Lähtö 31.3.2016 Etelä-Afrikan risteily Hyväntoivonniemen ympäri 18 pv alk. 5 475 €, m/s Hamburg – LOPPUUNMYYTY!

Print the page

Mauritius – Réunion – Madagaskar – Mozambik  – Etelä-Afrikka

Risteilymme alkaa vuoristoiselta ja luonnonkauniilta Mauritiuksen paratiisisaarelta. Heti seuraavana horisontissa siintää vehreä smaragdi, Réunion. Madagaskar on tunnettu monipuolisesta luonnosta ja useista harvinaisistakin eläinlajeista. Kaksi meripäivää valmistaa meidät Etelä-Afrikan valloitukseen, mutta ensin kuitenkin Mosambikin helmi, nopeatempoinen Maputo. Jatkamme matkaa rannikkoa pitkin ja mykistymme Afrikan huikaisevasta luonnosta. Richard’s Bay houkuttelee laajoilla suistoalueillaan, kun taas Durbanissa mielenkiintoinen historia ja kaupungin vahva intialaisväestö luo kontrastia matkaan. Vuonna 1836 perustettu East London on säilyttänyt edelleen englantilaisen charminsa. Port Elizabeth sijaitsee Etelä-Afrikan kuuluisan puutarhareitin päätepisteessä. Ympäri vuoden aurinkoinen Mossel Bay on vielä matkaohjelmassa ennen kuin tyylikäs Kapkaupunki sekä Afrikan mantereen lounaisin kolkka Hyväntoivonniemi päättää risteilyn.

Sivua alaspäin vierittämällä näet risteilyn aikataulut ja hinnat!

Kristina Cruises -ryhmä_logo

Ryhmämatka
Mukana suomalainen Kristina Cruises-matkanjohtaja

KC-matkanjohtajana:

Minna Särmö

Minna Särmö

 

 

 

Aikataulut

Risteilyaikataulu * 18 pv

31.3. to         Lento Helsinki – Mauritius. 
1.4. pe
           Port Louis, Mauritius. Laivaan nousu. Lähtö klo 17.00.
2.4. la
           Pointe des Galets, Réunion klo 09.00 – 14.30
3.4. su
           Päivä merellä
4.4. ma         
Tolanaro, Madagaskar klo 08.30 – 16.30
5.4. ti
             Päivä merellä
6.4. ke
           Päivä merellä
7.4. to
           Maputo, Mozambik klo 08.30 – 16.30
8.4. pe
           Richards Bay, Etelä-Afrikka klo 11.30 – 20.30
9.4. la
            Durban, Etelä-Afrikka. Tulo klo 08.30
10.4. su        
Durban, Etelä-Afrikka. Lähtö klo 14.30
11.4. ma       
East London, Etelä-Afrikka klo 11.30 – 18.30
12.4. ti          
Port Elizabeth, Etelä-Afrikka klo 06.30 – 14.30
13.4. ke        
Mossel Bay, Etelä-Afrikka klo 07.30 – 19.30
14.4. to        
Päivä merellä
15.4. pe        
Kapkaupunki, Etelä-Afrikka. Tulo klo 08.30
16.4. la         
Kapkaupunki, Etelä-Afrikka. Laivasta nousu. Paluulento Suomeen.
17.4. su
        Paluu Suomeen

Pidätämme oikeuden muutoksiin. Sääolosuhteet saattavat vaikuttaa risteilyreittiin ja aikatauluun. Joissain satamissa laiva ei välttämättä pääse kiinnittymään laituriin ja jää ankkuriin. Tällöin maihinmeno tapahtuu venekuljetuksella, mikä vaatii normaalia fyysistä kuntoa ja kunnollisia jalkineita.

Lentoaikataulut sitoumuksetta

Menolennot
31.3.2016 AY765 Helsinki 08.30 – 09.55 Wien
31.3.2016 OS017 Wien 17.15 – 05.55 Mauritius (1.4.)

Paluulennot
16.4.2016 TK41 Kapkaupunki 15.25 – 05.15 Istanbul (17.4.)
17.4.2016 TK1761 Istanbul 07.35 – 11.05 Helsinki

Huom. Lentoaikataulut ovat paikallista aikaa.

Hinnat

Risteilyhinnat € / hlö

2 hh 1 hh
Sisähytti Kat 2 kansi 2 5 475
Sisähytti Kat 3&4 kansi 3, 4 6 155 7 130
Ulkohytti Kat 5 kansi 1 6 445
Ulkohytti Kat 6 kansi 2, 4 6 640
Ulkohytti Kat 7 kansi 2 6 935 8 105
Ulkohytti Kat 8&9 kansi 3,4 7 325
Ulkohytti Kat 10 kansi 5 7 520

Tutustu m/s Hamburgiin >>

Hintaan sisältyy

 • Risteily m/s Hamburgilla valitussa hyttiluokassa
 • Reittilennot turistiluokassa Helsinki – Mauritius, Kapkaupunki – Helsinki lentokenttäkuljetuksineen.
 • Täysihoito laivalla: aamiainen, lounas, iltapäiväkahvi, päivällinen sekä iltapala – ja hot dog -välipalat! Ruokailut valinnan mukaan buffet- tai à la carte ravintolassa.
 • Risteilyn tervetulo- ja päätöstilaisuudet
 • Kapteenin illallinen risteilyn alussa ja lopussa
 • Viihde ja ohjelma laivalla
 • Laivan kuntosalin käyttö
 • Laivan satamamaksut, lentoverot sekä muut viranomaismaksut
 • Mosambikin viisumi
 • KC-matkanjohtajan palvelut

