Lähtö 19.3.2016 Tansania, Madagaskar, Réunion & Mauritius 15 pv, m/s Hamburg – LOPPUUNMYYTY!

Print the page

Tansania – Sansibar – Komorit – Madagaskar – Reunion – Mauritius

Risteily alkaa Tansanian suurimmasta kaupungista Dar-es-Salaamista jatkuen kauniille ja mystiselle Sansibarin saarelle. Komoreilla voi virkistää itseään juuri poimituilla kookospähkinöillä tai nauttia aidosta saarikulttuurista. Madagaskarilla tuoksuvat kahvi, vanilja ja tuoksuilangia. Tänne matkataan erityisesti luonnon vehreyden ja kauneuden takia. Masoalan kansallispuisto on taas listattu UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Risteilyn loppua kohden siirrytään todellisiin unelmalomakohteisiin. Réunion on kuin vihreä smaragdi mereltä katsottuna. Mauritiuksen vuoristomaisema luon täydellisen postikorttikuvan yhdessä kauniiden rantojen ja leppeän ilmaston kanssa. Monessa risteilyn kohteessa on aistittavissa siirtomaa-ajan tunnelmaa ja etenkin ranskalaista elämänmenoa höystettynä afrikkalaisilla vivahteilla.

Sivua alaspäin vierittämällä näet risteilyn aikataulut sekä hinnat.

Kristina Cruises -ryhmä_logo

Ryhmämatka
Mukana suomalainen Kristina Cruises-matkanjohtaja

KC-matkanjohtajana:

Pekka Virtanen

 

Aikataulut

Risteilyaikataulu * 15 pv

19.3. la         Lento Helsinki – Amsterdam – Dar-es-Salaam, Tansania. Hotelliyöpyminen.
20.3. su        Dar-es-Salaam, Tansania. Laivaan nousu, lähtö klo 24.00.
21.3. ma      Sansibar, Tansania klo 08.30 – 18.30
22.3. ti         Päivä merellä
23.3. ke       Mamoudzou (Mayotte), Komorit klo 13.00 – 18.00
24.3. to       Nosy Bé, Madagaskar klo 09.30 – 17.00
25.3. pe       Antsiranana (Diego Suarez), Madagaskar klo 08.00 – 13.00
26.3. la         Masoala, Madagaskar klo 13.00 – 20.00
27.3. su        Île Sainte Marie, Madagaskar klo 06.00 – 20.00
28.3. ma      Toamasina (Tamatave), Madagaskar klo 06.00 – 19.00
29.3. ti         Päivä merellä
30.3. ke       Pointe des Galets, Réunion. Tulo klo 08.30
31.3. to       Pointe des Galets, Réunion. Lähtö klo 16.30
1.4. pe         Port Louis, Mauritius. Tulo klo 08.30. Laivasta nousu. Paluulento Suomeen.
2.4. la           Paluu Suomeen.

Pidätämme oikeuden muutoksiin. Sääolosuhteet saattavat vaikuttaa risteilyreittiin ja aikatauluun. Joissain satamissa laiva ei välttämättä pääse kiinnittymään laituriin ja jää ankkuriin. Tällöin maihinmeno tapahtuu venekuljetuksella, mikä vaatii normaalia fyysistä kuntoa ja kunnollisia jalkineita.

Lentoaikataulut sitoumuksetta

Menolennot
19.3.2016 KL1164 Helsinki 07:00 – 08:45 Amsterdam
19.3.2016 KL569 Amsterdam 10:15 – 22:50 Dar-es-Salam
(Tekninen välilasku Kilimanjarolla)

PALUULENNOT
Ryhmä 1.
1.4.2016 AF463 Mauritius 20:00 – 05:40 Pariisi (2.4.)
2.4.2016 AF5004 Pariisi 07:40 – 11:30 Helsinki

Ryhmä 2.
1.4.2016 AF463 Mauritius 20:00 – 05:40 Pariisi (2.4.)
2.4.2016 AF5002 Pariisi 10:50 – 14:50 Helsinki

Huom. Lentoaikataulut ovat paikallista aikaa.

 

Hinnat

Risteilyhinnat € / hlö

                                                                  2 hh           1 hh            3 hh
Sisähytti Kat 2 kansi 2                                 4 675                             4 430
Sisähytti Kat 3&4 kansi 3, 4                          5 235          6 195
Ulkohytti Kat 5 kansi 1                                5 475
Ulkohytti Kat 6 kansi 2, 4                            5 635
Ulkohytti Kat 7 kansi 2                                5 875          7 020
Ulkohytti Kat 8&9 kansi 3,4                         6 195
Ulkohytti Kat 10 kansi 5                              6 355

