalloilla keinahdellen. Viimeisenä yönä saimme illansuusta alkaen sadekuuroja vastaamme, mutta sää selkeni jo aamuksi ennen saarille saapumista.  Tuuli oli kohtuullisen navakka puuskissa ja puhalsi välillä jopa 14m/s, aivan niin kuin säätiedoissa oli luvattu. Karibialla vallitseva Itätuuli muovaa muun muassa postikorteissakin näkyvät puut vinoon.  Nyt kun olemme saapuneet Karibian Itä-osiin St John’siin Antigualla, takanamme on 2130 meripenninkulmaa (3945 km) Mindelosta lähdön jälkeen. Olemme näillä niin sanotuilla Tuulenpuolen saarilla, jotka ovat Idän puolella ja ottavat tuon ikuisen pasaatituulen vastaan täällä Karibianmeren Itäreunalla.

Aamulla saatuamme luotsin ja luotsiharjoittelijan laivaan kello 8:30, edellämme saapui samaan aikaan 3 suurempaa risteilijää. Jouduimme hiukan hidastamaan, oli tilaa liikkua ahtaassa satamassa. Pääsimme pienempänä laivana kiinnittymään nopeammin laituriin. Kun olimme viranomaisten kanssa saaneet laivan sisään selvitetyksi klo 9:30, matkalaiset pääsivät retkille ja tutustumaan Antiguan maisemiin. Uskon, että monesta tuntui hyvältä saada jaloitella kiinteällä maalla viikon purjehduksen jälkeen. Viime vuonna kävimmekin jo viidakkosafarilla ja oli mielenkiintoista liukua köysiradoilla viidakossa ristiin rastiin. Toiset lähtevät nauttimaan rantaelämästä ja uimisesta turkoosissa meressä. Ehkäpä kerkeän itsekin nauttimaan Karibianmeren lämmöstä huomenna. Yön aikana ”hyppäämme” seuraavalle saarelle St. Lucialle, jonne saapumisaika aamulla paikallista aikaa on klo 9.

Ulf-Peter, päällikkö

 

Perillä Karibialla!

Kaunis Antiguan saari niin monen meripäivän jälkeen. Matkalaiset odottavat malttamattomana ulospääsyä – mutta ensin ylös ”lankonkia” kiipeävät kuitenkin paikalliset viranomaiset. Ja kuten aina ennenkin täälläpäin, tummat ja komeat virkamiehet hohtavan valkoisissa tärkätyissä paidoissaan tuovat mukanaan ensimmäisen eksoottisen tuulahduksen saarelta. Sitten ulos pääsevätkin jo retkeläiset; lämmin, kostea ilma ja meren ihana turkoosi väri häkellyttävät aisteja, vaikka aurinkoisista meripäivistä ollaankin saatu nauttia.

Retkinä tänään ”Ihmeellinen Antigua”, jonka kuluessa nähdään saaren tärkeimpiä nähtävyyksiä ja silmiä hivelevän kauniita maisemia. Suoraan vihreään vehreyteen sukeltavat puolestaan ne, jotka valitsivat ”Vauhdikkaan viidakkoseikkailun”: jonkun verran seikkailumieltä todella tarvitaankin, kun liu’utaan vaijereiden varassa korkealla puiden lehvästöissä. Lintuperspektiivistä Antiguaa ja naapurisaarta Montserratia pääsevät katselemaan myös ”Helikopterilennon” valinneet – vuonna 1995 sattunut tulivuoren purkaus raunioitti suuria osia Montserratin saarta ja teki elämisen siellä lähes mahdottomaksi. Monet kuitenkin lähtevät kuljetuksella Dickenson Bay- rannalle. Tällaista Karibialla juuri tulee ollakin: ihana valkea, silkkinen hiekka ja kaunis kaikissa turkoosin vivahteissa siintävä meri!

Iltapäivällä laivalla saadaan lisää eksoottisia vieraita – jo tuttu steel band viime vuodelta onnistuttiin saamaan jälleen vierailemaan Katarinalla. Paikalliset muusikot  kantavat kevyen näköisesti mahtavia punaisia ja mustia tynnyri-rumpuja ylös lankonkia. Ja kohta kaikuvatkin steel-pan-instrumenttien jäljittelemättömät soinnut uima-allaskannella. Tämä jos mikä saa kaikki syttymään karnevaalitunnelmaan!