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Huomioitavaa ja hyvä tietää

 • Varmistathan passin voimassaolon ja kunnon. Tällä risteilyllä passin tulee olla voimassa vähintään 6 kk matkan jälkeen. Mikäli tarvitset uuden passin, hanki se ajoissa. Varmistathan että passissa on riittävästi tyhjiä sivuja viisumeita varten.
 • Huom. Tälle risteilylle vaaditaan voimassa oleva keltakuumerokotus.
 • Suurin osa laivan matkustajista on saksalaisia. Laivan ohjelmat ja kuulutukset ovat siis pääsääntöisesti saksankielisiä. Iso osa miehistöstä puhuu kuitenkin englantia ja KC-matkanjohtaja huolehtii tarvittavista kuulutuksista suomeksi/englanniksi. Lisäksi seuraavan päivän tärkeimmät ohjelmat ja aikataulut käännetään aina suomeksi.
 • Kristina Cruises risteily on erityisehtoinen matka. Mikäli joudut peruuttamaan matkasi, veloitamme peruutuskulut todellisten kustannusten mukaisesti, jotka mahdollisesti ylittävät maksamasi ennakkomaksun. Näin ollen kehotamme hankkimaan peruutusturvan sisältävän matkustaja- ja matkatavaravakuutuksen jo matkan varausvaiheessa. Tarkista vakuutuksesi mahdolliset vastuurajoitukset, jotka saattavat lisätä matkustajan omaa vastuuta. On hyvä huomioida, että eri vakuutusyhtiöillä tämä vaihtelee erittäin merkittävästi. Matkustaja on aina ensisijaisesti vastuussa itse itsestään ja omaisuudestaan. Matkustajavakuutus korvaa vakuutusehtojen mukaan mm. odottamattomia ja äkillisiä sairastumisia ja tapaturmia. Jos matkustajalla ei ole vakuutusta tai kyse ei ole esim. äkillisestä sairastumisesta, vastaa matkustaja itse kuluistaan. Vakuutusyhtiö Eurooppalaisen matkavakuutuksen voit ottaa kätevästi myyntitoimistostamme.

Hyvä tietää – ennen matkaa >>

Hyvä tietää – matkalla >>

 

 

Matka-/retkiohjelma

Tällä risteilyllä retkiä myydään yksittäin. Suosittelemme retkien varaamista hyvissä ajoin ennakkoon, niin varmistat mukaanpääsyn. Retket opastetaan englanniksi, jolloin ne tulkataan suomen kielelle. Useat retket sisältävät runsaasti kävelyä tutustumiskohteissa, joten osallistujilta edellytetään normaalia liikuntakykyä. Retkille kannattaa varata mukaan hyvät jalkineet! Retkien toteutuminen edellyttää vähimmäisosallistujamäärän. Joillekin retkille voidaan ottaa vain rajoitettu määrä osallistujia. Muutokset retkiohjelmissa ovat mahdollisia.
Tarkempi matkaohjelma, joka sisältää tiedot eri ohjelmista ja palveluista laivalla jaetaan matkan aikana. Mat-kan hintaan sisältyvät täysihoitoruokailut (aamiaiset, illalliset ja lounaat) tarjoillaan laivalla risteilyn aikana. Pidätämme oikeuden muutoksiin. Sääolosuhteet saattavat vaikuttaa risteilyreittiin ja aikatauluun.

Retkivaraukset ovat sitovia. Hinnat € / hlö.
Retket tulee varata viimeistään maanantaihin 21.3.2016 mennessä.

 

Torstai 31.3. Helsinki – Port Louis (Mauritius)

Tervetuloa Kristina-risteilylle! Risteilymme alkaa reittilennolla Wienin kautta Mauritiukselle. Wienissä teemme opastetun kaupunkikiertoajelun ja nautimme yhteisen lounaan ennen jatkolentoa Mauritiukselle, jonne saa-vumme varhain seuraavana aamuna.

Perjantai 1.4. Port Louis (Mauritius)

Port Louis on saarivaltio Mauritiuksen pääkaupunki. Vulkaaninen Mauritius sijaitsee Intian valtameressä heti Madagaskarista itään. Kaunis ja rehevä luonto, postikorttimaiset vuoret sekä upeat rannat ja koralliriutat täydentävät yhdessä mielikuvaa Mauritiuksesta unelmien lomakohteena. Saari itsessään säilyi asumattoma-na aina 1500-luvulle asti kunnes hollantilaiset, brittiläiset ja ranskalaiset kauppamiehet saapuivat Mauritiuk-selle. Tunnelma saarella on edelleen ranskalainen vaikka puolet väestöstä ovat intialaisia. Port Louis tarjoaa upeiden rantojen lisäksi myös upeita maisemia niin kaupungilla temppelien ja arkkitehtuurin muodossa kuin sen laitamilla vesiputouksien ja vuoristomaisemien kera.

Saavumme Mauritiukselle aikaisin aamulla, jonka jälkeen siirrymme lentokenttähotelliin aamiaiselle. Hotellista on varattu ryhmämme käyttöön muutama päivähuone virkistäytymistä varten. Hotellin uima-allas on ryh-mämme käytössä. Noin puolen päivän aikana aloitamme lyhyen Port Louisin kiertoajelun ja klo 14.00 saa-vumme satamaan, jossa aluksemme m/s Hamburg odottaa. HUOM! Matkalaukut siirretään Port Louisissa suoraan lennolta satamaan, joten matkan aikana tarvittavat lääkkeet ja tavarat täytyy pakata käsimatkatava-roihin. Klo 17.00 irrotamme köydet ja aloitamme mielenkiintoisen risteilyn.

