Keskiviikko 11.1. Barbados


KUUMA VAI TOSI KUUMA

Olen maantieteilijä, joten minun pitäisi ymmärtää jotain maailman säästä. Mutta kyllä tämän reissun sää menee yli ymmärryksen.

Kun lähdimme Kap Verdeltä, olin henkisesti varautunut tuuleen ja tyrskyyn. Ja tuulihan tarkoittaa meille suomalaisille yleensä viileyttä. Tokihan saimme alkumatkasta tuulta tupaan, mutta tuulitakkia ei tarvittu kertaakaan. Kun matka eteni, tuuli tyyntyi ja väki alkoi viihtyä yhä paremmin ulkokansilla. Tuli suorastaan kuuma – keskellä Atlanttia. Parin päivän kuluttua minua vastaan alkoi kävellä ruskeaksi paahtuneita ihmisiä. Sittemmin se kuumuus on osoittautunut täällä jotenkin toisenlaiseksi kuin meillä Suomessa tai jopa Välimerellä. Se on kosteaa ja miellyttävää. Korkeaan lämpötilaan tottui nopeasti, kunhan muistaa juoda. Iho voi hyvin ja epäilystäni huolimatta lenkillä jaksaa juosta.

RETKELÄISESTÄ TULEE MAAILMANVALLOITTAJA

Tämä risteily lähestyy jo loppuaan. Teemme viimeisiä retkiä ja suurella osalla risteilyvieraista tuntuu riittävän turnauskestävyyttä ja retkinälkää. Toissapäivänä oli laivapäiväkirjassa kirjoitus:

”Oli aivan fantastinen kuljettaja/opas. Nautin koko matkasta, hänen autonkäsittelystä ja pienistä pysähdyksistä näyttääkseen jotain erikoista, tosi hieno palvelu.” Myös eiliseltä Tobagon retkeltä saimme kirjallista palautetta laivapäiväkirjaan: ”Aivan loistava tanssi- ja musiikkiesitys. Tätä olisi kuunnellut tupla-ajan!”

Kyllähän retket ovat matkan suola. Niillä pääsee kurkistamaan paikkoihin, joihin on vaikea – liki mahdoton – ensimmäisellä käynnillä löytää. Kuulee paikallisoppaalta parhaat jutut ja voi heti kakistella omat kysymyksenä maasta ja sen tavoista. Huomenna alkava ensimmäinen kokonainen Karibia-kierros tarjoilee vieläkin monipuolisen valikoiman retkitavaratalomme palveluita. Ja vauhtiakin tulee lisää: on viidakkoseikkailua, helikopterilentoa ja fiestaa. Linturetkeä, lasipohjaveneitä ja maastoautoseikkailua. Suklaaretkeä, kaupunkikierroksia ja rantakuljetuksia unohtamatta. Siispä hatusta kiinni, nyt mennään!

OMATOIMISIA AKTIVITEETTEJÄ

Moni risteilyvieras on kertonut varanneensa mukaan paljon lukemista. Suuri osa siitä palaa kuulemma takaisin Suomeen lukemattomana, sillä ympärillä vellova aallokko on varastanut huomion kirjan sivuilta. Meren katsomiseen ei kyllästy koskaan.

Iloksemme tällä risteilyllä on ollut mukana myös lapsia. Kuten aiemmin kirjoitin, heille on ollut omaa ohjelmaa, mutta lapset ovat olleet aktiivisia ja järjestäneet myös itse viihdykettä. Jermu ja Santtu täyttelivät tässä eräänä päivänä äitinsä tekemään adjektiivileikkiä. Tarina kuuluu näin:

Eräänä ___ päivänä ___ laivamme lähti historialliselle Atlantin ylitykselle ___ Kap Verdeltä, uuden vuoden aattona. Ilta alkoi ___ 3 ruoan menyllä. Ruoka oli ___ . Sen jälkeen siirryimme ___ Nautilus Loungeen kuuntelemaan ___ juomalauluja. ___ juomalaulujen jälkeen ___ Ari Klem aloitti ___ keikkansa, joka kuitenkin loppui lyhyeen ___ laivamme alkaessa keikkua ___. ___ mummot ja ___ papat kaatuilivat ___ tanssilattialla. ___ tauon jälkeen ___ taikuri Jari aloitti ___ esityksensä. Koko ___ yleisö katsoi esitystä ___. ___ iltamme päättyi ___ maljankohotukseen ja ___ Maamme-lauluun. Seuraavana ___ aamuna olimmekin jo menossa kovaa vauhtia kohti ___ Karibiaa. Tasaisin väliajoin ___ kapteenimme Mikko Partanen kertoi väliaikatietoja ___ ison veden ylityksestä. Nyt odotetaan ___ meren rauhoittumista, jotta saataisiin ___ vesi takaisin ___ uima-altaisiin. ___ matkantekoa kaikille ___ kanssamatkustajille. Toivoo ___ Pelaguksen asiakkaat!