 

Tänä iltana nimittäin on paitsi Atlantin ylityksen diplomien jakotilaisuus myös Katarinan karibialaiset karnevaalit. Nautilus Lounge on koristeltu kirkkain värein ja palmupuin. Ja tuskin on karnevaali-Carmen heläyttänyt ilmoille karnevaalikutsun, kun Nautiluksessa alkaa tapahtua: Pirates of the Caribbean – tunnusmusiikin soidessa uima-allaskannelta kömpii esiin melkoinen seurue. Pitkänhuiskea merirosvokapteeni liehuvassa tukassaan astelee sisälle saliin hieman keinahtelevin askelin. Hänen vanavedessään raahaavat raskaan näköistä arkkua hänen miehistönsä: parrakas matruusi ja villin näköinen punapäinen naispiraatti käyrä veitsi uumallaan. Kaapparikapteeni esittelee itsensä Jaakko Varpuseksi ja kertoo, että hänellä on tuomisia Kristina Katarinan Atlantin ylittäjille. Varpunen ryhtyy jakamaan ensin meripäivän moniottelun palkintoja ja sitten Atlantin ylitys – diplomeja yhdessä miehistönsä, matruusi Partasen ja puukko-Irmelin, kanssa.

Kun jokainen on saanut todistuksensa valtameren ylityksestä, jatkuvat juhlat karnevaali-Carmenin johdolla. Ensin pidetään steel drum – kilpailu ja sen jälkeen kisataan limboilun mestaruudesta. Ilta huipentuu parhaan naamiaisasun valitsemiseen. Kristina Katarina seilailee parhaillaan kohti seuraavaa Karibian kohdettamme, St. Luciaa, joka on yksi tämän talven uutuuskohteista.

Terveisin, -Asta-

 

26.12.2012 Merellä, aikaero -6 tuntia

Onko tämä jo todellakin kuudes päivä aurinkoisella, laiskasti keinuvalla Atlantilla? Kyllä se täytyy uskoa ja jos matkalaisten päivetystä katsoo, tietää että aurinko todellakin on paistanut! Tapaninpäivän aamu on jälleen täynnä aktiviteetteja niitä haluaville – tai sitten vaan hyvä kirja seuraksi ja vielä tänään nauttimaan lämmöstä ja rannattomana hohtavasta sinisyydestä ympärillä.

Iltapäivän yhteislaulun jälkeen katseet alkavat jo tähyillä kohti Nautilus Loungea. Tänään on nimittäin vuorossa kauan odotetut Merifestarit! Pian kaikuukin ilmoille Festari-Fridan kutsu kaikille – tervetuloa Katarinan mainioille merifestareille; täällä on tarjolla viihdykettä jos jonkinlaista – raveja, arpajaisia, munkkikahveja, jopa taikuutta on luvassa osanottajille.

Itse Uffe-kapteeni on tullut avaamaan tapahtuman. Festari-Frida kajauttaa iloisen tervetuliaislaulun ja kohta estradille ilmestyy punapukuinen fakiiri, joka paljastuu velmuksi matkanjohtaja Anteroksi. Pian saadaan nähdä että fakiiri on monessa mukana. Ensin esitellään ravihevoset ja kehotetaan festariväkeä lyömään vetoa suosikkiensa puolesta.

Nyt lavalle astelee legendaarinen Katarinan poikakuoro, joka esittää mm. pesunkestävän bravuurinsa ’Talvella Talikkalan markkinoilla’. Seuraavana ohjelmassa on huutokauppa. Tunnelma nousee suoranaiseen festarihuumaan, kun fakiiri-meklari Antero alkaa lennokkaan kaupanteon. Huutokaupattavana on mielenkiintoista tavaraa: ensimmäisenä kaupataan Atlantin ylityksen reittikartta varustettuna koko Katarinan henkilökunnan nimikirjoituksilla; sitten huudetaan apukoneen pakoventtiili… Huutokaupan huipennuksena kaupataan itse kauppaneuvos Hyttinen – hieman tarkennettuna huutaja saa kuulla pääsevänsä illalliselle kauppaneuvoksen seurassa.