Tutustu m/s Hamburgiin >>

Hintaan sisältyy

 • Risteily m/s Hamburgilla valitussa hyttiluokassa
 • Reittilennot turistiluokassa Helsinki – Dar-es-Salaam, Mauritius – Helsinki lentokenttäkuljetuksineen
 • Täysihoito laivalla: aamiainen, lounas, iltapäiväkahvi, päivällinen sekä iltapala – ja hot dog -välipalat! Ruokailut valinnan mukaan buffet- tai à la carte ravintolassa
 • Risteilyn tervetulo- ja päätöstilaisuudet
 • Kapteenin illallinen risteilyn alussa ja lopussa
 • Viihde ja ohjelma laivalla
 • Laivan kuntosalin käyttö
 • Laivan satamamaksut, lentoverot sekä muut viranomaismaksut
 • Tansanian ja Komorien viisumit
 • KC-matkanjohtajan palvelut

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

 

Huomioitavaa ja hyvä tietää

 • Varmistathan passin voimassaolon ja kunnon. Tällä risteilyllä passin tulee olla voimassa vähintään 6 kk matkan jälkeen. Mikäli tarvitset uuden passin, hanki se ajoissa. Varmistathan että passissa on riittävästi tyhjiä sivuja viisumeita varten.
 • Tälle matkalle vaaditaan voimassa oleva keltakuumerokotus.
 • Suurin osa laivan matkustajista on saksalaisia. Laivan ohjelmat ja kuulutukset ovat siis pääsääntöisesti saksankielisiä. Iso osa miehistöstä puhuu kuitenkin englantia ja KC-matkanjohtaja huolehtii tarvittavista kuulutuksista suomeksi/englanniksi. Lisäksi seuraavan päivän tärkeimmät ohjelmat ja aikataulut käännetään aina suomeksi.
 • Kristina Cruises risteily on erityisehtoinen matka. Mikäli joudut peruuttamaan matkasi, veloitamme peruutuskulut todellisten kustannusten mukaisesti, jotka mahdollisesti ylittävät maksamasi ennakkomaksun. Näin ollen kehotamme hankkimaan peruutusturvan sisältävän matkustaja- ja matkatavaravakuutuksen jo matkan varausvaiheessa. Tarkista vakuutuksesi mahdolliset vastuurajoitukset, jotka saattavat lisätä matkustajan omaa vastuuta. On hyvä huomioida, että eri vakuutusyhtiöillä tämä vaihtelee erittäin merkittävästi. Matkustaja on aina ensisijaisesti vastuussa itse itsestään ja omaisuudestaan. Matkustajavakuutus korvaa vakuutusehtojen mukaan mm. odottamattomia ja äkillisiä sairastumisia ja tapaturmia. Jos matkustajalla ei ole vakuutusta tai kyse ei ole esim. äkillisestä sairastumisesta, vastaa matkustaja itse kuluistaan. Vakuutusyhtiö Eurooppalaisen matkavakuutuksen voit ottaa kätevästi myyntitoimistostamme.

Hyvä tietää – ennen matkaa >>

Hyvä tietää – matkalla >>

 

 

Matka-/retkiohjelma

Tällä risteilyllä retkiä myydään yksittäin. Suosittelemme retkien varaamista hyvissä ajoin ennakkoon, niin varmistat mukaanpääsyn. Retket opastetaan englanniksi, jolloin ne tulkataan suomen kielelle. Useat retket sisältävät runsaasti kävelyä tutustumiskohteissa, joten osallistujilta edellytetään normaalia liikuntakykyä. Retkille kannattaa varata mukaan hyvät jalkineet! Retkien toteutuminen edellyttää vähimmäisosallistujamäärän. Joillekin retkille voidaan ottaa vain rajoitettu määrä osallistujia. Muutokset retkiohjelmissa ovat mahdollisia.

Tarkempi matkaohjelma, joka sisältää tiedot eri ohjelmista ja palveluista laivalla jaetaan matkan aikana. Matkan hintaan sisältyvät täysihoitoruokailut (aamiaiset, illalliset ja lounaat) tarjoillaan laivalla risteilyn aikana. Pidätämme oikeuden muutoksiin. Sääolosuhteet saattavat vaikuttaa risteilyreittiin ja aikatauluun.

Retkivaraukset ovat sitovia. Hinnat € / hlö.
Retket tulee varata viimeistään maanantaihin 7.3.2016 mennessä.

 

Lauantai 19.3. Helsinki – Dar-es-Salaam (Tansania)

Tervetuloa Kristina-risteilylle! Matkamme alkaa reittilennoilla Helsingistä Dar-es-Salaamiin. Yöpyminen Dar- es-Salaamissa, hotellissa Sea Cliff Hotel.

Sunnuntai 20.3. Dar-es-Salaam (Tansania)

Vietämme aamupäivän upeassa hotellissamme Intian valtameren rannalla. Puolelta päivin luovutamme huoneemme ja aloitamme kaupunkikierroksen. Dar-es-Salaam on Tansanian suurin kaupunki, jossa asuu 4,5 miljoonaa ihmistä. Se on talouden, kaupan ja kulttuurin keskus ja yksi maailman nopeimmin kasvavista metropoleista. Vaikka se menetti pääkaupunkistatuksensa jo vuonna 1973, pidetään sitä edelleen maan tärkeimpänä kaupunkina. On vain ajan kysymys, milloin siitä tulee jälleen maan pääkaupunki.