Lauantai 2.4. Pointe des Galets (Réunion)

Réunion on ilmestynyt kuin tyhjästä Intian valtamerelle. Miljoonia vuosia sitten merenalaiset tulivuorenpurka-ukset alkoivat muodostaa saarta. Saaren keskellä korkeimman vuoren Piton des Nergesin huippu kohoaa yli kolmeen kilometriin. Saaren kaakkoisosassa 2600 metriä korkea Piton de la Fournaise on yhä aktiivinen. Viimeisestä purkauksesta on aikaa vain muutamia vuosia.

Pilviin nousevat vuoret ja lämmin Intian valtameri ovat luoneet puitteet silmiä hivelevän kauniille luonnolle. Koska saari ei ole ollut yhteydessä mantereeseen, sen eläin- ja kasvilajisto ei vedä vertoja esimerkiksi saa-resta länteen sijaitsevalle Madagaskarille, mutta katseltavaa ja koettavaa riittää silti. Ranskalaiset alkoivat asuttaa saarta 1600-luvun puolivälissä. Vuosisata myöhemmin saarella jo viljeltiin puuvillaa, kahvia ja maus-teita. Orjakauppa kukoisti ja myös Réunionille (silloin saari oli nimeltään l’ile Bourbon) tuotiin orjia. Napoleo-nin sotien aikana britit hallitsivat saarta hetken. Britit luovuttivat saaren takaisin ranskalaisille vuonna 1815 ja siitä lähtien Réunion on kuulunut Ranskalle merentakaisena hallintoalueena. Ranskalaisuus näkyy saarella, mutta se on sekoittunut sopivasti afrikkalaiseen ja intialaiseen kulttuuriin. Lähes miljoonan réunionilaisen pääuskonto on katolilaisuus, mutta lähes neljännes väestöstä on hinduja. Ihmiset, uskonnot ja kulttuurit se-koittuvat ja muodostavat kiehtovan kokonaisuuden yhdessä satumaisen kauniin luonnon kanssa. Vietetty-ämme rentouttavan päivän Réunionilla, jatkamme matkaa merelle klo 14.30.

Kelonian kilpikonnakeskus ja St Leun kylä
2.4. • 65 € • Puolipäiväretki (n. 4,5 h)
Retkemme alkaa aamulla aamiaisen jälkeen. Suuntaamme kohti etelää pitkin rantatietä. Vajaan tunnin ajo-matkan päässä sijaitsee St Leun kylä. Sen rannat ovat erityisesti surfaajien suosiossa. Erinomaiset olosuhteet ja sopivat tuulet ovat saavat paikalle myös paljon varjoliitäjiä. St Leussa onkin pidetty jo useampi varjoliidon World Cup -kisa. Vain kivenheiton päässä kylästä sijaitsee Kelonian kilpikonnakeskus. Keskus on keskittynyt merikilpikonnien suojeluun. Keloniassa teemme kierroksen, jossa pääsemme tutustumaan merikilpikonniin. Loistavasti toteutetut näyttelytilat ja ilmielävät kilpikonnat antavat meille käsityksen uhanalaisten merikilpikonnien monimutkaisesta ja herkästä elämänkierrosta. Keskus on suosittu koulujen käyntikohde, mutta on myös aikuisille mieleenpainuva kokemus. Kelonia on yksi suosituimmista käyntikohteista Réunionil-la. Kilpikonnakeskuksen jälkeen ajamme St Leun kylään, jossa teemme historiallisen kävelyretken. Vanhojen rakennusten ja muistomerkkien muodossa kuulemme niin orjuuden ajasta kuin siirtomaakaudesta. Saamme vielä omaakin aikaa kierrellä kylässä. Palaamme laivalle lounaan aikoihin.

Sunnuntai 3.4. Päivä merellä

Vietämme rentouttavaa päivää merellä nauttien m/s Hamburgin mukavista palveluista ja kiireettömästä tunnelmasta.

Maanantai 4.4. Tolanaro (Madagaskar)

Fort Dauphin tunnetaan myös nimeltä Taolagnaro (Tôlanaro). Se sijaitsee Madagaskarin kaakkoisrannikolla kauniilla niemellä upeiden hiekkarantojen ympäröimänä. Ranskan Itä-Intian kauppakomppania perusti paikalle tukikohtansa vuonna 1643. Trooppiset sairaudet ja konfliktit paikallisen heimon kanssa saivat ranskalaiset lähtemään alueelta vuonna 1674, mutta myöhemmin he tekivät koko Madagaskarista siirtomaansa. Fort Dauphin on raukea pikku kaupunki, jonka viehätys on sen ränsistyneissä rakennuksissa ja verkkaisessa elämänrytmissä. Kaivosteollisuus on virkistänyt kaupungin elinkeinoelämää ja matkailuun yritetään satsata todenteolla. Fort Dauphin on tunnettu myös hyvistä hummereistaan. Fort Dapuhinin jätämme taaksemme klo 16.30.

Fort Dauphin
4.4. • 56 € • Puolipäiväretki (n. 4 h)
Puolen päivän retken teemme läheiselle Saiadin suojelualueelle. Lähdemme retkelle heti aamiaisen jälkeen. Ranskalainen De Heaulmen perhe asettui 1900-luvun alussa Fort Dauphineen. Varakas perhe omisti kaivoksia ja he kasvattivat maailmalla silloin kovasti kysyttyä sisalia. Vuonna 1936 he päättivät suojella osan omistamistaan metsäalueista. Tämä alue on nimeltään nykyään nimeltä Saiadi. Se käsittää 40 hehtaaria alkuperäismetsää ja vesistöä. Se on suojapaikka useille Madagaskarin kädellisille. Täällä voimme nähdä kissamakin, bokombalin tai vaikkapa kaulusmakin. Suojelualue on myös mainio paikka nähdä Madagaskarin ainutlaatuista kasvillisuutta sekä värikkäitä lintuja, krokotiilejä ja kameleontteja. Kävelykierroksemme jälkeen palaamme kaupunkiin ja tutustumme sen nähtävyyksiin. Retkemme päättyy upealle hiekkarannalle Filaos Beachille. Palaamme laivalle lounaan aikoihin.

