Keskiviikko 4.1. Merellä


PUOLEN PÄIVÄN PAIKKA

Nyt on sitten matkaa tehty yli puolet. Eilen klo 23.00 laivan aikaa olimme Atlantin ylitysmatkamme puolivälissä.

Tänä aamuna aurinko taas paistoi mukavasti ja lämpömittarikin näytti heti aamusta 26 astetta. Täällä merellä kulkee pieniä sadekuuroja, jotka satavat muutaman hetken ja taas paistaa aurinko. Virkistäviä suihkuja.

Tuulee edelleenkin tasaisesti itäkoillisesta n. 10 m/s ja mainingit ovat 2-3 metrin korkuisia, joten meno on jatkunut melko tasaisena.

Tänään teemme jo ensimmäiset ennakkoilmoitukset tulostamme lauantaiaamuna Antigualle. Samalla tilataan erilaisia laivan toimintaan liittyviä palveluja.

Tuntuu, että sielläkin kovasti odotetaan suomalaislaivan ensivisiittiä.

kompassiPaikkamme klo 12.00 laivan aikaa

Lat 17*33’N
Long 046*45’W

Viimeisen vuorokauden aikana keskinopeutemme oli 14.25 solmua
ja kuljimme 342 mpk/ 633 km.

Matkaa on nyt taitettu 1274mpk/2360km ja jäljellä on 880mpk/1630km

Aurinkoisin terveisin,
Mikko 

MAISTELUMENU JA MUITA HERKKUJA

Eilen illalla oli á la carte ravintola Aurorassa tarjolla keittiöpäällikkö ”Eeron ” laatima viiden ruokalajin maistelumenu eli ”Menu Degustation”. Ravintolapäällikkö ”Arska” suunnitteli kokonaisuuteen sopivan viinipaketin, jokaiselle ruokalajille sopiva viini. Kyseinen menu on risteilyvieraiden tilattavissa edellisenä iltana ja menun sisältö pysyy yllätyksenä ruokailun alkuun saakka. Periaate on, että keittiö tarjoaa parasta osaamistaan parhaista raaka-aineista. Eilen menukokonaisuuden pääraaka-aineet olivat scampinpyrstö, meriahven, lammas, Manchego-juusto sekä mango. Jälleen kerran kokonaisuus oli todella herkullinen ja näyttävä. Myös tänään on tarjolla maistelumenu.

Aurora-ravintolassa on joka ilta tarjolla, normaalin á la carte –listan lisäksi, päivittäin vaihtuva kolmen ruokalajin menukokonaisuus, eilisen menun pääraaka-aineena oli marliini, valtamerikala. Ruokalistalla on myös karibialaisia erikoisuuksia, kohdealueen maut otetaan huomioon listoja suunniteltaessa. Olen ollut yhteydessä sähköpostitse kaikkien kohteenamme olevien saarien suurimpiin tavarantoimittajiin, jotta saamme selville mitä tuotteita on saatavilla milläkin saarella. Tuoreita mereneläviä tuntuu olevan tarjolla melko runsaasti. Antigualta on tulossa tuoretta hummeria – jos Ahti suo antejaan paikallisille kalastajille. Kokeilemisen arvoinen tuote, sillä aina tuoreet merenelävät voittavat maussa vastaavat pakastetut.

Ravintola Polariksen noutopöydässäkin huomioidaan paikalliset tuotteet ja maut mahdollisimman laajasti. Kristina Katarinalla kaikki noutopöydän tuotteet valmistetaan itse laivalla, tuotteita marinoidaan, maustetaan, kypsennetään, viipaloidaan tai muuten paloitellaan sopivaan muotoon. Maustakin sen jo huomaa ettei noutopöytämme tuotteet ole tulleet laivaan valmiiksi kypsänä ja viipaloituna tyhjiöpakkauksissa.

