Päivä 2 – 9.4.2017 Amsterdam – Nijmegen


Voit lukea tästä koko matkapäiväkirjan.

Bussikierros Amsterdamiin – kaupunkiin, jossa on enemmän kanavia kuin Venetsiassa ja enemmän siltoja kuin Pariisissa. Paikallinen alus vie kanavaristeilylle. Retken jälkeen kuljetus Utrechtiin, jonne laiva on siirtynyt. Iltapäivän risteilemme ohilipuvista maisemista nauttien. Nijmegeniin laiva saapuu illalla ja viipyy yön satamassa.

 

Toinen risteilypäivä alkoi kanavaristeilyllä Amsterdamin keskustassa. Amsterdamia on sanottu pohjoisen Venetsiaksi, koska kaupunkia kiertävät lukuisat kanavat, joiden vuoksi vesitaso onkin se taso miltä Amsterdam pitäisi nähdä ja kokea. Kanavaristeilyllä nähtiin erittäin läheltä monia asuntolaivoja, joissa osa hollantilaisista asuu. Asuntolaivat ovat parkkeerattu kanavien reunoille ja ne ovat verrattain pieniä ja epäkäytännöllisen näköisiä, mutta paikallisille se on eräänlainen status-kysymys. Asuntolaivassa asuvat ovat koko ajan eräänlaisessa näyteikkunassa, koska asuntoihin on suora näköyhteys sekä kaduilta että laivoilta.

Veneretkellä nähtiin myös holokaustin kenties kuuluisimman uhrin, toisen maailmansodan aikaisten juutalaisvainoaiheisten päiväkirjojensa vuoksi tunnetuksi tulleen Anne Frankin kotitalo, jossa vierailee vuosittain jopa miljoona vierasta. Kanavien varrella olevat talot olivat mielenkiintoisia. Ne ovat rakennettu niin ahtaasti, ettei asuntoon mahduta viemään porraskäytävien kautta mitään isoja tavaroita, vaan jokaisen talon katolla on koukku, josta pujotetaan nostoköysi, jonka avulla nostetaan isot tavarat ikkunoista sisään. Toinen mieleenpainuva asia oli taloista löytyvät ovet, joista talojen isännät käyttivät korkeammalla sijaitsevaa ovea ja maan tasalla oleva oli palvelusväen käytössä. Lisäksi oven päällä oli valo, joka päällä ollessaan ilmoitti ohikulkijoille, että isäntäperhe on valmis vastaanottamaan vieraita.

Kanavaristeilyn jälkeen tutustuttiin Amsterdamiin ja sen lähialueisiin bussilla. Bussit aloittivat kierroksensa ajamalla yhden Amsterdamin tunnetuimman paikan, punaisten lyhtyjen alueen, läpi. Bussit kiersivät läpi Amsterdamin turistinähtävyydet, kuten Kuninkaallisen palatsin, historiallisten rakennusten ympäröimän Dam-aukion ja taidemaalari Rembrandtin asunnon. Keskusta-alueen ulkopuolella pysähdyttiin asunnoksi muutetun tuulimyllyn luona, jonka jälkeen matka jatkui lähiöalueen läpi kohti 50 kilometrin päässä sijaitsevaa Utrechtia, jonne laiva oli siirtynyt. Lähiöalueella oli paljon hienoja kartanoita ja omakotitaloja. Näimme myös jalkapallojoukkue Ajaxin kotistadion Amsterdam ArenA:n, jossa Jari Litmanen dominoi 90-luvulla. Opas kertoi myös hauskan faktan siitä, että Hollantiin on syntynyt paljon Jari-nimisiä lapsia tuon ajanjakson jälkeen.

Utrechtiin saapumisen jälkeen noustiin laivaan ja aloitettiin risteily kohti Sveitsin Baselia. Laivalla nautitun lounaan jälkeen tulimmekin jo ensimmäiseen sulkuun, joita käytetään nostamaan tai laskemaan vesiliikennettä kahden eri korkeudella olevan vesistön välillä. Koko matkan aikana sulkuja tulee olemaan yhteensä 12 kappaletta, joiden avulla noustaan korkeutta noin 260 metriä.

Aurinkoinen iltapäivä vietettiin lähinnä aurinkokannella ohilipuvista maisemista ja kevään lämmöstä nauttien. Sisätiloissa järjestettiin myös ohjelmaa, jossa matkanjohtaja-Minna piti esitelmän Kristina Cruisesin historiasta sekä matkustaja-Jouko kertoi erittäin mielenkiintoista tarinaa tulppaaneista ja erityisesti 1600-luvulla vallinneesta tulppaanimaniasta, joka oli yksi ensimmäisistä talouden hintakuplista.

Illalla laiva saapui Nijmegeniin, joka on reilun 170 000 tuhannen asukkaan kaupunki Hollannissa lähellä Saksan rajaa. Laiva jäi vain kivenheiton päähän keskustasta, joka sijaitsee pienen mäen päällä ja koostuu muutamasta kävelykadusta. Illallisen jälkeen oli mukava mennä tekemään kaupungille omatoiminen kävelylenkki, jolla saatiin illallisen aikana nautitun kalkkunaleikkeen ja valkosuklaaterriiniin sulatusprosessi käynnistymään helposti. Laiva lähti aamuyöstä kohti seuraavaa määränpäätä, Düsseldorfia.

<< 1. päivä                    3. päivä >>

Matkahaku

Kristina®-matkanjohtaja aina mukana

Takaamme asiakkaillemme suomalaisen, kokeneen matkanjohtajan palvelut. Risteilysi alkaa jo Helsinki-Vantaan lentoasemalta tai kotisatamastasi matkanjohtajamme johdolla. Yhden matkanjohtajan kanssa matkustaa 15–40 lomailijaa.

X