Aloitamme kiertoajelun tutustumalla Tansanian ja ehkä jopa koko Afrikan tunnetuimpaan taidesuuntaukseen tinga tingaan. Naivistiset värikkäät, yleensä eläinaiheiset, tinga tinga maalaukset ovat valloittaneet maailmaa jo yli viiden vuosikymmenen ajan. Käymme maan tunnetuimmassa tinga tinga taidekeskuksessa. Matkalla kansallismuseoon näemme kaupungin merkittävimpiä rakennuksia ja varsin värikästä afrikkalaista kaupunkielämää. Kansallismuseossa tutustumme Tansanian monivaiheiseen historiaan aina ihmislajin synnystä orjakauppaan ja siirtomaa-ajasta nykyaikaan. Museokierros antaa meille myös hyvän historiallisen pohjan seuraavan päivän kohteeseemme Sansibariin. Palaamme iltapäivällä hotelliimme lounaalle. Myöhemmin suuntaamme kohti satamaa ja nousemme risteilyalukseemme. Laiva lähtee puolen yön aikaan kohti Sansibaria.

Maanantai 21.3. Sansibar (Tansania)

Stone Town
21.3. • 56 € • Puolipäiväretki (n. 4 h)

Sansibarin Stone Town on yksi Afrikan rannikon mielenkiintoisimmista kaupungeista. Sen kapeat, tuoksuja ja tarinoita huokuvat kujat, ovat täynnä elämää. Tavarat vaihtavat omistajaa lukuisissa pikku putiikeissa, äänekkäät kaupustelijat myyvät kaikkea maan ja taivaan väliltä. Maailmanperintökohteeksi valittu ja tiukasti suojeltu vanhakaupunki on kuin aikahyppy menneeseen maailmaan. Ihmiset pysähtyvät katukeittiöissä aterialle tai vain siemailemaan teetä ja vaihtamaan kuulumisia. Ihmisillä on aina aikaa toisilleen, sillä suahilikulttuurissa kuulumiset vaihdetaan kaikessa rauhassa. Kiire ei tee autuaaksi – kuten paikallinen sanonta kuuluu.

Puolipäiväretkellä vanhassakaupungissa mekään emme kiirehdi. Osan kierroksesta liikumme pikkubussilla ja osan kävellen, sillä monet kujat ovat liian kapeita autoille. Ensimmäinen kohteemme on paikallinen tori, jossa kaupunkilaiset käyvät ostamassa maaseudun tuotteita. Afrikkalainen tori on mielenkiintoinen kokemus eikä tämäkään tori tee siitä poikkeusta. Seuraavaksi tutustumme hieman synkempään saaren historiaan. Orjakauppaa harjoitettiin Itä-Afrikassa vuosisatoja ja Sansibar oli yksi tärkeimmistä orjakaupan keskuksista. Käymme orjakammioissa, joissa mantereelta tuotuja orjia pidettiin ennen myymistä ja lastaamista purjealuksiin. Entisen orjatorin paikalle rakennettiin vuonna 1874 anglikaaninen kirkko, jonka myös näemme retkellämme. Lopuksi teemme kävelykierroksen vanhankaupungin kujilla. Näemme kaupungin merkittäviä rakennuksia kuten ihmeiden talon ja sulttaanin palatsin sekä vanhan arabilinnoituksen. Aikaa jää myös ostoksille ennen kuin palaamme laivalle.

Kauniin Sansibarin jätämme taaksemme klo 18.30 ja suuntaamme merelle.

Tiistai 22.3. Päivä merellä

Vietämme rentouttavaa meripäivää nauttien laivan palveluista ja aterioista.

Keskiviikko 23.3. Mamoudzou (Mayotte, Komorit)

Komorien saariryhmän lähihistoria on kuin poliittisesta dekkarista, itsenäistymispyrkimyksiä, vallankaappauksia ja organisoitua eripuraa. Vaikka saariryhmä itsenäistyi Ranskan alaisuudesta jo vuonna 1975, on se hakenut sisäistä tasapainoa kaikki nämä vuosikymmenet. Kun vallankaappauksia tehtaillut ranskalainen ex-palkkasoturi saatiin kuriin ja kun Mayotten saari äänesti vuonna 2011 itsensä selvästi takaisin Ranskan alaisuuteen, on saarille saatu ainakin näennäinen rauha. Poliittisesti villistä lähihistoriasta huolimatta saaret ovat turvallinen ja mielenkiintoinen vierailukohde. Arabien, afrikkalaisten, malaijien ja ranskalaisten jälkeläiset asuttavat neljää pääsaarta ja useita pikkusaaria. Tuliperäisten saarten korkein kohta kohoaa reilusti yli kahteen kilometriin. Trooppiset sademetsät peittävät vuoria ja rannikolla valkoiset hiekkarannat vuorottelevat mangrovemetsien ja ihmisasutusten kanssa. Vierailukohteemme on Mayotten saari, joka kuuluu Komorien saariryhmään, mutta ei ole osa Komorien liittovaltiota. Komorit jätämme taaksemme klo 18.00.

