Päivä 7 – 14.4.2017 Strasbourg


Voit lukea tästä koko matkapäiväkirjan.

Strasbourgiin saavutaan aamulla. Kaupunkikierroksella näemme Euroopan parlamentin rakennuksen ja kuljemme ”Petit France” -kaupunginosan kujilla. Vietämme vapaa-aikaa ennen paluuta laivaan. Laivalla tietovisa sekä juhlaillallinen, jonka jälkeen laiva jatkaa kohti Baselia.

 

Toiseksi viimeisen risteilypäivän aamulla saavuttiin matkan ainoaan ranskalaiseen kaupunkiin, vajaan 300 000 ihmisen Strasbourgiin. Opastetulla bussikierroksella kiertelimme keskustan ulkopuolisia alueita. Kävimme katsastamassa mm. europarlamentin virallisen päämajan, jossa parlamentti pitää ranskalaisten vaatimuksesta neljä istuntopäivää joka kuukausi. Opimme myös, että kaupungin symboli on kattohaikara ja matkalla näimmekin useita haikaranpesiä sekä yhden haikaran tepastelevan kadulla!

Opastettu kävelykierros kaupungilla alkoi Petit France -kaupunginosasta, joka on entinen teurastamoalue, mutta on nykyään täynnä hotelleja, kahviloita ja ravintoloita. Petit France -nimeen ei liity patrioottista tai arkkitehtuurisuudellista taustaa, vaan nimi on saanut alkunsa alueella 1400-luvun lopulla sinne rakennetusta syfilis-sairaalasta. Syfilis on tunnettu myös Ranskan tautina, vaikka ranskalaiset itse kutsuvatkin sitä Italian taudiksi.

Petit France -kaupunginosasta siirryttiin kanavan toiselle puolelle, noin 10 minuutin kävelymatkan päähän sijaitsevaan historialliseen keskustaan ja UNESCO:n maailmanperintöluetteloon kuuluvaan Grande Île:en, jossa oli muutama tunti vapaa-aikaa. Keskustassa sijaitsee yksi tunnetuimmista maamerkeistä, Strasbourgin katedraali, tai Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg, joka on myöhäisgoottilaisen arkkitehtuurin taidonnäyte. Silmiin pistävää siinä on kuitenkin sen asymmetrisyys, koska toinen torneista puuttuu. Toiselle tornille on ollut olemassa piirustukset, mutta rahoituksen puutetta ja rakennuksen mahdollista vajoamista on pidetty syynä sen tekemättä jättämiselle. Katedraalin vieressä sijaitsee myös Rohanin palatsi kuninkaallisine julkisivuineen. Tätä entistä kuninkaallista asuntoa pidetäänkin yhtenä barokkirakentamisen huipputyönä ja se toimii nykyään suosittuna museona.

Parin tunnin vapaa-ajan jälkeen ryhmä koottiin taas yhteen ja käveltiin bussien hakupaikalle, muinaisen keisarillisen palatsin, Palais du Rhinin, kohdalle. Palais du Rhinin edustalla olevan Place de la Republique -aukion keskellä on monumentti sotien muistoksi, joka kuvaa hyvin Strasbourgin monimuotoista historiaa. Strasbourg liitettiin 1871 Saksan keisarikuntaan, mutta ensimmäisen maailmansodan jälkeen solmittu Versaillesin rauhansopimus liitti kaupungin jälleen Ranskaan. Toisen maailmansodan aikana Saksa valloitti uudestaan Strasbourgin ja liitti sen osaksi Saksaa, mutta menetti sen jälleen takaisin Ranskalle 1944. Aukiolla olevassa monumentissa äiti pitää käsivarsillaan kahta poikaansa, joista toinen on kuollut sodissa Saksan puolesta ja toinen Ranskan puolesta. Värikäs historia onkin jättänyt kaupungin arkkitehtuuriin vahvoja ranskalaisia ja saksalaisia piirteitä.

Kokonaisuudessaan kapeat kanavat ja nelikerroksiset ristikkorakennukset muodostavat Strasbourgista kauniin ja viihdyttävän kokonaisuuden.

Laivalla nautitun päivällisen jälkeen juotiin salongissa iltapäiväkahvit ja nautiskeltiin aurinkokannella mahtavasta kelistä. Tämän jälkeen oli vuorossa kaikille risteilyvieraille järjestetty tietovisa. Matkustajat jaettiin muutaman hengen ryhmiin ja matkanjohtajat esittävät 15 kysymystä. Kaikki kysymykset liittyivät risteilyn aikana nähtyihin, kuultuihin ja koettuihin asioihin, joten niitä ei viitsi tähän listata, ettei joku saa epäreilua kilpailuetua tuleviin risteilyihin 🙂 Tietovisan voitto meni kahden herrasmiehen joukkueelle, joka kaappasi voiton 14 oikealla vastauksella.

Ennen viimeisen illan juhlaillalliselle siirtymistä laivan kapteeni toivotti kaikki tervetulleeksi salongissa järjestettyyn risteilyn päätösjuhlaan. Päätösjuhlassa laivan miehistö tuli vielä kerran näytille, matkanjohtaja-Ira piti muutaman kappaleen lauluesityksen ja kilisteltiin risteilyn päätösmaljat.

Juhlaillallisella oli tarjolla koko reissun upein menu: alkuruoaksi kananmaksa-parfait, lihaliemikeitto ja savustettua lohta. Aterioiden väliin oli yllätykseksi ujutettu maittava omenasorbetti ja pääruoaksi tarjoiltiin lampaanselystä timjami-minttukastikkeella. Jälkiruoaksi oli jäätelökakkua, kahvia ja konjakkia kunnon sisääntulo-ohjelman siivittämänä.

<< 6. päivä                     8. päivä >>

Matkahaku

Kristina®-matkanjohtaja aina mukana

Takaamme asiakkaillemme suomalaisen, kokeneen matkanjohtajan palvelut. Risteilysi alkaa jo Helsinki-Vantaan lentoasemalta tai kotisatamastasi matkanjohtajamme johdolla. Yhden matkanjohtajan kanssa matkustaa 15–40 lomailijaa.

X