Mustanmeren kierros 20.-27.4.2013, Lähettänyt Veikko Ohtamaa 8.5.2013

Print the page

Sinivalkoisella laivalla Mustallamerellä

 

Mustanmeri, Istanbul

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Idän ja lännen yhdistävä silta Istanbulissa. Vesitie sillan alla  on yksi maailman vilkkaimmista laivareiteistä. Siinä liikkuvat valtamerten tankkerit, matkailualukset, turistiveneet ja pienet kalastusalukset. Pelkkä sattuma, että kuvassa ei juuri näy ainuttakaan sellaista.

Suomalainen Kristina Cruises on järjestänyt jo vuosia erilaisia risteilyjä. Joista on tullut todella suosittuja. Ensinnäkin yhtiö maksaa veronsa Suomeen ja toiseksi laivalla puhutaan suomea tai ruotsia. Suomen kansalaiset ovat löytäneet tämän risteilymuodon ja matkat ovat lähestulkoon loppuunmyytyjä, ainakin ne suosituimmat. Minulle ja vaimolleni tämä oli toinen matka.

Meidät lennätettiin Helsingistä Istanbuliin ja saapuvia matkustajia oli kaksi Finnairin koneellista. Ilta oli jo myöhäinen ja iltapalan jälkeen moni matkalainen halusi mennä jo levolle.

Seuraavana aamuna oli vuorossa Bysantin ja Ottomaanien aarteet. Pienen bussimatkan jälkeen jalkauduimme kokemaan käytännössä tätä idän ja lännen kiihkeärytmistä kaupunkia. Valintamme oli Hagia Sofia, yksi kristikunnan suurimmista  kirkoista, joka toimii nykyään museona. Tutustuimme valloittaja sulttaani Mehmet II Fatihin toimesta rakentamaan Topkapin palatsiin. Sieltä hallittiin ottomaanien valtakuntaa peräti 400 vuotta. Nähtävää olisi ollut paljon, mutta valtavat ihmismassat aiheuttivat pitkät jonot. Siellä olisi ollut muotokuvia, vaatemuseoita, asekokoelmia ja kulta- ja koristeaarteita. Sulttaanin keittiö oli 100m pitkä rakennus, jossa hääri jopa 1.000 kokkia valmistellen hänen henkilökunnalle ruokia. Huoneistoon kuului tietenkin suuri rakennus, jossa oli hänen haareminsa. Sinne oli eri maksu, joten enpä välittänyt vilkaista.

Lisäksi näimme silloisen Istanbulin keskeistä aluetta, jolla oli sijainnut amfiteatteri kilparatoineen. Jäljellä oli vain muutamia kivipylväitä, muistuttamassa menneestä.

Päästyämme laivaan, koneet käynnistyivät ja laiva otti suunnan kohti Romanian Constantaa. Se on pieni satamakaupunki, mutta sieltä teimme pitkän, 3 tunnin ajomatkan pääkaupunki Bukarestiin. Mutta perillä odotti palkinto, diktaattori Nikolai Ceausescun rakennuttama kuuluisa, massiivinen linna, joka toimii nyt Parlamenttipalatsina. Linna käsittää 1.100 erillistä ja erikokoista huonetta. Linnan rakennusmateriaali on marmoria ja rakenteita on koristeltu kultauksilla ja valaistuksesta huolehtivat lukuisat kristallikruunut. Palatsi ei sovi huonojalkaisille, sillä siellä on 200 porrasta, mutta ei ainuttakaan hissiä.

Oli hämmästyttävää kulkea niissä vallan kammareissa, joiden rakennuttaja pani kansan kärsimään nälkää, mutta ajatteli vain omaa loistavaa asumistaan linnassa. Rakennuttaja Ceausescu oli niin tarkka, että hän tarkasti joka lauantai, mitä oli saatu aikaan. Hän koeasteli mm. portaikkoja ja jos ne eivät soveltuneet hänen askelmilleen, ne purettiin ja tehtiin uudelleen. Eräät tärkeimmät portaat tilassa, jossa hän oli suunnitellut ottaa vieraat vastaan, purettiin ja rakennettiin peräti parikymmentä kertaa.

Kierros linnassa oli huikea kokemus, kun samalla häälyi tietoisuus siitä, miten sen rakennuttajan elämä päättyi. Diktaattoripariskunta murhattiin joulun aattona ampumalla, kun he yrittivät paeta maasta.

Ajomatkan varrella oli huikean laajoja peltoaukeita, joista vain yksi kolmasosa on paikallisten pienviljelijöiden omistuksessa. Yksi kolmasosa on Romanian suurmaanomistajien omistuksessa ja yksi kolmasosa on myyty ulkomaisille sijoittajille. Siellä on mm. Englannin kuningasperheen nuorella prinssillä valtava tila, jolta kaikki vihannekset menevät suoraan Englantiin.

Seuraavana aamuna olimme Odessassa, joka on jo Ukrainaa. Kaupunkia kutsutaan nimellä Mustanmeren helmi. Sitä se todella onkin. Ilma suosi meitä ruhtinaallisesti ja kiertelimme jalkaisin ja bussilla kaupunkia katsellen nähtävyyksiä. Se oli vanhan Neuvostoliiton aikana ylimpien virkamiesten lomailukaupunki, joka oli säilyttänyt vanhan maineensa. Olen käynyt siellä juuri silloin ja aistin, että kaupungissa oli jotenkin sordino päällä. Mutta riemu ratkesi, kun hääpari tuli keskeiselle paikalle kuvauksiin. Vanhempi nainen kutsui meitäkin kuvaan. Menin kiiruusti. Se on vanha slaavilainen tapa, joka tuo parille onnea. Se oli Primorskin bulevardin varrella, josta on hieno näköala Mustalle merelle. Viimeiseksi tutustuimme Tuntemattoman merimiehen hautamuistomerkkiin, jossa koulutytöt ja -pojat ovat kunniavartiossa. Paikka on kaunis mäenrinne ja suoraan edessä rannaton Mustameri. Kaupunkiin liittyy paljon vanhaa ja uutta taidetta. Kaupunki on oma legendansa.