Riku

HOKKUSPOKKUS!

pipsaLaivassa on taikaa. Taikuri Jari on tehnyt sen: hän on lumonnut ihmiset ja Kristina Katarinan. On uskomatonta, kuinka innostuneita me aikuiset voimme olla taikatempuista. Muistan aikoinaan protestoineeni kun kotikuntani järjesti taikurikursseja lapsille. Vain lapsille? Ikärasismia, vouhkasin kulttuurisihteerille. Lopulta pääsin takarivin paikalle kuunteluoppilaaksi. Nyt se on täällä laivassa laajemminkin todistettu: kyllä taikatemput sopivat myös aikuisille. Miehistön on pitänyt taikoa tilaan lisää jakkaroita, jotta kaikki mahtuvat mukaan.

kansihommiaLapset ovat tietenkin saaneet oman erikoishuomionsa iltapäivien lastentunneilla. Siellä on väännelty ilmapalloja ja tehty kasvomaalauksia, joista muuten tuli tosi hienoja. Miia taituroi poskillemme hämähäkkejä, lepakoita, heloukittyjä ja vaikka mitä. Juniorit ovat myös käyneet komentosillalla ja puosun luona oppimassa, mitä kansitöissä tapahtuu. Oi jospa saisimmekin heistä merimiehiä 15 vuoden päästä…?

 

Matka on miltein puolivälissä ja myös moniottelu etenee jännittävissä merkeissä. Toisen päivän lajina oli visainen aivojumppa; eilen heitettiin tarkkuutta. Tänään on taas uudet kujeet. Huomisen jälkeen tiedämme tulokset. Tunnelma tiivistyy!

Aina ei ole pakko tehdä mitään erityistä. Seisahtuneeseen hetkeen voi kuitenkin ilmestyä arjen pikku yllätys kuten kertoo risteilyvieras laivapäiväkirjakirjoituksessaan:

”Istuin kannella lukemassa kirjaa, kun huomasin vieressä istuvan miehen harteilla jotain outoa. ”Jänis” (salamatkustaja) osoittautui heinäsirkaksi! Otin sen käteeni ja näytin miehelle. Kohta ”jänis” hyppäsi kädestäni laidan yli! Osaakohan se uida?”

-Pipsa- 

MERIKARHUJA JA LENTOKALOJA

M/s Kristina Katarinalla on mukana Atlantin ylityksellä paljon kokeneita merenkävijöitä. Kenen T-paidassa lukee Päijännepurjehdus 2001, kenen Pääsiäisregatta jne. Mutta varmaa on, että koskaan laivalla ei ole ollut yhtä aikaa asiakkaina näin monta purjehtijaa ja merenkulun ammattilaista.

Matti TuhtiMatti ja Marja Tuhti ovat mukana nostalgiamatkalla, sillä he ovat ylittäneet Atlantin Las Palmasista St. Luciaan vuonna 2003. Matti on nyt eläkkeellä, mutta oli vielä silloin headhunterina konsulttifirmassa. Saman yrityksen englantilainen kollega oli juuri jäänyt eläkkeelle ja halusi toteuttaa haaveensa: purjehtia Atlantin yli. Englantilainen Mike oli hankkinut tarkoitukseen sopivan veneen, mutta miehistö puuttui. Vaimo Marja tiesi tulevansa helposti merisairaaksi, mutta kun Matti oli niin innostunut, tarttui into Marjaankin.

– Kävimme ensin harjoittelemassa Englannin kanaalissa ja voin huonosti koko purjehduksen. Mike oli tiukka kapteeni eikä katsonut sitä hyvällä, Marja muistelee. Ja matka Las Palmasista alkoi samoissa merkeissä. Tuuli kääntyi heti luoteiseksi ja ristiaallokko antoi lisää haasteita. – Minä makasin keulahytissä hienossa parivuoteessa ja pompin ylös alas. Mike haki minut toisena päivänä ylös sängystä, pakotti kannelle ja katsomaan horisonttiin. Siinä tauti katosi. Pariskunnilla oli yksinään vahtivuorot vuorokauden ympäri ja kaikki sujui alkuhankaluuksien jälkeen erinomaisesti. Välillä maininki ja meren kuopat tuottivat hankaluuksia, ajettiin vain etupurjeella, mutta 19 päivän jälkeen oltiin perillä St. Luciassa. Mike vaimonsa kanssa jäi Karibialle seitsemäksi vuodeksi, mutta Matti ja Marja palasivat takaisin Suomeen lentämällä.