 

Festaribaarissa tekevät munkkikahvit kauppansa. Tuolla on sairaanhoitaja-Raija mittaamassa verenpaineita. Merimiesasuiselta hieroja-Tiinalta saa käsivarteensa Atlantinylitys-tatuoinnin – vesiväreillä. Pirteä punaisiin pukeutunut klovni, joka paljastuu Mari-kampaajaksi, myy värikkäitä karnevaalikoristeita ja huivitaiteilija-Tainan kojusta saa huivien lisäksi myös kauniita saronkeja.  Entä kuka mahtaa olla tuo hämäräperäisen näköinen arvanmyyjä, jolta huhutaan löytyvän vaikka pimeä pullokin tarvittaessa…

Lisää reippaita lauluja laulaa kohta myös festari-Petri. Koko yleisö elää innolla mukana, kun ilmoille kiirii komea ”Juokse sinä humma”.  Ja pian hummat juoksevatkin!  Vuorossa on näet jo kulttimaineen saavuttanut Katarinan ravitapahtuma. Tunnelma on käsinkosketeltavan kiihkeä hevosten puolesta jännitettäessä – kuka voittaa tänään, ruuna Täkki-Tötterö vai ori Retki-Vieteri? Mutta ei, voittajaksi nousee monen totonneen iloksi tamma Messin-Tyttö, joka saa selkäänsä kultaisen voittajaloimen.

Viimeisen meripäivän iltaohjelma lupaa ”Hymyä ja häpeää” – katsaus suomalaisiin euroviisuihin. Desperados-orkesterin ja neiti Helmisen ohella lavalla nähdään myös Petri Laaksonen, jolla tiedetään olevan hyvin henkilökohtainenkin suhde euroviisuihin: hän on säveltänyt kaksi Suomen euroviisu-edustuskappaleista, ”Eläköön elämä” ja ”Sata salamaa”.

Terveisin – Asta

 

25.12.2012 Merellä, aikaero -6 tuntia

Jouluaamu Atlantilla. Kello seitsemältä kokoonnutaan viettämään jouluhartautta Nautilus Loungeen. Aivan erityinen, kaunis tunnelma syntyykin jouluevankeliumin tutun tekstin ja perinteisten joululaulujen myötä; yhteislaulun lisäksi kuullaan vielä Petri Laaksosen koskettavaa tulkintaa. Tästä on hyvä aloittaa viides meripäivä.

 

Infoaulan käytävällä kohtaamme herra Matti Makkosen, joka kertoo olleensa Katarinalla matkustajana jo silloin, kun laiva itse asiassa oli alkuperäinen ’Konstantin Simonov’! Vaikka Matti onkin matkustellut Kristina Cruisesin Kristina Reginalla aiemmin, on tämänkertainen risteily ensimmäinen Kristina Katarinalla. Ja koska Konstantin Simonov tuli aikanaan tutuksi peräti neljällä matkalla, Matti varustautui tälle risteilylle ikään kuin matkalle jo koettuun, vähän unenomaiseen ’déjà vu’-kokemukseen. Hänellä on mukanaan alkuperäinen Konstantin Simonov-toilettilaukku, joka kädessään hän poseeraa Katarinan pienoismallin vieressä ja kertoo viihtyvänsä erinomaisesti Atlantin ylityksellä.

 

Meripäivän rutiineihin kuuluvat elokuva, luento ja jännittävä moniottelu, joka on saanut uskollisen osallistujajoukkonsa. Iltapäivärytmit soivat tuttuun tapaan Café Katarinan edustalla – upea sää hellii jälleen matkalaisia, jotka ovat kerääntyneet ulkokansille ottamaan aurinkoa ja kuuntelemaan musiikkia. Rennon näköinen pariskunta, joka haluaa pysyä ’incognito’ aurinkolasiensa takana, kertoo nauttivansa laiskoista meripäivistä; merellä ei näy juurikaan muita laivoja, mutta sen sijaan tarkemmin tunnistamattomia, kookkaita kaloja ja aivan varmasti myös jokunen lintu… Tuossa istuu pöydän ääressä joukko hauskan näköisiä iloisia rouvia, jotka selvästi pitävät ’Desperados’-orkesterin letkeästä tulkinnasta vanhasta CCR-klassikosta ’Cotton Fields’.

 

 

 

Marja, Leena, Kati, Pirjo ja Marja-Leena kertovat kaikki tulleensa risteilylle yksin, mutta tavanneensa jo heti alkupäivinä; eilen syötiin yhdessä joulupäivällistä ja nyt ollaan kuin vanhat ystävät. Aivan varmasti täytyy tulla uudelleen risteilemään koko hauskalla tyttöporukalla!