Tiistai 5.4. Päivä merellä

Vietämme rentouttavaa päivää merellä nauttien m/s Hamburgin mukavista palveluista ja kiireettömästä tunnelmasta.

Keskiviikko 6.4. Päivä merellä

Vietämme rentouttavaa päivää merellä nauttien m/s Hamburgin mukavista palveluista ja kiireettömästä tunnelmasta.

Torstai 7.4. Maputo (Mosambik)

Maputo sijaitsee kauniin lahden poukamassa Intian valtameren rannalla. Suojaisa luonnonsatama houkutteli paikalle jo aikoinaan arabikauppiaita. Portugalilaiset perustivat sinne 1500-luvun alussa kauppa-aseman ja vaikka hollantilaiset yrittivät useaan otteeseen valloittaa kaupungin, säilyi Mosambik Portugalin siirtomaana aina vuoteen 1975 saakka. Portugalilaisten lähdettyä maa ajautui sisällissotaan. Pitkään jatkuneen sisällis-sodan päätyttyä vuonna 1990 maa alkoi vähitellen nousta jaloilleen.
Maputo on Mosambikin pääkaupunki ja siellä on myös maan suurin satama. Kaupunki on hyvä esimerkki tämän päivän Mosambikista. Se kasvaa kasvamistaan talouskasvun vauhdittamana. Siirtomaa-ajan raken-nukset ovat saaneet naapurikseen liikerakennuksia ja monet kansainväliset yritykset pitävät haarakonttorei-taan Maputossa. Kaupungin rytmi on muuttunut rauhallisesta afrikkalaisesta suurkaupunkien kiihkeään elä-mänmenoon. Onneksi afrikkalainen iloisuus ja ystävällisyys eivät ole vielä kadonneet, vaikka Maputon met-ropolin alueella asuu jo lähes kaksi miljoonaa asukasta. Kasvusta huolimatta Maputo on säilyttänyt paljon alkuperäistä viehätystään. Kohti Etelä-Afrikkaa lähdetään klo 16.30.

Maputon kaupunkikierros
7.4. • 58 € • Puolipäiväretki (n. 3,5 h)
Puolen päivän kaupunkikierroksen teemme bussilla. Lähdemme kierrokselle aamiaisen jälkeen. Kaupunki on tunnettu leveistä bulevardeistaan ja kauniista siirtomaa-ajan rakennuksista. Yksi sellainen on Maputon rauta-tieasema, joka on rakennettu 1900-luvun alussa. Pysähdymme hetkeksi markkinoille, jossa helposti unohtuu, että olemme miljoonakaupungissa. Värikkäät markkinat vievät meidät suoraan ”Mustaan Afrikkaan”. Kaupungin tunnetuimpia siirtomaa-ajan rakennuksista on kuvernöörin palatsi Casa de Ferro (rautatalo). Itsenäisyyden aukiolla seisoo maan ensimmäistä presidenttiä Samora Moisés Machelia esittävä patsas. Aukiolla on myös mahtava ja komea kaupungintalo. Luonnonhistoriallinen museo on jo rakennuksenakin oma nähtävyytensä. Teemme kierroksen museossa, jossa on esillä Afrikan eläimiä ja luontoa sekä eri heimoista kertovia näyttelyjä. Käymme vielä portugalilaisten 1700-luvun lopussa rakentamassa linnoituksessa ennen kuin pa-laamme laivalle lounaalle.

Perjantai 8.4. Richards Bay (Etelä-Afrikka)

Richards Bay niin kuin moni muukin Etelä-Afrikan kaupunki on nimetty Brittiläisen perustajansa mukaan. Ensimmäisen kerran kaupunki pääsi julkisuuteen vuonna 1891 kun seikkailija John Dunn tappoi jättimäisen, lähes seitsenmetrisen ja tähän mennessä isoimpiin dokumentoituihin kuuluneen krokotiilin Durbanin suistossa, joka tarjoaa laajan kattauksen eläimistöä kuten yli 300 eri lintulajia. Tästä pienestä tapahtumasta huolimatta Richards Bay säilyi koskemattomana vuoteen 1960- luvun loppuun asti. Tänä päivänä alueen rikkaat maavarat ovat nostaneet kaupungin tärkeäksi satamaksi. Koskemattomat suistoalueet sekä upeat maisemat järvineen ja suoalueineen houkuttelevat myös matkaajia ympäri maailman. Keula käännetään kohti Durbania klo 20.30.

Safari Hluhluwen suojelualueella
8.4. • 125 € • Puolipäiväretki (n. 6 h)
Etelä-Afrikan vanhin suojelualue Hluhluwe perustettiin vuonna 1895. Afrikassa metsästys oli monissa paikoissa riistäytynyt käsistä ja riistaeläimiä oli pakko alkaa suojella. Monet näistä riistansuojelualueista osoittautuivat elintärkeiksi yhä harventuville villieläinkannoille. Metsästyksen vähennyttyä suojelualueet muodostivat ihanteelliset puitteet nykyajan safarimatkailulle. Monien mielestä safarit Etelä-Afrikassa ovat yksi jännittävimmistä tavoista nähdä Afrikan uskomatonta luontoa. Avomaastoautoilla ajettavat puistoajot ovat jo sinänsä mieleenpainuva kokemus. Kun siihen yhdistää sanoinkuvaamattoman kauniin luonnon ja villieläimet, joita pääsee joskus ihailemaan vain muutaman metrin päästä, on safarille yksinkertaisesti vain päästävä.