Nyt Atlantin aaltojen keinuttaessa on hauskaa muistella, miten purjeveneessä oli sisälläkin köysi, jonka varassa kiikuttiin paikasta toiseen. Välillä pihvejä jouduttiin pyydystämään hellan takaa. – Tämä on kyllä luksusta, molemmat huokaavat! Lokoisaa, ja joku on ajatellut kaikki meidän puolesta!

KILPAPURJEHTIJAN TOIVELOMA

Tom SundmanTom Sundman kilpailee poikansa kanssa Star-luokassa. Takana on kolme Suomen mestaruutta ja viime vuodelta myös ranking-sarjan voitto. Tänä vuonna ohjelmassa on osallistuminen ratapurjehduksen olympialuokkaan, EM-kilpailuihin ja MM-kisaan. Euroopan mestaruus ratkeaa San Remossa ja MM Yeresissä, Etelä-Ranskassa Nizzan lähellä. Lisäksi Tom osallistuu poikansa kanssa Pääsiäisregattaan Thurerseellä Sveitsissä, josta kilpailukausi alkaa.

Tom on syntyisin Helsingistä ja aloittanut purjehtimisen jo vuonna 1973 kimppavene Louhella. Kilpaileminen nuoruusvuosina veti merelle ja Tom osallistui avomeripurjehduskisoihin kuutena vuotena, josta tuloksena oli yksi SM.

Nykyään kilpailemisen ohella perhe Sundman harrastaa kaikkina mahdollisina vapaa-aikoinaan omalla veneellä perhepurjehdusta. Harrastus yhdistää koko joukon.

Syksyllä on tiedossa viikon lomapurjehdus Kreikassa, jolloin paikalta vuokrataan vene ilman miehistöä. Mukaan lähtee Leena-vaimon lisäksi tuttavapariskunta.

Tom ja Leena olivat ottaneet jo tuntumaa risteilyihimme Punaisellamerellä. Leena laittoi aamiaispöytään Tomin eteen valmiiksi avatun sivun Atlantin ylityksestä – ja mies oli myyty. Matka varattiin jo viime vuoden tammikuussa.

-Meitä viehätti ajatus ylittää Atlanti perinteisellä laivalla. Tässä matkassa yhdistyi vielä kaksi asiaa: Kap Verde, jossa emme olleet käyneet ja sitten tämä Atlantin ylitys. Missään tapauksessa emme lähtisi purjeveneellä ylittämään Atlantia. Olisi varmasti tylsää vain siirtyä pitkää matkaa paikasta toiseen, kun kolmeen viikkoon ei näkyisi muuta kuin merta! Tämä on nyt sopivan pituinen!

Tom antaa vielä kiitokset uudistuneelle Kristina Katarinalle. Kristina Regina oli kyllä hieno vanha laiva. Pidimme siitä. Vähän jännitimme uutta laivaa. Mutta tässä on uudistukset tehty hienosti. Karibialle tulo on myös eksoottista. – Tällaisella matkalla poimitaan rusinat pullasta ja ehkä jää sitten palo saapua jollekin saarista pidemmäksi aikaa, sanoo Tom.

-Kirsti-

Matkahaku

Kristina®-matkanjohtaja aina mukana

Takaamme asiakkaillemme suomalaisen, kokeneen matkanjohtajan palvelut. Risteilysi alkaa jo Helsinki-Vantaan lentoasemalta tai kotisatamastasi matkanjohtajamme johdolla. Yhden matkanjohtajan kanssa matkustaa 15–40 lomailijaa.

X