Adjektiivileikin jujuhan on laatusanoissa, jotka summamutikassa löytävät paikkansa. Pojat kirjasivat tarinaa näkemättä tällaiset adjektiivit: ”kulmikas, kapea, tuhma, vaarallinen, kaunis, neliönmuotoinen, tylppä, terävä, paljas, oranssi, likainen, pyöreä, sähköinen, puhdas, liila, lennokas, punainen, jännittävä, iloinen, mahtava, väsynyt, utelias, kreisi, järjetön, outo, pelottava, radioaktiivinen, sininen, tyhmä, lyhyt, musta, kauhea, kylmä.”

Lista olisi ehkä ollut toisenlainen, jos kirjoittajina olisi 8-vuotiaan Jermun ja 10-vuotiaan Santun sijaan ollut esimerkiksi pari keski-ikäistä naista, mutta varsin hilpeä tarina syntyy sijoittamalla juuri nämä adjektiivit äidin kirjoittaman yläpuolen tarinan aukkopaikkoihin.

-Pipsa-

VAALITUNNELMAA TOBAGON SAARELLA

Suomessa taisto presidenttivaalien alla kiristyy, kun kaikkien odottama ajankohta ensimmäisestä vaalikierroksesta lähestyy. Myös meillä laivalla on perinteisesti suoritettu laivahenkilökunnan ennakkoäänestys aina vaalien alla, viimeisimpänä eduskuntavaalit.

Kapteenin aikaisemmin valtuuttamat purseri ja henkilöstöpurseri saivat kunnian toimia vaalitoimitsijoina. Kristina Katarinalle oli jo hyvissä ajoin tilattu Ulkoasiainministeriöstä tarvittava vaalimateriaali, jotta asiat sujuvat äänestyksessä kaikkien taiteen sääntöjen ja säännöstöjen mukaisesti. Henkilökunta laivalla äänesti eilen 10.1. ennakkoon presidenttivaalien 2012 ensimmäistä vaalikierrosta varten.

vaalit1

Olo oli melkein kuin kirkossa, niin kuin tärkeään asiaan kuuluukin. Äänestäjät vaalitoimitsijoita myöten seisoivat nätissä jonossa odottaen omaa vuoroaan tai täytti henkilötietokaavakkeita kuin jossain koulun lopputentissä ikään. Kaikki oli laitettu valmiiksi. Äänestyspaikka eli laivan komissiokabinetti oli merkitty kyltein, samoin erillinen äänestystila vaalisalaisuuden säilyttämistä silmällä pitäen. Kaksi tarkkasilmäistä vaalitoimitsijaa istuivat ”vakavina” pöydän takana ja tekivät työtänsä täydellä antaumuksella: ensin annettiin lähetekirje täytettäväksi, sitten ojennettiin äänestyskuori. Kun jokainen oli tarkasti valinnut ehdokkaansa ja merkinnyt sen selvästi, leimattiin äänestyslipuke ja suljettiin se vaalikuoreen. Tämän jälkeen vaalikuori suljettiin yhdessä lähetekirjeen kanssa lähetekuoriin, jotka sitten yhdessä kaikkien muiden kanssa lähtee Barbadokselta kohti Suomea ja Ulkoasiainministeriötä. 

vaalit2

Ennakkoäänestys laivalla työjakson aikana on erittäin tärkeä asia monelle meistä työntekijöistä, valitaanhan nyt seuraavaa Suomen tasavallan presidenttiä. Oli kerta kaikkisen hieno tunnelma leimauttaa myös oma äänestyslipuke ja kirjata ilmoituskorttiin äänestyspaikaksi eksoottinen Kristina Katarina / Tobago. Näin myös suomalaisilla merimiehillä oli mahdollisuus kantaa kortensa kekoon ja toteuttaa kansalaisoikeuksiansa.

Nyt jäämme jännityksellä odottamaan ensimmäisen kierroksen tuloksia ja tunnelmia. Laivalla on valmiina materiaali mahdollista toista kierrosta varten. Toisen kierroksen ennakkoäänestys laivoilla suoritetaan 25 – 28. 1. välisenä aikana. Tämä mahdollisuus on olemassa vain laivalla työskenteleville merimiehille. Valitettavasti matkustajille äänestysmahdollisuutta laivalla ei Suomen vaalilain mukaan voida tarjota.

Antti

Matkahaku

Kristina®-matkanjohtaja aina mukana

Takaamme asiakkaillemme suomalaisen, kokeneen matkanjohtajan palvelut. Risteilysi alkaa jo Helsinki-Vantaan lentoasemalta tai kotisatamastasi matkanjohtajamme johdolla. Yhden matkanjohtajan kanssa matkustaa 15–40 lomailijaa.

X