 

 

 

Tänään Kristina Katarinan ehtoisa risteilyemäntä, Hanneke, järjestää myös bingoa. Café Katarinaan kokoontunut bingoväki saa kuulla heti kättelyssä mukavan yllätyksen: neiti Helminen ilmoittaa, että joulupäivän bingo onkin kaikille ilmainen ja että palkinnot ovat tällä kertaa todella makeat – nimittäin kysymyksessä on ’makeisbingo’! Bingon pehmeä luonne ei mitenkään vähennä kiihkeän jännittävää tunnelmaa pelin päästyä hyvään alkuun. Vähän myöhemmin pääsevät karaokelaulajat jo toisen kerran tämän risteilyn aikana estradille.

Musiinkin teematunti esittelee tänä iltana ”Laulaja ja lauluntekijä Juicen”:  risteilyemäntä Hanneke ja Desperados kertovat sanoin ja sävelin Suomi-rockin suuren pojan elämästä ja tuotannosta.

Terveisin – Asta –

 

24.12.2012 Merellä, aikaero -5 tuntia

Jouluaatto merellä. Ääretön aava ympärilläin – Kristina Katarinan matkalaiset heräävät jälleen aurinkoiseen aamuun ja  laivan laiskaan keinuntaan Atlantilla.

Onkohan meitä heijaavaa aallokko tänään uutta vai ’vanhaa’? Aikaiset jumpparit pääsevät aloittamaan päivänsä uudenlaisessa rytmissä, kun Katarinan urheilullinen Desperados-rumpali Jari on puikoissa! Matkanjohtaja Antero kertoo omaan valloittavaan tyyliinsä ”Valaista – merten jättiläisistä”…. ehkä joku onnekas horisonttiin tähyilevä voi bongata valaita myös näillä vesillä. Aamupäivän tunnelma tiivistyy jälleen Taikuri-Jarin toimesta: luento ’Mitä on taikuus’ vetää puoleensa kiinnostuksesta kihisevän yleisön; joko vihdoinkin saadaan selvyys näihin taikakoulussakin askarruttaneisiin mysteereihin?

Joulurauhan julistus Suomen Turusta kutsuu väkeä Café Katarinaan puolilta päivin. Vaikka kelloaika onkin eri, kuin kotimaassa, tuo tuttu sanoma jouluisen tuulahduksen helteisen lämpöiseen päivään. Vähän myöhemmin kokoonnutaan Nautilus Lougeen laulamaan joululauluja yhdessä Petri Laaksosen, musiikinopiskelija Annan ja Desperados-orkesterin tahtiin. Risteilyemäntä Hanneke toivottaa kaikki tervetulleeksi mukaan! Kauniisti kaikuu yhteislaulu tuttujen sävelien tahtiin – ehkä mm. Sylvian joululaulu saa aivan uuden ulottuvuuden laulettuna näinkin eksoottisessa paikassa?

Kesken jouluisten sävelten tulee komentosillalta yllättävä tieto: laivan tutka on havainnut odottamatonta liikettä keskellä valtamerta! Ja vaikka kaikki tietävät että helikoptereilla ei voi lentää kovin kauaksi ulkomerelle, pyytää Katarinalle kuitenkin laskeutumislupaa kummallinen kopteri – suoraan Suomen Lapista. Pian saamme tietää että Korvatunturilta on tulossa vieraita: kukas muu kuin itse Joulupukki!

  

Joulupukin jaellessa lahjojaan lapsille Naulilus Loungessa tapahtuu muutakin: käy ilmi, että Atlantin seilori Heikki on juuri kosinut Marjattaansa naapuripöytien osoittaessa suosiotaan! Onnellinen kihlapari kohottaa kuohuvat maljansa jouluisen kihlauksensa kunniaksi.

