Päivä 1 – 8.4.2017 Helsinki – Keukenhof – Amsterdam


Voit lukea tästä koko matkapäiväkirjan.

Lento Amsterdamiin ja suuntaaminen maailmankuuluun Keukenhofin puistoon. Vuosittain kaksi kuukautta avoinna olevassa kasvitieteellisessä puutarhassa on mahtava määrä kukkia, kauniisti tehtyjä järvialueita, pieniä puroja, tuulimyllyjä ja kahviloita. Muodot, värit ja tuhannet kukkaistutukset tarjoavat vaikuttavan elämyksen. Siirtyminen m/s Swiss Tiara -laivalle, jossa tarjoillaan herkullinen illallinen ja miehistön tervetulotilaisuus.

Matkaksemme valikoitui viikon mittainen, keväinen risteily romanttisella Reinillä Hollannista Sveitsiin. Tämä jokiristeily vaikutti olevan sopiva sekoitus kiehtovia suurkaupunkeja, romanttisia pikkupaikkoja, vehreitä viiniviljelmiä ja mahtavia linnoja.

Matka varattiin hyvissä ajoin Kristina Cruisesin nettisivuilta ja lähtöpäiväksi valikoitui lauantai 8.4. Risteilyn varaustosite, toimintaohjeet, tiedot laivasta ja matkaohjelmasta lähetettiin sekä sähköpostiin että kirjeitse kotiin. Kirjeen mukana tuli -15% alekuponki lentoparkkiin, joka on hyödyntämisen arvoinen, jos saapuu lentokentälle omalla autolla. Kristina Cruises tarjosi myös apua lähtöä edeltäneen yön hotellivarauksen tekemisessä, mikä on erittäin varteenotettava vaihtoehto, jos lento lähtee aikaisin ja saapuu jostain vähän kauempaa.

Matka alkoi Helsinki-Vantaan lentokentältä varhain lauantaina aamuna. Meitä oli ohjeistettu tulemaan Finnairin lähtöselvityksen eteen, jossa matkanjohtajat odottaisivat meitä helposti tunnistettavissa, kirkkaan vihreissä Kristina Cruisesin takeissa. He auttoivat lähtöselvityksen tekemisessä, jonka jälkeen siirryimme odottamaan lähtöä. Lento saapui Amsterdamiin ajallaan, jossa matkanjohtajat keräsivät kaikki risteilyvieraat yhteen ja jakoivat meidät kolmeen eri ryhmään, joka kertoisi mihin ulkopuolella odottavaan bussiin pitäisi mennä.

Amsterdamin kentältä bussit lähtivät kuljettamaan meitä kohti Keukenhofin kukkapuutarhaa. Kristina Cruisesin järjestämiin retkiin on aina palkattu paikallinen opas, joka kertoo mielenkiintoisia tarinoita paikallisista nähtävyyksistä, historiasta ja asukkaista, jotka matkanjohtaja kääntää suomeksi. Tällä kertaa paikallisoppaaksi saatiin Jan, joka viihdytti meitä koko ajomatkan ajan.

Mieleenpainuvin tieto oli, että noin neljäsosa Hollannin pinta-alasta on vesirajan alapuolella ja kaksi kolmesta hollantilaisesta asuu merenpinnan alapuolella. Tätä varten Hollannissa on lukematon määrä erilaisia vedenpumppausasemia, valleja ja vesisulkuja, jotka suojaavat aluetta tulvilta ja pitävät paikat kuivina. Myös tästä syystä Hollantiin on joskus rakennettu erittäin paljon tuulimyllyjä, koska ne auttoivat alavien maa-alueiden kuivatuksessa. Tuulimyllyjen siivet kytkettiin vesipyörään, joka tuulivoiman avulla nosti veden pois ojista, jotka olivat kaivettu padottujen, kuivatuksi tarkoitettujen maa-alueiden ympärille.

Matkalla nähtiin lukuisien kukkivien tulppaanipeltojen huikeaa väriloistoa, joka on paikallinen keväinen turistinähtävyys. Hienoimmat tulppaanipellot olivat monivärisiä, joissa jokainen väri on rajattu omaksi alueekseen. Opas kertoi, että tulppaanit ovat sipulikasveja, jotka ovat lähtöisin nykyisen Turkin alueelta. Hollantiin ne saapuivat tuliaisena ja sitä luultiinkin aluksi syötäväksi tarkoitetuksi sipuliksi, jonka maku vain oli järkyttävän paha. Nykyään tulppaani on yksi Hollannin kansallistuotteista ja niitähän täällä riittää, sillä maa on maailman suurin tulppaanin sipuleiden tuottaja yli kolmella miljardilla sipulilla. Kukkasipulien maailmankaupasta 65 % on Hollannin hallussa.