Mayotten saarikierros
23.3. • 58 € • Puolipäiväretki
Teemme puolen päivän retken, joka kiertää lähes kokonaan saaren eteläosan. Lähdemme saaren pääkaupungista Mamoudzousta itärannikkoa pitkin kohti etelää. Saaren yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä on valtava apinanleipäpuu. Apinanleipäpuut ovat kasvimaailman sympaattisia kummajaisia ja ne voivat elää yli 2000 vuotta vanhoiksi. Hetken ihasteltuamme puuvanhusta jatkamme upeaa rantatietä Chounqiunin laaksoon. Maisemaa hallitsee pyöreäksi muotoutunut kukkula, joka tapittaa vehreästä maisemasta kohti taivasta. Upeat maisemat avautuvat pohjoisessa sijaitsevaan Bouénin lahteen. Pysähdymme suositulla Tahiti Plagen rannalla, jonka jälkeen jatkamme länsirannikkoa pitkin kohti pohjoista. Saavumme Combanin pikkukylään, jossa tutustumme parfyymin valmistamisen saloihin. Komoreiden yksi tärkeimmistä vientituotteista on kanangaöljy, jota saadaan tuoksuilangin kukista. Kasvi tunnetaan ehkä paremmin nimeltä ylang-ylang. Mielenkiintoisen ”parfyymikierroksen” jälkeen suuntaamme takaisin laivalle, jonne saavumme illallisaikaan.

Torstai 24.3. Nosy Bé (Madagaskar)

Jo sana Madagaskar saa mielikuvituksen liikkeelle. Puoliapinat, kameleontit ja mitä eriskummallisin luonto ovat meille enemmän tai vähemmän tuttuja lastenkirjoista, elokuvista, tarinoista ja dokumenteista. Monet haaveilevat matkasta Madagaskarille, mutta vain harva sinne löytää. Madagaskar on ennen kaikkea luonnon ainutlaatuinen aarreaitta. Suurin osa, noin 90 prosenttia, maan kasveista on kotoperäisiä eli niitä ei esiinny missään muualla. Sama koskee matelijoita ja nisäkkäitä. Madagaskar on irronnut Afrikan mantereesta kymmeniä miljoonia vuosia sitten. Eristyksissä olevan saaren luonto on kehittynyt omaan suuntaansa kaikessa rauhassa – kunnes ihminen saapui saarelle.

Ensimmäiset ihmiset asuttivat saarta muutama sata vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Ensimmäiset asukkaat tulivat Afrikasta ja Aasiasta. Portugali ja Ranska asuttivat osia saaresta 1500-luvulta alkaen. Brititkin saivat hieman jalansijaa 1800-luvun alussa, mutta Ranska piti Madagaskaria otteessaan aina sen itsenäistymiseen vuonna 1960. Vahvat heimokuninkaat eivät helpottaneet ulkopuolisten hallitsijoiden elämää. Siirtomaa-ajan historia onkin täynnä sotia ja selkkauksia. Itsenäistymisen jälkeinen aika ei ole ollut helppoa. Köyhyys, heimoristiriidat ja ennen kaikkea korruptio riivaavat yhä tätä kaunista maata. Madagaskar on kuitenkin matkailijan unelma. Maan jokainen kolkka tarjoaa jotain uutta. Ihmiset ja luonto alkavat kiehtoa yhä enemmän ja enemmän. Matkailijasta tulee pian löytöretkeilijä, joka haluaa yhä pidemmälle. Maailmassa on paljon paikkoja, joihin voi menettää sydämensä. Madagaskarilla se tapahtuu helposti ja huomaamatta.

Nosy Bé sijaitsee vain kivenheiton päästä Madagaskarin luoteisrannikolta. Tämä on eksoottinen ja syrjäinen matkakohde. Autiot rannat ja kiireetön elämäntapa houkuttelee Nosy Béhen matkailijoita, jotka etsivät rentouttavaa lomaa poissa hulinasta. Nosy Bétä kutsutaan myös ”Parfymoiduksi saareksi”, sillä tuoksuilangiasta valmistettava kanangaöljy on yksi vientituotteista. Muita paikallisia tuotteita ovat muun muassa kahvi, vanilja ja pippuri. Hellville on saaren pääkaupunki, joka sijaitsee suojaisen lahden rannalla. Kaupungilla voi nähdä muutamia siirtomaa-aikaisia rakennuksia, vilkkaan torin sekä muutamia pieniä putiikkeja. Myös paikallisten taiteilijoiden tuotoksia myydään rantakadulla. Kohti Diego Suarezia lähdemme klo 17.00.