Jouluaaton illan kruunaa Taikuri Jarin taikashow. Ehkä ilmassa on myös hippunen joulun taikaa, kun yhdessä hurmaannumme illuusiosta. Taikuuden jälkeen saamme nauttia Petri Laaksosen joulukonsertista, ’Tumman tähtitaivaan alla’. Koska länteen päin seilaavat saavat jälleen tunnin ’lisäaikaa’, voi jouluyötä merellä jatkaa vielä hetken pidempään…

Terveisin – Asta –

 

 

23.12.2012 Merellä, aikaero -5 tuntia

 

Kolmaskin aamu alkaa kauniilla auringonnousulla ja entistä lämpöisempänä.Aamuyöstä keinunta on hieman lisääntynyt luoteispuolella olevan matalapaineen aallokon saavuttaessa meitä.  Aallokko ei ole kuitenkaan jyrkkä, vaan pitkä ja loiva, valtameren aaltojen välien ollessa jopa liki 100m ja korkeus 4-5m. Siltaväen eli perämiesten kanssa seuraamme tarkasti säätä ja hyvältä näyttää, kunhan päästään tästä vanhasta aallokosta eroon tämän vuorokauden aikana. Tuuli lisääntyy hiukan idästä, mutta pysyy alle 10m/s. Matalapaineita ei ole lähistöllä, mikä tarkoittaa hyvää loppuristeilyä ajatellen.

Heti aamulla auringonnousun jälkeen näemme pari valasta aamutoimissaan, mutta veijarit sukeltavat nopeasti takaisin syvyyteen. On aika kerätä taas kaikki tiedot, mitkä tarvitaan näin pitkällä avomeriosuudella yhtiölle aamuisin lähetettävään raporttiin:

23.12.2012 0800 UTC (-3), Pos: 16*59,5`N 039*16,7`W,
ajetaan kurssia ja vauhdilla(GOC)271*/13,5kn,
Tuuli on NE 6m/s ja aallokko, tässä tapauksessa Swell NW 5m
Kuljettu matka Mindelosta 819 mpk/ jäljellä 1310 mpk (2426km),
viim. vuorokausi kuljettu 332 mpk
ETA, eli arvioitu saapumisaika St.John’s 27/0900hrs (UTC -4) 13,4 solmulla

Laskin tuossa, että ensi yönä n. 02:00 paikallista aikaa olemme tasan puolessa välissä ylitystä. Täältä sillalta haluamme vahdissa olevien  perämiesten kanssa lähettää jouluaiheisen kuvan jouluterveisten kera kaikille laivapäiväkirjaa seuraaville!

Kristina Katarinalla on vietetty runsain joukoin iltaa komentosillan katolla tähtitaivasta tarkkaillen ja kaikkia niitä kuvioita etsien, joista  professori Tapio Markkanen luennoi aikaisemmin matkustajille. Oli suhteellisen kirkas ilta. vain jokunen pilvi ihan horisontissa, joten tähtikuvioita löydettiin hyvin. Etelän ristiä varten oli sitten noustava aikaisin aamulla 05:30 ennen aurinkoa ja nähtiinhän se siellä ihan horisontissa etelään laivasta!

Merenkulkijat ovat seuranneet tähtiä jo vuosituhansia löytääkseen tiensä eri paikkoihin maapallolla. Siitä enemmän, kunhan ensin positiota määritellään sekstantin avulla auringosta.

Terveisin,

Ulf-Peter Lindström, päällikkö

 

Kolmantena meripäivänä miellyttävä eteneminen ja lämmin, aurinkoinen sää jatkuvat.

Joskus aamuyön varhaisina tunteina laivan keinuminen tuntui jonkun aikaa voimakkaampana, mutta tasoittui sitten jälleen. Päivällä ”rullaamisen” huomaa parhaiten vaikkapa ravintola Polariksen keulaikkunoista tai ulkokansilta: horisontti nousee ja laskee melkoisesti, vaikkei liikkeeseen muuten kiinnittäisikään paljoa huomiota. Kysely matkalaisten keskuudessa kertoo, että meno koetaan yhtä kaikki oikein mukavaksi – taitaa ollakin niin, että risteilyvieraat joko ovat tottuneita seiloreita tai ovat jo parissa päivässä kehittäneet  hyvän toleranssin.

Professori Tapio Markkasen luento ’Uuden maailman löytyminen’ uppoaa otolliseen yleisöön – tänä päivänä, jolloin maapallon toiselle puolelle lentäminen puolessa vuorokaudessa on arkipäivää, valtameren ylittäminen laivalla ei ole ihan tavallista. Meidän Atlantin ’seiloreiden’ on varmaan kiireistä lentomatkustajaa helpompi asettua löytöretkeilijöiden asemaan; professori Markkanen johdattele meidät aikaan, jolloin eräs Cristobal Colon lähti laivoineen niin ikään meren yli, mutta toisin kuin me, ei ollut selvillä päämäärästään.