Jalta, Mustameri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tämä historiallinen kuva on Jaltalla Livadian palatsin seinällä, joka on tullut kuuluisaksi jälkipolville historiallisena tapaamisena, jonka merkitys oli suuri. Herrat oikealta vasemmalle Neuvostoliiton johtaja Stalin, Amerikan presidentti Rusevelt ja Englannin pääministeri Churchill. Kuva on aikansa ikoni ja sen tapaamisen myötä silloinen Eurooppa jaettiin voittajien kesken.

Entä sitten Jalta, jolla on oma historiansa myöskin maailman politiikassa. Sitä kutsutaan nimellä Krimin jalokivet. Siellä näimme keisari Nikolai II:n kesäasunnon Livadian palatsin. Joka tunnetaan myös kuuluisana Jaltan konferenssin tapahtumapaikkana. Siellä maailman silloiset johtajat, Neuvostoliiton johtaja Stalin, Amerikan presidentti Rusevelt ja Englannin pääministeri Churchill tapasivat ja tekivät päätöksiä maailman politiikan suunnasta. Ilmeisesti oli vuosi 1945 ja helmikuu. Vielä näimme ruhtinas Mihail Vorontsovin rakennuttaman Alupkan palatsin, joka on upea yhdistelmä skoottilaista linnaa ja arabialaisia yksityiskohtia.

Olimme olleet 5 tuntia historian siipien havinassa ja tuntui, että enempää tietoa ja yksityiskohtia ei kertakaikkiaan enää mahtunut päähän. Oli rentouttavaa päästä laivaan ruokailemaan ja valmistautua illanviettoon.

Meillä oli jo aikaisemmin ollut Seppo Hovin isännöimä ilta ” Tumma on yö”, joka käsitteli sodanajan musiikkia. Laulusolisteina olivat Taina Piira, sopraano ja Raimo Laukka,baritoni. Tänä iltana oli vuorossa”Sota luo laulunsa.” Seppo Hovi, joka normaalisti on ujonpuoleinen säyseä mies, intoutuu estraadilla saamaan mittaa toisen mokoman lisää ja juttua tulee  –   täyttä asiaa. Puhe pulppuaa kuin vuoristopuro ja solkenaan tulee pieniä yksityiskohtia asioista kuin timantin siruja. Mies on luotu esiintyjäksi. Kun puhe loppuu, hän on jo pianon ääressä tai nappaa kiinni harmonikkaan ja sieltä alkaa tulla musiikkia sukkelasti kuin  –  säkkijärven polkkaa.

Olen tavannut taiteilijoita ennenkin ja paljon, mutta Seppo Hovi, jonka tunnen jo ennestään, on kuin vanha viini  –   paranee vanhetessaan. Loistava taiteilija.

Matkassa oli myös sanan mahtaja, kirjailija, FT Lasse Lehtinen, joka piti mielenkiintoisia luentoja Suomen sota-ajan tapahtumista. Asiaa eteenpäin vievät sanat tippuvat kuin hihnalta ja kuulijan on oltava keskittynyt, että pysyy asiavirrassa mukana. Sana sanalta napsahtaa kuin vasaran isku juuri oikeaan paikkaan. Todella mieluista kuunneltavaa ja valmista tekstiä. Hän oli minulle eka tutustuminen, mutta uskon, että kuuntelen miestä vaikka hän puhuisi vain pelkästään  –  säästä.

Laivan kapteeni Ulf-Peter Lindström toivotti meidät tervetulleeksi ja myöskin hyvästeli. Tunsimme, että olimme täällä tärkeitä vieraita, kanssakulkijoita, joiden viihdyttäminen oli laivayhtiölle tärkein asia. Siinä he onnistuivat. Perämies oli mukana musisoimassa ja laulamassa, samoin muukin henkilökunta. Artistivieraat päättivät esityksen Mustanmeren valssiin. Vielä tänäänkin, päivien jälkeen, tuntuu, että tuo hemaisevan kaihoisa valssi kuuluu korvissani.

Tunnelma tarttui pintaan ja jäi päälle. Hyvä mieli ja toive olla mukana uudelleenkin, tämän laivaväen matkoilla tarttui niin, että moni jo suunnitteli seuraavaa Kristina Cruises lomaa. Kannattaa tilata esite, josta löytyy monenlaista matkaa, sillä laiva kiertää eri merialueita nonstop.

Matkahaku

Tilaa KC – uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja uusimmat risteilyvinkit sähköpostiisi.

Tilaa tästä

ropax-risteilyt-laatikko

Yhdellä matkalla monta matkaa

Maisemat vaihtuvat, voit nähdä yhdellä lomalla jopa kymmenkunta kohdetta. Matkaan pääset kanssamme kaikkina vuodenaikoina, juuri silloin kun sinulle parhaiten sopii. Mukanasi on aina suomalainen Kristina-matkanjohtaja.

X