Hluhluwen suojelualue tuli aikoinaan kuuluisaksi sarvikuonoprojektistaan. Isosarvikuono tarvitsi kiireesti suojelua 50- ja 60-luvulla. Hluhluwesta tuli Afrikan yksi tärkeimmistä isosarvikuonojen suojelualueista. Kanta alkoi elpyä ja ihmiset halusivat tulla katsomaan näitä valtavia eläimiä. Tänä päivänä Hluhluwen suojelualue kattaa upeita savanneja, jokivarsimetsiä ja kukkuloita 960 km2. Alueella voi nähdä sarvikuonojen lisäksi norsuja, kirahveja, leijonia, gepardeja ja vaikkapa erittäin harvinaisia savannikoiria.

Safariretkemme alkaa laivan saavuttua Richard´s Bayhin. Ajamme bussilla noin puolitoista tuntia Hluhluwen suojelualueen portille, jossa nousemme avomaastoautoihin. Kuljettaja toimii myös safarioppaana. Suomalainen matkanjohtajamme on mukana safarilla. Etelä-Afrikassa safarioppaiden koulutus on erittäin korkeatasoista. He tuntevat luonnon ja eläimet erinomaisesti, joten saamme safarikokemusten lisäksi myös paljon tietoa. Safari kestää noin kaksi tuntia, jonka jälkeen palaamme portille. Jatkamme bussilla takaisin Richard´s Bayhin laivalle.

Lauantai 9.4. Durban (Etelä-Afrikka)

Etelä-Afrikan kolmanneksi suurin kaupunki Durban on maan suosituimpia lomakohteita. Lämmin Intian valtameri ja kilometrien pituiset hiekkarannat vetävät yhä puoleensa lomanviettäjiä ympäri maata. Kaupungin parhaat majoituspaikat löytyvät rannalta ja rantaviivaa seuraileekin hotellien loputon ketju. Rannan ja hotellien väliin jää kävelykatu, jonka varrella on kauppoja ja ravintoloita. Kaupungin historia alkaa 1800-luvun alkupuolelta, kun britit perustivat siirtokuntansa Natalin lahteen. Alue kuului sotaisalle zuluheimolle, mutta britit saivat, tällä kertaa neuvottelemalla, suuret ranta-alueet itselleen. Rannikko on tunnettu myös sokeriruokoviljelmistään, joille britit toivat intialaisia työntekijöitä jo 1860-luvulla. Durban on yhä tänä päivä suurimpia aasialaiskaupunkeja Afrikassa, tosin heti kun mustat pääsivät liikkumaan vapaasti maassaan 90-luvulla, kaikki suurkaupungit täyttyivät mustista muuttajista. Näin kävi myös Durbanissa, jossa asukkaista lähes 70% on mustia. Durban on rentohenkinen miellyttävä suurkaupunki. Laiva viettää yön Durbanin satamassa.

Durban tutuksi
9.4. • 48 € • Puolipäiväretki (n. 3,5 h)

Lähdemme kaupunkikierrokselle heti aamiaisen jälkeen. Ajamme läpi kaupungin, jonka vanhassa osassa on paljon siirtomaa-aikaisia rakennuksia, kuten kaupungintalo, pankki, museoita ja virastotaloja. Pysähdymme paikallisella torilla, jossa teemme lyhyen kävelykierroksen. Markkinat ovat kuin kaupunki itse, sekoitus eri värejä ja kulttuuria. Aasialaisten vaikutus näkyy vahvasti varsinkin mausteiden sekä ruokakojujen tarjonnassa. Jatkamme ylös Currie Roadille, jossa pysähdymme näköalapaikalle ihailemaan kaupunkia. Seuraava kohteemme on kaupungin kasvitieteellinen puutarha. Se on kuuluisa valtavasta orkideakokoelmastaan sekä maailman vanhimpiin kasveihin kuuluvista käpypalmuistaan. Niiden ensimmäiset muodot esiintyivät jo 270 miljoonaa vuotta sitten. Palmulajejakin on nähtävissä peräti 130 lajia. Ajamme takaisin kaupungin keskustaan ja käymme katsomassa vielä Moses Madhidan jalkapallostadionin. Se on yksi monista valtavista stadioneista, joita rakennettiin vuoden 2010 jalkapallon maailmanmestaruuskisoja varten. Kierroksemme päättyy satamaan, josta siirrymme laivalle lounaalle.

Sunnuntai 10.4. Durban (Etelä-Afrikka)

Retki zulukylään
10.4. • 52 € • Puolipäiväretki (n. 4 h)
Zulut ovat ehkä pelottavin ja tunnetuin heimo Afrikassa. Kuva heistä on sotainen, mikä pitää hyvinkin paikkansa. Yksi heidän tunnetuimmista kuninkaistaan oli Shaka zulu, jota kunnioittivat niin hänen alamaisensa kuin vihollisensakin. Shaka zulun sotilaat olivat huippuunsa hiottu taistelujoukko, joka kylvi pelkoa 1800-luvun alun Etelä-Afrikan itäosissa. Britit kärsivät karvaita tappiota zuluille ja buurit joutuivat taistelemaan useasti raivoisia zuluja vastaan. Zulujen kulttuuri on tosin paljon muutakin kuin sotia. Meillä on mahdollisuus tutustua zulujen heimokulttuuriin Phezulu Safari Parkissa, jossa esitellään zulujen perinteitä. Phezulu sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä sisämaahan Durbanista. Matka sinne on jo itsessään hieno, sillä ajamme läpi tuhannen kukkulan laakson. Perillä pääsemme sisälle zulumajoihin ja näemme zulujen hurjia sotatansseja sekä kuulemme poppamiehistä, parantajista ja arkipäivän elämästä ennen ja nyt. Zulut ovat edelleen ylpeitä perinteistään. Zulut ja xhosat ovat Etelä-Afrikan kaksi suurinta ja vaikutusvaltaisinta heimoa, joten käynti zulukylässä avaa meille myös hieman nykypäivän zulujen elämää. Phezulussa käymme vielä matelijapuistossa, jossa näemme niilinkrokotiilejä ja muita matelijoita. Laivalle palaamme lounaan aikoihin.