Iltapäivällä Nautilus Loungessa tapaavat syntymäpäiväsankarit. Tasavuosia täyttävät ovat saaneet erityiskutsun kapteenin isännöimille syntymäpäiväkahveille. Maljoja kilistellään ja sankareille lauletaan onnittelulaulu. Ennen kahvittelua kuullaan vielä Petri Laaksosen vaikuttavaa tulkintaa.

 

Taikuri-Jarin taikakoulussa ollaan edetty jo kolmannelle oppitunnille. Kunnon opettajan tavoin, Taikuri-Jari kuulustelee ensin läksyt – viime kerralla opitut narutemput ovatkin ihan mukavasti hallussa, kuten käy ilmi parin kurssilaisen opinnäytteistä. Niin päästään eteenpäin korttitemppuihin. Innokas opiskelijajoukko seuraa silmää räpäyttämättä esitystä. Korttien lisäksi opetellaan tänään vielä tekemään ilmapallokoiria. Kaikki laulutaitoiset ja –haluiset  huomio: karaokea luvassa risteilyemäntä Hanneken johdolla! Pian soikin Nautilus Loungessa ”Lulun” kaihomieliset soinnit.

Ja vaikkei juuri tällä hetkellä kuu olekaan ihan täysi, Petri Laaksosen illan konsertti vie meidät mm. kuutamoiselle merelle sekä lapsuuden maisemiin. Petri on tehnyt sävellyksiä ns. ’vanhoihin runoihin’ eli sellaisten klassikkorunoilijoiden kuin Uuno Kailaan, Kaarlo Sarkian ja Eino Leinon teksteihin. ”Minun mieleni on niin kummallinen kuin meri kuutamolla. En tahtois mä touhuun ihmisten ja en tahtoisi yksin olla.”

-Asta-

 

22.12.2012 Merellä, aikaero -4 tuntia

 

Toinen meripäivä valkenee lämpöisenä ja kauniina. Meri välkehtii upeana ja äärettömänä ja eilinen lempeä rullaus tuntuu sekin tasoittuneen. Aamupäivä sujuu leppoisasti, aivan selvästi matkalaiset ovat löytäneet kukin oman tapansa nauttia edessä aukeavasta meripäivästä. Kevyttä aamuliikuntaa kaipaavat osaavat jo etsiytyä kuudennen kannen perälle; jumpan jälkeen väki kokoontuu kuulemaan tietoa Saint Lucian saaresta, joka on toinen kohteemme Karibialla – sitten muutaman päivän päästä! Ennen lounasta voi seurata luentoa tai katsella elokuvaa; jälleen iltapäivällä soi musisointi aurinkokannella. Meripäivien moniottelu jatkuu, tänään vertaillaan tietämystä Kristina Cruisesin kohteista eri puolilla maailmaa kuvien avulla.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kello 16 määrätietoisen näköinen joukko naisia suuntaa ylös Day Spa Mare’n kauneushoitolaan: ”Hyvän olon tuokion” teemana tänään on 60-luku. Kosmetologi Katju ja kampaaja Mari ovat valmiina loihtimaan aidon kuusikymmenlukulaisen ’lookin’ parille vapaaehtoiselle. Kuohuviiniä siemaileva yleisö antaa neuvoja, lopputuloksia arvioidaan ja asuvalinnoista illaksi annetaan vihjeitä. Tänään on näet luvassa enemmänkin 60-lukua!

 

Teemaillallinen tarjoilee ”ruokaklassikoita menneiltä ajoilta”. Maistuisiko alkuruoaksi vaikkapa ’hyytelöityä kuhaa’ tai ’paahtopaistia Cumberland-kastikkeen ja karpaloiden kera’? Entäpä kuka voisi vastustaa vanhaa kunnon ’läskisoosia’ tai ’pappilan hätävaraa’?

 

 

 

Hauskan illan ohjelmistoon mahtuu jo legendaariseksi muodostunut numero – KC-muotinäytös. Tällä kertaa show’n vetää salaperäinen Vera Wong, joka tuntuu tulleen laivalle kuin tyhjästä. Toisaalta yhtäläisyyksiä ja yhdennäköisyyttä allekirjoittaneeseen risteilypäällikköön ei voine kokonaan kieltää…. Ja kun Vera –  joka on tänään teemaillan kunniaksi pukeutunut vintage-asuun – pääsee vauhtiin, on ainakin osa vastuusta kuulijoilla!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Illalla on tietenkin vielä tiedossa 60-luvun tunnelmia musiikissa ja juhla huipentuu parhaan teemanmukaisen asun valintaan.