Saavuttuamme maailmankuuluun tulppaanipuisto Keukenhofiin, matkanjohtajat jakoivat sisäänpääsyliput jokaiselle, jonka jälkeen oli neljä tuntia aikaa omatoimisesti kävellä ja tutustua paikkaan. Sisään päästyämme huomasimme nopeasti, että matkalla nähdyt tulppaaniviljelmät olivat vasta alkusoittoa verrattuna siihen, mitä täältä 32 hehtaarin kokoisesta kasvitieteellisestä puutarhasta löytyisi. Keukenhof tarjoaa aivan käsittämättömiä kukkaistutuksia ja -sommitelmia, kauniisti tehtyjä järvialueita, pieniä puroja, tuulimyllyjä ja kahviloita. Se on auki vain maaliskuun lopulta toukokuun loppuun, jonka aikana sinne istutetut seitsemän miljoonaa kukkasipulia puhkeavat kukkaan. Tulppaaneita on eniten, mutta myös muut kevätkukat, kuten hyasintit ja liljat ovat vahvasti esillä. Puistossa on kävelytietä 15 kilometriä, joten nähtävää ja koettavaa riittää innokkaimmillekin. Keukenhofin keväinen kukkapuutarha on jotain ainutlaatuista ja kuvista saa vain pienen käsityksen siitä neroudesta ja suunnitelmallisuudesta, jota tämän paikan eteen on nähty.

Keukenhofista matka jatkui kohti risteilylaivaa, Swiss Tiaraa, joka on varattu pelkästään Kristina Cruisesin risteilyvieraiden käyttöön. Vuonna 2006 rakennettu Swiss Tiara on elegantti risteilylaiva, joka on 110 metriä pitkä, reilut 11 metriä leveä ja sen tilavissa ulkohyteissä mahtuu majoittumaan 150 risteilyvierasta. Kahden ylimmän matkustajakannen hyteissä on koko seinän levyinen, lattiasta kattoon ulottuva ikkuna, jonka voi avata. Laivalta löytyy myös kaksi loungea rentoutumiseen sekä ravintolasali ja aurinkokansi, joka tarjoaa upeat puitteet maisemien katseluun ja ulkoilmasta nauttimiseen.

Laivalla miehistö esittäytyi ja nostettiin tervetuliaismalja koko risteilyseurueen kesken. Tämän jälkeen siirryttiin nauttimaan ensimmäinen yhteinen illallinen laivan ravintolasaliin. Matkalla on sama pöytäseurue koko risteilyn ajan, joten matkanjohtajat varmistivat, että kaikki seurueet ja pariskunnat pääsevät varmasti samaan pöytään. Myös yksinmatkaavat oli otettu mahtavasti huomioon ja heille koottiin oma pöytä. Suomalainen on tunnetusti hieman jäykkä, joten tällainen paikkajako mahdollistaa syvällisemmän tutustumisen entuudestaan tuntemattomien risteilyvieraiden kanssa.

Illallisella oli alkuruokana helmikanapateeta, alkukeittona häränhäntälientä, pääruokavaihtoehtoina paahdettua häränfileetä, paistettua meriahventa tai tofua ja lämmintä linssikeittoa. Jälkiruoaksi tarjoiltiin lime parfait. Jos ei tykännyt makeasta, niin jälkiruokavaihtoehtoina oli myös hedelmä- tai juustolautanen. Ensimmäinen tapahtumarikas päivä on takana. Seuraavaksi tutustutaan Amsterdamiin, jonka jälkeen aloitetaan risteily!

<< Aloitus                     2. päivä >>

Matkahaku

Kristina®-matkanjohtaja aina mukana

Takaamme asiakkaillemme suomalaisen, kokeneen matkanjohtajan palvelut. Risteilysi alkaa jo Helsinki-Vantaan lentoasemalta tai kotisatamastasi matkanjohtajamme johdolla. Yhden matkanjohtajan kanssa matkustaa 15–40 lomailijaa.

X