Lähdemme klo 14.30. kohti East Londonia.

Maanantai 11.4. East London (Etelä-Afrikka)

Kun brittiluutnantti John Bailie perusti vuonna 1836 Buffalo- ja Nahoojoen väliselle rantakaistalle siirtokuntansa, ei hän voinut tietää kuinka tärkeä paikasta tulisi. Brittien valtapyrkimykset Etelä-Afrikassa vain kasvoivat ja se johti väistämättä konflikteihin alkuperäisväestön kanssa. East London oli tärkeä brittijoukkojen huoltosatama taisteluissa xhosa-heimoa vastaan ja myöhemmin myös buurisodissa. Nykyinen satama aloitti toimintansa vuonna 1870. Se sijaitsee Buffalojoen suulla. Toisen maailmansodan jälkeen Etelä-Afrikassa alettiin harjoittaa virallisesti apartheid rotuerottelupolitiikkaa. Suurissa kaupungeissa, kuten East London, mustia siirrettiin kaupunkien ulkopuolelle rakennetuille asuinalueille, joita kutsuttiin nimellä township. Vuosikymmenien rotusorto loppui Nelson Mandelan vapauduttua vuonna 1990 ja mustat saivat liikkua vapaasti omassa maassaan. Monet kuitenkin jäivät asumaan townshipeihin ja alkoivat kehittää niitä viihtyisämmiksi. East Londonin historia ajoittuu brittien valtakaudesta nykyaikaan. Nuo lähes 200 vuotta ovat koko Afrikan historian kannalta merkittäviä. Port Elizabeth otetaan seuraavaksi kohteeksi klo 18.30

East Londonin kaupunkikierros sis. vierailut päiväkodissa ja orpokodissa
11.4. • 78 € • Puolipäiväretki (n. 3 h)
Puolen päivän kaupunkikierroksemme alkaa laivan saavuttua East Londoniin. Kiertoajelumme ensimmäinen kohde on kaupungin keskustassa sijaitseva kaupungintalo. Se rakennettiin vuonna 1897 kuningatar Viktorian kunniaksi. Jatkamme keskustan läpi Duncan Villageen, joka on yksi Etelä-Afrikan monista townshipeistä. Käymme päiväkodissa sekä orpokodissa, jota pitää tavallinen perheenäiti. Tämä sydämellinen rouva alkoi ottaa huostaansa vanhempansa menettäneitä lapsia. Pian ihmiset alkoivat lahjoittaa hänelle rahaa lisätilojen rakentamiseen ja toiminnan ylläpitämiseen. Orpokoti on esimerkillinen tarina afrikkalaisesta auttamisesta ja yhteisöllisyydestä. Retken hintaan sisältyvät lahjoitukset päiväkodille ja orpokodille. Mdantsane sijaitsee East Londonista luoteeseen. Tämä alueen isoin township on jaettu 18 vyöhykkeeseen. Vyöhyke 2 on nimeltään The Hi-way. Se on täynnä kauppoja, kojuja ja kaupustelijoita. Paikka toimii myös paikallisten taksien keskusasemana. Mdantsanessa näemme ja kuulemme miten monet townshipit ovat muuttuneet köyhistä asuinalueista viihtyisiksi kaupunginosiksi. Palaamme laivaamme neljän aikoihin iltapäivällä.

Tiistai 12.4. Port Elizabeth (Etelä Afrikka)

Britit perustivat Port Elizabethiin siirtokuntansa 1800-luvun alkupuolella. Britit halusivat vahvistaa asemaansa niin maalla kuin merillä. Portugalilainen tutkimusmatkailija Bartolomeu Diaz oli rantautunut Port Elizabethin alueelle vuonna 1488 etsiessään reittiä Intiaan. Suojaisa luonnonsatama tarjosi mahdollisuuden pysähtyä ja täydentää ruoka- ja vesivarastoja. Portugalilaisten merenkulkijoiden tapaan hän pystytti paikalle suuren ristin. Ensimmäinen pysyvä asutus saapui siis vasta yli 300 vuotta myöhemmin brittien mukana. Tänä päivänä Port Elizabeth on yksi Etelä-Afrikan tärkeimpiä satamakaupunkeja, mutta myös autoteollisuuden keskus. Eurooppalaiset ja amerikkalaiset autotehtaat valmistavat muutamia mallejaan täällä. Kuten monen muunkin kaupungin Etelä-Afrikassa, niin myös Port Elizabethin väkiluku on kasvanut nopeasti 90-luvulta saakka. Kaupungin vanhassa keskustassa ei kuitenkaan tunnu siltä, että kyseessä on miljoonakaupunki. Klo 14.30 laivamme jatkaa matkaa kohti Mossel Bayta.