Terveisin, -Asta-

 

21.12.2012 Merellä, aikaero -3 tuntia

 

Ensimmäinen kuudesta meripäivästä kääntyy raukean kuumaan iltapäiväänsä laivan ulkokansilla.

Sää on ollut meille tänään suotuisa, aivan niin kuin oli odotettavissakin, pieni rullaava keinunta vaan kertoo että laivalla ollaan. Aamuyhdeksältä, kun ilma oli jo lämmin mutta vielä varhaisen raikas, laivan kuudennen kannen ”ahteriin” kertyi mukava joukko aamuvenyttelijöitä matkanjohtaja Anteron opastuksella. Ensimmäiset auringonpalvojatkin etsivät suosikkipaikkojaan ja kaivelivat aurinkovoiteitaan esiin.

 

Aamupäivän kuluessa saatiin ensimmäinen tuntuma Karibiaan, kun matkanjohtaja Tapio kertoi yleistietoa Antiguan saaresta. Professori Markkanen luennoi ”purjehduksesta tähtitaivaalla”. Iltapäivällä oli valittavana monenlaista ohjelmaa ja ajankulua pelkän auringonoton vaihtoehdoksi. Mainio laivaorkesteri Desperados soitteli Café Katarinan ulkokannella; iltapäivärytmejä on luvassa kaikkina meripäivinä.

 

Tänään, ensimmäisenä meripäivänä avattiin myös ”meripäivien moniottelu” – Nautilus-loungen viileyteen vetäytyikin melkoinen joukko innokkaita ’Afrikan tähden’ pelaajia!

Myöhemmin tänään on vuorossa taikakoulun toinen tunti – ensimmäinen kokoontuminen eilen illalla keräsi suuren joukon taikomishaluisia. Taikuri Jari kierteli iltapäivän kuluessa ulkokansilla esittämässä näppäriä temppuja drinkeistään nauttiville.

Kun varjot jo pidentyvät ennen illallisaikaa, on Nautilus-loungessa tilaisuus kuunnella Kristina Cruisesin tarinaa ”Kotkasta Karibialle” Minna Särmön kertomana.

Länteen päin matkaavat saavat muutaman tunnin ”lahjaksi” – niin mekin, ensi yönä on lupa kääntää kelloja 1 tunti taaksepäin … hyvä syy viipyä päivällisen jälkeen ensin kuuntelemassa Petri Laaksosen ’Merten lauluja’ ja ehkäpä vielä myöhemmin pyörähtää parketilla musiikin tahtiin kun öinen valtameri ja tumma tähtitaivas ympäröivät laivan.

Terveisin – Asta –

 

20.12.2012 Mindelo, São Vicente, aikaero -3 tuntia

 

Eilen illalla kilistettiin risteily alkaneeksi Kapteenin tervetulotilaisuudessa. Perinteisen päällystöesittelyn lisäksi kapteeni esitteli myös luennoitsija- ja artistivieraat: professori Tapio Markkasen, muusikko Petri Laaksosen, sekä Taikuri Jarin. Viimeksi mainittu ei malttanutkaan olla käyttämättä tilaisuutta hyväkseen ja tarjoili maistiaisia tulevasta; vaikka pitkä matkapäivä oli verottanut hieman yleisön innokkuutta, taikurin temput herättivät ansaitsemaansa huomioita. Ja lisää on luvassa – tänä iltana,  Mindelosta lähdön jälkeen, alkaa Taikuri Jarin taikakoulu, jonka aikana on mahdollista oppia temppu jos toinenkin.