Nosy Komba
24.3. • 49 € • Puolipäiväretki
Ensimmäisen retkemme Madagaskarilla teemme paikalliseen kalastajakylään. Lähdemme aamiaisen jälkeen moottoriveneillä Nosy Kombaan. Matka sinne kestää noin 20 minuuttia. Perillä meitä odottaa vehreä saari upeine hiekkarantoineen. Teemme noin puolen tunnin kävelyn helppokulkuisia polkuja pitkin rannikkometsässä. Nosy Komba on paikka, jossa hyvin todennäköisesti näemme ensimmäiset puoliapinat, sillä paikka on tunnettu mustamakeistaan. Kuten muuallakin Madagaskarilla makit eivät pelkää ihmistä ja hyvällä onnella pääsemme niitä aivan kosketusetäisyydelle. Käymme myös kalastajakylässä, jossa tutustumme saaren pääelinkeinoon kalastukseen. Nosy Komba on suosittu käyntikohde, joten paikalliset saavat osan tuloistaan myös matkailusta. Matkamuistojakin pääsee ostamaan, sillä rannan myyntikojuissa on tarjolla toinen toistaan taidokkaimpia käsitöitä. Palaamme moottoriveneillä takaisin laivalle lounasaikaan.

Perjantai 25.3. Antsiranana (Diego Suarez, Madagaskar)

Antsiranana, jota kutsuttiin Diego Suareziksi aina vuoteen 1975, sijaitsee aivan Madagaskarin pohjois-osissa. Diegoa pidetään ehkä ranskalaisimpana kaupunkina Madagaskarilla ja kaduilla kävellessä voi edelleen tuntea siirtomaa-ajan vaikutuksen. Kaupunki on Pohjois-Madagaskarin suurin, tarjoten mainion valikoiman ravintoloita, laajat markkinat sekä upeita kansallispuistoja aivan lähiseuduilla. Käyntikohteena risteilylaivoille Antsiranana onkin käytännöllinen juuri sen keskeisen sijaintinsa vuoksi. Tutustumme kaupunkiin omatoimisesti matkanjohtajan kanssa. Keula käännetään kohti Masoalaa klo 13.00.

Lauantai 26.3. Masoala (Madagaskar)

Tervetuloa Masoalaan, joka sijaitsee samannimisen niemen kärjessä. Masoalan kansallispuiston sanotaan olevan yksi monimuotoisimmista paikoista maailmassa ja se onkin lisätty UNESCOn maailmanperintölistalle vuonna 2007. Puistossa vierailijat voivat kohdata laajan kirjon kasveja ja eläimistöä, kuten harvinaisen ai-ai sormieläimen, Madagaskarinpöllön tai jonkun harvinaisista perhoslajeista. Île Sainte Marie saarta kohti lähdemme klo 20.00.

Masoalan kansallispuisto – Nosy Mangaben saari
26.3. • 68 € • Puolipäiväretki
Teemme retken Masoalan kansallispuistoon kuuluvalle Nosy Mangaben saarelle. Siirrymme risteilyalukselta pienempiin veneisiin, joilla meidät kuljetetaan saarelle.

Masoalan kansallispuiston pinta-ala on 2300 km2 ja lisäksi siihen kuuluu 100 km2 suojeltua merialuetta. Valtavaan puistoon tutustuminen vaatisi vähintään päivän tai kaksi. Liikkuminen olisi tehtävä jalkaisin, koska autoteitä puistossa on tuskin lainkaan. Mangaben suojelualueella pääsemme hieman helpommalla, sillä maasto saarella ei ole niin vaativa kuin muualla kansallispuistossa. Madagaskarilla ei ole myrkyllisiä käärmeitä, joten kävelyretkellä saarella voi keskittyä täysin sen mielenkiintoiseen luontoon. Leppoisa ”viidakkokävely” kestää runsaan tunnin.

Saaren pinta-ala on 520 hehtaaria. Se on toiminut siirtomaa-aikaan pysähdyspaikkana niin merirosvoille kuin kauppa-aluksillekin. Historiastaan huolimatta saari on pysynyt melko koskemattomana. Saarta alettiin suojella jo vuonna 1965 lähes 30 vuotta ennen Masoalan kansallispuiston perustamista. Mangabe on Madagaskarin tärkein ai-ain suojelualue. Tämä yöaktiivinen kädellinen on erittäin uhanalainen. Taikauskoiset madagaskarilaiset surmaavat eläimen, koska se tuo heidän mielestään huonoa onnea. Saarella on elämää. Voimme nähdä räikeänpunaisen tomaattisammakon, erikoisen näköisen ”lehtihäntägekon” sekä mahdollisesti varin, isohiirimakin tai villaindrin. Myös lintuja on saarella paljon ja saatamme nähdä madagaskarintornipöllön, suurinokkaisen varpuslinnun kypärävangan tai upean madagaskarinkäärmehaukan. Saari on ehdottomasti käymisen arvoinen ja antaa meille mahdollisuuden edes hieman kokea sitä miltä kävelyretket Madagaskarin ainutlaatuisissa sademetsissä tuntuvat. Laivalle palaamme lounasaikaan.