Port Elizabethin kävelyretki
12.4. • 20 € • Puolipäiväretki (n. 2 h)
Teemme parin tunnin opastetun kävelyretken vanhassa kaupungissa. Port Elizabeth on tunnettu kilometrejä pitkistä hiekkarannoistaan, jotka alkavat jo kaupungin keskustasta. Hiekkarantojen ja rantabulevardin välissä kulkee viihtyisä kävelytie. Heti alkumatkasta ohitamme yli 50 metrisen tornin, joka on ensimmäisten asuttajien muistomerkki. Paikalla, missä torni seisoo, nousivat ensimmäiset asukkaat maihin. Vanhassa kaupungissa näemme siirtomaa-aikaisia rakennuksia. Upean kaupungintalon edessä on jäljennös Diazin rististä, joka muistuttaa meitä ensimmäisistä eurooppalaisista tutkimusmatkoista. Matkalla yhdelle kaupungin kiinnostavimmista muistomerkeistä Donkin pyramidille näemme vanhan postitalon sekä Pyhän Marian kirkon. Oppaamme kertoo liikuttavan tarinan Sir Rufane Donkinin pystyttämästä muistomerkistä. Donkin oli brittiupseeri ja Kapin siirtokunnan kuverööri. Kuulemme myös hieman apartheidin ajasta sekä Nelson Mandelasta. Port Elizabeth on nimennyt monta paikkaa uudelleen Nelson Mandelan mukaan, vaikka kaupungilla ei ole varsinaisesti mitään yhteistä historiaa hänen kanssaan. Mielenkiintoinen retkemme päättyy satamaan.

Keskiviikko 13.4. Mossel Bay (Etelä-Afrikka)

Kapkaupungin ja Port Elizabethin välissä sijaitseva Mossel Bay tarjoaa yli 60 kilometriä rantaviivaa ja vähintään 300 aurinkoista päivää vuodessa. Mossel Bay onkin Etelä-Afrikan yksi suosituimmista rantakohteista. Eurooppalaiset rantautuivat Afrikkaan ensimmäistä kertaa juuri Mossel Baysta vuonna 1488, jonka jälkeen monet kauppalaivat pysähtyivät tänne tankkaaman vettä ja muonaa paikalliselta Khoikhoi-heimolta. Mossel Bay säilyi pitkään rauhallisena kalastajakylänä, kunnes turismi löysi alueen 1930-luvun alussa. Klo 19.30 suuntaamme merelle ja kohti risteilyn viimeistä kohdetta Kapkaupunkia.

Cango-luolat ja strutsifarmi
13.4. • 76 € • Puolipäiväretki (n. 6 h)
Etelä-Afrikan tunnetuin maantiereitti, Garden Route, kulkee pitkin maan etelärannikkoa Mossel Baystä lähellä Port Elizabethiä sijaitsevalle Stormjoelle saakka. Retkellämme pääsemme kulkemaan pienen osan Garden Routea Mossel Baystä Georgeen saakka, kunnes käännymme kohti sisämaata. Retkikohteemme on Swart- ja Outeiquavuorten rajoittama kaunis laakso, jossa on asuttu jo vuosisatoja tai vuosituhansia, sillä ensimmäiset alueen asukkaat olivat khoisaneja. Ensimmäiset valkoiset olivat Kapkaupungin alueelta muuttaneita buureja 1600-luvun lopulla. Vaikka Etelä-Afrikassa valtavat määrät mustia etsi uusia asuinpaikkoja rotusorron päätyttyä, laaksoon ei ole muuttanut paljonkaan uusia asukkaita. Laakso on hedelmällinen ja olosuhteet monessa mielessä ihanteelliset hyvään elämään.

Alueen ”pääkaupungissa” Oudtshoornissa asuu noin kuusikymmentätuhatta ihmistä ja lähifarmeilla muutama tuhat lisää. Oudtshoorn tunnettiin maailman strutsipääkaupunkina 1800-luvun toisella puoliskolla aina 1900-luvun alkuun saakka. Tuolloin strutsinsulat olivat kysyttyä kauppatavaraa ja niiden hinnat nousivat pilviin tehden monista farmareista sen aikaisia miljonäärejä. Alueella toimii edelleen strutsifarmeja, mutta nykyään strutseista käytetään hyvin tarkkaan kaikki mahdolliset osat. Varsinkin lihan ja nahan kysyntä on suurta. Käymme iltapäivällä tutustumassa strutsien kasvatukseen. Opastetulla kierroksella saamme tietoa eri strutsiroduista, niiden merkillisistä tavoista sekä kasvatuksen haasteista ja historiasta. Farmilla on myös mahdollista ostaa strutsista tehtyjä tuotteita.

Ennen farmia käymme aamupäivällä Cango-luolilla, jotka sijaitsevat samannimisessä solassa pienen matkan päässä Oudtshoornista. Cango-luolat löysi sattumalta paikallinen maanviljelijä jo vuonna 1780. Vasta vuosisata myöhemmin luolan todellinen koko alkoi selvitä. Luolaverkostoa on useita kilometrejä, mutta me kuljemme vain pienen, mutta näyttävän, osan siitä. Luolan sisääntulon edessä päärakennuksessa on hieno näyttelytila, kahvio ja kauppa. Jos ei jostain syystä halua tulla luolaan sisään, aikaa voi viettää mainiosti myös tässä päärakennuksessa. Vaikka luola on hyvin valaistu ja kävelypolut hyvin merkittyjä, voi liikkuminen olla huonompijalkaisilla jossain paikoin hankalaa. Kierros luolassa on kiehtova. Katoista roikkuvat stalaktiitit ja maasta nousevat stalagmiitit ovat toinen toistaan upeampia. Oppaan tarinat ja luolaston maaginen tunnelma saa mielikuvituksen liikkeelle. Cango on hauska ja jännittävä kokemus.

Iltapäivän strutsitilavierailun jälkeen suuntaamme kohti rannikkoa ja Mossel Baytä. Reittimme kulkee nyt Robinsonin solan kautta, joten pääsemme ihailemaan vielä uusia maisemia. Laivalle saavumme noin kolmen aikaan iltapäivällä.      