Ensin kuitenkin vietämme aurinkoista päivää Mindelossa, São Vicenten saarella. Heti aamusta lähdetään innokkaasti kaupunkiretkelle, jonka aikana tutustutaan viehättävään Mindeloon. Retkeläiset saavat huomata melkoisen eron eiliseen Praiaan, jopa ihmiset näyttävät erilaisilta, mikä johtuu Kap Verden saarien sijainnista kaukana toisistaan. Koko Kap Verde on tunnettu kaihoisasta morna-musiikistaan, mutta täällä Mindelossa mornalla on vielä aivan erityinen merkityksensä: Mornan kuningattereksikin nimetty Cesaria Evora syntyi ja kuoli juuri Mindelossa, niinpä kaupungin monet muusikot ovat tunteneet hänet henkilökohtaisesti ja soittaneet hänen kanssaan. Aamun retkellä tutustutaan mm. Baptistan veljesten kitarapajaan ja saadaan kuulla, että vanhin  6 veljeksestä, Bao Baptista, oli niin ikään soittanut Cesaria Evoran taustayhtyeessä. Pojat näyttävät pajassaan, miten paikallinen kitara valmistuu ja sen jälkeen retkeläiset saavat kuulla poikien soittavan – upeasti soikin Saudaden sävelet, aivan kuin juuri vuosi sitten kuolleen Diivan muistoksi.

Iltapäivän retkeläiset lähtevät kiertoajelulle São Vicenten kauniille saarelle. Korkein kohta on Monte Verde (750 metriä), jonka rinteiltä näkyy kauas merelle.

Retkeläisten nauttiessa nähtävyyksistä, Katarinalla valmistaudutaan edessä olevaan kuuteen meripäivään. Puhelu komentosillan ”säämiehelle”, vahtivuorossa olevalle perämiehelle, kertoo että ainakin alkumatkalle on luvassa oikein hyvää säätä, maltillista koillistuulta ja aurinkoa. Muutaman tunnin kuluttua, kun iltapäivä on pimennyt illaksi ja kaikki matkalaiset ovat laivassa, Kristina Katarina lähtee navigoimaan ulos Kap Verden saaristosta ja pian sen jälkeen kääntää kurssin kohti länttä.

Terveisin – Asta –

 

Aavan meren tuolla puolen, jossakin on Antigua

Vuosi on vierähtänyt – olemme jälleen Kap Verden Mindelossa ja illalla lähdössä ylittämään Atlanttia, Antiguan St John’siin saavumme 27.12., reilun kuuden merellä vietetyn vuorokauden kuluttua. Laivan varastot on täytetty riittävällä määrällä purtavaa ja juotavaa, sekä laivan viihdeosasto on suunnitellut runsaasti monipuolista ohjelmaa meripäiville eli pitkästymisestä ei ole vaaraa. Matka voi alkaa tänään illalla kello 19.00 paikallista aikaa.

Matkaa Mindelosta Antigualle on 2130 merimailia (n. 3945 km), nimelliskulkusuunta on 271 astetta eli melko tarkasti suoraan länteen ja keskinopeudeksi tarvitsemme 13,2 solmua. Matkan etenemistä voit seurata tästä päiväkirjasta sekä Kristina Cruisesin nettisivulla olevasta kartasta, jossa laivan sijainti näkyy reaaliaikaisena.

Riku Luotio
Hotelmanager
Kristina Katarina

 

19.12.2012 Praia, Santiago – aikaero -3 tuntia

 

Upea kapverdeläinen iltapäivä Praian lentokentällä  ottaa vastaan joulun viettoon Atlantille lähteneet matkaajat. Liikkeitä hidastaa vielä hetkisen muisto pohjoisen pakkasista – ja pitkästä lentomatkasta. Katseissa on jo kuitenkin luettavissa ajatus ihanasta lämmöstä ja auringosta…

Laivalle saavuttua reippaimmat lähtevät heti tuoreeltaan retkelle Cidace Velhaan; matkalaukut siirretään laivaan ja viimeistä provianttia lastataan mukaan. Vähän myöhemmin, illan pimetessä, kapteenin pitämän turvallisuusharjoituksen päätyttyä, Kristina Katarina lähtee kohti São Vicenten saarta ja Mindeloa. Vielä huomenna meillä on maata jalkojemme alla – sitten alkaa 6 vuorokauden mittainen merimatka yli Atlantin.

 

Terveisin Asta Karhunen, m/s Kristina Katarinan risteilypäällikö

Matkahaku

Kristina®-matkanjohtaja aina mukana

Takaamme asiakkaillemme suomalaisen, kokeneen matkanjohtajan palvelut. Risteilysi alkaa jo Helsinki-Vantaan lentoasemalta tai kotisatamastasi matkanjohtajamme johdolla. Yhden matkanjohtajan kanssa matkustaa 15–40 lomailijaa.

X