Sunnuntai 27.3. Île Sainte Marie (Madagaskar)

Île Sainte Marie on kapea graniittinen saari Madagaskarin itäisellä rannikolla. Sen rehevä kasvillisuus kätkee sisäänsä monia pieniä kyliä, upeita palmujen reunustamia hiekkarantoja, suojaisia lahdenpoukamia ja hyviä sukellusvesiä. Rauhallinen, tyyni ilmapiiri ja aito luonnonkauneus ovat läsnä kaikkialla, vaikka matkaajille rakennettu infrastruktuuri on suhteellisen hyvällä tasolla saarella. Saarelaisten elo ei ole paljon muuttunut vuosien aikana. Päivää rytmittää auringon nousut ja laskut sekä paikalliset muusikot, jotka virittelevät kotitekoisia instrumenttejaan soittaen madagaskarilaista musiikkia. Klo 20.00 aloitamme matkan kohti Toamasinaa.

Île Sainte Marie
27.3. • 52 € • Puolipäiväretki
Tällä retkellä menemme nauttimaan saaren upeista hiekkarannoista. Saari tunnetaan paratiisimaisena paikkana, jonne matkailijat tulevat hakemaan rauhaa ja hiljaisuutta. Entinen merirosvojen tukikohta on nykyään yksi Madagaskarin kiehtovimmista lomakohteista. Ajamme ensin pikkubussilla saaren eteläosaan. Kun tie päättyy, nousemme paikallisiin kapeisiin kalastajaveneisiin, joilla siirrymme lyhyen matkaa pieneen île Aux Nattesin saareen. Nautimme vitivalkoisista hiekkarannoista ja lämpöisestä Intian valtamerestä. Puolen päivän aikoihin kalastajaveneet vievät meidät takaisin pääsaarelle, josta jatkamme pikkubussilla takaisin laivalle nauttimaan lounasta.

Maanantai 28.3. Toamasina (Tamatave, Madagaskar)

Toamasina, joka tunnetaan myös Tamatavena, on Madagaskarin toinen isoista kaupungeista ja maan suurin satama ollen näin myös merkittävä kaupan keskus. Toamasinan siirtomaa-aikainen historia näkyy leveinä bulevardeina sekä vanhoina rakennuksina. Kaupungissa on hyvä valikoima ravintoloita ja se on suosittu lomakohde myös paikallisväestön keskuudessa. Iltaisin nuoriso kerääntyy rantabulevardille seurustelemaan ja ajelemaan paikallisilla kulkupeleillä, riksoilla. Vaikka ranta näyttää houkuttelevalta, läheinen satama on saastuttanut lähivedet, jotka houkuttelevat myös haikaloja. Madagaskarin viimeisen kohteen jätämme taakse klo 19.00 ja suuntaamme merelle.

Ivoloinan luontopuisto ja Tamatave
28.3. • 58 € • Puolipäiväretki
Tamatave, jota kutsutaan myös nimellä Toamasina, on Madagascarin tärkein satamakaupunki. Koralliriuttojen suojaama luonnonsatama on muokattu nykyaikaiseksi kauppasatamaksi. Matkaa maan pääkaupunkiin Antananarivoon on runsaat 200 kilometriä. Jos siirtomaavallan aikaan Tamatave oli merkittävä kaupan keskus, jossa asui paljon ranskalaisia virkamiehiä ja sotilaita. Tänä päivänä kaupungissa asuu lähes 300 000 asukasta. Sen avaria bulevardeja reunustavat palmut ja kukkaistutukset. Liikerakennukset, kaupat ja ravintolat sijaitsevat kaupungin keskustassa. Linjakkaiden rakennusten täydellinen vastakohta on Bazar Ben värikäs katumarkkina, jossa on tarjolla kaikkea mahdollista. Ostaa voi vaikka naposteltavaa katukeittiöstä, vaatteita, mausteita, hedelmiä ja tietysti mitä erilaisimpia käsitöitä. Teemme kaupunkikierroksen retken lopussa, sillä aloitamme retkemme Ivoloinan luontopuistosta, joka sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä kaupungin pohjoispuolella.