Torstai 14.4. Päivä merellä

Vietämme rentouttavaa päivää merellä nauttien m/s Hamburgin mukavista palveluista ja kiireettömästä tunnelmasta.

Perjantai 15.4. Kapkaupunki (Etelä-Afrikka)

Pöytävuoren syleilyssä lepäävä Kapkaupunki on yksi maailman kauneimmista kaupungeista. Rio de Janeiro ja Sydney kilpailevat sen kanssa ykköspaikasta. Kun hollantilainen van Riebeeck perusti siirtokuntansa nykyisen Kapkaupungin alueelle vuonna 1652, ei hän olisi parempaa paikkaa voinut löytää. Ei vihamielisiä alkuasukkaita, suojaisa luonnonsatama, hedelmällinen maaperä ja makeaa vettä saatavilla. Alueella vallitsee Välimeren ilmasto, joten viininviljelykin onnistui, tosin vasta pitkän yrittämisen jälkeen. Viininviljely onnistui vasta ranskalaisten avulla. Kapkaupunki on varsin värikäs kaupunki, sitä se on aina ollut. Orjia tuotiin sinne Madagaskarilta ja jopa Malesiasta saakka. Britit ottivat Kapkaupungin hallintaansa 1800-luvun alussa. Jopa apartheidin aikaan kaupunki oli hyvin vapaamielinen, vaikka rotusortolakeja noudatettiin täälläkin. Kaupungissa on itsessäänkin näkemistä, mutta vasta tutustumalla Pöytävuoren eteläpuolella alkavaan Hyväntoivonniemeen, alkaa ymmärtää koko Kapin alueen ainutlaatuisuuden. Laiva on yön satamassa.

Hyväntoivonniemen retki
15.4. • 86 € • Kokopäiväretki (n. 7 h) sis. lounaan
Kokopäivän retkemme vie meidät Hyväntoivonniemen kärkeen Cape Pointiin, missä kaksi mahtavaa merta, Intian valtameri ja Atlantti, kohtaavat. Alueen ainutlaatuinen luonto on hyvin suojeltua, sillä Hyväntoivonniemen suojelualue kattaa laajoja alueita aina Pöytävuorelta niemen kärkeen. Aloitamme retkemme aamiaisen jälkeen. Ajamme kaupungin läpi sen länsipuolella sijaitsevaan Cliftonin kaupunginosaan. Se on yhdessä seuraavan kaupunginosan Camps Bayn kanssa Kapkaupungin eliitin asuinaluetta. Jatkamme pitkin Atlantin rannikkoa viehättävään Hout Bayn kalastajakylään. Täältä lähtee kuuluisa Chapman´s Peak tieosuus, joka on osittain hakattu sisään kallioon. Hyväntoivonniemen kärjessä on aidattu suojelualue, jonka läpi ajamme ennen kuin saavumme Cape Pointiin. Suojelualue näyttää karulta, mutta se on täynnä elämää. Proteat hallitsevat maisemaa. Niiden upeat kukat tarjoavat mettä niin mehiläisille kuin värikkäille medestäjille. Voimme nähdä myös vuoriseeproja, maailman suurimman antiloopin hirviantiloopin sekä harvinaisen valkopäätopin.

Cape Pointissa nousemme kiskoille, sillä pääsemme funikulaarin kyydissä ylemmälle tasolle, josta näemme hyvin molemmille puolille niemeä. Vietämme jonkin aikaa Cape Pointissa, jonka jälkeen jatkamme niemen itärantaa pitkin. Nautimme lounaan viihtyisässä rantaravintolassa. Simon´s Townissa on kaunis ranta-alue hienoine omakotitaloineen. Monia vuosia sitten muutama afrikanpingviini päätti perustaa kotinsa tuolle kauniille rannalle. Pingviinit pitävät samanlaista ääntä kuin aasit, joten paikalliset asukkaat eivät pingviinien päätöksestä innostuneet. Nykyään pingviinejä on Boulders Beachillä satoja ja se onkin yksi harvoista mantereella olevista pingviiniyhdyskunnista koko maailmassa. Teemme pienen kävelykierroksen Boulders Beachillä. Alueelle on rakennettu puiset kulkusillat, joista pääsemme tarkkailemaan pingviinejä. Jatkamme matkaa takaisin Kapkaupunkiin. Oikealla puolellamme hallitsee False Bay, väärä lahti, jonne Kapkaupunkiin pyrkivät innokkaimmat kauppa-alukset aikoinaan purjehtivat tullessaan idästä. Saavumme takaisin kaupunkiin idästä, joten näin olemme saaneet retkellämme myös hyvän kuvan koko Kapkaupungista. Laivalle saavumme viiden aikoihin iltapäivällä.

Lauantai 16.4. Kapkaupunki (Etelä-Afrikka)

On tullut aika päättää risteily ja sanoa näkemiin m/s Hamburgille. Aamiaisen jälkeen siirrymme bussilla Kapkaupungin alkuperäiseen viktoriaaniseen satamaan, matkailijoiden suosimaan Victoria & Alfred Waterfontiin, jossa vietämme vapaa-aikaa ennen kuljetusta lentokentälle. Kiitos matkaseurasta!

Sunnuntai 17.4. Paluu Suomeen

 

 

Matkahaku

Yhdellä matkalla monta matkaa

Maisemat vaihtuvat, voit nähdä yhdellä lomalla jopa kymmenkunta kohdetta. Matkaan pääset kanssamme kaikkina vuodenaikoina, juuri silloin kun sinulle parhaiten sopii. Mukanasi on aina suomalainen Kristina-matkanjohtaja.

X