Rokotukset & terveyssuositukset


Matkalle ja matkalla terveenä
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaiseman ”Matkailijan terveysopas 15.12.2016” mukaisesti mm. seuraavat sairaudet saattavat rajoittaa lentomatkustamista: äskettäinen sydäninfarkti, äskettäinen aivoverenkiertohäiriö, äskettäinen vamma, äskettäinen leikkaus, oireinen sepelvaltimotauti, krooniset keuhkosairaudet, lisähapen tarve lennon aikana, psykoosi, tarttuvat taudit (esimerkiksi tuberkuloosi, kurkkumätä), anemia (Hb alle 75 g/l), vesirokko rakkulaisessa vaiheessa tartuntavaaran vuoksi. Tarvittaessa matkustajan tulee huolehtia ns. MEDIF- menettelystä yhdessä hoitavan lääkärin kanssa.

Matkailijan tulee huolehtia siitä, että säännöllisesti käytettäviä lääkkeitä on riittävästi mukana, varmuuden vuoksi esimerkiksi vähintään kahden viikon lääkkeet yli matkan tarpeen. Kaikki lääkkeet kannattaa kuljettaa käsimatkatavaroissa alkuperäispakkauksissa. Matkalle kannattaa ottaa mukaan lääkereseptien lisäksi englanninkielinen lääkärin allekirjoittama lista käytetyistä lääkkeistä. Diabeetikon on hyvä aina kuljettaa mukana todistusta neulojen tarpeesta. Allergisten on syytä ottaa mukaan tarvitsemansa lääkitys ja huomioida mm., että useimmissa majoitustiloissa on kokolattiamatto. Matkailijoiden, joiden elimistöön on asetettu vierasesine (esimerkiksi nivelproteesi, sydämen tahdistin tai rytmihäiriötahdistin), on syytä pitää mukana englanninkielinen todistus turvatarkastusta varten.

Rokotukset
Ennen matkaa kannattaa hyvissä ajoin varmistaa, että kaikki tarvittavat pistokset on hankittu. Ilman rokotteita matkustava voi tuoda tullessaan epämieluisia tuliaisia. Hyvissä ajoin (mieluusti vähintään 1-2 kk) ennen matkalle lähtöä kannattaa varmistaa terveydenhuollon ammattilaiselta myös omat perusrokotteet sekä kohdealueelle pakolliset sekä suositeltavat rokotukset. Ns. matkailijan perusrokotuksia ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset ja tarvittaessa MPR- ja poliorokotus sekä hepatiittirokotukset.

Tarvittaessa matkustusterveyteen liittyvistä asioista kannattaa keskustella oman hoitavan lääkärin kanssa tai oman kotikunnan terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Muistathan, että vastuu matkustusterveyteen liittyvistä asioista on ensisijaisesti matkustajalla itsellään. Kun matkalle lähdetään myös terveysasioiden osalta hyvin valmistautuneena, varautuneena ja vakuutettuna, voidaan itse matkalla keskittyä olennaiseen – matkasta nauttimiseen!

Matkaklinikka
Matkaklinikka on asiakkaiden avuksi luotu palvelu, josta löytyy turvallisuuteen ja hyvinvointiin liittyvää tietoa yli 190 kohdemaahan. Lue lisää TÄSTÄ.

 

 

Matkahaku

Asiakaslupauksemme

Kristina®-risteilyloma on nautintoloma

Lue lisää

Kristina-risteilylomia jo yli 30 vuotta

Kristina Cruises on Suomen johtava, täysin kotimaisessa omistuksessa oleva risteilylomien järjestäjä. Perheyrityksellämme on yli 30 vuoden kokemus risteilymatkoista, pitkät perinteet ja maan monipuolisin risteilyvalikoima.

X