Ivoloina on perustettu opetus- ja suojelutarkoituksessa. Alueen pinta-ala on lähes 300 hehtaaria, josta vain osa on avattuna yleisölle. Täällä on mahdollisuus nähdä läheltä Madagaskarin muutamia puoliapinoihin, joista osa on hyvin uhanalaisia. Ehkä tunnetuin on sormieläimiin kuuluva ai-ai. Tämän yöaktiivisen sympaattisen eläimen tuhoksi oli koitua madagaskarilaisten taikauskoisuus, sillä ai-ain näkeminen tuottaa heidän mielestään epäonnea. Eläimiä tapettiin ja 1900-luvun alussa ai-aiden luultiin kuolleen sukupuuttoon. Taikauskoiset ihmiset ovat edelleenkin ai-ain pahin uhka, mutta juuri Ivoloinan kaltaisissa keskuksissa ihmisiä opetetaan ymmärtämään ja suojelemaan luontoa. Teemme kävelykierroksen paikallisen luonto-oppaan kanssa. Pääsemme katsomaan myös kameleontteja, sammakoita, lintuja sekä ainakin vareja ja leveä-kuonobokombaaleja, molemmat kuuluvat myös puoliapinoihin. Ivoloinassa tutustumme myös Madagaskarin kasveihin. Palaamme takaisin Tamataveen, jossa teemme kaupunkikierroksen ja käymme Bazar Ben katumarkkinoilla. Laivalle siirrymme lounasaikaan.

Tiistai 29.3. Päivä merellä

Vietämme rentouttavaa meripäivää nauttien laivan palveluista ja aterioista.

Keskiviikko 30.3. Pointe des Galets (Réunion)

Réunion on ilmestynyt kuin tyhjästä Intian valtamerelle. Miljoonia vuosia sitten merenalaiset tulivuorenpurkaukset alkoivat muodostaa saarta. Saaren keskellä korkeimman vuoren Piton des Nergesin huippu kohoaa yli kolmeen kilometriin. Saaren kaakkoisosassa 2600 metriä korkea Piton de la Fournaise on yhä aktiivinen. Viimeisestä purkauksesta on aikaa vain muutamia vuosia.

Pilviin nousevat vuoret ja lämmin Intian valtameri ovat luoneet puitteet silmiä hivelevän kauniille luonnolle. Koska saari ei ole ollut yhteydessä mantereeseen, sen eläin- ja kasvilajisto ei vedä vertoja esimerkiksi saaresta länteen sijaitsevalle Madagaskarille, mutta katseltavaa ja koettavaa riittää silti. Ranskalaiset alkoivat asuttaa saarta 1600-luvun puolivälissä. Vuosisata myöhemmin saarella jo viljeltiin puuvillaa, kahvia ja mausteita. Orjakauppa kukoisti ja myös Réunionille (silloin saari oli nimeltään l’ile Bourbon) tuotiin orjia. Napoleonin sotien aikana britit hallitsivat saarta hetken. Britit luovuttivat saaren takaisin ranskalaisille vuonna 1815 ja siitä lähtien Réunion on kuulunut Ranskalle merentakaisena hallintoalueena. Ranskalaisuus näkyy saarella, mutta se on sekoittunut sopivasti afrikkalaiseen ja intialaiseen kulttuuriin. Lähes miljoonan réunionilaisen pääuskonto on katolilaisuus, mutta lähes neljännes väestöstä on hinduja. Ihmiset, uskonnot ja kulttuurit sekoittuvat ja muodostavat kiehtovan kokonaisuuden yhdessä satumaisen kauniin luonnon kanssa. Loistavat puitteet mielenkiintoisille retkille.

Cirque de Salazie
30.3. • 95 € • Kokopäiväretki (n. 9 h sisältää lounaan)
Laivamme satama sijaitsee saaren pohjoisosassa Pointe des Galetsissa noin 30 minuutin ajomatkan päässä pääkaupungista St. Denisistä. Retken pääkohde on tulivuorten ympäröimä saaren keskiosa Cirque de Salazie. Reittimme sinne kulkee aluksi kaunista rantatietä pitkin, ohi St. Denisin saaren länsirannalla sijaitsevaan St. André kylään, matka kestää runsaan tunnin. St. Andréssa käymme vaniljafarmilla, jossa tutustumme paikalliseen maanviljelijään ja saamme kuulla miten tätä kallisarvoista maustetta kasvatetaan ja käytetään. Farmilta jatkamme saaren sisäosiin. Reittimme kulkee vuoristolaaksoissa, joita sävyttävät vehreät sademetsät ja upeat vesiputoukset. Alueella lasketaan olevan lähes sata vesiputousta. Ehkä tunnetuin niistä on Le Voile de la Mariée, jossa vesi syöksyy huntumaisena alas vuorilta. Pysähdymme useammankin kerran ihailemaan maisemia ennen kuin saavumme Réunionin kauneimpaan kylään Hell-Bourgiin. Vuorten syleilyssä lepäävä kuvankaunis kreolikylä tunnetaan värikkäistä taloistaan ja rennosta ilmapiiristään. Nautimme kylässä perinteisen lounaan ja meille jää myös omaa aikaa kierrellä kylässä. Lounaan jälkeen ajamme pääkaupunkiin St. Denisiin, jonne ajoaika on noin kaksi tuntia. Matkalla saamme vielä ihailla saaren upeaa luontoa. St. Denisissä meillä on omaa aikaa kierrellä kaupungilla ja tehdä ostoksia. Laivalle palaamme myöhään iltapäivällä.

Torstai 31.3. Pointe des Galets (Réunion)

Vietämme vielä mukavan päivän Réunionilla ja iltapäivällä lähdemme kohti risteilyn päätesatamaa Mauritiuksen Port Louisia.

Kelonian kilpikonnakeskus ja St Leun kylä
31.3. • 65 € • Puolipäiväretki
Retkemme alkaa aamulla aamiaisen jälkeen. Suuntaamme kohti etelää pitkin rantatietä. Vajaan tunnin ajomatkan päässä sijaitsee St Leun kylä. Sen rannat ovat erityisesti surfaajien suosiossa. Erinomaiset olosuhteet ja sopivat tuulet ovat saaneet paikalle myös paljon varjoliitäjiä. St Leussa onkin pidetty jo useampi varjoliidon World Cup -kisa. Vain kivenheiton päässä kylästä sijaitsee Kelonian kilpikonnakeskus. Keskus on keskittynyt merikilpikonnien suojeluun. Keloniassa teemme kierroksen, jossa pääsemme tutustumaan merikilpikonniin. Loistavasti toteutetut näyttelytilat ja ilmielävät kilpikonnat antavat meille käsityksen uhanalaisten merikilpikonnien monimutkaisesta ja herkästä elämänkierrosta. Keskus on suosittu koulujen käyntikohde, mutta on myös aikuisille mieleenpainuva kokemus. Kelonia on yksi suosituimmista käyntikohteista Réunionilla. Kilpikonnakeskuksen jälkeen ajamme St Leun kylään, jossa teemme historiallisen kävelyretken. Vanhojen rakennusten ja muistomerkkien muodossa kuulemme niin orjuuden ajasta kuin siirtomaakaudesta. Saamme vielä omaakin aikaa kierrellä kylässä. Palaamme laivalle lounaan aikoihin.

Perjantai 1.4. Port Louis (Mauritius)

Tuliperäinen Mauritius on hiekkarantojen ja korallien ympäröimä paratiisi. Trooppinen ilmasto ja keskusylängön vehreät vuoret ovat luoneet puitteet monimuotoiselle luonnolle. Saari oli jo arabikauppiaiden tiedossa 900-luvulla, mutta varsinaisesti se asutettiin hollantilaisten toimesta vasta 1500-luvun lopussa. Mauritiuksella on ollut monta isäntää ja se näkyy myös maan väestössä. Hollantilaisten ja ranskalaisten jälkeen tulivat britit, jotka lopettivat orjuuden. Orjien tilalle tuotiin työvoimaa Intiasta. Suurin osa saaren reilusti yli miljoonasta asukkaasta onkin alkuperältään intialaisia ja maan valtauskonto on hindulaisuus.

Matkamme viimeinen retki tehdään tällä kauniilla saarella. Jätämme aluksemme aamukymmeneltä ja lähdemme bussilla kohti etelää. Nousemme keskusylängölle ja noin runsaan tunnin kuluttua saavumme hindujen pyhälle järvelle Grand Bassinille. Järvi ja sen temppelit on pyhitetty jumala Shivalle ja hänen puolisolleen Parvatille sekä apinajumala Hanumanille. Järvi on yksi tärkeimmistä hindujen pyhiinvaelluspaikoista Intian ulkopuolella. Kävelykierroksen jälkeen jätämme järven sekä jumalat ja suuntaamme itään, jossa sijaitsee upea Black River Gorges -kansallispuisto. Se on maan suurin suojelualue, jossa voimme vielä nähdä alkuperäistä sademetsää. Kansallispuistossa käytyämme nautimme lounaan, jonka jälkeen jatkamme lähellä rannikkoa sijaitsevaan Chamareliin. Viimeinen kohteemme on Seven Coloured Earth, erikoinen dyynien muodostuma, jossa on erotettavissa ainakin seitsemän eri mineraalin aikaan saamaa värisävyä. Alue on ollut yksi Mauritiuksen suosituimmista nähtävyyksistä jo 60-luvulta lähtien. Melko kattavan saarikierroksen jälkeen onkin aika siirtyä lentokentälle, jonne saavumme noin viiden aikaan iltapäivällä. Kotimatkamme alkaa.

Lauantai 2.4. PALUU HELSINKIIN

 

 

Matkahaku

Yhdellä matkalla monta matkaa

Maisemat vaihtuvat, voit nähdä yhdellä lomalla jopa kymmenkunta kohdetta. Matkaan pääset kanssamme kaikkina vuodenaikoina, juuri silloin kun sinulle parhaiten sopii. Mukanasi on aina suomalainen Kristina-matkanjohtaja.

X